-
Re: Dyskusje - Ogólnie
chociaż z drugiej strony może dobre by były wody terytorialne, gdzie aby przepłynąć trzeba prosić innych o zgodę (tak jak z krucjatami). Jedyne co będzie można to przepłynąć przez czyjeś wody ale tylko podczas jednej tury (czyli w tej samej turze wpłynąć i wypłynąć).
Wpłynięcie na czyjąś wodę bez pozwolenia to w zależności od sytuacji albo upomnienie albo od razu wojna.
Jeszcze pośrodku morza np. w wko byłyby wody neutralne, w których każdy może przepływać (i właśnie tutaj trzebaby było uważać, zaś na swoich wodach czuć się bezpiecznie).
-
Jestem właśnie za czymś takim, co napisał Matisek. Co do punktów Rapsoda to również jestem za, niby sprawią troche problemów, ale będzie 100x sprawiedliwiej wobec innych graczy.
-
Tyle, że wód terytorialnych nie da się wyznaczyć. A i tak niewiele one dadzą, bo nie mogą być większe niż zasięg okrętu z armią na pokładzie. I tak więc będzie można przyszykować desant, będąc na swoich wodach.
-
Mam problem. Wyczytałem w poprawkach do regulaminu, że nie można ruszać się pokonaną armią. W jednej z moich KO gram Polską i Krzyżak zaczął oblegać mi Płock. Zebrałem armię i pobiłem go pod Płockiem, a jego armia uciekła do fortu. Teraz wbijam w turę i Płock mam zajęty, a pokonanej armii w forcie nie ma... Czy jest to dozwolone- ruszanie się pobitą armią? Jaka jest za to kara? Niby takie małe złamanie regulaminu, ale przez nie straciłem jedno z czterech najważniejszych miast...
-
Z tego co mi wiadomo, to ta zasada obowiązuje jedynie w nowych WKO ( 28,29 ). No chyba, że się umówiliście w tej małej od początku na takie coś. MG nie macie, żeby się tą sprawą zajął?
-
Jest to dozwolone, nic takiego nie było ustalane w tej KO. Jak napisał Marat - tylko podane wk.
-
spoko, to moja pierwsza KO i już 2 razy źle zinterpretowałem regulamin. Ale wyjdzie mi to na dobre ;)
-
A nie mogłeś mu napisać, że pokonałeś jego armię? Przecież gracz nie będzie wiedział, które wojska mu pokonano.
-
A może rozwiązać to tak jak robią na twcenter (pkt 2)?
1. Armies that are defeated in battle by a player that comes after them in the turn list may not move the following turn.
2. Armies that are defeated in battle may not be attacked on the following turn, as they are banned from moving, either by the game mechanics or by the rule above. They must be allowed to move first, or must be reinforced. If the defeated army retreats to a settlement or fort, this rule does not apply.
Pokonana armia w przypadku, gdy została zaatakowana przez przeciwnika będącego wcześniej w kolejce:
- nie może być ponownie zaatakowana w następnej turze (gdy jest unieruchomiona ze względu na sytuację z pkt pierwszego lub przez mechanikę gry)
- musi poruszyć się jako pierwsza lub zostać rozwiązana
- chyba, że pokonana armia wycofała się w turze ataku do fortu lub osady
-
Sprawa już rozwiązana ale na wszelki wypadek lepiej wprowadzić jakieś nowe zasady do regulaminu na ten temat.