Tą jedną twarz mają: Rzymianie, Macedonia, Kartagina i Pont. :D Wystarczy pół godziny, żeby z tej twarzy zrobić kilka wariantów np. gładka, lekki zarost, gęsty zarost. Przynajmniej na pojedynczym screenie żołnierze by się różnili.
Wersja do druku
Tą jedną twarz mają: Rzymianie, Macedonia, Kartagina i Pont. :D Wystarczy pół godziny, żeby z tej twarzy zrobić kilka wariantów np. gładka, lekki zarost, gęsty zarost. Przynajmniej na pojedynczym screenie żołnierze by się różnili.
W pewnym sensie masz rację, ale tak jak pisałem - Seleucydzi by startowali z ogromną liczbą prowincji.Cytat:
Liczy się data startowa, potem gracz może zmienić historię i Seleucydami podbić Rzym.
Co to za frajda z giganta zrobić jeszcze większego giganta - już lepiej małą frakcją rozwalić tego giganta. :mrgreen:
To zmienię argumentację lub doprecyzuję poprzednią:Cytat:
Połowa z tych frakcji upadła p.n.e. i nadal nie rozumiem tej argumentacji.
Na razie CA daje takie frakcje, które odgrywały dużą rolę w wojnach z Rzymem.
Seleucydzi natomiast nie odgrywali dużej roli w wojnach z Rzymem - epizodyczna wojenka i jedna wielka bitwa (Magnezja).
Wszystkie pozostałe frakcje albo walczyły z Rzymem przez wiele dziesięcioleci, albo zostali przez Rzym podbici - a często jedno i drugie.
Seleucydzi ani nie toczyli przeciwko Rzymianom wielu wojen, ani nie zostali zniszczeni przez Rzymian.
Właśnie byłoby trudno powiększyć ziemie, bo trudno utrzymać tak wielkie imperium na początku atakowane przez Egipt, Pont i Partię ze wszystkich stron. Wg mnie gra nimi miałaby inna strategię niż pozostałymi frakcjami, które są zbliżone na starcie.
Aha a normal mape to kto zrobi dla zarostu o specular mapie nie wspominając ;) poza tym twarz to twarz jest jedna i nie ma slotów na brodę, wlosy, itd., nie mówiąc już o dapasowaniu takiej do grubej twarzy a chudej.Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Patrz wyżej - wszystkie grywalne frakcje, jakie do tej pory zaprezentowało CA, walczyły z Rzymem o wiele dłużej niż Seleucydzi. Idąc tym tropem, następna frakcja to powinni być Luzytanie lub coś jeszcze innego na Półwyspie Iberyjskim (podbój Hiszpanii przez Rzym trwał ponad 200 lat):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Luzytanie
Rozmieszczenie plemion na Półwyspie Iberyjskim ok. 200 r. p.n.e.:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ia_200_BCE.PNG
Piszesz jakbyś nie widział tekstury na oczy. :) Jeśli nie widziałeś, to skąd wiesz ile jest slotów? W grach od MTW2 każda jednostka ma kilka slotów na twarz i tu też tak jest - dowodem są barbarzyńskie frakcje - różne wąsy, zarost itp. Naprawdę to nie sztuka w miejsce na teksturze dodać zarost który robi się chwilę. Dałoby to lepsze wrażenie, bo frakcje barbarzyńskie wyglądają realnie, a hellenistyczne jak armia klonów. :lol:
Nie zapominajmy o ogromnym trybucie który musiał zapłacić Antioch i ziemiach w Azji mniejszej.Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Do tego mówisz o latach 171-129 a kampania zaczyna się wcześniej. Fakt że w czasie kiedy Imperium Seleucydów przeżywało głęboki kryzys ale za panowania Antiocha istniały szanse na odbudowanie dawnej potęgi Seleucydów i tak Seleucydzi byli znaczącym graczem w regionie. Pont zyskał większe znaczenie dopiero w czasie wojny z Rzymem. Wcześniej było przeciętnym królestwem takim jak Bitynia czy Kapadocja które miały znaczenie jedynie w regionie Azji Mniejszej , a w skali basenu morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu był mało znaczącym graczem. ;)
Piszą o tym w odpowiedzi na podobne komentarze na YT -Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Cytat:
Zamieszczone przez thecreativeassembly
Hmm zastanawia mnie jedno :
Jesli nie Seleucydzi to CO będzie w tym wielgachnym terenie między Partami, Egiptem, Pontem i Macedonią ??
Bo jeśli Seleucydzi bedą frakcją że tak powiem "Pełną" ( a nie quasi rebelsami ) to czemu mieliby nie być grywalni ??
Przecież to jedna z najciekawszych frakcji - wielgachne chylące sie ku upadkowi Imperium, multietniczne i multikulturowe, z mega ciekawym rosterem jednostek ( od Katrafaktów przez słonie po Galackich najemników czy Perskich włóczników ), koniecznością reform, desperackiej obrony z wszystkich stron itp itd .
Istny Zachodni Rzym z Barbarian Invasion.
A screen mi sie nie podoba. Abstrahując od tego czy to zwykły recolor jednostek innej frakcji to kolesie są stanowczo zbyt "Macedońscy".
Wygladają jak hetairoi z Alexandra ...
A w rzeczywistości wygladali TAK :
http://www.europabarbarorum.com/i/units ... yguard.gif
http://www.europabarbarorum.com/i/units ... yguard.gif
A co do dyskusji o "złotych wiekach" i o tym co jaka frakcja znaczyła w tym momencie - Rzym w 242 pne to malutka nic nie znacząca wiocha wiec tym bardziej nie powinni być tak eksponowani.
Co do zarostu to niech mnie ktoś poprawi jeśli sie myle ale to chyba była róznica własnie miedzy "barbarzyńcami" ze Wschodu ( Partowie, Persowie itp ) a Hellenami i Rzymianami że własnie ludzie Wschodu uważali zarost za coś porzadanego, symbol statusu itp wiec to logiczne że ich żołnierze ( szczególnie "ci lepsi" ) powinni taki nosić ...
No chyba sporo przesadziłeś teraz. :lol:Cytat:
Rzym w 242 pne to malutka nic nie znacząca wiocha wiec tym bardziej nie powinni być tak eksponowani.
Tej "malutkiej wiochy" raptem 25 lat później nie był w stanie zdobyć Hannibal. ;) Rzym już wtedy był imperium, kontrolującym prawie całą Italię. W 242 pne już był po wojnach samnickich, podboju greckich miast-państw w Italii, wojnie z Epirem, pierwszej wojnie z Kartaginą. Już wtedy był potężny.
Chyba masz rację. Kilka rzeźb pokazujących ludzi z Persji Arsacydów (Partów) i Sasanidów:Cytat:
Co do zarostu to niech mnie ktoś poprawi jeśli sie myle ale to chyba była róznica własnie miedzy "barbarzyńcami" ze Wschodu ( Partowie, Persowie itp ) a Hellenami i Rzymianami że własnie ludzie Wschodu uważali zarost za coś porzadanego, symbol statusu itp wiec to logiczne że ich żołnierze ( szczególnie "ci lepsi" ) powinni taki nosić ...
http://realhistoryww.com/world_history/ ... Iran_3.htm
https://www.google.pl/search?q=Shapur+I ... B392%3B621
https://www.google.pl/search?q=Parthian ... 38#imgrc=_
[spoiler:1ypxve8p]http://www.cais-soas.com/CAIS/Images...rom_Hatra3.jpg
http://realhistoryww.com/world_histo...parthian_2.jpg
http://realhistoryww.com/world_histo...rthianking.jpg
http://www.cais-soas.com/CAIS/Images...from_Hatra.jpg
http://www.metmuseum.org/toah/images/h2/h2_51.72.1.jpg
http://realhistoryww.com/world_histo...ur_I_coin3.jpg
http://www.allempires.com/Uploads/ShapurB.jpg
http://realhistoryww.com/world_histo...anian_king.jpg
http://realhistoryww.com/world_histo...Ardasir_Ia.jpg[/spoiler:1ypxve8p]
Ale bez zarostu też bywali, zwłaszcza prości żołnierze (czyli konni łucznicy), a szlachta (katafrakci) zarost zapuszczali:
[spoiler:1ypxve8p]http://realhistoryww.com/world_histo...Elam/parni.jpg[/spoiler:1ypxve8p]
Na grafice ze strony o Partii CA wszyscy katafrakci są bez zarostu: :evil:
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ia_Faction
[spoiler:1ypxve8p]http://wiki.totalwar.com/images/thum...ataphracts.png[/spoiler:1ypxve8p]
No był był.Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Rzym w 242 pne nie był ani super zaawansowany, ani super wpływowy, nie miał tak "szlachetnych" korzeni jak Seleucydzi, tyle kasy co Kartagina etc etc.
Z punktu widzenia światowych potęg to zwykłe quasi barbarzyńskie plemie które troche tam po podbijało na półwyspie ale wiele sie nie rózni od Galów czy Iberjczyków.
Nie mam nic do Rzymu, wręcz przeciwnie ale jak ktoś podnosi argument że Seleucydów nie powinno byc bo upadali to lekko sie krzywie.
Bo równie dobrze można powiedzieć ze w BI tez nie powinno być można wybrac Rzymu zach. bo było "po jabłkach"...
P.s. A Hannibala zgubił Metaurus bo gdyby nie ta przegrana bitwa to historia mogła by sie potoczyć zupełnie inaczej ;)
EDIT apropos zarostu to własnie o tym mówiłem .
Broda w tamtych kręgach była uznawana za cos "ekstra" wiec członkowie jakichś uber-oddziałów ( jak ja kocham tą tendencje CA do wymyślania nie istniejących formacji .. ) powinni ją mieć .
Ale miał rezerwy ludzkie i mógł wystawić większe wojsko od takiej Kartaginy czy Macedonii.
Popatrz sobie, ile Hannibal natłukł armii Rzymianom, a oni i tak wygrali wojnę.
Zgubił go nie tylko Metaurus, ale wiele przegranych bitew Kartaginy, w których zresztą nie on dowodził (nad Metaurusem dowodził jego brat).Cytat:
P.s. A Hannibala zgubił Metaurus bo gdyby nie ta przegrana bitwa to historia mogła by sie potoczyć zupełnie inaczej
Wiem doskonale jakie Rzym miał rezerwy ale sek w tym że Rzymianie przegrywajac Metaurus stracili by kolejną armie a Hannibal dostałby, w samym środku Italii, tak potrzebne mu posiłki i wtedy Rzym mogłby mieć naprawde mokro.Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Mówisz o tym Rzymie, który po I wojnie punickiej był już co najmniej w pierwszej trójce najpotężniejszych państw na zachód od Indii? :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Canaris
Edit: Polecam tę dyskusję na ten temat.
Ale Rzymianom nie robiła większej różnicy utrata kolejnej armii. A Kartagina dostawała łupnia też w Hiszpanii, nie tylko nad Metaurusem.
Z kolei w Italii po bitwie pod Kannami Rzymianie przegrali jeszcze co najmniej trzy wielkie bitwy z Hannibalem - i nie zmieniło to wyniku wojny.
A moim zdaniem to za bardzo się czepiacie tego. Większość formacji "wymyślonych" przez CA istniała, tylko miały marginalne znaczenie i zastosowane zostały może w paru przypadkach. Ja tam akurat jestem za tym, żeby takie formacje też uwzględniać - ale ograniczyć częstość ich występowania w grze.Cytat:
( jak ja kocham tą tendencje CA do wymyślania nie istniejących formacji .. )
Apropos barbarzyńskich plemion - Celtowie też jakby nie patrzeć podbili połowę Europy i jeszcze kawałek Azji Mniejszej (Galacja).Cytat:
Z punktu widzenia światowych potęg to zwykłe quasi barbarzyńskie plemie które troche tam po podbijało na półwyspie ale wiele sie nie rózni od Galów czy Iberjczyków.
Tylko że nigdy nie byli politycznie zjednoczeni. Ale walczyli z armiami greckimi i hellenistycznymi, tak daleko na wschód zaszli.
Celtycka armia splądrowała w 279 roku p.n.e. Macedonię, Tesalię i Epir. Dopiero później została powstrzymana w bitwie pod Lizymachią, ale nie uległa zniszczeniu, tylko właśnie razem z rodzinami przeszła do Azji Mniejszej - i oni zapoczątkowali osadnictwo Celtów w regionie nazwanym od nich Galacją.
Panowie złazimy z tematu ;)
Bo to nie jest temat "Czy Kartagina miała szanse skopać Rzym" ;)
Seleucydzi powinni byc grywalni choćby z samej racji tego jak wielgachnym imperium byli.
A tak w ogóle to dyskusja jest głupia BO KAŻDA FRAKCJA POWINNA BYC GRYWALNA.
Ale to już wina czasów w jakich żyjemy i cięcia gier tak żeby jak najmniej sie narobić a jak najwięcej kasy skosić ;)
Nie myl dwóch rzeczy - Potegi i Potencjału ;)Cytat:
Mówisz o tym Rzymie, który po I wojnie punickiej był już co najmniej w pierwszej trójce najpotężniejszych państw na zachód od Indii?
Źle sie wyraziłem ;) Sorry. Nie chodzi o formacje które nie istniały tylko o to ze leniom z CA nie chce sie robić jakiegokolwiek researchu i dają takie zwyczajne "płaskie" nazwy jak Royal Pontic Cavalry .. Czyli takie nijakie zbijanie całych odrebnych jednostek w jedną żeby tylko był szablon.Cytat:
A moim zdaniem to za bardzo się czepiacie tego. Większość formacji "wymyślonych" przez CA istniała, tylko miały marginalne znaczenie i zastosowane zostały może w paru przypadkach. Ja tam akurat jestem za tym, żeby takie formacje też uwzględniać - ale ograniczyć częstość ich występowania w grze.
No bo co znaczy "Royal" ?? To jakas szlachta ?? Wyborowi wojownicy rekrutowani do strazy pałacowej i pilnowania władców ?? Czy może quasi feudalni panowie którzy sami sobie fundują wszystko ??
Jest ot dla mnie osobiście takie jechanie po najniższej lini oporu - coś ma byc dobre ?? To dowalimy przedrostek "Royal" i już. Zero jakiegoś zastanowienia sie czy coś takiego istniało, czy miało jakiekolwiek powiązanie ze "szlachectwem" itp .
To widać szczególnie we frakcjach które trzeba mocno zresearchować - wiadomo jakie jednostki miał Rzym ale już np Germania to cięższy orzech do zgryzienia.
A CA leci według schematu - piechota ma być kiepska ?? To bedą chłopi z widłami, kij z tym że czegoś takiego wtedy nie znano, że to nie średniowiecze itp.
Dwa- trzy rodzaje jednostek pieszych ( chłopi, coś po środku i jacyś uberzy ) , ze dwójka łuczników ( again chłopi i "jacyś lepsi" ), to samo z kawalerią i wiśta wio, można walić kolejne DLC z frakcjami i trzepać kase za coś co moder amator by sie wstydził pokazać ludziom ;)
Wolałbym Armenię.
Seleucydzi pewnie odpadli ze względu na politykę dawania państw o podobnym potencjale. W przypadku tej frakcji takie okrojenie dużo bardziej kuło by pewnie w oczy, albo by odebrali im jakieś ziemie (przez co musieliby wymyślić jakieś "nowe" frakcje) albo daliby im bardzo duże prowincje. Tak więc wygląda na to że Seleucydzi zostali otoczeni przez grywalne frakcje a sam Pont nieco wypełni lukę między Partią a Macedonią (choć Armenia byłaby do tego celu pewnie lepsza).
Może to znaczyć iż Seleucydzi będą stworzeni na silną frakcję, choć w sumie to twórcy pewnie ze względu na to żeby graczowi nie utrudniać na coś takiego nie pozwolą.
Samych Seleucydów być może się nie doczekamy właśnie ze względu na to że nie dość że wielcy już na starcie to jeszcze gra nimi polegałaby raczej na utrzymywaniu tego co już się posiada. Mogłaby więc być nie tyle trudna ile uciążliwa i frustrująca.
Czyli jeszcze 2 "DLC" frakcyjne (innych nie obstawiam)
Pewnie coś w Hiszpanii, i hmm gdzie zostały dziury na mapie? :D
+ DLC z edycji specjalnej,
Zakładam, że 2 następne darmowe DLC to też frakcje. W sumie będzie 11 darmowych + sądzę, że 12 będzie jako dodatek do edycji specjalnej.
Powinni dać tych Seleucydów żeby niektórzy przestali męczyć. Chociaż trochę.
A więc Pont jako darmowe (???) DLC przy premierze. Fajna i ciekawa frakcja, ale jednak gdybym mógł wybierać to oczywiście zamieniłbym na Seleucydów. Argumenty, że za duzi, że wymusza inny styl gry są raczej nietrafione, gdyż kto chciałby zasmakować takiej rozgrywki to by nimi wystartował, a kto nie, to wybrałby inną frakcję. Miałoby się wybór, a tak zostajemy niejako zmuszeni do grania małymi i okrojonymi frakcjami, które powinny tylko podbijać, podbijać i podbijać...
Myślę że takie darmowe DLC mają skłonić ludzi do szybkiego zakupu gry. Ileż osób pisało, że poczeka na recenzje, na spadki cen, przeceny itd. A tak dadzą raczej darmowo-czasowe DLC, by ludzie wysupłali kasę i zapłacili premierową cenę gry. Gdy tak zrobią dostaną ZA DARMO DLC (skoro robione jeszcze przed ukończeniem Rome II - które jest w fazie pre-alpha :lol: , sądzę że powinno być uważane za jej rdzenną część...) i będą mogli się cieszyć jaki to interes zrobili i jakie to CA jest wspaniałomyślne. Bo kupując później za niższą cenę, stracili by te wspaniałomyślne darmowe DLC! Myślę że na tym to polega ;)
Podobno mają być trzy darmowe dlc-ki. Pozostaje dwa sloty - raczej będą frakcje. Bardzo chciałbym ujrzeć któreś z tych,moje typy:
1. Syrakuzy - Między młotem a kowadłem, Kartagina i Rzym. Bardzo trudna pozycja startowa. Właściwie brak możliwości "spokojnego" przejęcia jakiegoś regionu co wymusza ułożenie się z którąś potęgą i zyskiwanie na wspólnej wojnie przeciw drugiej potędze, lub balansowanie na traktatach pokojowych i próba zdobycia zamorskich terenów.
2. Rodos - Potężne miasto greckie bazujące na flocie. Też nie ma łatwo gdyż potomkowie "Diadochów" raczej łatwo pola nie ustąpią. Pierwszy cel ataku? Pewnie Kreta.
3. Numidia bądź któraś z jej części (zależnie jak profesjonalnie do tego podejdą), Massaesyli lub Massylii. Słabo rozwinięty kraj, bazujący na jednostkach lekkich, podzielony na pół, próby zjednoczenia go, starania o uniezależnienie się od wpływów Kartaginy bądź przeciwnie - utrwalenie współpracy i pomoc w nieuniknionej walce z Rzymem?
4. Massalia - Samodzielna kolonia grecka (tak jak Syrakuzy). Przyzwoita flota i zyski z szlaków handlowych. Na północy i zachodzie dzikie plemiona barbarzyńskie żądne najazdów i łupienia. Na wschodzie Imperialistyczny Rzym... Być może skorzystanie na wojnie sąsiadów i zajęcie Korsyki i Sardyni, a może przeciwstawić się barbarzyńcom?
5. Iliria bądź jedno z plemion Ilirijskich (zależy jak do tego podejdą) - U granic nieprzewidywalni barbarzyńcy (bardziej dziksi niż plemiona Iliryjskie), silny Epir i Macedonia na południu. Piraci mieszkający na brzegach Iliri ciągle nękają miasta Rzymskie co złości Senat i może przyczynić się do wypowiedzenia wojny, bądź co bądź ale ze słabymi władcami Iliri.
6. Armenia - Ciekawa frakcja wschodnia. Świetna ciężka jazda, łatwość obrony rdzennych ziem dzięki górzystym terenom sprzyjających zasadzkom. Na zachodzi stabilny Pont mający wsparcie w świecie hellenistycznym, a na wschodzie rosnąca w siłę Partia. Natomiast na południu borykający się z problemami Seleucydzi na których można w dogodnym czasie uderzyć.
7. Seleucydzi - Co tu dużo pisać. Frakcja borykająca się z problemami dotyczącymi własnego ogromu. Mnóstwo uśpionych wrogów u granic. Ciągłe konflikty z potężnym Egiptem...
Pewnie jak zwykle zaraz ktoś napisze żebym nie trolował, ale prawda jest taka, że wszystkie odsłony TW w które grałem były mniej więcej grywalne na multi najwcześniej po trzecim patchu.
Free DLC nie jest dla mnie żadnym wabikiem.
Jak gra będzie dobra, to po trzecim patchu kupie ja za 50% ceny i dostanę komplet DLC w paczce na zachętę, lub po 1,99EUR, żebym zakupu dokonał.
A w zasadzie to ciekawa strategia. Robimy grę, umieszczamy w pełnej wersji 11 nacji, po czym udajemy wariata i mówimy że 3 z nich to dodatek tylko na starcie :)
Syrakuzy to genialny pomysł- kulturowo dopiero po zdobyciu tego miasta Rzym zaczął gonić inne państwa hellenistyczne, ale mało prawdopodobne. Bardziej jako bitwa historyczna np. Ja osobiście obstawiłbym jakieś plemię iberyjskie, różnili się od celtów z północy i dali silny opór wobec Rzymu. Do tego Scytowie/Sarmaci i mapa ładnie z nacjami położonymi regularnie.
Mamy Pont, no cóż, wolałbym Seleucydów, mam nadzieję,że dadzą potem, bo to byłby największy fail do tej pory (skoro "o mało" nie trafiła do początkowej 8, to miałoby jej nie być w dlc?). Wolałbym też jakieś państwo-miasto greckie, bądź wspomnianą wcześniej Armenię.
Mam pytanko: Jak będzie z tym pontem? Jest on darmowy we wszystkich grach czy w tylko w edycji premierowej/specjalnej?
W premierowej. Potem już nie będzie można go za free dostać.
Czyli po prostu działanie z serii : "Oby kupili jak najszybciej zanim wyjdą te nieusuniete bugi, brak balansu i ogolna gównianośc rozgrywki"Cytat:
W premierowej. Potem już nie będzie można go za free dostać.
Nie ukrywam że Pont to bardzo ciekawa frakcja ( jestem w trakcie lektury "Wieńca z trawy" Coleen McCullough ;P ) ale na bank nie w wykonaniu CA.
To dobrze że dodali kolejną nację. Pozostałe 2 to pewnie będzie Armenia/Scytowie i jakaś kolejna barbarzyńska frakcja(w grę wchodzi jeszcze jakieś greckie polis albo Baktria ale to raczej mało prawdopodobne). A Seleucydów dodadzą do pre-orderu i kolekcjonerskiej. Tym cudownym sposobem na starcie będzie 12 grywalnych frakcji ;)
Tylko żeby ten cudowny sposób zadziałał trzeba by kupić grę w pre-orderze czego ja np nie mam zamiaru robić :P Dopiero kiedy naprawią te wszystkie bugi i nie wyjdzie na to że bitwy trwają 5 min.
Oby nie zabrakło modderów :roll:
Bo do każdej części jakiś modder frakcje dodawał :D
No właśnie, po za tym "darmowość"tych dlc stoi pod znakiem zapytania. Jeżeli mają być dostępne tylko w dniu wydania to będzie niezły kit.
Bez przesady :D Tydzień pewnie na pobranie dadzą...
Hehehe, już Polaki-marudy sarkają nad pazernością CA, zamiast się cieszyć z dodatkowych frakcji, a co lepsze - nawet nie zadacie sobie trudu, żeby sprawdzić, czy to co mówicie, jest prawdą. ;)Cytat:
Czyli po prostu działanie z serii : "Oby kupili jak najszybciej zanim wyjdą te nieusuniete bugi, brak balansu i ogolna gównianośc rozgrywki"
Yep, there is no requirement to get Pontus in Total War: Rome II. It just is.Cytat:
[quote:197rqj8p]Great news, about this, so even if you buy the game off steam a month after release you would still get the "Free-LC"
[/quote:197rqj8p]
I odpowiedź na "dlaczego nie ma tego w wersji pudełkowej od razu"Cytat:
Not only can we spend more time on content after the game goes off to get printed – but Steam means everyone will get it when you install the game .We have the full low-down and scoop on Pontus in Rally Point 12, including the first screenshot and a nice chat with campaign designer Dom Starr about the faction’s ins and outs.
Enjoy the episode and the news of our very first completely free faction DLC. We’re calling it “free-LC”
-Craig and Will
Pozdrawiam. ;)Cytat:
I know this will be asked a lot, but if you watch the episode and have a read of what we put up, you would have seen that we've locked down the content that will be in the final version of the game, but thanks to Steam we have the time to make Pontus.
Hurraaaa !! Cieszmy sie z tego że CA daje pseudo-bonusy żeby skusić jak najwięcej ludzi do kupienia gry w ciemno, zanim okaże sie czymś na kształt Empire . Cieszmy sie w ogóle że w całej swej łaskawości CA pozwala nam grać 25 % frakcji z grze zamiast udostępniac tylko kampanie Rzymską ( w końcu Rome co nie ?? ).Cytat:
Hehehe, już Polaki-marudy sarkają nad pazernością CA, zamiast się cieszyć z dodatkowych frakcji, a co lepsze - nawet nie zadacie sobie trudu, żeby sprawdzić, czy to co mówicie, jest prawdą.
Cieszmy sie z tego, że oferta grania Pontem i innymi bedzie limitowana czasowo w przeciwieństwie do tej niegodziwości jaką była możliwość odblokowania wszystkich frakcji z RTW paroma kliknięciami myszką ...
O wielkie łaskawe CA daje nam tyle a my niegodziwi jeszcze śmiemy nosem kręcić ...
W PES można grać każdą drużyną jaka jest w grze, w Virtua Fighter można wybrac kazdego wojownika, w Call of Duty można sobie dowolnie wybierać sprzet i broń a tu sie nagle okazuje, że za możliwość wyboru 11 frakcji z 30iluś w grze mam całować twórców po stopach i łkać z radości ??
Wolne żarty .
Kiedy to sie stało że nagle "in plus" liczy sie twórcom to, że łaskawie dają nam kolejną frakcje ( która i TAK JEST W GRZE ) ??
Po premierze RTW każdemu kto sie pytał jak odblokowac wszystkie frakcje, nawet do głowy by nie przyszło, że nie można albo że trzeba było pre-order składać żeby móc zagrać kimś wiecej niż Rzym ...
Gwoli ścisłości, Pont będzie grywalny nawet jak kupisz Rome w Empiku pól roku po premierze ;)
Pierwszy raz słyszę żeby twórca mówił rok przed premierą że ma zablokowaną zawartość, i to w sytuacji gdy "chwali" się materiałami z wersji alpha. Czy może ja czegoś nie wiem i to jest normalne? Bo mi się zdawało że to oni robią grę i mają do nie pełne prawa, a tak to by wychodziło że robią na jakiejś licencji którą mogą nieco ominąć dzięki steam.Cytat:
I know this will be asked a lot, but if you watch the episode and have a read of what we put up, you would have seen that we've locked down the content that will be in the final version of the game, but thanks to Steam we have the time to make Pontus.
Wielce cieszyć to nie ma się raczej czym. Póki co nie wiemy czy ta frakcja będzie dorównywała tym głównym (choć w sumie to nie wiemy też czy te główne będą trzymały poziom). Teksty o pazerności faktycznie trochę zbyt szybkie ale coś mi mówi że niektórzy (pewnie jest tak na TWcenter) traktują takie dodanie zawartości przed premierą jako coś niezwykle "dobrego". Takie cieszenie się niestety niezbyt dobrze wróży temu czy twórcy zostaną "przyciśnięci" przez graczy w przypadku gdy sprawę spieprzą (dobrze że jest wiecznie żywy Medek II :) ) . Nie zdziwię się jeżeli po premierze pojawią się głosy że gra jest kiepska ale przecież twórcy dali nam darmowe DLC więc i tak wychodzi na plus.Cytat:
Hehehe, już Polaki-marudy sarkają nad pazernością CA, zamiast się cieszyć z dodatkowych frakcji, a co lepsze - nawet nie zadacie sobie trudu, żeby sprawdzić, czy to co mówicie, jest prawdą. ;)
No i cała sprawa według mnie wygląda jednak dziwnie, z jednej strony publikują trailer który ukazuje spore braki i błędy, z drugiej ogłaszają DLC które mają wnosić dodatkową zawartość, no i to ich wytłumaczenie... Trochę pesymizując wychodzi na to że twórcy skończyli już grę a nawet ją "zamknęli" (choć mała nadzieja że kwestia np. animacji jeszcze zamknięta nie jest istnieje).
Już tłumaczę, chodzi o to, że główna zawartość gry jest ukończona i gotowa do wydania. Ale dzięki steamowi będą mogli dodać to na co czasu nie było, bo wtedy mogą dorobić Pont podczas gdy gra będzie już rozsyłana do sklepów.
O własnie . To też jest ciekawe. Content gry mają już "locked" ale gra jest w fazie alfa ?? No to już widze ten super balans frakcji, te zbyt słabe/zbyt mocne jednostki, przepakowane ficzery i tym podobne cuda.Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Ale generalnie to widać że CA są mistrzami w laniu wody. Takiego korporacyjno-PRowego przedpremierowego belkotu nie słyszałem od czasów Fallout 3.
Wszystko jest gotowe do wydania ?? To skąd te bugi w filmiku z Tetoburgu ? Przecież cały czas cmokacze tłumaczą każde potkniecie CA wersją pre alpha ...Cytat:
Już tłumaczę, chodzi o to, że główna zawartość gry jest ukończona i gotowa do wydania.
To kto tu w końcu w wała leci ?
Czy Ty w ogóle przeczytałeś to, co wkleiłem? Te cytaty miały Tobie i innym narzekającym uświadomić, że jojczycie na coś, co sobie sami ubzduraliście - czyli, że Pont będzie dostępny tylko zaraz po premierze. Ale nie, lecisz w zaparte chociaż nie masz racji...Cytat:
Zamieszczone przez Canaris
Dalej - spora część narzekań przed premierą brzmiała "czemu tylko 8 frakcji, a nie 9, 10, 12, albo 60, mogliby jeszcze coś dać". No i dali i zapowiedzieli, że po premierze prawdopodobnie dadzą więcej (bezpłatnie) - ale dla Was to też źle! :lol: Chyba za darmo byście musieli tę grę dostać, żeby Was zadowolić...
Nie jest gotowe do wydania. Na TWCenter goście z CA pisali, że cały "content" (czyli mapa, frakcje, jednostki itd) jaki będzie w pudełkowej wersji jest gotowy, a teraz będą eliminować bugi, doskonalić mechanikę, dopracowywać system kampanii i bitewny itd, ale sam "szkielet" jest gotowy. Po drugie filmik z Teutoburga pochodzi bodaj z lutego z prezentacji prasowej. Dzięki Steamowi mogą dorobić Pont po tym, jak reszta gry będzie już w 99% gotowa, tak samo jak i inne, niegrywalne na początku nacje.Cytat:
Wszystko jest gotowe do wydania ?? To skąd te bugi w filmiku z Tetoburgu ? Przecież cały czas cmokacze tłumaczą każde potkniecie CA wersją pre alpha ...
To kto tu w końcu w wała leci ?
Pierwszy post z tematu o Rally Point 12:Cytat:
No i cała sprawa według mnie wygląda jednak dziwnie, z jednej strony publikują trailer który ukazuje spore braki i błędy, z drugiej ogłaszają DLC które mają wnosić dodatkową zawartość, no i to ich wytłumaczenie... Trochę pesymizując wychodzi na to że twórcy skończyli już grę a nawet ją "zamknęli" (choć mała nadzieja że kwestia np. animacji jeszcze zamknięta nie jest istnieje).
Cytat:
We’ve locked down the content for the game now and have started the long road to fixing and optimising the game before it gets manufactured to disc. However, thanks to the way we use Steam, we can make sure that everyone gets some day one DLC for free in the form of a playable Faction – Pontus.
Pewnie mape kampanii mają skończoną dlatego dali narazie DLC z frakcjami.