Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
"§ 5. 1. Przedszkole lub szkoła zatrudnia nauczyciela religii, katechetę przedszkolnego lub szkolnego,
zwanego dalej «nauczycielem religii», wyłącznie na podstawie imiennego pisemnego skierowania do
danego przedszkola lub szkoły, wydanego przez:
1) w przypadku Kościoła Katolickiego - właściwego biskupa diecezjalnego,"
Ty:
Cytat:
Jeśli dyrektor odmówi zatrudnienia katechety, to tego obowiązku nie wypełni, ergo złamie prawo a stąd już krótka droga do utraty stołka. Zatem odmówić zatrudnienia katechety (jeśli ten spełnia wszystkie wymogi formalne) dyrektor szkoły nie może. Co najwyżej może poprosić o przysłanie kogoś innego, ale czy tak się stanie zależy już od dobrej woli strony kościelnej.
1. Odmówić zawsze można... sam to potwierdziłeś a, że się ponosi za to konsekwencję to cóż tak to w życiu bywa. To on podejmuję ostateczną decyzję... ma narzuconego człowieka, cóż głupie prawo, ale przykłada swój podpis.
2. Wydaje mi się, że jednak dyrektor może skonsultować się z kurią, że ktoś mu się tam nie podoba i czy nie mogli by przysłać innego...
3. Czy ktoś jest narzucony czy nie, wykonuję zawód katechety na terenie szkoły i za to dostaje wynagrodzenie, i ma umowę ze szkołą...
4. W gminach jest tak, że dyrektor nie wszystkich ma "swoich", dużą część narzuca mu jego "chlebodawca" (samego dyra też) i co też wtedy nie szkoła/dyrektor za nich odpowiadają? Wydaję mi się, że już prędzej dobrego dyrektora zwolnią za niepodporządkowanie się wójtowi, niż brak akceptacji dla katechety... Po za tym w większości gmin wiejskich jest jeden kościół i jedna szkoła na miejscowość, więc tam nie ma wyboru.
Nie chcę mi się już o tym pisać, bo jeden drugiego nie przekona... mogę tylko dodać, że to wszystko jest źle skonstruowane, ale jednak ja wychodzę z założenia, że bez względu na te dziwactwa, to jednak jak już kogoś pociągać do odpowiedzialności oprócz sprawcy, to jego pracodawce na terenie którego doszło do "czegoś".
@Dagorad: szanuję wszystkie inne zdania, dlatego
Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
I życzę takie podejście wszystkim sympatykom SPORTU.
a wszystkim innym doznania artystyczne NIEZWIĄZANE ZE SPORTEM. :D
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
1. Odmówić zawsze można... sam to potwierdziłeś a, że się ponosi za to konsekwencję to cóż tak to w życiu bywa. To on podejmuję ostateczną decyzję... ma narzuconego człowieka, cóż głupie prawo, ale przykłada swój podpis.
No tak, można odmówić płacenia podatków, rozliczenia PIT-a itd. itp. ale to będą działania niezgodne z prawem. Powinniśmy jednak skupić na tym co jest możliwe w zgodzie z systemem prawnym.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
2. Wydaje mi się, że jednak dyrektor może skonsultować się z kurią, że ktoś mu się tam nie podoba i czy nie mogli by przysłać innego...
Tak, może. Ale uwzględnienie prośby zależy od woli władz kościelnych.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
3. Czy ktoś jest narzucony czy nie, wykonuję zawód katechety na terenie szkoły i za to dostaje wynagrodzenie, i ma umowę ze szkołą...
Tak.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
4. W gminach jest tak, że dyrektor nie wszystkich ma "swoich", dużą część narzuca mu jego "chlebodawca" (samego dyra też) i co też wtedy nie szkoła/dyrektor za nich odpowiadają? Wydaję mi się, że już prędzej dobrego dyrektora zwolnią za niepodporządkowanie się wójtowi, niż brak akceptacji dla katechety... Po za tym w większości gmin wiejskich jest jeden kościół i jedna szkoła na miejscowość, więc tam nie ma wyboru.
Tu chyba mówisz o wpływaniu nieformalnym, który nie ma umocowania prawnego. To już inna bajka.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
ale jednak ja wychodzę z założenia, że bez względu na te dziwactwa, to jednak jak już kogoś pociągać do odpowiedzialności oprócz sprawcy, to jego pracodawce na terenie którego doszło do "czegoś".
Zasadniczo tak (warto dodać, że "do czegoś" musiałoby dojść podczas pełnienia powierzonych obowiązków), ale tu mamy ten problem, że nie jest to typowa sytuacja, w której pracodawca zatrudnia pracownika wedle własnego uznania i z całym bagażem konsekwencji. Tutaj pracodawca jest związany ustaleniami prawa, które stwierdza, że kadrę nauczającą religii dobiera strona kościelna. Moim zdaniem skoro dyrektor nie ma swobody przy zatrudnieniu takiego nauczyciela to nie powinien też ponosić pełnej odpowiedzialności.
W każdym razie to już chyba zagadnienie bardziej dla prawników niż użytkowników forum TotalWar.pl. :)
http://niezalezna.pl/50477-obce-sluzby- ... iej-pomocy
Przegłosowano ustawę o bratniej pomocy. W razie rozruchów będziemy pałowani przez Niemców albo innych "przyjaciół". Nadaje to nowego kolorytu w świetle tego co ma się zacząć w marcu:
https://www.facebook.com/events/1427589 ... 9177222503
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
http://niezalezna.pl/50477-obce-sluzby-na-polskich-ulicach-sejm-przeglosowal-ustawe-o-bratniej-pomocy
Przegłosowano ustawę o bratniej pomocy. W razie rozruchów będziemy pałowani przez Niemców albo innych "przyjaciół". Nadaje to nowego kolorytu w świetle tego co ma się zacząć w marcu:
https://www.facebook.com/events/1427589 ... 9177222503
Przesadzasz... ograniczy się do pomocy w górach, pościgów itd. Naprawdę czasem robicie (prawa strona) z igły widły. Nienawidzę Niemców, ale bez przesady...
co za różnica czy pałuje cię Polak czy Niemiec..?
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
co za różnica czy pałuje cię Polak czy Niemiec..?
glaca dobrze prawi - polać jej.
Wzorem swoich koleżanek i kolegów zza miedzy wyzbyła się już dawno wszelkich narodowych uprzedzeń w imię hitu międzynarodowego "Keine grenzen"
Z pozdrowieniami od niemieckiej, a nie przepraszam "nieokreślonej narodowo" antify:
http://drogalegionisty.pl/grafika/up...mi-Niemiec.jpg
:lol:
Swoją drogą - to istny skok stulecia. Nawet ekipa Legii z 50 flagami Jagi się chowa. :D
Niestety, Szwecja nie jest już w awangardzie POSTĘPU :mrgreen:
http://prawo.rp.pl/artykul/757645,10854 ... wecji.html
Dlaczego lewica nie protestuje w tej sprawie? ;)
Ale dajmy Szwedom szansę...
http://www.sfora.pl/Szok-Pozwolili-skaz ... cje-a62141
Tylko tak dalej, tylko tak dalej :twisted: ...
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Skoro w naszym kraju pedofil dostaje 2 latka, i nadal nie poszedł do więzienia, to cóż mamy się dziwić Szwecji?
''Dlaczego lewica nie protestuje w tej sprawie? ;) ''
to znaczy? lewicowe podejście raczej wskazywałoby na identyczne traktowanie gwałtu na zwierzęciu jak gwałtu na człowieku.
prawicowe zaś jak najbardziej dopuszczałoby zoofilie, bo co kogo obchodzi co właściciel robi ze swoim zwierzęciem? święte prawo własności!!!111 państwo nie może się wtrącać jak rozporządzam zwierzętami, bo przecież są one zgodnie z wolą bożą nam poddane...