Nie ma generałów. Jest król, następca tronu i kilku członków rodziny.
Wersja do druku
Nie ma generałów. Jest król, następca tronu i kilku członków rodziny.
To czekaj, albo pokonaj ich w walce, za te 200.000 co im dałes bych ich pokonał. :mrgreen:
Edit: To koś ich, jak mają członków rodziny, jak wybijesz większość rodziny zaczną adoptować.
Przed moją przerwą wybiłem wszystkich członków rodziny, żył tylko król, ale gdy go zabijałem frakcja stawała się rebeliancka. Ci którzy żyją teraz są właśnie adoptowani, co nie zmienia faktu, że są członkami rodziny. W przypadku gdy teraz zabije króla duńskiego to władze obejmie następca, a jeden z członków rodziny zostanie nowym następcą. Mam nadzieję, że napisałem to zrozumiale.
Część offtopowa:
Odnośnie tego, że mógłbym ich pokonać za te 200 tys: Owszem, ale głupio bym się czuł atakując sojusznika. Przejawem tego jest fakt, że wydałem około 1mln bizantów na zakup Wiednia (od HRE) i Koszyc (od Węgier). Lubię inwestycje :mrgreen:
W ogóle mam bardzo ciekawą sytuacje dyplomatyczną od kilkuset tur, ponieważ mam sojusz z Danią, Norwegią, HRE i Węgrami, więc jestem "zabezpieczony" od północy, zachodu i południa, więc szkoda by to niszczyć. Te państwa także mają sojusze między sobą (np. HRE jest w sojuszu z Węgrami i Danią) :mrgreen: Jednak widząc jaką rzeź robią Maurowie (którzy są w sojuszu z Sycylią, która teraz bardzo szybko traci prowincje na rzecz HRE) rozpocząłem kolonizację zachodniej części europy, najpierw zająłem Lemotges(?) po upadku Aragonii, a niedawno Paryż i Gand, gdy Francja upadła. Kilkanaście minut temu w wyniku desantu na zachodnią część płw. Iberyjskiego zdobyłem Porto i rozpocząłem oblężenie Lizbony, a kolejna elitarna pełna armia zejdzie na ląd w następnej turze :twisted:
Sorry, że część offtopowa jest dłuższa od tej tematycznej. Nie sądziłem, że tak się rozpiszę :)
Milion? Za dwie prowincje? Boooooooże, co ja bym z taką kasą zrobił...
a próbowałeś wywołać bunt w takich prowincjach? Czekając z armią i szpiegiem bierzesz takiego prowa od miejsca...
A co mariażu nie zabijaj króla, bo może się okazać, że zostanie założona nowa rodzina panująca i tyle z fuzji... ja tak miałem na początku chyba, że moi zabójcy zabijali o jednego za dużo, także warto chodzić ze szpiegiem w kluczowe miejsca... czasem jest też tak, że jeden gieniek siedzi gdzieś w krzakach, miałem tak obecnie z Norwegiem, nie mogłem z nich zrobić szaraka.
Mnie osobiście nudzi ciągłe zdobywanie miast i zamków przy użyciu armii, czasem fajnie jest coś kupić. A tutaj wydając 1mln zyskałem dwie prowincje, a także przyczyniłem się do wzmocnienia moich sojuszników. A odnośnie wywoływania buntów - właśnie w ten sposób zdobyłem zamek Lemotges. Nie wiem czy byłby sens wywoływania buntu np. w Koszycach, bo jest to prowincja rdzenna, a dzięki temu że ją kupiłem korupcja wynosi 0 :DCytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Odnośnie duńskich generałów - będę czekał, może akurat jacyś się pojawią, ale wątpię w to. Zrekrutuję też kilku szpiegów, żeby mieć lepszy wgląd na ich tereny.
jak mam milion to już nie mam sojuszników tylko samych wasali i całą mapę ;)
Mam pytanie apropo dyplomacji - grając Dania co rusz dostaje komunikat że pojawiła się nowa księżniczka , a u mnie była jedna i do tej pory się nie pojawia . Jak pozatym ochajtać ją za kogoś konkretnego a nie za byle ciecia? Jak wywołać bunt w osadzie ??
Te komunikaty dotyczą także księżniczek INNYCH nacji. Masz spolszczenie? Swoją własną księżniczkę wybierz jak jest poza miastem i wyślij do swego niezamężnego generała, będzie opcja ich ślubu, jak to jest możliwe.
mam spolszczenie , ja wiem ze chodzi o księzniczki innych nacji , a jak będe chciał ja ochajtać z Polskim genralem grajac Dania to da tak rade? i Co ile tur srednio pojawia sie ksiezniczka swej nacji? i Co z tymi buntami, I czym rózni się pełna feudalna od pełnej? i ostatnie pytanie wyczytałem w poradniku że agentów można uczyć pewnych cech , ja klikam na lupe i nic , a gram kampanie pełna na twoim skrypcie
Obce księżniczki mogą wyjść tylko za twego księcia albo króla dyplomatę wyślij do nich, znaczy do obcej księżniczki. W pełnej jest około 40 skryptów w uproszczonej kilkanaście skryptów. Mało uważnie poradniki czytałeś bo tam jest napisane, że trzeba zbudować w stolicy odpowiednie budynki by doszkalać agentów. Dla doszkalania kupców jest to targ III-go poziomu albo wyższy. Dla zabójcy odpowiedni poziom lochów itd.
Panowie, właśnie natknąłem się na ten pod wieloma względami przewrotowy mod i mam ochotę wypróbować.
Potrzebuję spolszczenie do wersji 6.3. Niestety w poście otwierającym nie ma linku do tego ważnego pliku. Mógłby ktoś podrzucić to łącze?
D
^^ dzięki!
Gdzie lądują zrzuty ekranu, bo nie mogę ich znaleźć?
Jeszcze zanim zainstaluję to chcę się upewnić, czy ten mod zmienia oryginalne pliki gry i blokuje grę innymi modami, czy też można śmiało używać bo nie koliduje to z używaniem innych modów (mam SS 6.4)?
Dunkel w folderze tgas ;)
darius_d śmiało możesz instalować
^^ och to wspaniale, bo to co czytałem do tej pory o tym modzie przerasta wszelkie dotychczasowe wyobrażenia. Co mnie skusiło - jakże typowe dla średniowiecza a pominięte już przez same CA rozwiązania jak - pielgrzymki i relikwie, kat, bankier, żydowscy kupcy, całe dzielnice kupieckie (u nas byli Żydzi i Ormianie, ciekawe czy ci drudzy są), rody dynastyczne, no i podstawa potęgi miast włoskich czyli lukratywny handel morski. Znów okazuje się, że Włosi to artyści, reszta to rzemieślnicy :-) Pod RTW tez stworzyli bardzo oryginalny choć niestety zbyt zabugowany mod Casus Belli. Obym się teraz nie zawiódł z nadmiernymi oczekiwaniami :-P
ja szukałem w folderze Bellum... :oops: :lol:Cytat:
Zamieszczone przez AleCzemuNie
Witam ponownie i pozwólcie że będę walił prosto z mostu - czy jest szansa na powstania w pełni prawnego polskiego submoda do BC? Chodzi mi nie tylko o kosmetyczne poprawki tu i tam, ale też o jednostki z prawdziwego zdarzenia, które raz na zawsze skończą z tymi chłopopodobnymi wytworami CA, powielanymi w każdym popularnym modzie.
Wiem, że co najmniej dwa mody polskie EE TW oraz WWMWE, ktore jakoś nie moga wyjść z fazy projektu, zawierają własny przyzwoity roster polskich jednostek, którymi możnaby się posłużyć. Jakie są na to szanse - czy ktoś w ogóle próbował pytać?
Pytanie kieruję zwłaszcza do stałych bywalców forum.
Dlaczego dyplomata nie może zaproponować zawarcia pokoju? :|
A trwa jihad, albo krucjata? wtedy nie mozna niekiedy, pomiędzy uczestnikami lub celami jihadu lub krucjaty.
No, gram Bizancjum i trwa jihad przeciwko Konstantynopola, podczas nawiązywania stosunków dyplomatycznych z mułzumanami nie było takiej opcji i się zaskoczyłem. Dzięki za pomoc.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Gdzieś w sondzie nt najlepszej frakcji przeczytałem że robi się 7ka tej zacnej gry i że Litwa ma być. I nawet wypuścili już pierwszy filmik:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=suRLsbc1Mw4
Ok, ale najbardziej mnie interesuje czy ktoś z naszego forum zgłaszał im błędy nt Polski? To wszystko co trzeba było po nich poprawiać i co nie udało się do tej pory. Bo szkoda tracić niepowtarzalną okazję. Najgorsze to czekać potem miesiącami aż własne submody zaczną jakoś działać a przecież ktoś to musi najpierw zrobić. Sam mogę im zgłosić, jak nie ma chętnego.
Co do pytania wTwego o submody tu tu masz kolejność w linku nr 1: viewtopic.php?f=367&t=10087
Na TWC w temacie o Bellum, jeden Koleś zgałaszał herby Polski itp.
Sprawdzę to.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
pisz, pisz, na ich włoskim forum. Można tam wejść z nimi w kontakt, choć i tak zrobią po swojemu...
Już o tym kiedyś wspominałem, jak były wcześniejsze wersje tej modyfikacji, po "występie " naszego rodaka w temacie moda na twcenter może być ciężko odnośnie odbioru jako nacji...Sugeruję spokojnie i na ichnie PW porozmawiać nie robić tego w temacie modyfikacji, czy na twcenter, czy też na ich rodzimym forum...Gdzie jest o tym w temacie na naszym forum wspomniane kto i jak, ale to już historia, trzeba ponosić tego konsekwencje...Cytat:
darius_d
Myślę, Eutychesie, że jeśli coś im się wyśle to normalną drogą, nie widzę powodu by brać na siebie czyjeś awantury. Oni na pewno wiedzą, że nie wszyscy polscy gracze to takie same obrażalskie trolle. Założę się, że gość jak tylko zobaczył niedoróbki, to jedyne co potrafił (może i w słusznej wierze) to jedynie skrytykować, zamiast spokojnie wytłumaczyć i pokazać co i jak, z linkami do źródeł, bo przecież mogli nie wiedzieć albo brać z kiepskich źródeł (czego już pewnie nie zdołał sobie wyobrazić).Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
My zrobimy to konstruktywnie. Zabiorę się za temat jak najszybciej (już niebawem), zrobię tu wpis z listą pożądanych zmian, linkami do źródeł, itd. Niech każdy na to rzuci okiem i sprawdzi czy czegoś nie brakuje (no ja na dobrą sprawę to nie zacząłem nawet kampanii). I potem im się to wyśle - albo na TWC, albo nawet na MTWI.
A teraz jeszcze mam taką sprawę - denerwuje mnie, że choć w grze wygląd oddziałów mam na maksa, to komp szybko przestawia się na pokazywanie spritów (takich małych ikonek 2d). Czy i jak można ustawić że tych spritów nie ma, albo pokazują się dopiero bardzo daleko? Zależy mi bo akurat w BC modele wojsk nie są zapchane wielokątami jak w SS i bitwy gra się z lekkością.
Tutaj nie chodzi cny dariusie_d...o gracza, a o znanego modera na tamtejszej scenie modujących i wspomniany nasz rodak, kiedyś jeszcze na starym forum zaznaczał swoją obecność, teraz bardzo rzadko...Gdyby chodziło o gracza bym nie wspominał o tym, ale zrobisz jak uważasz, ale jeżeli powtórzy się sytuacja jak poprzednio, że Włosi się zdenerwują i odpowiednio to skomentują na własnym forum, to przestrzegałem...Co do polskich jednostek, jest przecież bardzo sympatyczny mod pod Medka 2 autorstwa naszych modderów( jeden?), ja bym powiedział że trzy modyfikacje. Zamiast tam, może tutaj byś zagadał? Zobaczył w akcji pracę naszych rodaków, a uważam że brakuje im tylko dobrego marketingu, bo nie muszą się wstydzić swojej pracy...
pozdrawiam
ja jak gadałem z Włochami swego czasu to bardzo doceniali motyw tłumaczenia na własną rękę bezpośrednio z włoskiego na polski Bellum, także tu myślę, że mamy plus...
Inna sprawa, którą poruszył Eutyches. Mod najnowszy z polskiej strony zapowiadał się bardzo ciekawie, tylko ludzie, że mają rzeczywistość, która wchłania akcje wirtualne. Niestety wiem to też po sobie...
Jak masz zatem czas to uderzaj do Włochów, czy Polaków, kuj żelazo póki gorące.
Zgadzam się ze są zadowoleni z tłumaczeń, jak swego czasu cieszyli się jak dzieci, gdy Hiszpanie przetłumaczyli modyfikację na swój język, to prawda dużo w nich życzliwości, ale wszystko do czasu...Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Co do modyfikacji o której wspomniałeś, nawet jej nie miałem na myśli :D
Tutaj są modyfikacje uczynione przez naszych rodaków kontekście zmian graficznych, AI itp...Ja grałem więc wiem o czym "mówię" ale warto z naszymi pogadać, a nie tam, ale każdy ma swój rozum, tutajlinki, skoro odczuwasz niesmak włoskiej roboty, a są modyfikacje gdzie całkiem o Polsce zapomina się :DCytat:
dariusie_d
Modyfikacje naszych, Polaków :D
viewtopic.php?f=478&t=9093
viewtopic.php?f=102&t=7890
viewtopic.php?f=31&t=7843
Co należy spełnić żeby mój król założył nową dynastię? Grając Polską założyłem dynastię królem z rodu książąt mazowieckich, a potem jego następcy mieli w spisie cech, że pochodzą od założyciela dynastii. Gram Aragonią i ciągłe próbuję żeby mieć założyciela dynastii i nie udaje mi się. Jak długa musi być ciągłość przechodzenia korony z ojca na syna aby pojawiła się taka cecha? W tej chwili mam taką sytuację, że zmarł król, a po nim bezpośrednio koronę objął syn, który ma już pełnoletniego syna i on stał się księciem.
Popatrz w katalogu text w pliku export.vnvs, wpisz założyciel dynastii może opis cechy coś Ci podpowie.
Przedstawiam propozycje zmian i korekt pod Bellum Crucis, które zamierzam przedstawić twórcom moda. Sądzę, że warto, nawet jeśli zrobią tylko cokolwiek.
To jest pierwsza część nt mapy i kampanii. Lista oczekiwanych zmian dot oddziałów będzie następnym razem, bo to bardziej skomplikowany temat.
Zrobiłem tylko prostą wyliczankę, ale w oryginalnym wpisie po angielsku mam też krótkie wytłumaczenie.
Oceniajcie czy czegoś nie brakuje i dopisujcie w komentarzach.
EDYCJA 12-II-2013
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I. KAMPANIA I MAPA
Najistotniejsze problemy.
1) Niewłaściwy herb Polski (link na prawidłowy: http://akromer.republika.pl/malopolska.gif) - dotyczy obiektów na mapie (wyliczyłem czego) i jednostek.
2) Stolicą Wielkopolski powinien być Poznań, a nie Gniezno.
3) Pomieszanie w dynastii Piastów na starcie: Władca Polski, nie "władcy", poza tym:
Bolesław IV władca senioralny - dynastia Piastów Mazowieckich - siedziba Kraków (stolica)
Mieszko Stary - dynastia Piastów Wielkopolskich (a nie Gryfitów) - siedziba Poznań
Henryk Piast Sandomierski - dynastia Piastów Sandomierskich - siedziba Kraków (Sandomierza brak na mapie, proponowany jako fort/gród obronny)
Kazimierz (Casimiro) II Sprawiedliwy - dynastia Piastów Małopolskich (a nie Mazowieckich) - siedziba Kraków
dynastia Piastów Śląskich - brak przedstawiciela (tytuł zagarnięty przez Bolesława IV)
Bogusław I - dynastia Gryfitów - siedziba Szczecin (należy do Polski jako lenno)
4) Nadmiernie szerokie przejścia z południa Polski na Czechy/Morawy i na Węgry, podczas gdy południe Polski było dobrze chronione przez góry.
Inne korekty do uwzględnienia:
1) Nowe forty i inne zmiany w umiejscowieniu.
Wielkopolska - Santok (oprócz Kalisza)
Śląsk - Świdnica (zamiast Poznania, który jest w WLKP) oraz Opole albo Cieszyn (niejako zamiast Oświęcimia).
Małopolska - Sandomierz i Lublin - zamiast Oświęcimia i Tarnowa.
Mazowsze - Warszawa (zamiast Bródna) i Włodzisław.
Mapa Polski do porównania:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...75-1300%29.png
dalej: Ruś Halicka - fort Przemyśl, Włodzimierz (zamiast Chełma), Kamianiec zamiast Hotynia. Ponadto skorygowanie pozycji Halicza.
Mapa Rusi do porównania: http://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom...%80%93Volhynia
2) źródła Wisły są w górach na południowy wschód od Krakowa a nie na południe od Wrocławia.
3) Zalecamy dodać rzekę Bug, która odgrywała ważną rolę w tamtych czasach
4) Surowce - uwaga, że sól przynosiła obok podatków nawiększy dochód władcom Polski, a kopalnia był tuż obok Krakowa "po drugiej stronie rzeki". Innych surowców nie ma się co czepiać.
Nowe pomysły:
1) wprowadzenie dzielnic kupieckich Ormian na terenie miast południowej Rusi (począwszy od Halicza), Wschodnich Bałkanów (prawosławna Bułgaria, Wschodnie Węgry), Konstantynopol, Ormiańskie Królestwo Cylicji, Cypr, tereny po Wielkiej Armenii, Edessa, Liban.
Ormianie ożywiali rozwój miast zwł we Wsch Europie dzięki handlowi, pełnili taką rolę co Żydzi, więc skoro są dzielnice żydowskie to ormiańskich brakuje.
2) wprowadzenie dzielnic kupców arabskich na terenach Królestwa Jerozolimy, Turków seldżuckich i we Wschodniej Anatolii
Dużo sugerowanych zmian przez Ciebie wprowadza submod Mietka77 dla Polski. Z tymi dzielnicami kupieckimi można pozmieniać samemu sobie w descr_regions dla danej kampanii. Wątpię, by im się chciało zmieniać źródła rzek. Nazwy regionów i tak poprawimy w spolszczeniu. Przedstaw im to dyplomatycznie, bo to zignorują. Gryfici są jako osobna dynastia w submodzie Mietka, mamy Szczecin w tymże submodzie. O zmianie herbu u niektórych jednostek można wspomnieć, by wszędzie był Piastowski Orzeł. Niektóre są ok, część ma Orła współczesnego na tarczach. Na Dolnym Sląsku w średniowieczu wydobywano, srebro, złoto i miedź też.
Bellum Crucis jest diablo historyczne w porównaniu z takim SS, czy podstawką. Nie powinno się ich atakować, a delikatnie zasugerować rozważenie zmian. Tak uważam.
Nie zamierzam ich atakować, krytykować że się nie znają itp występów, tylko powiem swoje co wiem w formie punktów, bo to co wymieniam dość znacząco odbiega od realiów, jak na warunki tej gry - a decyzja należy do nich. Ja nawet nie oczekuję, że ktoś mi odpowie. Jednak robię to właśnie po to, by można było obyć się bez moda Mietka.
Zwróć uwagę, że oni w nast wersji dodadzą Litwę, więc prawie na pewno to oznacza zmiany na mapie wokół Polski. Wtedy Mietek swój mod będzie musiał robić od nowa by można było go zainstalować. To dlatego mi zależy.
PS poprawiłem wpis nt dynastii. Jeszcze pomyślę o zmianach nt lokalizacji grodów obronnych (fortów), bo wiem o co im chodzi - żeby broniły przejść przez rzekę, ale ja wolę bardziej historycznie.
Super pomysły :D :o :DCytat:
Zamieszczone przez darius_d
Wisłę postaram się poprawić w najnowszej wersji submoda. Co do miedzi na Śląsku to w zasadzie jest to -"Miedź i ołów/ Cyna" Wydobywano na Śląsku dużo ołowiu.
http://img688.imageshack.us/img688/581/48992208.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img843.imageshack.us/img843/7...opyzkocemx.jpg
Dodałem dzielnice Niemieckie na Węgrzech i częściowo na Bałkanach. Dodam także dzielnice arabskie w Jerozolimie itd.
Pomysł z dzielnicami ormiańskimi zwalił mnie z nóg :D Jak tylko będe miał chwilę zabieram się do roboty.
Proponuje by obrazem dzielnic Ormian był symbol Ormiańskiego Kościoła Apostolskiego -chyba, że ktoś przedstawi inną ciekawszą propozycje.
http://img6.imageshack.us/img6/2130/...olicchurch.png
I na koniec mapa polski po śmierci Bolesława Krzywoustego. Czyli w momencie rozpoczęcia gry.
http://img801.imageshack.us/img801/8...bnieniafeu.jpg
PS. Oczywiście podpisuje się obiema rękami pod pomysłem wskazania twórcom moda ich niedociągnięć.
Przepraszam jeśli nie w tym temacie ale jak zmienić początkowy przyróst ludności dla powiedzmy Krakowa?
Zmienić jak zwiększyć czy zmniejszyć i czemu? Odpowiedz we właściwym temacie.
Edit: A temat zły. Link do właściwego: viewtopic.php?f=367&t=10068
Bellumo-maniacy pomocy! Do czego służy klasztor, ten na mapie, co wygląda jak złoże dla kupca? Opis po polsku jest trochę nieszczęśliwy. Myślałem, że jak przy gienku mam opis ZDROWIE: wątły itp. to jak go tam wrzucę na min 3 tury to mi poprawi jego zdrowie, bo coś tam pisze o 3 turach, ale też coś o zwiększaniu kapłanów. Ale niestety to nie działa. Czy to może jest dla polepszania kapłanów?