możecie podać jakieś ciekawe submody pod dei ,aha i czy wojny domowej da się uniknąć jak tak to jak ? czy to że oszczepnicy nie rzucają oszczepami to jest błąd w grze czy wina mojego sprzętu ?
czy zmiany będą mi działać na savach z wersji 0.82 ?
Wersja do druku
możecie podać jakieś ciekawe submody pod dei ,aha i czy wojny domowej da się uniknąć jak tak to jak ? czy to że oszczepnicy nie rzucają oszczepami to jest błąd w grze czy wina mojego sprzętu ?
czy zmiany będą mi działać na savach z wersji 0.82 ?
Submodów pod DeI jest cała masa, na TW Center jest założony dla nich osobny temat, jeżeli znasz j. ang. będziesz mógł w pełni z nich skorzystać.
Wojna domowa... Wałkuję ten temat niemal od początku strony, jedni są jej zwolennikami, inni jej nienawidzą, szukałem wielu rozwiązań żeby jej uniknąć i jak dotą mi się nie udało. Ostatnio znalazłem na steamtaki submod:
"Civil War Mod"
Makes civil war factions available for custom battle.
I wanted this already from the beginning, and the all factions playable mod had it for a limited time, but due to graphical issues they removed this feature again.
I wanted to make this mod for a long time already, but I didn't find out how I made factions playable for custom battle.
Known Bugs:
Senate Loyalists unit cards do not pick up faction colors. At this moment I don't have a clue what causes this, so if anyone finds out please let me know.
If you find more bugs, please let me know too.
Not compatible with all factions playable mod (Graphical issues, hm)
Evil DLC factions included, I guess they'll tell me if I need to remove them.
Nie znamj ednak angielskiego a po translatorze wychodzą często takie głupoty, że...
W wersjach poprzednich DeI (ostatnią dopiero rozgrywam) wojnę domową miałem zawsze po osiągnięciu max. paska rozwoju imperium. prowadziłem b. zrównoważoną politykę wew., pilnowałem ambitnych generaółów i wszystko do zdawało egzamin ale tylko do przedostatniego stadium rozwoju imperium. potem - bachI i wysyp. spam, jak zwał tak zwał ale ilośc armii i flot które pojawiały się w najmniej dogodnych dla mnie miejscach była ....
Gdybyś śledził wątek znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania, ston jest jednak coraz więcej a cierpliwych coraz mniej. Może pora założyć osobny podtemat z wojną domową lub najczęsciej zadawanymi pytaniami dotyczącymi DeI.
Nie pisz też posta pod postem bo spamujesz wątek i jest jeszcze mniej przejrzystty. Jeżeli znajdziesz rozwiązanie na wojnę domową w DeI to podziel się nim na forum, my też coś powinniśmy wnosić w rozwój moda luch choć uprzyjemnienie rozgrywki. Zobacz sobie wątek 0 modach uprzyjemniających rozgrykę, przejrzyj warsztat na steam, jeżeli znasz ang. będziesz miał wszystko na widelcu, ja nie znam ale jakoś z mozołem znajduję interesujące mnie submody.
Rozgrywka jest świetna z submodami:
-bullgod - ikony jednostek
-mod na ograniczenie działań agentów
-nielimitowana ilość edyktów
- ikony bullgoda na drzewo rozwoju techno;ogii
-zmiana flag dla Rzymu
- i ten którego ciągle szukam - likwidacja lub ulogicznienie wojny domowej.
Gdyby ta wojna nie polegałą tylko na katastrofalnym spanie jednostek i miałą w sobie odrobinę finezji byłaby porządanym autrakcyjnieniem gry, obecnie jest gwoździm dla rozgrywki choć dodam, żę jest to moje zdanie.
Edit: Możę ktoś przetłumaczy opis tego submoda? Przynajmnie własnymi skrótowymi zdaniami.
może mi ktoś powiedziec o co chodzi wziąłem kampanie na trudnym zaczalem pierwsza bitwa z liguria normalnie a juz w kolejnej z insurbami jednostki jakoś tak ida w zwolnionym tempie a i nie widze jakie wrog ma poszczegolne oddzialy czy ciężką piechote czy średnią pisze tylko gorliwy i tyle wtf :(
Witam wszystkich na forum.
Jestem nowy na forum i potrzebuje waszej skromnej pomocy.
W związku z tym że uczyłem się tylko niemieckiego i rosyjskiego mam problemy z angielskim. Szukałem już dziś bardzo długo i nici z tego a mianowicie.
Chciałbym aby ktoś był tak miły i podał mi link do sub-moda na nielimitowaną ilość edyktów pod najnowszą wersje.
I znalazłem taki mod który zmienie ilość tur na rok, dokładnie 12 i 8 na rok i chciałem zapytać czy będa one kolidować z Dei?
Oto link to tematu na TW-center: http://www.twcenter.net/forums/showt...r-Year-Options
Nie będą kolidować, ponieważ są autorstwa jednego z twórców DeI :)
Natomiast mod na edykty i agentów znajduje się tutaj:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... and-Agents
Mamy do wyboru trzy opcje, pierwsza to edykty, druga to agenci, trzecia to obie te rzeczy razem.
Do powyższych spraw, wojny domowej da się uniknąć, w każdym razie wielu osobom na TWC się to udało. Co do oszczepników to trzeba się upewnić, że na drodze nie ma żadnych sojuszników oraz wyłączyć i tak kiepski tryb potyczki.
No i jest problem ponieważ pobrałem, wrzuciłem do Data, zaznaczyłem w "warsztacie" i nadal nic, włączyłem Rzym i nie działa...
Upewniłem się Seleucydami i też nic...
Tak się ostatnio zastanawiałem, że fajnie byłoby, gdyby po pokonaniu jakiegoś plemienia galijskiego, lub germańskiego, plemię to mogło się odrodzić w nastepnej turze w postaci powiedzmy wędrownej hordy( 3-4 pełnych amii, więcej nie, bo spora część graczy pewnie by sobie z tym nie poradziła :lol: ) szukającej nowego terytorium.
Co do ciągle narzekających na wojnę domowa to ciągle ich nie rozumiem. Wojny można uniknąć, jak pisał KAM, sam poświadczam własnym doświadczeniem, a jeśli już wybuchnie , to na ostatnim poziomie trudności , gdy najczęściej jesteśmy tak potężni że nikt na dłuższą metę nam nie zagrozi. No chyba że jesteśmy kompletnym fajtłapą nie radzącym sobie z grą, ale wtedy pewnie nie doszlibyśmy pewnie do ostatniego poziomu imperium :lol:
Pobierz mod manager z TWC i umieść przed DeI ,a nie puszczaj przez to badziewie dostarczone przez CA.Cytat:
No i jest problem ponieważ pobrałem, wrzuciłem do Data, zaznaczyłem w "warsztacie" i nadal nic, włączyłem Rzym i nie działa...
Upewniłem się Seleucydami i też nic...
dei też przez Mod manager puszczać?
Zdecydowanie tak. Pobierz wersje z ich strony http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-04-04-14), a nie przez Steam. Jest ona częściej aktualizowana niż ta przez Steam i sam decydujesz kiedy wgrywasz nową wersję.
KAM możesz mi powiedziec co to za opcja w oddziałach arena marsz bo wciskam to i nie za bardzo wiem po co to jest :)
mógłby ktos założyć jakiś temat w DEI odnośnie pytań dotyczacych rozgrywki błedów jakie gracze spotykaja i ogólnie zeby mozna było sie czegos zapytac bo tutaj jak sie cos spytasz to zaraz cie hejtują
mógłby ktoś podać link do tego mod managera z total war center
U mnie mod na edykty też nie działa. Zarówno ten z TWCenter jak i ten ze steam. Być może zmieniło się to, że posiadając prowincję wspólnie z własnym protektorem nie możemy wydać edyktu, we wcześniejszych wersjach nie miało to znaczenia.
Świetnie wyglądają teraz pory roku na mapce, nie wiem czy to dzięki chłopakom od DeI czy dzięki ostatniemu patchowi, w kiażdym razie b. dobre posunięcie.
Co do wojny domowej... Kto jej uniknął nich opisze jak tego dokonał, oczywiście kampanie max 300 tur nie są miarodajne.
może mi ktoś powiedzieć który klawisz odpowiada za tryb taki jakby snajperski w balistach bo widziałem na filmiku takie coś
niech ktoś zapoda link do tego mod managera z total war center bo na obecnym wywala mi konflikty i nie działa mi 12 tur na rok wrzucilem odpalam i dalej jest to samo
Jeżeli sie nie mylę to klikasz na baliste i włączasz tryb "kamery filmowej" on jest bodajże w lewym dolnym rogu.
Mi w mod managerze także nie dizała 12 tur na rok. A link masz w temacie http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=587&t=14745
Mam pytane. Czy ten submod przywracający animacje jest kompatybilny z Dei http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... earchtext= ?
w opisie jest : [...] - compatible with DEI mod [...] więc powinno działać ;)
Ja edykty normalnie pobrałem i działa przez Steamowy menadżer bez problemu. Voernusie, nie dziw się że Cię hejtują, skoro stronę wcześniej pytałeś się o to, żeby ktoś wstawił link do wersji 0.85c chociaż masz jak byk temat z linkami do pobrania...To jest już szczyt lenistwa.
Nie wiem o jaką opcję "arena marsz" Ci chodzi, grasz na wersji pl, czy ang? W DeI doszła teraz ikonka która opisuje jaką kondychę ma oddział, mieści się zaraz przy innych umiejętnościach jak falanga itd, tylko w wersji angielskiej masz w nawiasie podane, czy oddział szybko się męczy lub czy wytrzyma dłuższe starcie bez szybkiego męczenia się.
Mam słaby komp a chciałbym rozgrywać sam bitwy, jak myślicie czego lepiej używać Radiusa czy GEM'a?
EDIT:Jednak Radius sie lepiej sprawdza ;)
I to i to nic Ci nie da. Domniemane skoki klatek z GEM to chyba efekt placebo, a nawet gdyby to nie zmienia wiele. Jak już coś ma poprawić ilość FPS to mod graficzny Radiousa, ale chyba więcej na mapie kampanii niż w bitwach da. Z GEM gra za to wygląda o wiele lepiej, przez co generalnie można grać na niższych ustawieniach.
no na trudnym poziomie widać różnice w bitwach i samej kampani :) na normalnym miałem ponad 2 200 000 złota budżetu i przychody ponad 20 tys na ture :) a tu raptem 10 tys budzetu i kilka tys na ture no ale na normalnym moglem sie bardziej skupic na tym co buduje a tu na trudnym musialem ciagle skupiac sie na walce i obronie granic :) same bitwy o wiele trudniejsze rzymianie teraz maja trudniej a i kampania jest o wiele trudniejsza na normalnym poziomie walczylem bez problemow w kilku miejscach mapki a na trudnym w 2 rejonach i było całkiem inaczej
mam nadzieję że DEI nie będzie jedynym modem pod Rome II ,może moderatorzy zrobią jakiś duży mod z wielką mapka tak jak to było w medku :)
mam garnizon oddziałów pomocniczych i mam obok napisane w opisie jakie jednostki są do rekrutacji w danym regionie to dlaczego część z nich nie ma są tylko niektóre z nich a reszty nie ma :(
Raczej beda dostepne po reformie .. a legiony po odpowiednim poziomie twojej kultury w regionie
no narazie mam reforme Mariusza a po niej chyba jeszcze jest Augusta tak ? jesli tak to powinny byc dostepne w niej a w ktorej turze czy tez roku sa te reformy ?
Imperialna - Imperium level 7, minimum turns 210
musza moderatorzy zrobić jakas mega wielka mapke bo przy obecnej zanim wejda te reformy imperialne to ja juz dawno podbije cala mapke i nawet nie skosztuje jednostek imperialnych :(
no to jestes niezly skoro tak wymiatasz wszystkich i to na hard poziomie ... pewnie na chetach ?? jeszcze cie czeka wojna domowa ..12 pelnych armi senatu i iles tam flot jak ci wybuchnie w miescie z portem ..
może ty potrzebujesz jechac na cheatach ale nie ja
jakies 30 min do 1 h temu wybuchla mi wojna domowa 12 legionow w rzymie przejeli cala italie i puff głod w imperium ale jakos ogarnalem dobrze ze mialem 4 legiony w grecji a kolejne 4 sprowadzilem z brytani o matko to jest masakra ta wojna domowa ale sie wkurwilem i nie gralem bitew z koalicja za duzo armi naraz komp i tak by mi tego nie uciagnal :) ale mimo to ladnie ich zaczolem jechac co prawda maja jeszcze kilka regionow moich w itali ale głoduja hehe poczekam az zdechna z glodu ;)
Vorenus, zjedz Snickersa.. Swoją drogą, skoro tak szybko podbijasz mapę, to daj schemat jak to podbijałeś, region (lub chociaż prowincję) po kolei. Chętnie skorzystam.
Pozdrawiam
PS. Błagam, pisz w miarę normalnie i nie pisz posta pod postem.
Vorenusie, miało się skończyć na upomnieniu za !potrójne! posty i insze podwójne posty, brak poszanowania dla języka ojczystego, zerową interpunkcję, brak umiejętności rozpoczynania zdania z wielkiej litery itp., jednak jak po raz kolejny użyłeś przekleństwa, za co już kiedyś dostałeś osta (plus pyskówki) jestem zmuszony wystawić Ci kolejne ostrzeżenie, za wszystkie wyżej wymienione powody.
Skoro sie tak klocicie panowie, to ja zapytam, jaka to nutka?
http://vinowisko.pl/1601-wesoly-tanczacy-kotek.html
A osta za offtop nie chcesz?
Otrzymujesz upomnienie słowne.
w której turze wybucha wojna domowa bo dzisiaj wybuchła mi koło 200 turze już prowadziłem z lojalistami ale mi sava usuneło :( a chciałbym już ta przykrą sprawę odbembnic
Potrafisz czytać? Zaraz poleci ban na tydzień. Zobacz za co dałem Ci osta, potem spójrz na swój post i zobacz co jest nie tak.
Wojna domowa nie występuje w określonej turze. Na ostatnim poziomie imperium masz w każdej turze % szansę na jej wybuch, tym większa im większe dysproporcje w senacie.
nawet nic nie mówie złego wszystko związane z gra a ty sie ciskasz i ostrzezeniami straszysz weś sie rumianku napij to ci przejdzie ;)
A ty ,,weś'' zjedz snickersa i przestań gwiazdorzyć. Nie umiesz pisać trochę porządniej? Chyba nic nie dociera do ciebie. Ponawiam prośbę o schemat jak to podbijałeś.
ok będę mądrzejszy i odpuszczę ,ale po co te ostrzeżenia pisze na dyskusji ogólnej i wszystko dotyczące moda i gry więc ...a tobie nie wiem co doradzić rozwijaj wszystko co przynosi ci dochody porty farmy i żywność ,dbaj o wysoki ład publiczny nie walcz w kilku miejsach na raz na normalnym to jest łatwe ale na wyższym to już inna bajka wiem co mówię bo mojego sojusznika ligę heleńską zaatakowali swebowie no i dosyć dużo mapki podbili więc wkrótce zaatakowali by i mnie no to dołączyłem do wojny a potem massylia namówiła mnie do wojny z luzytanią po czym zawarła z nimi pokój a ja zostałem w czarnej dupie z wojną z dwiema silnymi frakcjami i było naprawdę ciężko :D a miałem tylko 3 legiony a przeciwnik cały czas podsyłał nowe i weś tu człowieku podbij coś, ale zresztą co będę się produkował wszyscy wiedzą jak grać :)
marchlew pisałeś że reforma imperialna jest około 210 tury tyle że ja juz mam 238 i już miałem wybór czy zostaje przy republice czy imperium no a reformy nie ma jeszcze :(
na chwile obecną ma już kilkanaście prowincji i frakcje boją sie mnie atakować :) i gra robi się już coraz bardziej nudna ale chciałbym doczekać do reformy imperialnej
czy to jakiś bug że pierwsza kochorta ma inną ikonę jednostki w cisalpinie a inną w italli :(
Zbyt łatwo o protektoraty - poziom b. trudny, kampania Rzymem. Gra chyba oszalała, państwa silniejszze od mojego proponują mi podporządkowanie przez protektorat, tym sposobem b. szybko doszedłem do Reform Mariusza. Coś jest nie tak, rozumiem jeszcze propozycję od zaszczutego wroga ale w mojej kampanii nawet państwa neutralne chcą zostać moim protektoratem, jedyny warunek to zapłacenie im kilkunastu tysięcy waluty. Jest w tym też drugie dno, jestem otoczony protektoratami, jeszcze pozostała mi ekspansja w Afryce - Cyrenejka i wschodnie rejony. mogę też póść na północ a włąściwie zachodnią-północ. Nie wiem czy to bug czy nie ale wpadłem w pułapkę tego szaleństwa. System rekrutacji jest fajny, sądziłęm, że zepsują grę tymi reformami ale jest fajnie, możę za szybko dostałem jednostki Mariusza - o0 jakieś sto kilkanaście-dziesiąt lat ale ucieszyło mnie to bo Germanie, Iberowie i Galia mają potwornie mocne jednostki. Tymi wczesnymi hastati i reszcie wczesnych wojsk w bitwie 1/1 są małe szanse zwycięstwa. Niestety nadal armie pływają sobie "na rybki", potrafią łowić nawet gdy zabieram im pobliskie miasto, to jest zdecydowanie do poprawy ale raczej już przez twórcó gry. Świetnie wyglądają teraz pory roku. gra dostała właśnie makijaż, żałiję trubu forsownego marszu - zwłaszcza na morzu, tempo pokonywania odległości jest żółwie. Ze wzglęgu jednak na morską wycieczkowość turystyczną armii zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zlikwidować zdolność pokonywania dróg morskich dla armii. W Mediewal amia musiałą być okrętowana na istniejącą już flotę i nie było takich paradoksów. Zadziwia mnie też ta straceńcza odwaga armii które straciły ostatnią prowincję - miasto, gdyby były tak odważne wcześniej to gra miałaby zęba. Bierność komputera nawet na b. trudnym jest powalająca, zdarza się i owszem, że zaatakuje nas kilkoma nawet armiami ale zdarza się częściej, że przygląda się jak bierzemu mu miasta i nic nie robi. Nie potrafiłbym już grać na vanilli, DeI jeszcze trzyma mnie przy Romie 2, nie wiem czy sama gra wyjdzie kiedykolwiek poza wersję-beta - rzeczywistą a nie marketingową. Nie w porządku wobec graczy jest wypuszczanie DLC z odblokowanymi kolejnymi nacjami - płatne DLC. Kampanie Cezara w Galii czy Hannibala są jak najbardziej uczciwym zarobkiem, odblokowanie kolejnych nacji za pieniądze to czyste zdzierstwo.
Tym większy szacunek dla moderów, dzięki takim ludziom zachowuję resztki szacunku do współczesnej ludzkośći, to wolentariusze świata graczy.
Edit:
Co do ekonomii - na początku nie zaczynajcie żadnych wojen, rozwijajcie gospodarkę pamiętająć o wybudowywaniu odpowiednich budynkó wdla prowincji posiadających surowce. Szpiegiem koniecznie odkrywajcie mapkę i podpisujcie umowy handlowe. Jak nie chcą podpisać to warto pakt o nieagresji zaproponować, po kilku turach zmiękną, jeżeli i wtedy nie to macie potencjalny powó do ekspansji. Nie róbcie też więcej wojska niż 1 silna armia dopóki nie będziecie stali mocno finansowo. Wojna dopiero jak będzie złoto na 2 amie i 1 flotę a i to z głową na karku. Odkrywanie technologii powinno być zrównoważone, odkryjcie te, które odblokowują ważne budynki. Rotujcie świtą generałów, jeżeli nie będą przez kilka najbliższych tur toczyś bitew to dajcie im zamiast pomocników poprawiających aspekt militarny takich którzy ożywiają gospodarkę, redukują koszty utrzymania wojsk itp. Możliwośći jest wiele , nic tylk z nich korzystać.
Nie kłóćcie się też na forum... Można pomarudzić ale z szacunkiem do każdego - jesteśmy kolegami o wspólnych zamiłowaniach, nie wolno o tym zapominać.
Vorenusie, dalej nie potrafisz czytać. Masz tydzień na naukę, miłych wakacji w karcerze. Może dojdzie do Ciebie dlaczego przeklinanie i pisanie kilku postów nad postem oraz odpowiadanie na uwagi moderatora (za co dał Ci osta Samick już raz) jest tutaj nietorowane.
Miłej lektury:
http://so.pwn.pl/zasady.php
Musisz miec odpowiedni pasek Imperium i kiedys sie tam pokaze nowa Reforma ..