-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Te jednostki Radiousa to jakiś żart z tego co widziałem. Partia w vanilli ma mało piechoty? Co z tego, że jest nacją wybitnie skupioną na konnicy, dowalmy jej 10 nowych jednostek elitarnej piechoty, z których 90% to perscy nieśmiertelni, którzy chyba wsiedli w machinę czasu. Ludzie narzekają na niehistoryczność Romka, ale Radious swoje jednostki to chyba z filmów fantasy bierze...
-
Nowy a Ty sie zastanow nad tym co wypisujesz. Naduzywajac slow durny , glupi sam od nich polegles;) A czekaj sobie do przyszlego roku(na poprawki). Twoja sprawa :D Oczywiscie,ze CA powinno sie zapasc ze wstydu. I w sumie dlatego mamy darmowe DLC teraz zeby nas udobruchac.
P.S. A tak swoja droga, to jesli CA zapewnialo,ze niewiadomo jakim cudem bedzie Rome 2. Szczegolnie AI bedzie,ze hoho. Mase recenzji rowniez o tym zapewnialo itp. A wiemy,ze to sie okazalo po prostu klamstwem. I teraz wprowadzili juz 5 patch. Kazdy patch poprawia mase rzeczy(tak oni pisza).Chyba nawet wiecej niz zgloszono bugow. To gdzie te zmiany skoro po 5 patchu AI nadal lezy i gra nie zmienila swojego oblicza na te co zapowiadali. Moze po prostu znowu klamstwo,ze tyle poprawiaja?
Zreszta jakis niby spec od programowania na jakism forum sie wypowiedzial,ze poprawic Rome 2 sie nie da bo tyle roboty przy nim,ze nowa gre lepiej zrobic. Co pewnie bedzie mialo miejsce jak np. z Empire/Napoleonem moze?
-
Cytat:
Te jednostki Radiousa to jakiś żart z tego co widziałem. Partia w vanilli ma mało piechoty? Co z tego, że jest nacją wybitnie skupioną na konnicy, dowalmy jej 10 nowych jednostek elitarnej piechoty, z których 90% to perscy nieśmiertelni, którzy chyba wsiedli w machinę czasu. Ludzie narzekają na niehistoryczność Romka, ale Radious swoje jednostki to chyba z filmów fantasy bierze...
Patrząc na jego pierwszy pakiet jednostek w tym Rzymian zdrowo się uśmiałem :D . Gość chyba zapomniał, że o ile w Shogunie można było popuścić wodze fantazji to już w takim Rzymie należałoby z tym uważać. Zresztą, na historyczne mody trzeba troszkę poczekać. Ja dałem sobie spokój z jego psełdohistorycznymi dziełami, w tej chwili jest tyle innych modów z bardzie historycznymi jednostkami, że mamy spory wybór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Nowy a Ty sie zastanow nad tym co wypisujesz. Naduzywajac slow durny , glupi sam od nich polegles;) A czekaj sobie do przyszlego roku(na poprawki). Twoja sprawa :D Oczywiscie,ze CA powinno sie zapasc ze wstydu. I w sumie dlatego mamy darmowe DLC teraz zeby nas udobruchac.
P.S. A tak swoja droga, to jesli CA zapewnialo,ze niewiadomo jakim cudem bedzie Rome 2. Szczegolnie AI bedzie,ze hoho. Mase recenzji rowniez o tym zapewnialo itp. A wiemy,ze to sie okazalo po prostu klamstwem. I teraz wprowadzili juz 5 patch. Kazdy patch poprawia mase rzeczy(tak oni pisza).Chyba nawet wiecej niz zgloszono bugow. To gdzie te zmiany skoro po 5 patchu AI nadal lezy i gra nie zmienila swojego oblicza na te co zapowiadali. Moze po prostu znowu klamstwo,ze tyle poprawiaja?
Zreszta jakis niby spec od programowania na jakism forum sie wypowiedzial,ze poprawic Rome 2 sie nie da bo tyle roboty przy nim,ze nowa gre lepiej zrobic. Co pewnie bedzie mialo miejsce jak np. z Empire/Napoleonem moze?
dokładnie, tak jak ze słynnym AI oblężniczym, wszędzie piszą, że trzeba to "naprawić", tylko jak naprawić coś co nigdy nie istniało? minęły dwa miesiące, a nadal nic nie jest w tej kwestii zrobione - wniosek jest prosty albo robią to AI od zera, albo położyli lachę czekając wzorem shoguna2(tam jak wiadomo też się podpala bramy i sic! wspina po murach) aż ludzie się przyzwyczają i zaczną dostrzegać inne plusy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Uznaję to za obrazę.
Nie użyłem ani razu słowa "durny" w mych postach na poprzedniej stronie i użyłem raz słowo "głupie". Dokładniej "głupie myślenie" w sensie że złe, niewłaściwe jeżeli nie rozumiesz.
ctrl+f prześwietliłem poprzednią stronę. Nie mam pojęcia o jakim nadużywaniu piszesz. Czytasz ze zrozumieniem?
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Dokładnie :) Niby krąży kilka podobnych modów, ale tak naprawdę nic nie zmieniają lub dodają swoje odchyły, a ten faktycznie poprawia rozgrywkę :)
Pytania do was, czy u was po nowym patchu AI zaczęło dawać logiczne oferty, czyli np: PŁACI graczowi za umowy handlowe i PONy? Lub czy u was piechota wroga używa wreszcie wszystkich dostępnych formacji jak falanga hoplitów, zwykła, czy ściana tarcz? Oraz czy u was też AI wreszcie robi logiczne armie, czyli prawie nie ma w nich strzelców, jest masa ciężkiej piechoty i jazdy? Natomiast samo AI atakuje tylko jak może wygrać, czyli nie walczy się z 8-10 oddziałowymi stackami, tylko 2-3 armiami łącznie liczącymi po 5-6 tysięcy?
Takie rzeczy to i bez modów się dzieją.
Szkoda że AI w oblężeniu nie potrafi drabin używać, gdzie teraz dostaje się 4 sztuki bez konieczności ich budowania. Nie byłem nawet zaskoczony(gdyż widziałem już statek lądowy płynący pod glebą pod kątem ~60stopni :D) gdy po podjechaniu drabinami pod mury AI zdecydowało że pójdzie masowo szturmować bramę pochodniami ;)
-
Na TWC znalazłm ciekawą koncepcję UI http://www.twcenter.net/forums/showt...ign-Concepts))
Moim zdaniem, gdyby to bardziej doszlifować, byłaby to ciekawa alternatywa dla tego co mamy obecnie w grze.
-
Przecież to jest wspaniałe. Gdyby ktoś dałby mi wybór między tym, a tworem CA to nie zastanawiałbym się ani chwili. Szkoda, że CA czegoś takiego nie zrobi, jak zwykle możemy liczyć tylko na mody.
-
Cytat:
Uznaję to za obrazę.
Nie użyłem ani razu słowa "durny" w mych postach na poprzedniej stronie i użyłem raz słowo "głupie". Dokładniej "głupie myślenie" w sensie że złe, niewłaściwe jeżeli nie rozumiesz.
ctrl+f prześwietliłem poprzednią stronę. Nie mam pojęcia o jakim nadużywaniu piszesz. Czytasz ze zrozumieniem?
No pewnie userowie tez uznali, to za obraze(tylko olali Twoj post a ja nie) gdy ich nazwales jak nazwales;
Cytat:
a durne zdania użytkowników forum powyżej na temat tego fixa i ich lenistwo/brak ogarnięcia
. O naduzywaniu wojowniczego jezyka. Wiadomo,ze gra jest zabugowana a Ty walczysz niewiadomo o co. Obudzil sie ostatni obronca Romka ;)
P.S. No fajnie wyglada ten senat,klimatycznie. Nie gralem Rzymem. Nie ma takiego w podstawce?W sumie mam wrazenie,ze tworcy gry zyja w inny swiecie. W swiecie Buga;)Tyle lat prowadza serie a ciagle te same bledy powtarzaja. Jakby po kazdej czesci mieli zanik pamieci i zapominali , to czego sie nauczyli;)
-
Adi, nowy2142 - chcecie sobie podyskutować o swoich zachowaniach to paszoł won do skrzynek i prywatnych wiadomości, między sobą odbijajcie te piłeczki zamiast zbierać sobie na ostrzeżenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Przecież to jest wspaniałe. Gdyby ktoś dałby mi wybór między tym, a tworem CA to nie zastanawiałbym się ani chwili. Szkoda, że CA czegoś takiego nie zrobi, jak zwykle możemy liczyć tylko na mody.
Przecież to jest żywcem zerżnięte z Shoguna 2. Więc z 'tworu CA'. Tylko teksturka zmieniona, nawet ikony są z części o samurajach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Przecież to jest żywcem zerżnięte z Shoguna 2. Więc z 'tworu CA'. Tylko teksturka zmieniona, nawet ikony są z części o samurajach.
No dobra ale kolega mial na mysli,ze nie ma tego w Romku 2. Wiadomo,ze zaden moder nie zrobi czegos nowego bo to bylaby nowa gra i moglby sobie ja sprzedac jako swoja gre;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Przez "twór CA" (co chyba oczywiste) mam na myśli ich najnowsze, żałosne i paskudne UI które widzimy w TW:R2.
Fakt, że w oryginale zrobione przez CA nic nie zmienia, bo i tak nie ma szans, by przenieśli to do Romka.
-
Pisałem jakiś czas temu o problemie nagłego zablokowania możliwości toczenia osobiście bitew w trakcie kampanii. Nikt mi wtedy nie odpisał, pomyślałem sobie - zapewne to wina patcha (gra się zaktualizowała o ile mnie pamięć nie myli z patcha 3 do 4). Przerwałem więc grę Egiptem i nie byłem zadowolony z tego powodu bo naprawdę mi fajnie szło a rozgrywka przyniosła sporo frajdy.
Ale nic to.
Zacząłem więc nową kampanie, padło na Arwernów. Gram sobie gram i co nagle widzę - http://i.imgur.com/pARCqXF.jpg bitwy rozgrywane osobiście - wyłączone... po czym spadłem z krzesła.
Problem ten w przypadku Arwernów i Egiptu wyskoczył mniej więcej po takim samym czasie ok. roku 101 p.n.e.
Rzymem zaraz po premierze grałem jeszcze dłużej, także absolutną większość bitew rozgrywałem automatycznie a mimo to nic mi się nie zablokowało.
Skąd takie coś w ogóle się bierze? W opcjach nic kompletnie nie zmieniałem bo i przecież nie ma takiej możliwości żeby wyłączyć bitwy rozgrywane samodzielnie. Dodam tylko że 90% bitew rozgrywam automatycznie. Czyżby komputer po jakimś czasie uznawał, że nie będę do końca kampanii osobiście rozgrywał już żadnej bitwy? :lol:
Spotkał się już ktoś osobiście z takim problem? A może jakiś user widział podobne problemy na TWC? Bardzo proszę o pomoc.
W tym momencie zaczęcie kampanii jakąkolwiek frakcją traci sens jeśli ta sytuacja ma się pojawić ponownie... :|
-
Pogrzebałem w internetach za Ciebie, choć wybitnego angielskiego to nie wymagało i wynika na to, że nikt nie zna rozwiązania Twojego problemu, choć nie jesteś sam, jeżeli Cię to jakoś pocieszy. :p Raz koleś z CA napisał, że wiedzą o tym bugu, ale jak widać nie zrobili nic, żeby go naprawić.
-
Bronti :arrow: Spróbuj skasować folder Rome z AppData. Ja po drugiej wygranej Swebami, gdy wczytałem save'a by zakończyć ostatnim rodzajem zwycięstwa, miałem bug z agentami (brak możliwości dołączenia ich do armii). Bug ten niestety miałem już w każdej nowej kampanii, dopiero sprawdzenie spójności plików i skasowanie tego folderu rozwiązało problem.
-
Cytat:
@voitku jakże brakowało mi po premierze twych subtelnych wypowiedzi na tamat Rzymu :D " zerżnięte z Shoguna 2" i co z tego, dla mie bardziej czytelne niż to co zaserwowało CA. Grunt, że gościowi chciało sie to zerżnąć i przerobić na coś co ma ręce i nogi.
-
Ja lubię w gruncie rzeczy bardziej wole słowo ewolucja niż rewolucja. :)
Niestety tyczy się kilku aspektów Roma2 które są zrobione dużo gorzej niż starsze części np. raporty budowy. Tak wiem powtarzam się z tym. Ale własnie to denerwuje mnie najbardziej. :evil:
-
Na najnowszym patchu wyskakuje mi taki bug. Zawiesza sie czesciowo dyplomacja tzn. nie moge wyslac propozycji innemu krajowi.Nie podswietlaja sie ikonki opcji.Dziwne bo reszta dziala jak klikanie na stolice kraju na mapie dypolo itp. Raz mi sie odblokowala ale najczesciej musze wychodzic z gry. Oczywiscie "nienormalnie":)Co zabawne ona(dyplomacja) dziala ale po ktoryms wejsciu w dyplo zwiecha ta :)
http://img850.imageshack.us/img850/9298/9437.jpg
P.S. Mial ktos podobnie? Na 5 patchu takie cos tylko mam. Troche , to podobne do bugu kolegi Bronti, ktoremu sie nie podswietla ikona "walki osobiscie".
A i tez mialem podobny bug(chociaz juz dokonca nie jestem pewien czy to bug czy nie spelnilem jakichs wymogow)z agentami a mianowicie nie moglem wykonac zadnego dzialania chociaz kase mialem. Pozniej moglem. bodajze po nowym wczytaniu gry.
-
@ Adi
Atakuje Cie ktos na tym nowym paczu?Ja wczoraj przeklikalem jakies 50 tur na VH i dalej nic.AI chce tylko umowy handlowe podpisywac :( Zaatakowalem Sardynie,podczas szturmu komp nie ustawil wojska na murach tylko ztloczyl sie wokol flagi.Czyli oblezenia dalej sa skopane,komp dalej uzywa plonacych oszczepow do niszczenia bram i pewnie tak juz zostanie. Jednostki dalej jezdza na lyzwach,poza tym co jakis czas musze uruchamiac menadzera i ustawiac koligacje rdzenii bo rwie jak stara szmata.
-
No atakuja ale tak dosc slabo. Jak widac mam wojne prawie z kazdym. Gram na legendarnym. No dlatego napisalem o moich watpliwosciach co do prawdomownosci CA takze wzgledem patchy, tego co poprawiaja. Bo w sumie nie widze zmian. Zreszta nie chodzi zeby mnie kazdy atakowal i dzieki glupiej przewadze 10 do 1 wygrywal ale zeby to jakos sensownie wygladalo a tak mam wojne z kazdym nawet z krajami co nigdy nie dojda do mnie. I co chwila kolejny kraj mnie atakuje. Czyli bez zmian bo to juz bylo w poprzednich seriach. Gra raczej robi sie upierdliwa bo komunikatow dostaje co ture kilkanascie, wyslannicy wroga ciagle mnie bombarduja. Bitwy jak to bitwy dzieki Bogu za sensowny automat;)
-
Glowna kampania w koncu ukonczona. Koncowka byla trudniejsza poniewaz po ostatnich patchach AI zaczelo tworzyc pelne armie i sojusze. Tym samym to byla naprawde wojna totalna. Ciekaw jestem kolejnej kampanii ktora bedzie uruchomiona juz po patchach a z tego co wiadomo czesc poprawek wymagala restartu. Ogolnie niezle choc na mapie komp dalej jest bardzo pasywny a kilka razy tak zrobilem ze mogl mi spokojnie polowe ziem podbic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Na najnowszym patchu wyskakuje mi taki bug. Zawiesza sie czesciowo dyplomacja tzn. nie moge wyslac propozycji innemu krajowi.Nie podswietlaja sie ikonki opcji.Dziwne bo reszta dziala jak klikanie na stolice kraju na mapie dypolo itp. Raz mi sie odblokowala ale najczesciej musze wychodzic z gry. Oczywiscie "nienormalnie":)Co zabawne ona(dyplomacja) dziala ale po ktoryms wejsciu w dyplo zwiecha ta :)
http://img850.imageshack.us/img850/9298/9437.jpg
P.S. Mial ktos podobnie? Na 5 patchu takie cos tylko mam. Troche , to podobne do bugu kolegi Bronti, ktoremu sie nie podswietla ikona "walki osobiscie".
A i tez mialem podobny bug(chociaz juz dokonca nie jestem pewien czy to bug czy nie spelnilem jakichs wymogow)z agentami a mianowicie nie moglem wykonac zadnego dzialania chociaz kase mialem. Pozniej moglem. bodajze po nowym wczytaniu gry.
Wczoraj miałem to samo nic nie można było zrobić ... restart ... do tego jak do patcha 3 nie miałem żadnych CTD to od 4 co kilkadziesiat tur CTD( najczęsciej podczas przechodzenia do bitwy) . Nowy DLC to jak dla mnie porażka . Plemiona praktycznie takie same. Jedynie co fajnie to gra się Seleucydami. Ciekawe ile będzie takich DLC. CA będzie mogło naprodukować masę DLC jak tak będą podchodzić do sprawy . Przy niewielkich nakładach kaska sama będzie lecieć.
-
Pakiety kulturowe właśnie mają być podobne. Co nie zmienia faktu że koczownicy nie są dla wszystkich. Grając Scytami nawet mi szło, do czasu jak doszedłem do Tracji. Niestety moi chłopcy z toporkami nie mieli najmniejszych szans z hoplitami. Inna sprawa to to że nie ma naprawdę unikalnych jednostek. Bo zawsze jakaś niegrywalna nacja je też ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
Spotkał się już ktoś osobiście z takim problem? A może jakiś user widział podobne problemy na TWC? Bardzo proszę o pomoc.
W tym momencie zaczęcie kampanii jakąkolwiek frakcją traci sens jeśli ta sytuacja ma się pojawić ponownie... :|
Hmm, mogę mieć rozwiązanie Twojego problemu, ale nie jestem pewien czy faktycznie coś to może dać. Otóż niedawno miałem problem z blokowaniem się kamery na mapie kampanii, rozwiązaniem było tylko i wylącznie edytowanie sejwa, gdzie przestawiło się coś przy blokowaniu się kamery. Rozwiązania Twojego problemu szukalbym w tym samym miejscu, czyli w sejvie ;) Pewnie coś gdzieś się w nim przestawiło i jeżeli buga można naprawić to własnie tam :D
-
Bronilem swojego miasta bez murow. Ustawilem na jednej drodze wlocznikow no i Ai rzucilo cala armie na nich oczywiscie nie zatrzymujac sie i biegnac do flagi. Zaraz mi morale padlo, szybko doslalem ostatnia jednostke wlocznikow ale tez zaraz uciekli (chyba moje jednostki wystraszyly sie tej masy woja co parla na flage :D) I po bitwie. Nie bylo sensu tego nawet rozgrywac. A tak swoja droga, to sa te obiecane mega-klimatyczne pojedynki miedzy jednostkami? Cos tam sie bija ale chyba to nie to? Nie wyglada, to na cos nowego a wyglada nawet gorzej niz np. w Szogunie 2. Co zabawne te male kraiki jednoprowincjonalne sa bardziej agresywne i grozniejsze niz taki Egipt. Egipt wystawil jedna armie a takie kraiki maja tych armii po 3-4:)I w sumie bez rozgrywania bitwy podbilem go:) Glowna armia Egipcjan gdzies tam sobie lazi i nie wie co robic.
Gram bez modow na najnowszych patchach(czyli 5) , poziom legendarny.
-
@adi spróbuj modów, granie w podstawkę to strata czasu i nerwów. Moim zdaniem, jeśli w nadchodzących łatkach 6 i 7 nic się nie zmieni, to nie należy już liczyć, że cos z tego będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez marko1805
@adi spróbuj modów, granie w podstawkę to strata czasu i nerwów. Moim zdaniem, jeśli w nadchodzących łatkach 6 i 7 nic się nie zmieni, to nie należy już liczyć, że cos z tego będzie.
Moim zdaniem większość modów kompletnie niszczy balans w tej grze, są zwyczajnie niedopracowane. Pomijam już "mody" typu no-food & public orders, które zostały zrobione chyba dla ludzi którzy nie potrafią rozbudować prowincji.
@adi
Wczoraj też wyłapałem tego buga z wyszarzanym oknem dyplomacji.
Co do samych bitew niestety tak to wygląda (też gram na legendarnym) jednostki przeciwnika dostają niesamowite bonusy (+7 atak,obrona i morale) przez co nie ma szans na wygranie w niektórych przypadkach (szczególnie małymi armiami, w dużych można taktycznie pokonać SI i wygrać heroika).
Proponuje włączyć sobie "Custom Battle" wybrać tą samą stronę, do tego 1 ten sam oddział (poziom trudności VH nie ma tam leg.) i puścić na siebie. Z moich testów a zrobiłem ich dużo zawsze ten sam wynik czyli
porażka definitywna
straty wroga 20-50 (oddział 160)
straty moje 100-120 (biała flaga przy 90)
przy 5 vs 5 oddziałów wygląda to o wiele gorzej :(. Szkoda ,że BAI jest takie słabe i aby dać graczowi wyzwanie dostaje ostre bonusy.
-
Cytat:
Moim zdaniem większość modów kompletnie niszczy balans w tej grze, są zwyczajnie niedopracowane. Pomijam już "mody" typu no-food & public orders, które zostały zrobione chyba dla ludzi którzy nie potrafią rozbudować prowincji.
Tutaj nie chodzi o gracza, a o komputer który z tymi aspektami gry zupełnie sobie nie radzi i po pewnym czasie walczysz z armiami przymierającymi głodem. CA pomysł miała dobry, ale wykonanie niestety pozostawia wiele do życzenia . Mody jeszcze długo nie będą dopracowane, bo CA ciągle coś poprawia, ale do przyzwoitego poziomu gry jeszcze daleko.
-
Ja odnoszę wrażenie, że BAI w wersji 1.0 było bardziej ambitne niż po tych wszystkich paczach.
Nie było jakoś niesamowicie przebiegłe, ale robiło np. o wiele lepszy użytek z własnej kawaleri niż obecnie, bardziej wykorzystywało generała. Mozliwe, ze to tylko moje odczucia, ale teraz często zdarza się zaspać AI i nie reaguje na moje manewry okrążające itd.
-
Teraz BAI atakuje praktycznie wszystkimi jednostkami na raz, wcześniej biernie czekając na posiłki jeśli takowe są. Umiejętności generała zdobywanych za doświadczenie chyba w ogóle nie używa, za to używa wszystkich umiejętności "wrodzonych" jednostek jak tylko zejdą z cooldown'u.
@smooqu
Używasz jakiś modów bitewnych?. Jak testowałem [Ars Gratia] to zauważyłem ,że AI świrował i np. dla pikinierów nie stawiał falangi gdy puszczałem na niego moich falangitów przez co był masakrowany.
Ogólnie bitwy moim zdaniem są całkiem spoko, chociaż komputerowi brakuje finezji i gra schematycznie. Cyrki dzieją się przy oblężeniach mój rekord
armia atakująca 3600[ai - barbarzyńskie plemiona] vs lokalny garnizon około 700 [plebs,piki,proce,łuk]
zaczęło się od podjazdu drabinami pod mury, mimo mojego ostrzału podeszły 2x włócznie ze stratami może 10-20 po czym zostawili drabiny... wzięli kolegów włóczników do grupki i w 3 zaczęli podpalać bramę. Po podpaleniu bramy wycofał się, poczekał aż się wypali i puścił całą piechotę... Ustawiłem ciasno falangę zaraz przy bramie i tyle... piechota padła, później trochę zabawy z zasięgiem na jego łuki aby wciągnąć pod mury i znowu zakleszczenie pod bramą.
Skończyło się tym, że nie rozbił mi żadnej formacji ja zabiłem 500, a resztę 2800 zabiły mury (głównie chyba ta oliwa lana z bramy ;)).
poziom legendarny (chociaż skrypty ataku są identyczne na każdym, różnica tylko w bonusach dla ai).
-
Czy w Rome II występują wstawki z powiadomieniami historycznymi? Nie grałem w Shoguna II, ani Napoleona, ale w każdej poprzedniej grze co jakiś czas pojawiały się jakieś ciekawe wiadomości ze świata, dotyczące najważniejszych wydarzeń historycznych. Było to niezwykle ciekawe i uatrakcyjniało rozgrywkę (zawsze można było dowiedzieć się czegoś ciekawego z danej epoki). Tymczasem znajduję się w 48. turze i wciąż nie było żadnego tego typu powiadomienia i zaczynam się zastanawiać, czy one w ogóle włączone są w grę. :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Veritimus
Czy w Rome II występują wstawki z powiadomieniami historycznymi? Nie grałem w Shoguna II, ani Napoleona, ale w każdej poprzedniej grze co jakiś czas pojawiały się jakieś ciekawe wiadomości ze świata, dotyczące najważniejszych wydarzeń historycznych. Było to niezwykle ciekawe i uatrakcyjniało rozgrywkę (zawsze można było dowiedzieć się czegoś ciekawego z danej epoki). Tymczasem znajduję się w 48. turze i wciąż nie było żadnego tego typu powiadomienia i zaczynam się zastanawiać, czy one w ogóle włączone są w grę. :?
Ja nic takiego nie zauważyłem . W Shoguna nie grałem nie wiem czy były takie opisy. Bodajże w którymś modzie ( EB chyba)pod Romka była cała masa różnych opisów wydarzeń danego roku . Nie powiem ciekawe się to czytało.
-
Veritimus :arrow: Raczej nie, zamiast tego są jakieś wydarzenia wymagające reakcji gracza. A to żona przyprawia rogi jednemu z wojów, a to córka się źle prowadzi, a to jakiś proroczy sen, czy też mało dyskretny członek rodu...
-
Do tej pory spotkałem się tylko z próbą szantażu i adopcji. Szkoda... Gra w tym momencie traci na walorach historycznych, przynajmniej dla mnie. Za to właśnie ceniłem gry z serii TW, że łączyły przyjemną formę rozgrywki z pożyteczną formą przekazywania ciekawostek historycznych. :(
-
Do adopcji i szantażu się przyzwyczaj, bo później w kampanii będziesz ich doświadczał średnio raz na 5 tur... Ja to już widzę bardziej jako: -2000 do skarbca, nawet nie czytam, tylko klikam przycisk po prawej. Oczywiście wszystko jest kompletnie z tyłka wzięte. Bo przecież nie ma drzew genealogicznych, nie ma żadnych rodzin. Są tylko bezimienne postacie należące do grup, które nic nie znaczą. Warstwa polityczna w tej grze ma głębokość kałuży. Na pustyni. W okresie suszy.
Co do wydarzeń związanych z "dylematami": jak na lekarstwo. Na ogół parę zaraz na początku kampanii a później kompletnie nic.
-
Odniosłem takie samo wrażenie. Może to pamięć szwankuje, albo wynika to z faktu, że nie grałem jeszcze Rzymem, ale w Rome I powiązania rodzinne i udział w stanowiskach państwowych, w moim odczuciu, miały większe znaczenie.
I nie wiem czy też macie takie odczucia, że agenci obecnie są przesadzeni? Jak dla mnie mają zbyt duży wpływ na rozgrywkę. Pomimo silnych armii wciąż przegrywam każdą bitwę z takiego samego powodu: agent AI sieje dywersję w jednej [armii], co powoduje, że ta oddala się od sojuszniczej i walczy osamotniona z przeważającymi siłami wroga. O ile podoba mi się pomysł, to uważam, że wykonanie w obecnym wymiarze psuje rozgrywkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Co do wydarzeń związanych z "dylematami": jak na lekarstwo. Na ogół parę zaraz na początku kampanii a później kompletnie nic.
Tutaj akurat się z kolegą zgadzam - miałem parę eventów na początku kampanii a im dalej w las tym coraz mniej (lub wcale) takich niespodzianek nie uświadczam.
Szkoda bo nadawały grze kolorytu.
-
Owszem, mało tych wydarzeń z dylematami, ale chociaż każda frakcja ma inne. Tylko żeby było ich więcej...
Historyczne są dodatkowe warunki zwycięstw (te podrozdziały w kolejnych celach), warto czytać ich opisy. Dzięki jednemu z nich dowiedziałem się że Swebowie wylądowali w Hiszpanii :D
-
Masz rację. Pisząc poprzedni post zapomniałem zupełnie o tych wpisach do zadań. One faktycznie wnoszą dodatkowy walor historyczny do gry i jeśli próbuje się je wszystkie wykonywać, to można poczuć powiew historii. :)
-
Czy każda ma inne to nie jestem pewien. :roll: Handlarza jedwabiem i jakimś kolorem, genialnego kowalo-niewolnika to miałem chyba każdą nacją. Aż szkoda że po tych 30 turach niema już nic. :(