Kurcze mi nie udaje się ściągnąć. Przerywa zawsze po jakichś 200 MB.
Wersja do druku
Kurcze mi nie udaje się ściągnąć. Przerywa zawsze po jakichś 200 MB.
Państwa które w przyszłości zawitają do modyfikacji:
Kozacy Dońscy
Hospodarstwo Wołoskie
Hospodarstwo Młodawskie
Imeretia(Gruzja)
W dalszej przyszłości(niepewne):
Bawaria
Czechy
mi tam się to średni podoba. imeritia? czechy? jedyna frakcja, ktora w tamtych czasach cos mieszala z tych ktore wymienione byly to bawaria. moze ewentualnie 1 panstewko wegierskie by moglo byc, np moldawia. reszta moim zdaniem nic nie wniesie a co najwyzej zasmieci mape. kozacy donscy moim zdaniem w ogole nie potrzebni do niczego
A moim zdaniem to właśnie białe plamy zaśmiecają mapę...
Państwa wyżej wymienione uzupełnią mapę, czyli zlikwidują białe plamy(buntownicy). Mołdawia to Mołdawia, bliżej jej do Rumuni niż Węgier.
I bardzo dobrze, że planują zrobić więcej frakcji. Szczególnie pomysł z Czechami i Bawarią wydaje się być interesujący. Może jeszcze Saksonię by dali rade zmieścić.Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
co nie zmienia faktu, że wcześniej była częścią węgier. W jaki sposób widzisz rolę Czech lub imerytów, tak w realiach gry, jak i w kontekście historycznym? Zdecydowanie większą rolę odgrywała Bawaria. a przede wszystkim była samodzielnym państwem. Jak mówiłem, któreś z państewek węgierskich może być, ale chyba też ważne, żeby nie "naciapać". a Czechy były by dla mnie już przesadą. Bo biorąc to pod uwagę, to równie dobrze Finlandia czy Chorwacja mogły by być osobnymi frakcjami. moim zdaniem grunt, to żeby skończyli to co mają i wyeliminowali błędy, po czym wzieli się za skrypty, by gra była ciekawa. Kozacy dońscy to już chyba nieporozumienie. PS. Saksonia jest w modzie
W 1618 Czechy i Imeretia istniały, w takim kontekście.
Kiedy?Cytat:
co nie zmienia faktu, że wcześniej była częścią węgier.
1618 roku istniały? Proszę o jakieś źródła.Cytat:
Finlandia czy Chorwacja
Widać ze nie grałeś w OiM1.Cytat:
Kozacy dońscy to już chyba nieporozumienie.
Ważne żeby na mapie nie było białych plan, tylko państwa które wtedy tam istniały.
nad OiM 1 spędziłem więcej niż ci się zdaje. 1618 Czechy istniały jako państwo? Całe życie myślałem, że były częścią Cesarstwa. Już nawet kurlandia była bardziej niezależna, ponieważ miała własnego władcę i ród panujących (Kettlerów). co w tym czasie miały czechy? Chorwaci czy Finowie wchodzący w skład armii szwedzkiej czy cesarskiej nie byli wcielani w istniejące jednostki, lecz tworzyły własne, co dawało dowód tego, ze w ramach większego imperium traktowano ich jako osobną nacje. Czesi jednak wchodzili w skład wojsk cesarskich wcielenia do istniejących jednostek.
Mołdawia (a przynajmninej jej znaczna część) nie stanowiła części Węgier? później oczywiście był to protektorat osmański ale przed rozbiciem?
skoro kozaków doński widzisz jako frakcje to tym bardziej mógł by nią być na przykład Gdańsk. a skoro dońscy to czemu nie chorwaci? równie dobrze ( a nawet bardziej) mogło by być którekolwiek z państewek niemieckich. a skoro polska i litwa występują osobno to i norwegia z danią też by mogły. ale czy to wnosiłoby jakąkolwiek różnorodność?
Litości Rafałku 8-)
A wiesz jak wybuchła wojna trzydziestoletnia?Cytat:
1618 Czechy istniały jako państwo?
Mołdawia już istniała ho-ho! Przez pewien czas nawet była naszym protektoratem, a w XVII wieku często starano się ten stan przywrócić. W 1618 samodzielne Węgry już nie istniały. Część była pod panowaniem Habsburgów, część pod panowaniem Turków, część jako Siedmiogród. Mołdawia nie wchodziła w skład Węgier.Cytat:
Mołdawia (a przynajmninej jej znaczna część) nie stanowiła części Węgier? później oczywiście był to protektorat osmański ale przed rozbiciem?
To "naszych" kozaków też skasować?Cytat:
skoro kozaków doński widzisz jako frakcje to tym bardziej mógł by nią być na przykład Gdańsk.
Jak nie wierzysz proponuję poczytać...cokolwiek, nawet wiki 8-)
PS:
Wszelkie następne próby wmówienia, że Mołdawia w 1618 nie istniała itp. będę traktował jako dowód, że nie wpisałeś w googlach hasła "mołdawia-wikipedia" i po prostu trolujesz ;)
W 1618 roku wybuchło powstanie przeciw Habsburgom ( defenestracja praska), Habsburgowie zostali zdetronizowani, a na tron czeski wybrany został Fryderyk V, elektor Palatynatu ( tzw. Zimowy król). Wydarzenia w Czechach zapoczątkowały wojnę 30 letnią, wydaje mi się że Czechy jak najbardziej pasują do moda.Cytat:
Zamieszczone przez rafalek91
Mołdawia nie była formalnie nigdy częścią Węgier, czasami na tronie mołdawskim zasiadali hospodarowie narzuceni przez Węgry, ale było to bardziej forma protektoratu.
Jeśli kozacy dońscy nie powinni być samodzielną frakcją, to równie dobrze można by powiedzieć, że nie powinno być frakcji kozaków zaporoskich, Przecież formalnie byli poddanymi króla Polski, nie mieli żadnej autonomii.