Re: Pytania początkujacych graczy
Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Czy da się grać w 2 na jednym komputerze?
Da się nawet w trzech. Raz grasz Ty , za godzinę Twój brat a na końcu siostra, ;) ,,,,, i znowu Ty za godzinę ...............itd
Dziękuje 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez maciek0087
to moja pierwsza gra z tej serii (czego żałuje tak szczerze mówiąc).
Chodzi o bitwy które bardzo trudno jest mi wygrać...
Rozumiem że żałujesz tego że tak późno zacząłeś grać w tą serię , a jest czego żałować gdyż wcześniejsze były równie udane.
Jeśli chodzi o bitwy to naprawdę zazdroszczę Ci że nie potrafisz wygrać gdyż oznacza to że komp jest dla Ciebie świetnym przeciwnikiem i gra w kampanie sprawi Ci dużo godzin przyjemności.
Natomiast , jeśli chcesz poprawić umiejętności taktyczne na polu walki to zapraszam na multi i na listę, będziesz miał okazje pograć z innymi i na pewno wyciągniesz sam wnioski jakie składy armii i taktyka są dobre.
Jaką rolę waszym zdaniem ma artyleria w shogunie?
Jest nie mobilna, ale ma potężną siłę ognia.Do czego jej używacie i czy w ogóle używacie?
Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
Jaką rolę waszym zdaniem ma artyleria w shogunie?
Jest nie mobilna, ale ma potężną siłę ognia.Do czego jej używacie i czy w ogóle używacie?
Tylko i wyłącznie w oblężeniach ;)
Też tak myślałem ale do sprowokowania armii do ataku też się nadają.
A czy rakiety zapalające również zalicza się do artylerii?
Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
A czy rakiety zapalające również zalicza się do artylerii?
TAK
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Rozumiem że żałujesz tego że tak późno zacząłeś grać w tą serię , a jest czego żałować gdyż wcześniejsze były równie udane.
Jeśli chodzi o bitwy to naprawdę zazdroszczę Ci że nie potrafisz wygrać gdyż oznacza to że komp jest dla Ciebie świetnym przeciwnikiem i gra w kampanie sprawi Ci dużo godzin przyjemności.
Natomiast , jeśli chcesz poprawić umiejętności taktyczne na polu walki to zapraszam na multi i na listę, będziesz miał okazje pograć z innymi i na pewno wyciągniesz sam wnioski jakie składy armii i taktyka są dobre.
Tak w zasadzie to nie potrzebnie pisałem tego posta trochę pograłem pojedyncze bitwy i musiałem zaczynać kampanie na większy poziomie trudności.
I po za tym chciałem jeszcze zagrać w starsze gry tej serii od której polecacie mi zacząć :P
jak miałbym wybierać starsze TW to wybrałbym Szoguna 1.
A ja proponuje zagrać w MTWII na modzie SS lub BC
Hej, dopiero wkroczyłem w świat Shoguna i chociaż miałem już styczność z serią TW poprzez Medievala 2, to jednak zauważyłem, że od jego czasu w tej serii wiele się zmieniło. Właśnie dlatego chcę zadać Wam kilka pytań.
1.Na jakiej zasadzie działa obóz? Czy tworzy się go jako strukturę w miasteczku, czy na mapie turowej przy użyciu np. generała? Miało to miejsce w Civilization IV, gdzie dzięki robotnikom można było na wybranym polu wybudować twierdzę (lub coś podobnego - dawno grałem więc nie pamiętam, jak się to nazywa) , która zapewniała premię 25% do obrony. A jak to jest w Shogunie?
2.Czy istnieją najemnicy? Mam na myśli jednostki rekrutowane przez generałów poza "zamkami", w "zamkach" niedostępne. Ta funkcja także była w M2TW. Wiem, że można w Nanbańskim Porcie rekrutować Ashigaru z bronią palną, ale czy nic poza tym?
3.Teraz kilka pytań o wasali. Czy jeżeli będzie miał miejsce rozpad Japonii (czy jakoś tak) , to moi wasale też zwrócą się przeciwko mnie? A także, czy jeżeli zaatakuję mojego wasala bez powodu, to czy stracę reputację u innych rodów jak w przypadku złamania sojuszu, czy też nie?
4.Co się stanie, jeżeli nie zdążę na czas przejść kampanii? I czy w ogóle mi się to uda? Jak na razie jest rok 1550, a ja mam 4 prowincje i jedną zwasalizowaną.
5.Jak sprawdzić, co mogę wybudować w danej prowincji, gdy nie mam wolnej parceli? Czy jest tak właściwie taka możliwość?
6.Jak poradzić sobie z przeciwnikiem, który zaszył się w swojej ostatniej prowincji i zrespił sobie 16 lub więcej jednostek (pomijam już kwestię, jak on je wszystkie zrekrutował i jak je utrzymuje - jedną prowincją i to bez handlu). Miałem już kilka razy taką sytuacje, a chciałbym nauczyć się jej zapobiegać na przyszłość. Oczywiście załóżmy, że nie mam wytarczającej liczby jednostek, żęby wygrać. Czy można użyć jakichś agentów?
Wiem, że długo, no ale cóż - krócej się nie dało :D Czekam na odpowiedzi! :)
1. oboz trzeba 'wymyślić'. potem go budujemy w mieście i rozbudowujemy.
'obóz' w polu mamy jak armia stoi przez turę i jest atakowana.
2. nie; nie było tego nawet u japsów; wcielano chłopów siłą i tyle. Generał w polu może rekrutować zwykłe jednostki.
3.
Cytat:
A także, czy jeżeli zaatakuję mojego wasala bez powodu, to czy stracę reputację u innych rodów jak w przypadku złamania sojuszu, czy też nie?
tak, ja tak miałem.
4. gra się dalej; im więcej prowincji to się szybciej już podbija. Rośnie wtedy szybko ekspansja terytorialna na minus. Kosztowne ale dobre jesst robienie buntów. Za buntowników nie ma punktów ujemnych i szogun b. późno nas zauważa. Same plusy, ale kosztowne
5.chyba nie
6. można sabotować armię. MożnA wysłać słabą armię, która zadaje straty wrogowi i tak napadać, a potem z całą siłą. Trzeba kombinować; ja używam buntowników.