Re: Rekonstrukcja Historyczna
Mrok ZAWSZE bedzie na takich imprezach. Im wieksza przekrojowka tym trudniej ogarnac kto co soba reprezentuje, wiec automatycznie robi sie mniejsza selekcje. Takze, mnie nie ciagnie do czegos takiego. Juz przekrojowka wczesne-pelne sredniowicze jest dla mnie absurdem (tak bylo na LWH) i calkowicie wypacza poziom imprezy.
popieram. Poza tym przeważnie jest tak, że wcześni nie lubią późnych i odwrotnie. Nie mówie, że każdy bo np na ŁWH spotkałem kilku fajnych i miłych rycerzy dla których nie było urazem na honorze porozmawiać z wczesnym.
poza tym taka wielka przekrojówka epok bardziej kojarzy mi sie z jakimś larpem niż imprezą historyczną... :roll:
Szkoda, że sezon się kończy. Dla mnie ten był udany chociaż mógłby być lepszy :P
Za rok nowe imprezy stoją przed nami otworem! Głębokim otworem :lol:
Jakoś w połowie września jest jakaś impreza w Kaliszu może sie wybiore turystycznie.
No dokladnie, to bardziej larp przypomina niz cos zwiazanego z historia. Taka duza komercha zeby ludziom sie podobalo, a czy to bedzie historyczne to malo interesujaca kwestia...
I Mopku nie krzyw sie tak na pozniakow;) u nas tez trafiaja sie rozni ludzie. Od taki Megazord:P
ŁWH to wiadomo z tym że to jest impreza jedna z większych nie znaczy że mrok. Tu przyjeżdżają poszczególne grupy kilka na dany okres ze 3 na śr były w zeszłym roku więc nie dużo żeby nie ogarnąć, mają swoje prezentacje np. czeska grupa odtwarzająca husytów, niemce landsknehtów, polacy husarię, kozacy z ukrainy, anglicy rycerstwo z XII lub XIII wieku. Tu nie jest grunwald czy ŁWH żeby były setki bractw tylko jest kilka na okres w tym znaczna część z zagranicy i robią to nie mrocznie oprócz końcowej bitwy :mrgreen:
To ma być mrok?
http://gminadebno.pl/images/stories/tur ... G_8608.jpg
http://gminadebno.pl/images/stories/tur ... G_8654.jpg
Jeśli ci panowie są mroczni to co powiemy o rycerstwie z grunwaldu :roll:
Jeśli już to jak mieszają ale są to np. pokazy typu artyleria broń czarnoprochowa do np. XVIIw itp. Hm ja tam do wczesnych nic nie mam i nie rozumiem pogardy do braci słowian.
Tylko zrozum, ze tu nie chodzi ile bractw jest. Chodzi o to, ze od kazdego okresu powinni byc ludzie, ktorzy kontroluja historycznosc. Im wiecej okresow, tym wiecej ludzi to powinno kontrolowac... i znajc zycie wychodzi to kiepsko. No i na co mi te foty dajesz? Wynalazles 2 ludzi i juz sie rzucasz ze to nie mrok. A reszta? Ja Ci dam 20 fotek ludzi z LWH i tez nie powiesz ze to mrok. Tylko potem doloze 20 prezentujacych mrok i zmieniz zdanie. Dla mnie takie mieszanie jest raczej pozbawione sensu. Moze jakby ktos ogarniety zdecydowal sie na organizacje tego... Ale o i tak w jakims mniejszym rozrzucie czasowym.
No wiem dwa zdjęcia nie obrazują całokształtu. Hmm osób kontrolujących przy mniejszej liczbie bractw nie trzeba tak dużo. Więcej argumentów podam Ci jak zobaczę na oczy jak to funkcjonuje bo opieram się na tym co mi mówili inni. Tylko zauważ jeśli przyjeżdża zagraniczne bractwo w takim nie mrocznym uzbrojeniu to nie są to byle bractwa które noszą buty z gumowymi podeszwami, miecze z pod szlifierki od Chlebowskiego czy gacie jaskrawo zielnym kolorze ani nie śpią w namiotach z prześcieradła na sztucznych skórach. Znaczy się byle mroczni łycerzykowie nie jeżdżą na zagraniczne turnieje.
Nic nie zrozumialem z tego co napisales :? Jeszcze raz i wiecej zdan.
Cytat:
Znaczy się byle mroczni łycerzykowie nie jeżdżą na zagraniczne turnieje.
Oj zdziwilbys sie:P Generalnie, nadal sie z Toba nie zgadzam i tyle.:P
No wolę się nie mylić pod tym względem :P no każdy ma swoje zdanie i trzeba je uszanować ja nadal uważam że są wyjątki z resztą pojadę zobaczę ;)