Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Wydaje mi się że jest większe prawdopodobieństwo gdy są to zwycięstwa heroiczne ;)
a co do dyplomacji to nie jest to mocna strona Romka, pewny możesz być chyba tylko praw handlowych ;) wydaje mi się że się nie zgodzą nawet jak im dopłacisz :P ale nigdy nic nie wiadomo. Ja na przykład grając Grecją zaoferowałem Seleucydom przymierze podczas gdy oni prowadzili wojnę z czterema frakcjami, nie mieli żadnego sojusznika i posiadali tylko jedno (i do tego oblężone) miasto. Propozycje odrzucili mimo iż składałem ją nie raz, no a dwie tury później zostali unicestwieni.
Re: Twoja ulubiona nacja to...
W świcie zdarzają się historyczni podopieczni, zwłaszcza uczeni, poeci, wynalazcy. Wydaje mi się natomiast, że nie ma historycznych generałów.
O ile wiem grając Senatem masz normalnie reformy, ale poza tym brak polityki takiej jak przy grze jednym z rodów, tzn. nie dostajesz misji i mogą normalnie zerwać sojusz i cię zaatakować (ty ich też), co po pewnym czasie robią.
Cena łapówek dla generałów zależy bezpośrednio od ich cech, tzn. lepsi kosztują więcej. Są też cechy bezpośrednio wpływające na koszt łapówki. Jeśli postać nie da się przekupić i odmówi łapówki, dostaje zwiększenie kosztów łapówki, czyli najlepiej przekupić za pierwszą próbą - tutaj warto posłużyć się szpiegiem, żeby sprawdzić, jakie ta postać ma cechy związane z łapówkami. Do tego kwestia armii, jak wiadomo wraz z upływem czasu wszyscy mają coraz lepsze wojska, więc droższe do przekupienia. No i oczywiście istotny jest fakt, czy w armii są jednostki dostępne dla naszej nacji - wtedy przy próbie łapówkarstwa mają one przejść na naszą stronę, co jest znacznie droższe, od zapłacenia im za powrót na pola. Warto też nadmienić, że jeśli generał został już raz przekupiony, dostaje spory minus do kosztów łapówki - zdrajca łatwo zdradza po raz kolejny. W przekupionych miastach są spore minusy do dochodów związane z korupcją. Mam nadzieje, że coś z tych informacji okaże się pomocne :).
OK dzieki, o to mi chodzilo, tyle ze uwazam nadal iz oprocz cech, armi i innych przekupywani generalowie i tak sukcesywnie drozeja. Zwykle w kampanii mam ich ze 20 i dosc szybko ich werbuje. Wiec jak pierwszy kosztuje do 10tys to ten dziesiaty ze 45tys a pozniejsi juz drozsi. Zaznaczam ze wlasnych strat mam malo bo szanuje dowodcow. To tak na marginesie.
Co do tematu forum dalej uwazam ze z trojki rzymskich frakcj najfajniej gra sie brutusami przede wszystkim za ich polozenie i swiatynie. Scypionowie ok ale kiepski handel a Juliusze to juz wogole i ta swiatynia bachusa! Dobry kaplan ale posiedze kilka tur i mam pijaka i rozpustnika ze swojego genka. Nigdy nie gralem za dlugo, zadko dochodze do reform bo zwykle swiat juz mam opanowany, wiec czy w latach pozniejszych cos sie dzieje albo zmienia jesli chodzi o kampanie? Np czy senat cos dziala, jakies nowe misje, itp?
Poza wojną domową nic :D. Coś ci za łatwo idzie, jak grasz na innym poziomie niż na vh/vh to radzę spróbować na tym :). Chociaż i tak wtedy jest łatwo, ale raczej nie na tyle, żeby opanować cały świat przed reformami.
A co do generałów to podejrzewam, że im więcej ich masz, tym drożej wychodzi przekupienie kolejnych albo adoptowanie obiecujących ludzi. Z tym, że to jest liczone wg proporcji między generałami posiadanymi a liczbą kontrolowanych prowincji, jak masz za mało generałów w stosunku do prowincji to będziesz dostawał propozycje adopcji i takie tam.
Rzucaj oszczep/nie rzucaj
Jak zrobić żeby oddziały np procarzy oszczepników lub legioniści od razu szarżowali zamiast rzucać dzidy ?
Re: Rzucaj oszczep/nie rzucaj
Nie dzidy tylko pila.
Wciskasz ALT i klikasz jednostkę, którą mają zaatakować.
Re: Rzucaj oszczep/nie rzucaj
To tyczy się nie tylko skirmisherów, lecz wszystkich jednostek posiadających broń drugą,alternatywną,jazda pretoriańska, katafrakty, słonie, rydwany ,i wiele innych.
Mam pytanie. Od czego zalezy to z jakim miastem handluje dane miasto. Czy jesli wybuduje wyzszy poziom drog to bede handlowal z wieksza iloscia prowincji ladowych? To samo jesli chodzi o porty. Wyliczylem ze najwiecej potencjalu handlowego ma cypr (ok 60) ale czy jest z niego wiekszy dochod niz z antiochii (ok 50) czy nie gdyz antiochia jest miastem na stalym ladzie? Czy da sie zagrac slaves, jesli tak to co musze i gdzie wpisac? Dzieki
Sorki i jeszcze: Czy da sie miec tych dodatkowych genkow grajac senatem? Senat ich posiada jak gram inna nacja a jak gram senatem to ich nie mam. Oraz czy mozna produkowac hoplitow spartanskich w sparcie grajac np brutusami? Znaczy co trzeba pozmieniac w descr. Dzieki
Cytat:
Zamieszczone przez Takitamx
Sorki i jeszcze: Czy da sie miec tych dodatkowych genkow grajac senatem? Senat ich posiada jak gram inna nacja a jak gram senatem to ich nie mam. Oraz czy mozna produkowac hoplitow spartanskich w sparcie grajac np brutusami? Znaczy co trzeba pozmieniac w descr. Dzieki
A gdzie w tym sens? -.- Brudasy ze spartiatami będą wyglądać jak menel w lamborghini...
W export_desr_unit jak dasz spartanom przy "ownership" brudasów to powinno się udać...
I przy okazji. Nie wiem dlaczego, ale Spartan da się rekrutować także w Syrakuzach...