Re: Pytania początkujących graczy
Pytanie brzmi.
1
Na danym obszarze wodnym gdy się przytrzyma myszką to się pojawia informacja między innymi o karze od piractwa do handlu morskiego w pobliskich portach. np. -28 % do handlu.
Wpływam na ten obszar statkiem włączam tryb patrol który to znosi tę że karę w 25 % przełączam turę I NIC
O co chodzi, co robię źle ?
2
Wchodzę na prowincje, przegląd prowincji, najeżdżam myszką na kulturę i mam tam punkt budynki (zadowolenie) np. równy 10 -skąd się bierze ta liczba ?
Jaki parametr za nią odpowiada, jaka wartość w budynkach ?
1. Sprawdź w następnej turze
2. W kulturze masz wpływ budynków na kulturę. Budynki (zadowolenie) masz w ładzie publicznym - wpływa na nie wartość zadowolenia ze wszystkich budynków w prowincji - przeważnie świątyń i centrum miasta.
Witam. Czy można jakoś wyłączyć oglądanie ruchów cpu na mapie kampanii?
edit : Dziękuje
Tak, przed rozpoczęciem kampanii, w opcjach kampanii - tam gdzie jest pełna, niepełna i wyłączona ustawić na wyłączoną. W trakcie już rozpoczętej kampanii - najprawdopodobniej nie.
Klikam ustawienia kampanii ale nie mam tam takiej opcji. Mam możliwość ustawienia limitu czasu bitwy, podpowiedzi oraz trybu realizmu i tyle :(
Pod podpowiedziami:
http://img163.imageshack.us/img163/3039/zxmq.jpg
Patch nr 2, nie wiem jak jest w becie patcha 3. Bez modów.
Ma ktoś możliwość napisania mocnych i słabych stron poszczególnych frakcji ?
Ze swojej strony Egipt bardzo słaba piechota na starcie oraz bardzo słabe garnizony
Swebia - dobra piechota, szybki dostęp do procarzy, bardzo słaba jazda i flota. Praktycznie 4 oddziały procarzy, 2 balisty i reszta włóczników oraz mieczników pozwala wygrać każdą bitwę w kampanii.
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Co do surowców, gdzieś w encyklopedii w grze i wypowiedzi kogoś z ekipy CA na ofcijalnym forum natknałem się na info że niektóre surowce są niezbędne do stworzenia niektórych jednostek . Ale czy to działa jeszcze się nie przekonałem.
Nie tyle jednostek, co budynków. W końcu znalazłem jakich - dokładnie tych unikatowych, koniecznych do kulturalnego zwycięstwa frakcji. I tak spartański pomnik Leonidasa potrzebuje żelaza, egipski kompleks świątynny Ptolemeuszy - oliwy z oliwek, etc.
Mam skleroze i pytanie z nią związane.
Gram Rzymem ale zapomniałem na jakim poziomie trudności :?
Wiem że są 3: łatwy, trudny i bardzo trudny
Wie ktoś gdzie to sprawdzić może ?