-
Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
czy moderatorzy stworza jakies mody ktorych mapka bedzie wieksza znaczy np wiecej prowincji na galie germanie italie np galia bedzie miala tyle prowincji co w dodatku cezar w gali i np italia tez bedzie rozbita na wiele prowincji bo to co jest w podstawce to troche za malo prowincji na konkretny region nie uwazacie tak :)
-
Póki co nie jest to niestety możliwe.
-
Nowa mapka raczej jeszcze długo nie powstanie... Ta która jest jest ok. , kto się nią już znużył niech spróbuje prostej zmiany - obróćcie kamerę i ustawcie ją pod najbardziej odpowiadającym Wam kontem. Grałem tak Spartą na podarowanym koncie (na swoim nie mam niestety dodatku hellenistycznego), prosta czynność a spawia, że gra wygląda zupełnie inaczej.
Sama mapka jest b. ciekawa, jedyną innowacją mogłoby być jej poszerzenie i zagospodarowanie nie możliwych do działań w obecnej chwili obszarów.
Ja jakoś odpaliłem ponownie grę, kłopoty miałęm z tym niesamowite, już miałęm odpuścić na kilka miesięcy ale ta sakramentalna oststnia próba wreszcie zadziałała.
Mam kłopot z modami i submodami, nie wiem dlaczego zmienili system w menagerze ale dla takiego laika jak ja jest uciążliwy.
Nowa wersja DeI poprawiłą balans rzymskich jednostek - jest teraz lepszy niż poprzednio, mam nadzieję, żę więcej jednostek w grze już nie zobaczę a za to będę takie o które wręcz się prosi:
- rozwiązana sprawa z bezsensownym spamem jednostek w trakcie wojny domowej i możliwość jej uniknięcia jak jest w podstawce - oczywiście przy rozsądnej polityce wew.
- ograniczenie możliwości agentó z RPG do strategii:
- szpieg - rozpoznanie i ew. eliminacja wrogich agentów (słaba), wzbudzanie niepokojó w prowincjach
- dygnitarz - krzewienie kultury i eliminacja podobnie do szpiega (przydały by się też przekupstwa jak w MTW), wzbudzanie niepokojó w prowincjach
- champion - szkolenie wojsk, eliminacja wrogich agentów - najmocniejsza ze wszystkich postaci
-koniec z turystyką zaokrętowanych flot, to jakaś masakra jest w grze, stoją sobie na jakimś akwenie po kilkanaście nawet tur.... - KONIECZNA ZMIANA
- bardziej realne relacje pomiędzy państwami, wojny własnych satrapii, protektoratów... - toż to utopia jest.
Byłoby jeszcze parę innych rzeczy ale na początek te bardzo poprawią grę, myślę, że są to zmiany wykonalne bez dodatkowych narzędzi moderskich.
Będzie niestety długi post ale po ok 1500 tur mam znowu ochotę na powrót do pięknego antyku z DeI i pogubiłęm się z modami i submodami.
Potrzebuję namiar na:
- najnowszego bullgoda na ikony do DeI ew. na ten submod z jeszcze piękniejszymi figurkami od chyba Rafikosa choć są dobiero z rozwoju
- nielimitowana liczba edyktów
- ograniczenie działalnośći agentó poprzez dołożenie bonusó obronnych przed nimi świątyniom - świetne rozwiązanie a próbowałęm wcześniej wielu.
- mod na eliminację wojny domowej albo lepiej na powrót do rozwiązania z podstawki
Wiem że są w warsztacie i na TW Center... problem jest z ich nieaktualnością w obecnym R 2 i j. angielskim na TW Center.
-
Cytat:
rozwiązana sprawa z bezsensownym spamem jednostek w trakcie wojny domowej i możliwość jej uniknięcia jak jest w podstawce - oczywiście przy rozsądnej polityce wew.
Nie bardzo rozumiem, przecież to właśnie w podstawce wojna domowa wybucha zawsze wraz z konkretnym poziomem imperium, a w DeI wprowadzili możliwość jej uniknięcia przy odpowiedniej polityce wewnętrznej - chyba, że ostatnie wersje moda to zmieniły?
-
jest juz nowa wresja moda a czy beda na niej dzialaly savy z wersji 0.82h ???
-
Grogmir, obawiam się, żę nie wiesz o czym piszesz... Grałęm na DeI 3 kampanie z ok 400 tur każda i ze 3 po kilkadziesiąt turek. W DeI wojna domowa wybucha ZAWSZE, ZAWSZE, po osiągnięciu max rozwoju paska imperium. Można mieć politykę na równo dla każdego stronnictwa, można zjadać tynk ze ścian koloseum a wojna domowa i tak wybuchnie. testowałem rózne mody które miały ją niwelować i są guzik warte. W podstawce wojny można uniknąć, w DeI nie!Całkowicie pomyliłeś się w swojej opini. Jedynie czego nie jestem pewien, to tego, jak wygląda sprawa z wojną domową na ostatniej łatce w DeI - nie grałęm na niej.
Jeżeli miałeś przynajmniej 2 kampanie w DeI w których rozwinąłeś imperium do ostatniego stadium to napisz to wyraźnie bo możę być tak, że miałęm po prostu pecha. Jeżeli jednak nie masz takiego doświadczenia za sobą to nie pisz w ten sposób bo zaciemnisz fakty reszcie graczy.
Co do samej wojny domowej to ilość wojsk rebelianckich i sposób ich spamu - wysypu to chyba największy kicz w grze. Żadnej inteligencji, finezji, żadnych uwarunkowań - po prstu JEB - i jest. Dlatego piszę, żę jest to do poprawy bo można spowodować że ta wojna domowa będzie ciekawa, rozwijała się lub wygasała w zależnośći od sytuacji w imperium i senacie. Póki co jest to gwóźdź do trumny dla gry bo po kikuset turach taki spam w wrogiego wojska w prowincjach gdzie nie trzymamy swoich armii powoduje, że odrzuca nas od tej bezsensownej już gry.
Dalej ponawiam pytanie - prośbę o aktualizowane linki do podanych wcześniej modyfikacji.
-
A nikogo nie drażni palenie bram pochodniami?? Może gdyby udało się usunąć tą zdolność to przeciwnik chętniej korzystał by z machin oblężniczych... Ciekawe czy jest to możliwe, czy twórcy DEI już próbowali zrobić z tym porządek. Co do wojny domowej to też uważam że powinno zrobić z tym porządek. Wprawdzie nie doszedłem do takiego etapu gry ani razu ( mam rozegranych 269 h), ale nie chciał bym wszczęcia wojny domowej z armiami z d***.
-
Gnejuszu, jak już pisałem wcześniej DeI kończyłem Rzymem na wersji 0.75-0.82 czterokrotnie, z czego w dwóch ostatnich przypadkach uniknąłem wojny domowej. Nie wiem czy to ja miałem szczęście czy to Ty pecha.
Osobiście sugeruję poczekać jakieś 4-5 miesięcy, gdy gra osiągnie wersję ~1.1 i wtedy zagrać, na obecnym etapie na pewno DeI nie sprosta Twym oczekiwaniom ( nie ma w mej wypowiedzi bynajmniej złośliwości).
-
marko1805, chyba źle mnie zrozumiałeś, ja nie mam prawa posiadać oczekiwań, mogę mieć, marzenia-życzenia, mogę o tym pisać, sugerować, jak zwał tak zwał.
Szukam rozwiązań dla rzeczy które mi psują rozgrywkę i nie jestem w tym osamotniony bo ludzie piszą mody które bywają rozwiązaniem moich utrapień. Można czekać na ver. 1.o lub nawet dalszą ale można też grać i szukać na forum rozwiązania dla istniejących bolączek. Mam zamiar wrócić do gry i zagrać długą kampanię bez rzeczy które mi ją psują, nie znam angielskiego więć pomoc odnajdują tylko na naszym forum, sam chętnie piszę o rozwiązaniach lub ich braku napotkanych przy okazji instalowania kolejnych submodów. Naszym problemem jest to, że mało ludzi pisze o swoich doświadczeniach, chcą jedynie pomocy a i tak często nie napiszą czy rozwiązała ich problemy. DeI doczeka się wersji finałowej lub nie, możę sami twórcy przerzucą się na inne dzieło, możę podstawka w kolejnych patchach będzie tak dobra, żę mody staną się zbędne - czas pokaże. Ja póki co nadal szukam i nadal pisze o swoich wrażeniach. Mod jest świetny choć ostatnie wersje podobają mi się mniej od poprzednich - powód podawałem już kilkakrotnie.
Podacie jakieś linki do aktualizowanych modó o które prosiłem?
-
W najbliższym czasie mam zamiar stworzyć modele jednostek Indian dla Baktrii i włączyć je w skład DeI, mam nadzieję, że dam radę :) Priorytetem jednak jest dla mnie spolszczenie i to na nim się skupię.
-
Spolszczenie porządane bardziej niż wszystko inne. Na Twoim tłumaczeniu jakoś lepszy klimat panuje w grze.
zaczynam powoli wgryzać się w mody na Steam, jak dojdę do tych które mnie interesują to powklejam linki żeby reszta też coś z tego miała. Póki co widzę kilka nowych modó na działalność agentów, zwiększenie limitu armii, jest kilka ciekawych rzeczy.
-
Z innej beczki - czy Wam też wymiotło DeI ze Steama? Rano jeszcze był, a jakoś od południa się zmył.
-
Tak. Trzeba pobrać jeszcze raz...
-
czemu moi oszczepnicy nie rzucaja wszyscy oszczepami tylko pojedynczy a resztaalbo stoi albo robi tylko zamach a oszczepy nie leca czy to wina komputera? :( aha czy moderatorzy zrobia takie mody rozlegle jak w medievalu :)
jeszcze jedno czy savy z wersji 0.82 h beda mi dzialac na wersji 0.85 ???
-
moze mi ktos powiedziec czemu nie moge rekrutowac balisty skoro mam juz inzynierie zbadana i warsztat wybudowany :(
-
Czy jest gdzieś w necie dostępny opis drzewka umiejętności bohaterów w DeI? Chodzi mi o te, których nie było w podstawce ergo nie ma ich w encyklopedii. Z góry dzięki :)
-
Wklejam najnowszego bullgoda na ikony jednostek:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-D-e-I
Zamieszanie z R 2 - DeI trwa nadal, od dobrych 3 dni albo mi gra nie idzie albo mod znika albo się aktualizuje, spodziewam się za to takiej kampanii jakiej jeszcze nie miałem :)
Macie jakieś dobre mody na pozbawienie agentów tych nadprzyrodzonych zdolnośći? Nie wiem, czy stare teraz pójdą a najlepszy niestety bugował rozwój jednostek i generałów zabierając im po jeden atut podczas awansu.
Edit:
Widzę, że po ponownie instalacji DeI w menagerze znowu pokazuje mod jako nieaktualny, nic to - zapowiada się kolejny dzień mozolenia się z instalacjami zamiast gry. Pogoda dopasowała się do tej szopki, przynajmniej tyle, żę nie żal czasu na komputer.
Edit: Niestety - jednostki z linka są mniej kompletne niż poprzednie które miałem, przynajmniej dla Rzymu.
Możę ma ktoś poprzednią wersję lub po prostu kompletniejszą?
-
widze że nikt mi nie chce pomóc z moim problemem :cry:
-
Vorenus, balisty można chyba rekrutować dopiero po reformie Mariusza.
-
-
A wie ktoś dlaczego moja armia dezerteruje, bo podobno nie potrafię utrzymać ich bytu mimo, że posiadam przychód dodatni oraz nadwyżkę żywności? :D
-
Moze dowódca ma jakąś niepozytywna ceche
-
Właśnie nie i takiemu efektowi podlega każda armia co kilka tur, co jest bardzo dziwne ;)
-
czy savy z wersji 0.82 beda dzialac na wersji 0.85 moze ktos mi na to odpowiedziec
-
Zaktualizowałem tłumaczenie do najnowszej wersji DeI :) Najwięcej pracy było chyba z opisami reform, z których każdy (27 tesktów) miał minimum 200słów.
http://scr.hu/5fm/ptf5y
Na screenie nie widać całości, ale możecie mi wierzyć na słowo, że było tam 5 stron A4 z nimi samymi. Na moje szczęście niektóre fragmenty tekstu powtarzały się, więc mogłem je szybko kopiować.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... with-v0-85
-
-
Dziękujemy Rafikosie.
Edit;
Znalazłęm wreszcie najnowsze ikonki bullgoda - Rzym jest kompletny:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 6-Jan-2014)
-
Czy wiecie może na czym polega zdolność specjalna ( na obrazku jakby nogi a pod nimi kreska dłuższa lub krótsza) ?
-
może mi ktoś powiedzieć co to za zdolność u legionistów wyglada jak szybsze przeładowanie z podstawki a pisze arena marsz czy coś takiego :?: co to jest ???
hej jeszcze jedno jak klikniemy na region obok wyswietla sie statystyki prowincji co wplywa jak na ład czy jak obok niewolnikow jest -2 na przykład to znaczy ze mam w niej niewolnikow czy nie mam i dlatego jest na minusie jak to jest moze ktos odpowiedziec
-
wie moze ktos dlaczego gra sie zawiesza ? nie3 rozumie mam 119 ture i zawieszka ...
-
czemu frakcje są tak pasywne , to przez to moze ze gram na normalnym poziomie trudnosci :shock: czy na trudnym tez tak samo jest ze nikt Cie nie aktakuje :(
-
na trudnym jest inaczej i zalezy jakie ruchy wykonasz co do ziem do podbicia ...
-
a w wielu regionach mam dochody z gospodarki to co na te dochody sie sklada czy to z farm i hodowli czy z czego bo nie wiem :shock:
a juz doszlem przemysl odpowiada za gospodarke :)
-
Czy ktoś już sprawdzał jak działa najnowsza wersja GEMa?
-
nie no to jest przegiecie myslalem ze tworcy dei poszli do przodu i zlikwidowali ta bezsensowna wojne domowa a tu co kolo 300 tury pufff wojna domowa i w 1 turze 10 pelnych armi i 3 floty to ma byc realizm to jest dobry żart :/
mógłby ktoś mi powiedzieć co mam robic zeby uniknac wojny domowej bo miałem w podstawce i mam tu :(
-
No i bardzo dobrze, wprowadza to trochę trudności do gry.
-
Ale co jest bezsensownego, że wojna wybucha po 300 turach. Widocznie poparcie w senacie miałeś zbyt duże, lub zbyt małe.
-
no tak ale ilosc armi mam ograniczona a te wszystkie armie pojawiaja sie w jednym miejscu i dlugo mi schodzi wrocic moimi legionami :/
-
Lepiej tak, niż gdyby zbuntowały się rodziny i senat, byłyby wtedy 3 zarzewia buntów w 3 różnych miejscach ;)
-
nie lepiej co jakis czas zeby był jakis mały bunt galów lub innych ludów ;)
możecie odpowiedzieć na moje poprzednie pytania
poda ktoś link do tej wersji 0.85c