Re: ''Co by było gdyby..''. Czyli historia alternatywna.
A gdyby tak w bitwie na Łuku Kurskim nagle nie wiadomo czemu ruscy zaczęliby uciekać? Przypuśćmy, że jakieś niemieckie wunderwaffe, by się tam pojawiło, albo coś co by sprawiło odwrót sowietów. Czy jeżeli Niemcy wygraliby bitwę pod Kurskiem to los wojny by się zmienił?
Cytat:
A gdyby tak w bitwie na Łuku Kurskim nagle nie wiadomo czemu ruscy zaczęliby uciekać? Przypuśćmy, że jakieś niemieckie wunderwaffe, by się tam pojawiło, albo coś co by sprawiło odwrót sowietów. Czy jeżeli Niemcy wygraliby bitwę pod Kurskiem to los wojny by się zmienił?
Jakby te wunderwaffe było by rzeczywiście cudowne to może by tą wojnę wygrali.W normalnych warunkach wątpię by przegrana na Łuku Kurskim spowodowałaby coś innego niż chwilowe przejęcie inicjatywy przez Niemców. Zresztą Straty Rosjan były takie jakby to oni tę bitwę przegrali nie Niemcy ;)
Co było gdyby konferencja w Teheranie odbyła się około 6-12 miesięcy wcześniej niż normalnie?
Myślę, że moglibyśmy uzyskać trochę więcej po wojnie (Polska ze Lwowem, może nawet i Wilnem i jako taka niezależność), bo sytuacja ZSRR była wtedy gorsza, a co za tym idzie mieli gorszą sytuacje przetargową, z tym że wszystko mogłoby zostać skorygowane w Jałcie i Poczdamie. Desant w Normandii mógłby się odbyć wcześniej, a co za tym idzie wojna skróciłaby się o kilka miesięcy.
Wariant 6 miesięcy: Hmm...moim zdaniem nic takiego by się nie stało. No może lądowanie w Normandii było by szybciej, bo Stalin i tak już przejął inicjatywę na froncie.
Wariant 12 miesięcy: No tutaj to prawdopodobnie (moim zdaniem) szybsza Normandia i mniej krajów dla Stalina, bo Niemcy mogli jeszcze zaszaleć na froncie.
Takie jest moje zdanie...Pozdrawiam!
edit:
wyprzedził mnie...no!
Bywa :D
Właściwie to zakładając wcześniejszą Normandię, można wziąć pod uwagę to, że to Alianci Zachodni zdobywają Berlin, a wtedy sytuacja jeszcze bardziej zmienia się na ich i naszą kożyść.
Normandia nie odbyłaby się szybciej ze względu na warunki pogodowe (nie konkretnie w 1944 tylko średnie z wielu lat) - lądowanie nie było możliwe wcześniej niż w późnym maju.
Co było gdyby nie doszło do Wielkiego Kryzysu?(24 pazdziernik 1929)
Hitler, ani żaden inny fanatyk nie doszedłby do władzy w Niemczech, czyli nie byłoby II wojny światowej. Poza ty pewnie nie byłoby wielkiej fali emigrantów z Polski do USA.
A gdyby Niemcy nie wypowiedziały wojny USA (II wojna światowa) i nie atakowały ich konwojów czy to by coś zmieniło? Bo ja wątpię :)