To zainstaluj bugfixera ponownie. Plik map.rwm zawsze się odtwarza po usunięciu.
Wersja do druku
To zainstaluj bugfixera ponownie. Plik map.rwm zawsze się odtwarza po usunięciu.
W sumie skopiowalem plik map.rwm z innej kampani i smiga. Ten plik wyswietla mape czy cos?
Nie ten plik zawiera różne dane, o mapie też. Nie wiem czy to dobry pomysł garc na map.rwm z innej kampanii, ale pograj może będzie ok.
Smutki, smuteczki. Gram Gruzją ze zmienionym descr_faction_standing (7 strona submodów) i w 30 turze zaatakowali mnie Turcy, odparłem jedną pełną armię, idą dwie następne, a teraz w 35 jeszcze Połowcy się napatoczyli.
Walcz jak na dzielnego Władcę Gruzji przystało. Nie poddawaj się.
Edit: Ja też gram na tym pliku.
Próbuję :D
Aravenie, może wiesz, na jakiej zasadzie działa złodziej? Zrekrutowałem jednego, wysłałem do Bagdadu i tak siedzi od ponad 10 tur bez żadnego efektu. Swoją drogą, podział agentów na 2 osobne typy, zależne od miejsca wyszkolenia to kapitalny pomysł.
Złodziej może wykradać obcym imperiom technologie, poczytaj więcej w poradnikach do Bellum.
Mam pytanie co dawało opactwo jako gildia? Ciągle mi wyskakuje w Ołomuńcu do wybudowania, ale tak naprawdę nie ma opisanych przymiotów...
Sprawdź w export_descr_buildings w katalogu głównym moda, niektóre dają bonus do handlu, lub rolnictwa albo nawrócenia. Szczegóły w pliku.
więc może się to komuś tez przydać:
franciszkanie: +1 do religii oraz do szczęścia
kluniacy: +1 do religii oraz do prawości
karmelici: +2 do religii
cystersi: +3 do rolnictwa, +1 do religii
dominikanie: obniżka ponownego szkolenia i +1 do religii
benedyktyni: +1 do przychodu z handlu, +1 do religii
Gram w tego moda od pewnego czasu i muszę przyznać że bije SS 6.4 na głowę w większości kwestii: frakcje są bardziej różnorodne, jest więcej rodzajów wojsk, nie ma beznadziejnego brnięcia w drugą połowę XV w. oraz XVI w., która stawia połowę mapy w roli automatycznej ofiary dla zachodnich frakcji wręcz przeładowanych prochem i stalą, podział agentów itd. Niestety jest kilka elementów które są lepsze w SS, pierwszym z nich jest to jak rozdzielono parametry jednostek, w Bellum lepsze oddziału łuczników zachowują się jak strzelcy z gwintowanymi karabinami, mordując straszliwie nawet dobrze opancerzone oddziały, więc kusznicy są całkowicie niepotrzebni (niektórzy łucznicy mają lepszy atak od kuszników :lol: ). Koszty rekrutacji i utrzymania lepszych oddziałów wyznaczone przez twórców w stosunku do słabszych są niestety zbyt niskie- po prostu nie opłaca się produkować takich oddziałów jak themata taxeis czy innych milicji, jak regularne oddziały pokroju skutatoi są tylko trochę droższe. Modele oddziałów w większości są ładne i lepsze od odpowiedników z wyżej wymienionej modyfikacji, jednak Mongołowie, Kumanie, Ruś i Polska (po części) mają ładniejsze modele w SS, tak przy okazji wie ktoś jak je podmienić?
W SS też widać ulepszenie jednostki, niestety w Bellum tego ładnego efektu wizualnego zabrakło. Ostatnim moim zastrzeżeniem jest mapa, nie tyle podział prowincji bo te są lepiej wyznaczone, zwłaszcza jeśli chodzi o nasze tereny (brakuje trochę jako frakcji Czech w środku Europy, choć znając zaciągi cesarstwa w tym modzie to ginęły by wraz z nastaniem 30 tury) co o zasięg- brak Persji i Chorezmu powoduje że Złota Orda wyskakuje jak Filip z Konopi już w samym centrum niektórych państw, nie dając im szansy na choćby udawaną obronę ;)
Gram na poprawce na dziedzica frakcji (w Bizancjum jakoś Grecy i tak wolą wybierać zwykle kogoś innego ;) ), lepszych głosach i muzyce oraz na mocno zmodyfikowanych parametrach oddziałów (głównie 2-3 razy zmniejszony atak, by jednostki raczej się męczyły i łamały niż wyżynały do ostatniego, brak łuczników wczuwających się w Legolasa itp. kwiatkach).
Odziedziczenie Szkocji (całe Wyspy Brytyjskie) popsuło mi całą rozgrywkę. Stąd moje pytanie: jaki skrypt za to całe dziedziczenie odpowiada?
Newking Script za to odpowiada z campaign_scriptu kampanii Feudalnej Pełnej albo Pełnej zwykłej.
Mógłby mi ktoś powiedzieć ilu żołdaków liczy oddział polskich włóczników, tych dostępnych od początku w zamku(BC 6.3 + submod Wino)? Bo instalowałem submody kilka razy i na początku gdy coś poknociłem, nie działał mi mod muzyczny było ich 56, a teraz gdy wszystkie submody działają ok, mam ich 74.
A jaką masz skalę jednostek ustawioną w opcjach? Liczebność zależy od skali jaką sobie ustawisz, ja mam huge czyli najwyższą, podaj jaką masz Ty, w submodzie Wino jest alternatywny unit, na którym ja także gram. 56 to byłoby dla skali normal, a 76 dla dużej, w huge włócznicy maja na oko 112 do 120 ludzi, nie moge teraz do pliku zajrzeć.
Ciekawe kiedy się ruszą:
[spoiler:1v9cpv3f]http://oi45.tinypic.com/5cg6y0.jpg[/spoiler:1v9cpv3f]
[spoiler:1v9cpv3f]http://oi47.tinypic.com/2e2jz2a.jpg[/spoiler:1v9cpv3f]
Jak grasz Bizancjum to mogą się nie palić do napaści na Ciebie, była już druga i trzecia fala Mongołów? Grasz na czystym Bellum czy submodach jakichś?
Czysty BC 6.3 bez żadnych modów. Nie wiem która fala ale wydaje mi się ,że to dopiero pierwsza (CHYBA). A tak poza tym nie gram Bizancjum tylko Danią więc mam stracha chociaż Mongołowie są jeszcze daleko.
Dekat coś mało terenu na mapie zająłeś jak na 230 turę, nie prowadzisz ekspansji :-) Co do ilości Mongołów to prezentują się ciekawie jak ruszą to zacznij kopać rów by Danię od Europy odłączyć wtedy nie przejdą :lol:
Bo gram na spokojnie, rozwijając państwo i przyglądając się kto kogo bije. Podbijanie świata mnie nie kręci :P Co do rowu to poszerzy się kanał pomiędzy wyspami i będzie ok 8-)
Polecam Wam najnowszy submod Mietka77 dla Polski z 29.12.2012 dodany kolejny ciekawy skrypt, jaki występował w niektórych wersjach SS, tzw. asimilation skrypt, uniemożliwia naprawę budynków, doskalanie wojsk, oraz budowę nowych budynków w pierwszej turze po zdobyciu wrogiej osady, to bardzo realistyczne, Mietek go dodał tak jak i powstanie litewskie, bunt Bułgarów i bunt w Afryce, tem przeciwko Sycylii w jej afrykańskich postadłościach. Link: viewtopic.php?f=367&t=10655
Jest też nowy już trzeci submod muzyczny Wino, z 31.12.2012, link: viewtopic.php?f=367&t=11135
Dzięki pracy Wino, jego submod muzyczny działa ze wszystkimi submodami, w tym oczywiście ze świetnym submodem Mietka77 dla Polski z 29.12.2012. Panowie Wino i Mietek77, dzięki za Waszą pracę w rozwój BC 6.3.
Polskie wydanie BC 6.3 z submodami różnymi głównie Waszymi to nowa jakość dla tego najlepszego z modów.
W tym tygodniu przetestuję też nowe AI od Pitera dla Bellum z 28.12.2012, zobaczę czylepsze od oryginalnego. ;)
No Ty też masz wkład przecież chociażby w spolszczenie :)
A jest już dostępne?Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Nie to ai nie jest dostępne, jak będzie dobre, może Piter udostępni je niedługo. Potestuję jutro może.
Gram Aragonią i dzięki małżeństwom przejąłem Król. Kastylii i Leonu i mam paru ich generałów. Oni są w podeszłym wieku (koło 50-tki) i jeśli byli żonaci i mieli dzieci np. syna, ale jeszcze nie osiągnął dojrzałości to czy on się u mnie pojawi?
Jak oni są w drzewku rodziny, to ich synowie powinni się pojawić jak będą pełnoletni. Jak nie są w drzewku, też się raczej pojawią. Nie wywala Cię na drzewku Aragonii?
Może ktoś podać jakieś dobre linki do BC 6.3 ?
Zaktualizowałem linki w wersji dla leniwych. Linki są cały czas na włoskiej stronie i na twc, odnośniki u nas na stronie nr 1.
Jeden z nich był na pewno w drzewku Kastylii, bo był z dynastii Borgone, ale jak przejąłem ich państwo (zresztą tylko parę prowincji, bo w zasadzie i tak byli przeze mnie rozbici) to on w moim drzewku się nie pojawił, tylko jest generałem. Nie ma w swoich cechach, że jest żonaty, ale inni którzy pojawili się u mnie, jest ich chyba czterech to też nie maja tej cechy, ale wydaję mi się, że któryś z nich na pewno miał żonę. Jak zrekrutowałem księżniczkę w stolicy to ona nie mogła za niego wyjść, ale już księżniczka, która pojawiła się jako córka króla to już ta opcja z wyjściem za mąż była możliwa?
Co do drzewka Aragonii to nie mam na razie z tym problemu, wystarczy nie najeżdżać kursorem na króla to nie wywali.
Jak nie są w drzewku rodziny, to trzeba ich pożenić. Dzięki za info o tym drzewku Aragonii. Wyszkolonej księżniczki nie da rady z nimi ochajtać? Dziwne.
czy do niego jest spolszczenie ?
Czy naprawdę aż tak ciężko było spojrzeć na temat niżej o nazwie SPOLSZCZENIE DO BELLUM CRUCIS 6.3?
wyszukałem to poprzez google ,bezposredni link do tematu
znalazłem
Czy ktoś z Was ma patent jak przywrócić lojalność zbuntowanemu generałowi lub członkowi rodziny?
Przetrzymywanie w roli namiestnika w jego osadzie, bankiet oraz przekazywanie tytułów nic nie dają.
Niektóre tytuły jakie można przenosić między generałami, zwiększają lojalność, spróbuj. Wiele tytułów namiestników podnosi lojalność, a można mieć kilka. Autorytet króla jest ważny, jak wysoki masz to szansa, na zwiększenie lojalnośći generałów większa.
Instaluje moda po raz chyba 4 raz na różnych wersjach medievala po 1 instalacji pojawia mi se komunikat windowsa że program nie został zainstalowany poprawnie i to wybieram z tego komunikatu opcje zainstaluj ponownie i po ponownym instalowaniu juz komunikat się nie wyświetla . 2 sprawa to że jak klikam na skrót do medieval 2 to w opcji właściwości nie mam opcji otwórz element docelowy tylko mam napisane element docelowy i mam tam pole do wpisania komendy otwórz nie ma , ani w skrócie z m2 ani w kingdoms ,Ściągałem 3 różne BC 6.3 w tym najnowsze , może to chodzi o wersje mojego medievala ? Ide kupić nową , a i medievala mam zainstalowanego na tym samym dysku co windowsa . Spróbuje dzis zainstalować na dziewczyny laptopie BC 6. 3 na nowym medku , jak nie pójdzie to się załamie . Bo to jedyna gra przy której potrafie siedzieć dłużej niż 15 min . Więc prosze o pomoc .Jak nic nie pomoże nagram nawet film z sposobem instalowania i efektem . pozdrawiam
Człowieku czy w ogóle zajrzałeś na stronę nr 1 tego tematu ????. Tam pisze od prawie roku, jak instalować i to WIELKIMI LITERAMI. Masz mieć Medieval 1.3 na to zainstalowane Kingdoms 1.5 i instalujesz, zgodnie ze stroną pierwszą tego tematu, jak wół jest napisane wielkimi literami. Poniżej cytat ze strony nr 1:Cytat:
Zamieszczone przez stefanbs3
INSTALACJA:
Instalujecie part I do mods, potem part II do mods, Potem bugfixera do mods i cała filozofia. Mod wymaga Kingoms 1.5
Bellum Crucis 6.3 to nowa, pełna i samodzielna wersja moda. Nie instalujemy jej w żadnym wypadku na wersje poprzednie tej modyfikacji.
Generalnie moda należy instalować nie na dysku systemowym, a na innej partycji niż system. Przy Win7 należy wyłączyć UAC, poczytajcie w necie co to i jak to wyłączyć.
999 Osób na 1000 spośród mających problemy z modem, ma te problemy bo ŹLE instalują.
Jak ja instalowałem to podawałem: jako ścieżkę instalacji mój katalog mods, czyli: D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods katalog mods SWÓJ podajesz i przy part I i przy part II i przy bugfixerze.
Co Ty wypisujesz jakie 3 wersje BC 6.3 ?????????????????????????????????????? Jest jedna, part I (czyli część 1); Part II (część 2) + bugfixer. I to razem jest Bellum Crucis 6.3.
Ile zajmuje Ci katalog BellumCrucis6 po zainstalowaniu moda, powinieneś go mieć w mods??? Podaj też jaki masz system operacyjny i dokładną lokalizację moda.
stefanbs3 jeśli to windows 7 wyłącz UAC, w windzie 7 wyskakuje ten komunikat o niepoprawnej instalacji z tego co pamiętam są tam dwie opcje do wyboru zainstaluj ponownie i instalacja poprawna, wybierasz że instalacja przebiegła prawidłowo i BC śmiga aż miło :D
Miałem dłuższą przerwę w Bellum, ponieważ grałem w Empire, ale od jakiegoś czasu kontynuuje moją kampanię Polską.
Jestem w 260 turze, po tym gdy kilka miesięcy temu (przed moją przerwą) chcąc przejąć tron Danii zabiłem większość członków duńskiej rodziny i dowiedziałem się z forum, że musi im pozostać jakiś generał, więc pozwoliłem im się odbudować i miałem nadzieję, że będą rekrutować generałów... Nawet dałem im 200 tys żeby zaatakowali Ruś Włodzimiersko-Kijowską w nadziei, że podczas walk z nimi stworzą sobie jakiegoś generała, ale nic z tego :| Bardzo zależy mi na włączeniu Danii do mojego państwa, bo jej tereny bardzo dobrze "komponują" się z moimi.
Tutaj mały screen z mapy:
[spoiler:3cnnynm8]http://i46.tinypic.com/df8dk.png[/spoiler:3cnnynm8]
I teraz moje pytanie - czy można w jakiś sposób "zmusić" ich do stworzenia generała? Ja już nie mam żadnych pomysłów :(
Napewno mają generała albo kilku, ale są pewnie w ich miastach, szpiegów wyślij. Jakby nie mieli, by się zbuntowali.