Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Znalazłem ciekawy wpis w Salonie 24
"Zastanawiam się dlaczego w Polsce nie ma gwałtownych reakcji społecznych na zmiany emerytalne, znaczące podwyzki, obniżanie formalne standardu życia /brak wzrostu średniej płacy/, rosnący dystans do średniej płacy na "zachodzie" itd oraz ostatnio systematyczne "dokręcanie śruby".
Według mnie wynika to głównie z tego iż Polacy /w większości/ jako chyba jedyny naród europejski swój standard życia opierają na innych źródłach niż oficjalne.
Podłożem takiego wniosku mogą być dane: - to, że jedynie około 60 % osób w wieku produkcyjnym jest aktywnych zawodowo (a aktywni to pracujący + bezrobotni!) a wszyscy "jakoś" żyją.
Co dziwniejsze rozkład posiadania dóbr: mieszkania /domy/własnościowe, samochody, sprzęt wszelkiego rodzaju - jest praktycznie taki sam wśród bezrobotnych , tych o najniższych dochodach jak i w pozostałych grupach dochodowych. Tak więc praktycznie nie ma znaczenia jakie się ma dochody a nawet czy ma się oficjalnie jakiekolwiek - na standard życia to nie ma wpływu.
Jak takie społeczeństwo ma protestować przeciwko OFICJALNEJ polityce skoro JEGO życie przebiega OBOK OFICJALNEJ RZECZYWISTOŚCI.
POZDRAWIAM
PS.
O znalazłem podobny naród - to Romowie (Cyganie). "
Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Przesadzacie. Sprawiedliwe prawo - utopia. Wolny rynek- utopia. Równość w socjalizmie - utopia. I co z tego? Operujemy ideami jednocześnie z uporem maniaka dążąc do doskonałości. Pewnie nigdy jej nie osiągniemy, zresztą czym ona miałaby w ogóle być.
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Proszę Cię, to JEST właśnie utopia. Takie coś się nie wydarzy.
Co się nie wydarzy? Traktaty rozbrojeniowe? Mieliśmy już ich parę w historii. Wszystko zależy od skali. Całkowitego rozbrojenia nie będzie w możliwej do przewidzenia przyszłości. Ale ograniczenie zbrojeń, choćby chwilowe? Czemu nie.
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Ludzie nie chcą zaprzestania wojen i nigdy ich nie zaprzestaną. Dlaczego? Dlatego, że wojna się opłaca.
Ludzie? Znaczy Ty chcesz wojny? Z kim jeśli można wiedzieć? Wojna jest tylko narzędziem. "Ludziom" chodzi chyba o coś innego niż o wojnę samą w sobie. Chociaż kto tam tych ludzi wie ;)
Wreszcie ktoś rozsądny... wojna 30-letnia spustoszyła Niemcy. Po potopie zrujnował się RON, po Połtawie upadła potęga Szwecji. Gdzie tu interes? Zbrojenia zrujnowały ZSRR...
Wojna to interes, wojna to rozwój, wojna i zarazy kiedyś na dłuższą zapobiegały ogólnej biedzie...Nie, nie popieram konfliktów zbrojnych, ale nie cierpię "utopistów", w każdej dziedzinie.
Nie lubię też jak ktoś łączy ze sobą dwa przeciwstawne pojęcia... albo socjal, albo liberalizm, bo jedno nie pasuję do drugiego.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Wojna to interes, wojna to rozwój, wojna i zarazy kiedyś na dłuższą zapobiegały ogólnej biedzie...Nie, nie popieram konfliktów zbrojnych, ale nie cierpię "utopistów", w każdej dziedzinie.
Nie lubię też jak ktoś łączy ze sobą dwa przeciwstawne pojęcia... albo socjal, albo liberalizm, bo jedno nie pasuję do drugiego.
To w takim razie potęp konserwatywny liberalizm, bo socjalizm wywodzi się z liberalizmu (pomijam bolszewizm).
Cytat:
To w takim razie potęp konserwatywny liberalizm, bo socjalizm wywodzi się z liberalizmu (pomijam bolszewizm).
Idąc tym tropem powinniśmy chyba potępić wszystko ;)
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
bo socjalizm wywodzi się z liberalizmu (pomijam bolszewizm).
WTF??? Liberalizm = indywidualność, jednostka... w jaki sposób socjalizm ma brać się z liberalizmu, w jaki sposób ma być z nim tożsamy? Już "pierwszy socjalista" Saint-Simon opierał swoją doktrynę na przeciwieństwie do liberalnego indywidualizmu.
Cytat:
wojna 30-letnia spustoszyła Niemcy. Po potopie zrujnował się RON, po Połtawie upadła potęga Szwecji. Gdzie tu interes? Zbrojenia zrujnowały ZSRR...
Koniec jednej potegi daje poczatek nastepnej.Nic nadzwyczajnego a zwykla kolej rzeczy.Czasem przebiega to w lagodnej formie a czasem w dosc drastycznej postaci.
Cytat:
Poza tym, to nie taka utopia, wystarczy międzynarodowy traktat o ograniczeniu zbrojeń i naciski społeczeństwa...
Flower power has return :lol:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Ja proponuję zabrać mu to co ma, może wówczas skończy wcześniej ze sobą.
To lepsze niż filmy Barei- doskonały przykład na to jak państwo socjalistyczne bohatersko walczy z problemami które samo stwarza. Najpierw likwiduje się prawo posiadania broni, żeby nikt nie mógł się obronić przed szaleńcami, potem likwiduje KS-a dla morderców i wprowadza dobrobyt w więzieniach taki, że i na wolności nie mają niektórzy lepiej a na koniec bezczelnie odmawia się im zakupu PS-a żeby mogli sobie kulturalnie po ludzku zagrać w gierkę (najlepiej strzelankę :mrgreen: ). Nie no socjalizm jak zwykle bezkonkurencyjny :mrgreen:
A tymczasem w ryżym raju:
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/wiel ... st71137750
A najlepsze to:
Cytat:
Stawka ponad 33 zł ma być wprowadzona potem.
Czyli jak go nie kijem to pałą.
U nas problemem jest bezkarność urzędników. Te "błędy" czesto są zamierzone. Jeśli wyjdą to można przeprosić. Ale większość płaci grzecznie. Mnie zrobił w taki sposób bank, w którym brałem kredyt mieszkaniowy. Po 2 latach od zakupu nagle ściągnął mi z konta 900 zł na koszt ubezpieczenia od utraty pracy. Z umowy wynikało, że to ubezpieczenie obowiązuje tylko przez 1 rok umowy i wygasa po tym terminie. Nie było informacji o konieczności wypowiedzenia na 30 dni przed koncem umowy ubezpieczeniowej. Oczywiście banksterzy twardo stali przy swoim, powołując się na jakieś paragrafy. Skorzystałem z pomocy prawnika z federacji konsumentów i po ich interwencji bank grzecznie oddał kasę kilk amiesiecy póxniej. Prawnik powiedział, że ja to zgłosiłem podobni ejak kilka innych osób ale większość ludzi w takich sytuacjach płaci. W którymś z krajów zachodnich za podobną praktykę jakiś bank zapłacił olbrzymią karę.