Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Ja nie widzę różnicy... to ksiądz jest w swoim "zawodzie", 24 h dziennie? Ciekawe... Ciężko byłoby podzielić czas wolny z "zawodowym" u księdza, ale dałoby się i nie byłoby to 24 h dziennie, ale Ty już masz chyba kuku na miuniu w tym temacie, dlatego takie bzdury piszesz.
To według Ciebie ksiądz pracuje tylko wtedy kiedy udziela sakramentów, odprawia mszę lub spowiada? Równie dobrze może zostać wezwany o 1 w nocy do umierającej osoby by udzielić jej sakramentu, i co wtedy? Ma powiedzieć, że sorry to jest mój czas wolny i nie przyjdę? Ksiądz z racji swego powołania czyli służby Bogu pracuje praktycznie 24h na dobę, bo nigdy nie wie kiedy jego obecność będzie wymagana. Skoro tak bardzo pragniesz wyliczyć mi moje błędy to może powiedz mi jak mamy wydzielić czas wolny z "zawodowym" u księdza skoro nie ma on ustalonych godzin pracy.
--------------------------------------------------------------------------------
http://fakty.interia.pl/polska/news-min ... Id,1101951
Cytat:
- Budowanie kapitału politycznego kosztem pamięci Jana Pawła II - powiedział minister - nie powinno mieć miejsca.
Jak rozumiem 6mln zł. to nie jest budowanie zaplecza wyborczego :?:
Cytat:
Gdyby to było w świątyni, mielibyśmy pewnego rodzaju problem, ale też do pokonania. Trzeba pamiętać, że muzea diecezjalne nie są w Polsce wyłączone z praw uzyskiwania dotacji publicznych na swoją działalność, byleby była to działalność publiczna otwarta a środki finansowe przyznawane w trybie konkursu, tak jak się to działo w tym wypadku - uzasadniał.
Jednak jak twierdzi ministerstwo:
Cytat:
W czwartek w Warszawie ministerstwo kultury poinformowało, że 6 mln zł przyznane przez resort nie jest dotacją na budowę Świątyni Opatrzności Bożej, tylko na planowane w niej muzeum.
To gdzie jest w końcu to muzeum :?:
Powinniśmy się jednak cieszy, że pieniądze nie są przeznaczane na inne bezeceństwa jak to stwierdził jeden z posłów PiS-u...
Cytat:
To według Ciebie ksiądz pracuje tylko wtedy kiedy udziela sakramentów, odprawia mszę lub spowiada? Równie dobrze może zostać wezwany o 1 w nocy do umierającej osoby by udzielić jej sakramentu, i co wtedy? Ma powiedzieć, że sorry to jest mój czas wolny i nie przyjdę? Ksiądz z racji swego powołania czyli służby Bogu pracuje praktycznie 24h na dobę, bo nigdy nie wie kiedy jego obecność będzie wymagana. Skoro tak bardzo pragniesz wyliczyć mi moje błędy to może powiedz mi jak mamy wydzielić czas wolny z "zawodowym" u księdza skoro nie ma on ustalonych godzin pracy.
Gdy coś jest przeszłością (a w sądzie skazuję jeszcze skazuję się za to co się stało, a nie co się stanie), łatwo wyliczyć, kiedy ksiądz uprawiał swój zawód, a kiedy uprawiał sex z prostytutką, był na zakupach w sklepie, na urlopie, czy po prostu kisił się na kanapie przed telewizorem... Pomylił Ci się chyba pleban z zakonnikiem i to w zamkniętym zakonie, bo przy nim można byłoby mówić o pracy 24h dziennie, 7 dni w tygodniu.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Cytat:
Gdy coś jest przeszłością (a w sądzie skazuję jeszcze skazuję się za to co się stało, a nie co się stanie), łatwo wyliczyć, kiedy ksiądz uprawiał swój zawód, a kiedy uprawiał sex z prostytutką, był na zakupach w sklepie, na urlopie, czy po prostu kisił się na kanapie przed telewizorem... Pomylił Ci się chyba pleban z zakonnikiem i to w zamkniętym zakonie, bo przy nim można byłoby mówić o pracy 24h dziennie, 7 dni w tygodniu.
Dobra, ale nie zaprzeczysz chyba, że ksiądz sprawuję służbę wobec Boga 24h na dobę i powinien być przykładem dla innych?
--------------------
Stosunek USA do EU coraz bardziej widoczny:
http://fakty.interia.pl/swiat/news-awan ... Id,1102829
Stany zamiast przeprosić za słowa swej dyplomatki, obarczają Rosję? Podczas szczytu też Rosjanie podsłuchiwali?
Kempa atakuje, czyli gender w defensywie.
http://dzikikraj.interia.pl/mowatrawa/n ... Id,1102760
Czy my jako kraj musimy mieć takich idiotów jako posłów? Chcemy być traktowani na arenie międzynarodowej poważnie, a tymczasem tylko się błaźnimy.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Cytat:
W przygotowanym przez niego projekcie czytamy m.in., że "żądania skierowane wobec Stolicy Apostolskiej przez jedną z agend ONZ są w swej istocie napastliwą propagandą, mającą na celu stworzenie wrażenia, iż to katolicy, a zwłaszcza duchowni, są w głównej mierze odpowiedzialni za rosnące i odrażające zjawisko pedofilii". Zaznaczono w nim, że Kościół katolicki "jako jedna z pierwszych instytucji podjął w ostatnich latach zdecydowaną walkę z tym zjawiskiem we własnych szeregach"
Trochę więcej na temat tego co pojawiło się w raporcie:
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... filii.html
Jestem ciekawy czy raport jest publicznie dostępny.
Cytat:
ksiądz sprawuję służbę wobec Boga 24h na dobę i powinien być przykładem dla innych?
Raczej służy ludziom, a przynajmniej powinien... a co do tych 24 h, to tak niby można by powiedzieć o każdym katoliku, że powinien przez 24 h postępować wedle nauk Chrystusa i być przykładem... zapędzasz się w kozi róg z taką logiką.
Są jeszcze księża z powołania, ale i oni są też ludźmi, mają wolny czas i robią wtedy to co lubią...
Cytat:
Nie byłbym tego taki pewien. Przy błędnych decyzjach urzędnika dochodzi się odszkodowania od organu w imieniu którego ten urzędnik wydawał te decyzje
Za czyny po pracy i wogóle za życie prywatne też odpowiada organ LoL?
Cytat:
Zastanów się czym się różni ksiądz od nauczyciela, bo Twoja logika zaczyna się sypać. Szkoła może odpowiadać za nauczyciela jedynie w godzinach jego pracy, co robi po niej to już nie jej sprawa, a co do księdza odpowiedź jest powyżej. Widzisz różnicę?
Nie, bo ksiądz tak samo jak każdy człowiek ma życie prywatne i zawodowe. To ty nie widzisz różnicy.
Cytat:
To nie musi nic udowadniać tak naprawdę, bo ksiądz jest w pracy 24h siedem dni w tygodniu w pracy.
Nawet jak siedzi na sraczu :?: :lol: :lol: :lol:
Cytat:
To według Ciebie ksiądz pracuje tylko wtedy kiedy udziela sakramentów, odprawia mszę lub spowiada?
Dokładnie tak. Wyobraź sobie, że jak sobie zmawia paciorek przed snem to nie jest w pracy LoL.
Cytat:
Równie dobrze może zostać wezwany o 1 w nocy do umierającej osoby by udzielić jej sakramentu, i co wtedy?
I wtedy jest w pracy, jak go nikt nie wezwie to nie jest w pracy i sobie śpi. Niczym strażak- ochotnik pracujący z chwilą wyjazdu do pożaru. Absurd, że trzeba ci takie oczywistości tłumaczyć ateisto.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Dziwne... dziwne, że takie coś wyszło spod Twojej "klawiatury"... dyrektor podpisuję co mu biskup podeśle... bidaczek.
Powiem więcej, napisałem to w stanie pełnej trzeźwości :) . Nie da się ukryć, że o tym kto jest katechetą a kto nie decydują władze kościelne.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Jak w Olsztynie była "akcja z prezydentem" i te "molestowanie"(nie wiem w końcu czy coś było na "rzeczy" czy nie?) było w ratuszu, to raczej nikt miasta nie pozywał....
Dokładnie nie znam się na administracji samorządowej, ale czy prezydent miasta ma jakiegoś bezpośredniego przełożonego, który jest odpowiedzialny za nadzór nad takim prezydentem?
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Dajcie spokój, takie coś to tylko w Erze, a przepraszam w USA...
W Europie złożono zbiorowy pozew przeciwko Krk w Belgii. Nie wiem czy sprawa już się zakończyła wiem natomiast, że odszkodowania ofiarom księży pedofilii wypłacane są przez Krk w Belgii, Niemczech i Austrii. Jak widać można. Najwyraźniej Krk w Polsce czuje się na tyle mocny, by nie brać odpowiedzialności za wyczyny swoich przedstawicieli.
Cytat:
Wątpię, że coś można zrobić kurii, ciężko coś byłoby udowodnić... Inna sprawą, że "zamiatanie pod dywan" to jednak przestępstwo, oczywiście jeśli info nie zostało zasłyszane na spowiedzi.
Czy można zrobić coś kurii to już zależy od woli sądu. W omawianym przypadku podobno są świadkowie, którzy twierdzili, że zwierzchnikom księdza mogły być znane jego praktyki. Osobiście wątpię czy sąd zasądzi jakiekolwiek odszkodowanie, ale niestety może to wynikać nie tylko z akt sprawy.
EDIT
Cytat:
Za czyny po pracy i wogóle za życie prywatne też odpowiada organ LoL?
O ile mi wiadomo molestowanie tego chłopaka odbywało się na plebanii,zatem Ryszard R. wykorzystywał swoją pozycję księdza i proboszcza. Jako taki był też znany poszkodowanemu (i innym poszkodowanym, bo było ich więcej).
Cytat:
Powiem więcej, napisałem to w stanie pełnej trzeźwości
Jakoś tego po wypowiedziach nie widać.
Cytat:
Osobiście wątpię czy sąd zasądzi jakiekolwiek odszkodowanie, ale niestety może to wynikać nie tylko z akt sprawy.
To niby jeszcze z czego? Sugerujesz, że nasze "bezstronne" postkomusze sądy jednak nie są bezstronne?
Cytat:
O ile mi wiadomo molestowanie tego chłopaka odbywało się na plebanii,zatem Ryszard R. wykorzystywał swoją pozycję księdza i proboszcza.
A gdyby urzędnik molestował w urzędzie po godzinach pracy a nauczyciel w szkole po lekcjach to też się należy odszkodowanie czy nie? Dodajmy , że plebania to miejsce zamieszkania księdza a miejscem jego pracy jest nieco inny budynek :roll:
Cytat:
Jako taki był też znany poszkodowanemu (i innym poszkodowanym, bo było ich więcej).
A jest opcja, żeby go nie znali :?: :lol: :lol: :lol:
Cytat:
Nie da się ukryć, że o tym kto jest katechetą a kto nie decydują władze kościelne.
Tylko pośrednio... bo bezpośrednim pracodawcą jest szkoła, czyli w większości wypadków samorząd.
Cytat:
Dodajmy , że plebania to miejsce zamieszkania księdza a miejscem jego pracy jest nieco inny budynek
Nie do końca... na plebanii ksiądz mieszka ok, ale w większości parafii też mieszczą się tam kancelaria, archiwum a także np. o sakramentach rozmawia się też na plebanii... Wiec plebanie, jak i czas księdza trzeba byłoby podzielić na "zawodowy" i wolny.
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Jakoś tego po wypowiedziach nie widać.
Zaprzeczasz, że do pełnienia tzw. misji kanonicznej nauczania religii wyznacza osoby administracja kościelna?
Cytat:
To niby jeszcze z czego? Sugerujesz, że nasze "bezstronne" postkomusze sądy jednak nie są bezstronne?
Nie ma sądów idealnie bezstronnych.
Cytat:
A gdyby urzędnik molestował w urzędzie po godzinach pracy a nauczyciel w szkole po lekcjach to też się należy odszkodowanie czy nie? Dodajmy , że plebania to miejsce zamieszkania księdza a miejscem jego pracy jest nieco inny budynek
Jeżeli podani wyżej urzędnik i nauczyciel nie wykonywali zadań powierzonych przez swoich zwierzchników (w trakcie których dopuszczali się czynów zabronionych), to ci nie odpowiadają za ich nadużycia. Ksiądz Ryszard R. był proboszczem, innymi słowy z nadania biskupa - przed którym odpowiadał - miał obowiązek dbać o prawidłowe funkcjonowanie parafii. To jego praca.
Cytat:
A jest opcja, żeby go nie znali
Gdyby szukał inaczej ofiar, a nie powoływał się na swoją przynależność do struktur Krk, to sprawa nie wyglądałaby tak jak wygląda.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Tylko pośrednio... bo bezpośrednim pracodawcą jest szkoła, czyli w większości wypadków samorząd.
Myślę, że miesięcznik "Katecheta" może być miarodajnym źródłem informacji:
Polskie Dyrektorium katechetyczne ustala, iż relacja między nauczaniem religii a instytucją szkoły jest relacją podporządkowania i autonomii. Oznacza to, że za dobór kadr nauczających oraz za kwestie merytoryczne, zarówno jeśli chodzi o programowanie nauczania, jak i wizytacje, odpowiada strona kościelna.
"Dyrektor placówki zatrudnia nauczyciela, ale dopiero po otrzymaniu skierowania od władzy kościelnej. Kolejność zatem musi być zachowana: to władza kościelna przysyła nauczyciela, którego zatrudnia dyrektor. Ta kolejność nie powinna być odwracana."
źródło - http://www.katecheta.pl/nr/bank_info...a_religii.html
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Nie do końca... na plebanii ksiądz mieszka ok, ale w większości parafii też mieszczą się tam kancelaria, archiwum a także np. o sakramentach rozmawia się też na plebanii... Wiec plebanie, jak i czas księdza trzeba byłoby podzielić na "zawodowy" i wolny.
Barsa, ofiary tego księdza to byli ministranci. Na plebani nie znaleźli się przypadkowo.
Cytat:
Barsa, ofiary tego księdza to byli ministranci. Na plebani nie znaleźli się przypadkowo.
Pisałem w oderwaniu od jakiejkolwiek sytuacji...
Cytat:
Myślę, że miesięcznik "Katecheta" może być miarodajnym źródłem informacji:
Polskie Dyrektorium katechetyczne ustala, iż relacja między nauczaniem religii a instytucją szkoły jest relacją podporządkowania i autonomii. Oznacza to, że za dobór kadr nauczających oraz za kwestie merytoryczne, zarówno jeśli chodzi o programowanie nauczania, jak i wizytacje, odpowiada strona kościelna.
"Dyrektor placówki zatrudnia nauczyciela, ale dopiero po otrzymaniu skierowania od władzy kościelnej. Kolejność zatem musi być zachowana: to władza kościelna przysyła nauczyciela, którego zatrudnia dyrektor. Ta kolejność nie powinna być odwracana."
źródło -
http://www.katecheta.pl/nr/bank_informa ... ligii.html
Dalej to samo.... zatrudnia dyrektor i na terenie szkoły dyrektor za niego odpowiada (tak nakazywałaby logika)! Bez jego zgody i podpisu biskup mógłby sobie przysyłać...