http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Pewnie nic z tego nie wyjdzie, ale inicjatywa ciekawa.
Wersja do druku
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Pewnie nic z tego nie wyjdzie, ale inicjatywa ciekawa.
Obywatele, do urn! Zgłośmy referendum w tej sprawie!
Ja jestem socjalliberałem i dla mnie żaden totalitaryzm, a uczciwa demokracja to najlepszy ustrój świata...Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Z czym to się je? :roll:Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Z utopią która jest nieosiągalna w rzeczywistości już z powodu samego systemu ekonomicznego
Demokracja z gospodarką sterowaną odgórnie?
Demokracja, w której jest podatek progresywny, rząd wspiera przemysł i zwalcza bezrobocie, ogranicza siły zbrojne, w której religia nie decyduje o polityce, w której nikt rezygnuje z głosowania, są powszechne referenda, a kapitaliści tworzą miejsca pracy. I w którym kraj jest bez długów, z nadwyżką w budżecie. Sojusz kapitaliści-reszta obywateli-rząd i mamy ustrój idealny...
Samick: nie gospodarka państwowa, nie etatyzm, interwencjonizm oparty na wspieraniu kapitalistów
Mamy pomieszanie z poplątaniem. To co napisałeś to raczej program wyborczy (i to w stylu obiecywanie gruszek na wierzbie) niż ustrój.
Swoją drogą ustrój który "ogranicza siły zbrojne" to byłby pełen pacyfizm bo w końcu koniec końców ograniczono by je całkowicie.
To nie program, to moja idealna wizja demokracji...
A co do pacyfizmu... armia to marnotrawstwo kasy, potencjału przemysłu i surowców...
Demokracja to demokracja, to co napisałeś to Twoja idealna wizja państwa.
Armia to póki co nakręca przemysł i rozwój (w perspektywie wieków i ogólnej a nie Polski). W spojrzeniu ideowym można by napisać że jest niepotrzebna i szkodliwa, byłoby to jednak bardzo mocno oderwane od rzeczywistości.Cytat:
A co do pacyfizmu... armia to marnotrawstwo kasy, potencjału przemysłu i surowców...
Mamy jakiś "trójpodział" władzy w stylu feudalizmu. Kapitaliści to obywatele, rząd to obywatele wybrani przez ogół aby ich reprezentować. Tworzenie takich "sojuszy" byłoby raczej zakłamaniem demokracji, nie mogłaby ona zresztą funkcjonować gdyby rząd miał być w stosunku do obywateli osobnym podmiotem (czymś w stylu arystokracji z urodzenia).Cytat:
Sojusz kapitaliści-reszta obywateli-rząd i mamy ustrój idealny...