Mam pytanie, czy po tym patchu mogę mieć problem z zapisami?
Wersja do druku
Mam pytanie, czy po tym patchu mogę mieć problem z zapisami?
@UP
Zawsze możesz mieć problemy z zapisami.
ok, dzięki
W końcu 'zabezpieczenie awansu' daje ++ do % poparcia, a nie odwrotnie. :) W końcu tak powinno być, im lepszy polityk tym więcej przyciąga poddanych na swoją stronę. Teraz można spokojnie się bawić w politykę i trzymać mniej więcej po równo poparcia, bo wcześniej to każda akcja (poza małżeństwem z członkiem silniejszego stronnictwa) dawała minus naszemu stronnictwu.
Po połowie? Ja tam bez problemu wbijam do 90% poparcie dla mojego stronnictwa. Bo daje to lepsze bonusy dla nacji.
Awanse są teraz dużo tańsze, tak że nawet z małym dochodem można sobie na taki pozwolić.
Pierwszy awans jest w zasadzie obowiązkowy. Szybko się tez spełnia wymagania do następnych, co jest wadą jak i zaletą.
Generała wrogiego stronnictwa z dużym gravitas lub ambicją natychmiastowo wysyłamy w misję samobójczą.
Co do paska imperium to jest proporcjonalny: ilość osad = karą (mniej więcej podobnym jak za udział w radzie tylko na minus), chyba najbardziej dotkliwy jest wzrost incydentów dyplomatycznych. Dziś pobawię się Selkami i popatrzę jak ma się to do protektoratów. Jak na razie bardziej sprawdzałem nacje niż grałem.
Pograłem trochę Armenią w nową kampanie na legendarnym i muszę przyznać, że jest dosyć ciężko, Partia wbrew moim obawom mimo swoich rozmiarów radzi sobie całkiem nieźle na mapie kampanii, cały czas atakuje mnie z 3 różnych stron i ledwo co udaje mi się odpierać jej armie. Możliwe, że jest to spowodowane wojną ze mną, nie wiem jak radzą sobie pozostałe wielkie frakcje. Niestety w bitwach AI dalej nie ogarnia, a w oblężeniach nic się nie zmieniło możliwe nawet, że jest jeszcze gorzej niż było. Zmiany w polityce wewnętrznej jak najbardziej na +. Teraz jest wszystko przejrzyste i intuicyjne, ale moim zdaniem zbyt łatwo zdobywa się wpływy. Nie rozumiem tylko tego paska wojny domowej. Po najechaniu kursorem pisze, że im wyższy wpływ rządzącego stronnictwa tym większe szanse na wybuch wojny, mam wpływy ponad 80% a pasek nawet nie zaczął się zapełniać.
Ok już działa.
Pograłem wczoraj z 5 godzin, raczej bardziej ogarniając zmiany (nie pobierałem wcześniej bety patcha 15). Według mnie jest dobrze. Ładne kolorki i trochę zmienione godła frakcji, w końcu swobodny ostrzał oszczepami z piechoty, bardziej kolorowe znaczniki w kampanii (może trochę za kolorowe). Dobrze, że ogarnęli politykę wewnętrzną, chociaż też nie rozumiem paska wojny domowej:( Chyba trochę za dużo opcji rozbudowy głównego budynku miasteczek itp. (z czasem przywyknę). Armenią kampanii nie grałem, jednostki ma całkiem spoko ale ten bonus do morale jest komiczny;) Cała nowa kampania i zmieniony podział terytoriów wygląda fajnie, tylko szkoda że nie dali żadnej nowej bitwy historycznej, myślałem że będzie Akcjum albo chociaż Fillipi... No ale cóż, trzeba wybrać stronę konfliktu i na wojnę, noc będzie długa:)
Działa komukolwiek pasek wojny domowej?? Bom się wkurrzył jak cholera. Grałem oktawianem i miasto po mieście odbierałem Lepidusowi. Nagle... PYK wojna domowa, a że miałem z 4 silniejsze legiony z 3 przeszły na stronę wroga. Tak samo z ziemiami, straciłem jedną trzecią. Co prawda mało zajmowałem się tą polityką wewnętrzną, ale wpływy miałem więcej niż pół. Miały być zapowiedzi nadchodzenia wojny domowej, miał działać pasek, a tymczasem wyglądał on cały czas. A w ogóle kampania jest o wojnie domowej w rzymie a tu stronnikom kolejni oponenci potrafią powstać z ich własnych ziem. To u mnie tak się zacięło czy po prostu spaprali tą grę??
Słowa.... Pampa
Ja gram nową kampanię Armenią, mam 15 osad, wpływy mam ok. 70-80% a pasek nie zaczął się zapełniać.
@DUMNORIX
Gdy miałem poparcie 75% pasek wojny domowej zapełnił się minimalnie, ale po kilku wydarzeniach związanych z wyborem mojego postępowania wobec win moich ziomków z rodu lub jakiś odnalezionych dzieci ewentualnie jakiś białych jelonków spadło mi poparcie do 62% i z powrotem mam pasek domówki spadł mi do zera. :P
No a u mnie wojna wybuchnęła gdy wpływy były po połowie. Nie było żadnego powiadomienia, pasek nawet nie zaczął się napełniać, a wszystko to zapowiadano przy wydawaniu gry... na szczęście wczytałem grę i jakoś za drugim razem problemu nie było. Ale przeszła mi taka myśl, że znów nie dopracowali a wydali...
No mi przed chwilą wybuchła wojna domowa mimo wpływów na poziomie 55 procent. O co w tym chodzi? W życiu nie zdołam zaatakować Antoniusza jeśli co chwile będe musiał walczyć w wojnie domowej a to już druga! Nie ważne czy wpływy na poziomie 90 % czy 55 %, ona może wybuchnąć w każdej chwili...
Mi podczas gry wybuchła chyba już ze 6 razy.. niby to lepsze niż raz maks. pełnych armii ale też jakieś słabo dopracowane.. eh ;/
Ja już wole aby wybuchła tylko raz, przynajmniej nie traciłbym ciągle świetnych legionów.
Wg mnie w tej nowej kampanii grając jako frakcja rzymska wgl nie powinniśmy doświadczać wojny domowej.. przecież sama kampania jest takową:)
Dzisiejszy hotfix do EE (Patch 15)
Ponieważ nie grałem jeszcze na EE to nie do końca rozumiem co zmienili w polityce. Czy teraz poniżej 50% nie da się wywołać wojny domowej czy też będzie rzadziej wybuchać itd? To samo z 4-roma partiami?Cytat:
Zamieszczone przez Joey CA
Pozdrawiam
Jak odeślę do rozdziału o polityce wewnętrznej poradnika, to będziesz bardzo zły? :)
Tylko mi gra zaczęła lagować strasznie po tym mini patchu 35 MB? Nie da się grać, wcześniej bez problemów na bardzo wysokich ustawieniach graficznych grałem, a teraz nawet na low mi bitwy lagują. Zmiana ustawień graficznych tak na prawdę nic nie zmienia, gra na każdych ustawieniach mi laguje.
Wiecie co.... grałem bitwę historyczną, a mianowicie pod Alezją. Na kompie na którym gram nie mam neta, ale teraz sobie podłączyłem, all się pościągało i co.... i jest kupa z oblężeniami większa niż była. Ok teraz komp nie rzuca pochodniami w mur czy bramę, teraz AI stoi i daje się wystrzelać. To było śmieszno-tragiczne.
W kampanii jest podobnie?
Nie będę wcale. Przegapiłem gdzieś w natłoku zajęć ostatnimi tygodniami tą informację, że poradnik ma już zaktualizowaną politykę wewnętrzną. Mea Culpa :o Dzięki za odpowiedź.
Co do bitwy historycznej to ostatnio też grałem Alezję i potwierdzam to co pisze użytkownik Barsa. Modlę się by kiedyś poprawili te bitwy historyczne bo np jak Rafię zaraz po premierze ugrałem na zdecydowane zwycięstwo za pierwszym razem tak obecnie nie potrafię w ładny sposób przejść tej konkretnej bitwy historycznej. Oblężenie Kartaginy też idzie mi jak krew z nosa ale za to Las z Germanami jest dosyć prosty, a reszty bitew historycznych nie testowałem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Z Rafią mam podobnie.... a co do Alezji, to jeszcze niedawno było ok, Galowie szturmowali twardo... teraz cóż, spaczowali ;) Aż mi się nie chce zaczynać nowej kampanii, bo boje się to samo zobaczyć w oblężeniach.
Po aktualizacji nie mogę wczytać kampanii... (Radious)
Nic dziwnego, w końcu mod.
O tej zmianie odnośnie wojny domowej to już opisałem moją perypetie ze wczoraj w dziale o EE:) Odnośnie oblężeń to wczoraj broniąc miasto tylko garnizonem przed niewolnikami utrzymałem plac i zostałem z trzema kohortami legionistów po połowę ludzi w każdym. W tym czasie 4 wrogie oddziały harcowników stały na zewnątrz murów przed przejętą bramą i... czekały. Pozwoliłem odpocząć chłopakom i bohatersko poleciałem odbić bramę. Zanim przejąłem to wybili mi jeden oddział, który za chwilę uciekł. Ale potem moje wieże wybiły 4 oddziały harcowników które po prostu stały i czekały i czekały i czekały... Coś jest z tymi oblężeniami skopane i widać, że CA nie może sobie z tym poradzić!
Popatrzmy na yo inaczej może CA po prostu testuje efekty wprowadzenia patchów i będzie brała pod uwagę ich konsekwencje w następnym ich "dziele" ? Bo przecież nie da się zignorować tylu głosów niezadowolenia od strony graczów ( klientów którzy pozwalają im zarobić na chleb )
Ja zauważyłem to samo z oblężeniem, z całej armii pozostało mi 10ciu chłopa, przybocznej gwardii generała. Gdy zginął wódź atakujących, niektóre jednostki po prostu sobie stanęły za murami i pogwizdując kopały małe kamyczki :) Poszedłem się umyć, zrobić jeść i tak aż do końca bitwy. Niestety przyśpieszenie też jest zbyt małe :(
Czy najnowszy patch (40mb) wniósł jakieś istotne zmiany?
Z tego co zauważyłem to tylko nowy tryb i achievment do niego.
Trochę wreszcie pograłem na tym patchu z Augusta i pozmieniało się...
- jest mniejszy zasięg armii, co mnie 2 razy niemile zaskoczyło, chociaż patrząc z perspektywy kilku tur wyszło na +
- komp w oblężeniach stosuję ciekawy myk, jak już mu wystrzelam kilkunastu ludzi, to nie przegania moich strzelców swoimi tylko robi run na moją główna grupę... nie powiem, 1 raz byłem zaskoczony ale potem to po prostu zacząłem wykorzystywać... sam nie wiem czy jest lepiej niż przedtem. Oblegać jeszcze mnie nie oblegano, aż się boję, że będzie jak w bitwie pod Alezją...
- już gdzieś pisałem, że strasznie często i gęsto dochodzą nowe cechy itd., ja mam w pytkę + do technologii i ładu, czyli dla mnie super
- grając Egiptem widzę, że chyba trochę inaczej AI rusza się po mapie, chyba na plus...
- osłabili jak dla mnie słonie, dużo szybciej się płoszą... też dla mnie plus, bo było łatwo a teraz trzeba uważać
Niedawno wróciłem do Rome II - steam pobrał i zainstalował mi Emperor Edition, teraz wersja gry to 2.0.0 z dodatkowym numerem 14901.601442
Czy to najnowsza wersja gry? Mam na myśli czy jest tu zawarty ostatni wydany patch 15, bo już się pogubiłem...
Tak, to najnowsza wersja.
Z nowym DLC dojdzie trochę zmian:
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_16
Nacje na multi zostały wzmocnione przez dodanie im od 1-3 już istniejących jednostek najemnych.
Patch ten wg mnie wyszedł na dobre zarówno dla graczy singleplayer, jak i dla multiplayer. Łowcy z długimi łukami w końcu mają 150 zasięgu (wreszcie gra Galami ma sens :D), dodanie najemników dla frakcji wzmocniło je na multiplayer, evocati w końcu drożsi, ale o 10 zaledwie sztuk złota. Procarze rodyjscy tańsi o 10 :)
Patrząc na tę stronę:
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War...I:_Patch_Notes
CA zapowiada, że to jeszcze nie koniec i zapewne uraczy nas jeszcze jakimiś DLC frakcyjnymi. Jak myślicie, jakie to będą DLC frakcyjne? Czy Numidia, Persja lub Saba będą dostępne? A może jakieś inne frakcje przygotuje dla nas CA :mrgreen:
PS. Czy wam też skoczyły FPS'y? Przed 16-tym patchem miałem 35 FPS w R2 na niskich, a teraz aż 42-45 FPS jest.
Też mam takie wrażenie. Poza tym szybciej mi wczytuje, co wyprostowało sytuację po poprzednim patchu gdy w kampanii po krokach AI miałem 10 sekundową przymusową pauzę...
Wszystko ładnie pięknie ale dzisiaj steam odmawia współpracy...
U mnie działa bez zarzutu. Rano przed wyjściem pyknąłem parę tur, teraz wróciłem także parę i nie odczułem żadnych problemów ze steamem.
Czy mi się wydaje, czy faktycznie poprawili AI bitewne? Nadal wygrywam w singlu, to nie sztuka wygrać z kompem... ale z o wiele większymi stratami niż przed tym patchem. No chyba, że po prostu nie umiem dobrze grać Marsylią :mrgreen:
A u mnie wczoraj w nocy przestali atakować z oblężonego obozu. Ciekawe czy teraz na powrót nie będzie AI wychodzić, czy w końcu oblicza szanse i od tego zależy. :hmm: