Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Masz rację Dagorad. Co ja tak z tą Rosją wyskoczyłem? Bądź co bądź rządzili bezpośrednio bądź pośrednio na polskiej ziemi przez niemal 200 lat, z małą przerwą na II RP, ale fakt, o ja niewierny, ostatnie 25 lat to piękna karta w historii dobrosąsiedzkich stosunków, które teraz chcą zaplamić takie persony jak choćby ja. Ba, gorzej, jeszcze tak zdenerwujemy tę Rosję, że gotowa nam utrzeć nosa.
Politykę prowadzi się w oparciu o realia a nie fantazje. Polska przy Rosji jest małym, niewiele znaczącym krajem, który jest przez nią brany pod uwagę jedynie dzięki członkostwu w NATO i UE. Takie są realia i na nich trzeba budować schematy postępowania.
Podbijam pytanie kolegi Dagorada - co Ty właściwie proponujesz w kontekście zaistniałej sytuacji?
Cytat:
Fenr1rze, ale czyj wspólny wróg - rosyjskiego Krymu (przekazanego Ukrainie w 1954 r.) czy wschodniej prorosyjskiej Ukrainy? Na tym polega problem. Znaczna część społeczeństwa Ukrainy nie uważa Rosji za wroga.
Pytanie ile człowiek może wytrzymać widząc bratobójstwo. Ludzie z Majdanu, najprawdopodobniej w znacznej większości, walczą o pewne podstawowe zasady demokracji.
Czy zwróciliście uwagę na drobny techniczny szczegół? Przez cały czas protestu i teraz walk, nad Majdanem nie latają helikoptery służb bezpieczeństwa. Majdanowcy mają szczęście, że te stalowe sępy z działkami nie wiszą im nad głową... A Janukowycz co? Nie może ich użyć, czy też mu tego zakazano?
Co do ilości milicji i manifestantów. Tych drugich kilkanaście tysięcy nie ma ale funkcjonariuszy jest jeszcze mniej.
Co do Ukrainy i jej znaczeniu w kontekście Rosji i jej skłonności to już Piłsudski mówił, że nie ma wolnej Polski bez wolnej Ukrainy. Lepiej mieć obok siebie Ukrainę z nacjonalistycznymi tendencjami niż wielką Rosję z jej tendencjami.
Cała polityka i często historia opiera się na wybieraniu mniejszego zła. Postawienie na opozycję, częściowo nacjonalistyczną jest takim właśnie mniejszym złem.
Bóg i historia rozsądzi kto w tym ukraińskim sporze miał rację.
P.S. Helikopterów nie wysłał z tych samych powodów dlaczego nie posłał całej armii z czołgami na czele. Boi się bo nie ma pewności do kogo oni będą strzelać, czy w ogóle będą strzelać.
Cytat:
Zamieszczone przez cytat szwejka
Bruksela, Berlin i Paryż są silne i stanowcze, gdy wymuszają oszczędności budżetowe na Cypryjczykach i Portugalczykach. Wtedy dyplomatyczne konwenanse nie obowiązują. Kiedy zaś przychodzi do konfrontacji z Rosją (nawet nie bezpośredniej, tak jak w przypadku Ukrainy), unijni politycy stają w "rozkroku Van Damme'a": krytykują i potępiają, ale równocześnie nawołują do "konstruktywnej współpracy" z Kremlem...
A czy autor tych słów zdaje sobie sprawę, że jest zupełnie normalnym prowadzenie innej polityki zagranicznej względem maluczkich a innej wobec światowego mocarstwa zaspokajającego ponad połowę potrzeb Europy na gaz ziemny?
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Polska i Europa powinny dać ukraińskiemu społeczeństwu atrakcyjną alternatywę dla własnego rozwoju.
UE może dać taką samą alternatywę jaką daje każdemu nowemu członkowi. Co więcej niekoniecznie będzie to korzystne dla Polski. Ukraina nie jest gotowa na wstąpienie do UE i długo nie będzie. Pomijam fakt, że UE ma dość własnych problemów. Przynajmniej dopóki nie wygrzebie się na dobre z problemów gospodarczych.
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Dla naszego własnego dobra lepiej jest, aby Ukraina stanowiła silny i niezależny od Rosji ośrodek polityczny. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że taki stan jest w tej chwili (a nawet w dalekiej przyszłości) niemożliwy do zrealizowania. Przy czym już sam podział społeczeństwa ukraińskiego jest dla nas korzystny i należy go podsycać tak aby nie zgasł.
Jak dla mnie to sprzeczność. Wewnętrznie podzielona Ukraina nie będzie silna. Podział jest korzystny dla Rosji, która ma daleko większe możliwości wewnętrznego rozgrywania Ukrainy niż UE.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Pytanie ile człowiek może wytrzymać widząc bratobójstwo. Ludzie z Majdanu, najprawdopodobniej w znacznej większości, walczą o pewne podstawowe zasady demokracji.
Cześć Witia :) . Nie wiem na ile braterską więź czuje rosyjskojęzyczny Ukrainiec ze wschodu z tym ze Lwowa na przykład. Niemniej jednak historia uczy, że bratobójcze konflikty należą do najbardziej krwawych i zaciekłych. Nie życzę tego Ukrainie. Co do ludzi Majdanu, niestety z mojej perspektywy zbyt wyraźnie można tam dostrzec czerwono czarne flagi. Niestety podział kolorów nie idzie po przekątnej. W przypadku walki o podstawowe zasady demokracji to co właściwie masz na myśli? Całe te zamieszki zaczęły się od wstrzymania prac nad umową stowarzyszeniową z UE. Czy konstytucyjne organy Ukrainy nie mogły podjąć takiej decyzji?
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Czy zwróciliście uwagę na drobny techniczny szczegół? Przez cały czas protestu i teraz walk, nad Majdanem nie latają helikoptery służb bezpieczeństwa. Majdanowcy mają szczęście, że te stalowe sępy z działkami nie wiszą im nad głową... A Janukowycz co? Nie może ich użyć, czy też mu tego zakazano?
Bardziej mnie uderza identyczny schemat wydarzen ukrainskich z wydarzeniami poszczegolnych krajow ogarnietych rewolucja "Arabskiej Wiosny".Liczne i nasilajace sie protesty oraz manifestacje polaczone z okupowaniem budynkow badz czesci miast,eskalacja przemocy,obalenie wladz i destabilizacja kraju.Jestesmy w polowie drogi trwania tego procesu...
a z jakiej racji ma to wyglądać inaczej niż dziesiątki innych rewolucji?
oczywiście czy dojdzie do obalenia władz i destabilizacji, to nie wiemy.
Widzicie, a nam Jaruzelski tego oszczędził. Koleś powrzucał opozycje do luksusowych ośrodków by się dogadali zamiast ich rozstrzelać za np. szpiegostwo na rzecz USA. Gdyby nie on tobyśmy mieli komunę albo zdestabilizowany kraj co najwyżej, a nie demokrację.
Przyczyny tego buntu na Ukrainie są takie same jak u Arabów. Młodzi byli na zachodzie, widzieli jak można żyć i zechcieli by u nich też tak było.
Cytat:
Zamieszczone przez Kobrax
Przyczyny tego buntu na Ukrainie są takie same jak u Arabów. Młodzi byli na zachodzie, widzieli jak można żyć i zechcieli by u nich też tak było.
Tylko ze Arabowie po przewrocie obudzili sie w islamskich republikach a nie prozachodnim raju :lol:
Tylko w Libii. Chociaż właściwie w jej części bo jednym krajem tego nazwać teraz nie można. No w Egipcie demokratyczne władze obalili bo to muzułmanie byli, a w Syrii rebelianci to Al-kaida i organizacje z nią współpracujące w 99% więc się nie liczy.
A jeszcze zobaczycie biorąc pod uwagę średnią wieku w Iranie, jak się skończy rewolucja islamska Chomeiniego. Korpus strażników łatwo nie odpuści, ale będzie dym na pewno. A potem historia kołem się obróci (bo siłą rzeczy dla wszystkich "nie starczy") i od nowa rewolucja islamska za następne 20-30 lat :D A Putin już spać nie może gdy wie że Rosjanie też to oglądają (majdan) a mają tradycję w rewolucjach, oj mają. I nie powie w tv że nie jest carem. Wszyscy pamiętają dni inauguracji jego wszystkich kadencji, oj pamiętają :lol: A bunt Janajewa podpowiada mu, że i na armię w 100% polegać nie ma co... :twisted: