Już włączam. Dzięki wielkie :)
Ogólnie to zastanawiam się nad strategią. Zdobyć te buntownicze w persji czy wytłuc syryjczyków.
Wersja do druku
Już włączam. Dzięki wielkie :)
Ogólnie to zastanawiam się nad strategią. Zdobyć te buntownicze w persji czy wytłuc syryjczyków.
Ja zacząłem od sojuszy z Syrią, ślubnego z Jerozolimą i z Bizancjum i buntowników kosiłem.
Ale nie mam jihadu. i Ty masz większą mapkę w IV, bo ja testuję II ze zmianami.
Jihad działa. Dzięki, na prawdę.
Jeszcze mam pytanie.. jak włączało się autosave bo zapomniałem, a przydałby mi się :)
Syria to ze mną nawet praw handlowych nie chce.
Wejdź w plik BellumCrucis plik CFG w głównym i zmień autosave = 0 na =1.
To opóźnia nieco tury, niekiedy autosave się uszkadza. Rób kilka savów.
Zawrzyj sojuszy kilka to i prawa dostaniesz. Graj na H kampanii nie na VH, ale jak tam chcesz.
Niżej niż na vh nie gram ( w sumie wyżej też nie :P) . No ale dobra, narazie działa. A miałem się uczyć na jutro.
Pół roku już nie grałem, czas to nadrobić :) Najpierw jednak tak jak Araven wyżej pisał zrobię instalkę i zbierze się do kupy wszystko co działa, bo MegaS III i IV coś nie do końca były stabilne. Pytanie co będzie zawierał tan nowy pakiet.
Rozumiem, że Megasubmoda II, nowe jednostki i balans Kama2150, nowe jednostki i tekstury Aramegila i Marko1805, nowe AI Pitera 3.7 i jego dyplomację, submod muzyczny i PROPONUJĘ ODBLOKOWAĆ JIHADY. Historyczne spolszczenie jako opcja.
Co jednak z:
1. portretami,
2. money scriptem,
3. mapą (bo Mietek coś tam zmieniał, potem okazało się, że mapa się"postrzępiła" - naprawił to? Jak nie to proponuję mapę przywrócić do tej z podstawki),
4. free upkepem,
5. co z tymi teksturami, na czym stanęło? Bo któreś tam zawieszały grę, to już jest naprawione? Wszystko gra jak należy? To chyba gwardia zawieszała.
6. sojusze startowe są czy nie ma? Ja osobiście jestem temu przeciwny.
7. AI bitewne Branca Leone w wersji 7.1? A może AI bitewne Germanicu5 wersja 5.7? Czy żadne?
8. Ograniczona rekrutacja Mietka?
Zrobimy to i do wydania BC 7.0 mamy spokój. Potem pół roku grania w siódemkę i znowu submody pójdą w ruch :)
Proponuje dodać portrety, bo jednak dodają rozgrywce trochę klimatu, free upkep i ograniczoną rekrutację. w sprawie AI bitewnego proponuje Germanicu5 wersja 5.7. Money script jako opcja.
0. Nowy, balans, ai 3.7 i dyplomacja + nowe tekstury jak najbardziej. Spolszczenie jest częściowo historyczne z moimi poprawkami tu i tam. Fajne jest.Cytat:
Zamieszczone przez wino
1. Portrety można wstawić wg mnie.
2. Money_script jest łagodniejszy niż oryginalny.
3. Mapa jest taka ja w Megasubmodzie II, zawiera dodatkowo Podlasie, Powinna zostać jak jest wg mnie.
4. Free_upkeep i ograniczona rekrutacja jako standard proponuję.
5. Tekstury po patchach działają, potestuję jeszcze bitwy.
6. Sojusze są nieliczne, większość zlikwidowałem, mogę usunąć te co zostały.
7. AI bitewne Germanicu5 wersja 5.7 jako opcja, albo standard, raczej opcja. Ja na nim gram ale może, niektórzy wolą oryginalne.
8. Ograniczona jak najbardziej, dobrze wpływa na balans na mapie. Nie ma tyle woja.
Tyle wg mnie. Czekam na opinie Innych.
A kiedy będzie 7.0 ?:)
Nie wiadomo ( przynajmniej ja nie wiem). Zajrzyj na TWC możen tam coś znajdziesz.
1. Nowy balans, ai 3.7 i dyplomacja
2. Portrety to sprawa mało ważna i raczej kosmetyczna
3. Money_script , róbcie jak uważacie na tym sie nie znam :D
4. IMO Podlasie jest ważniejsze niż prowincja na Sardyni, ze względu historycznego oraz ze względu na grywalność, dodałbym jeszcze z 1 prowincje w Anglii i jedną we Francji, to moje marzenie, bo tymi nacjami gram najczęściej
5. Free_upkeep bym wyrzucił a ograniczoną rekrutacje jak najbardziej zostawił.
6. Sojusze są imo bezsensowne.
7. AI bitewne Germanicu5 wersja 5.7 albo branca jako opcje do wyboru, najlepiej oba
8. Plik od KAM'a z kosztami utrzymania i rekrutacji bo te któe ja mam obecnie to jakiś śmiech, najdroższe jednostki mają mniej niż 400 denarów utrzymania.
Tyle odemnie, pozdrawiam.
Ok, mi pasuje to co piszecie. Araven tylko co z Dżihadami i Flandrią (była ostatecznie dodana czy nie?). Skoro mod się nazywa (w dosłownym tłumaczeniu) Wojny Krzyżowe to Dżihady też muszą być :)
Portrety proponuję jako opcję, spolszczenie historyczne również, , AI bitewne proponuję normalne, jako opcja Germanicu5 oraz BrancaLeone.
Może być.
Inquisitor pliki Kama są w Megasubmodzie III i IV osobno ich nie było.
Pliki od Kama to podstawa, inny balans, inne koszty. Super się gra.
Dodawanie nowych prowincji odpada.
Spolszczenie musi być taki jak dam ja, większość normalna kilka plików historycznych.
Dlatego, że jest przetestowane i działa.
Po ekscesach i błędach skryptów w IV nie zamierzam robić kilu wersji spolszczenia.
Bez free_upkeep będzie osobny plik.
Dzihady już są, Flandrię mogę Francji dodać jak bardzo chcecie.
Myślę, czy nie dodać jakichś surowców na mapie, albo zamienić Wrocław albo Szczecin na miasto ???? A Płock na zamek ?
Dodałbym Ormiańskie dzielnice w Krakowie i Płocku i Gdańsku. W Gdańsku też skandynawską i amalfijską.
W Haliczu żelazo.
Ale to może potem. Na razie dodam chyba te dzielnice dodatkowe, do budowy i Flandrię dla Francji, oraz usunę sojusze.
BC 7.0 nie wiadomo nic dokładnie.
Olać tą Flandrię! Jeszcze jakieś bugi spowoduje :) Tak tylko spytałem z ciekawości czy w końcu jest czy nie, bo po megasubmodzie II nie jestem na bieżąco, bo wiele było narzekań na zwiechy, więc w pewnym momencie przestałem śledzić zmiany. Do szczęścia chyba nikomu nie jest potrzebna ta dzielka :)
olać to, za dużo zmian na raz i potem znowu będzie to niegrywalne bo jakieś bugi wyjdą.Cytat:
Myślę, czy nie dodać jakichś surowców na mapie, albo zamienić Wrocław albo Szczecin na miasto ???? A Płock na zamek ?
jak chcesz, ale tak jak wyżej napisałem, oby to nie spowodowało bugów.Cytat:
Dodałbym Ormiańskie dzielnice w Krakowie i Płocku i Gdańsku. W Gdańsku też skandynawską i amalfijską.
W Haliczu żelazo.
EDIT: @inquisitor i inni: w kwestii czy dawać free upkeep, zmian kosztów utrzymania, ograniczonej rekrutacji itp. to imo trzeba w tej kwestii zdać się na tych, którzy grają na tych zmianach. Tu chodzi o dobry balans. Jeśli Mietek ograniczył rekrutację, potem KAM zmienił staty jednostek, dodano free upkeep, zmieniono money script itp. i zaaplikowano to jako całość, potem ktoś to testował i uznał, że jest ok to trzeba to zostawić. Każda z tych zmian osobno rozwala balans! Ci którzy na tych zmianach grają/testują powinni wiedzieć najlepiej, czy nie ma kasy za dużo czy za mało, czy wojska są dobrze dobrane itd. Jak ktoś testuje i uważa, że ten komplet zmian jest ok, to wywalenie jednej z nich może rozwalić balans. Potem gra robi się niegrywalna, bo np. nie stać nas na utrzymanie jednej armii lub odwrotnie - mamy po 100 turach 200.000 kasy.
Potestuję jeszcze Polskę i do środy dam pliki do Instalki.
Myślę że money script jest w porządku. Ani nie zarabiasz za dużo ani za mało,więc można go dodać. Zwiech na razie nie miałem a gram na Megasubmodzie IV połączonym z Megasubmodem III. Jest 140 tura.
A kim grasz i jaka kampania?
Gram Anglią. Kampania Full.
Cytat:
Zamieszczone przez Blood_187
Ale tu chodzi o samą grywaność, bo co to za ekonomia w grze, gdy mając średniej wielkości państwo połowe budżetu mamy z handlu,podatków itd, a połowę, no skąd? Z kosmosu? To po prostu psuje grę. W dodatku bardziej to pomaga graczu niż komputerowi, bo jeśli komp nas przyciśnie i stracimy parę prowincji to zamiast stracić powiedzmy 35% przychodu tracimy tylko 17%, a mając jedno przeciętne maisto możemy mieć co turę 7000 przychodu tylko skąd. Komp ma własne bonusy i na niego to mniej wpływa, tylko po co gracz ma mieć bonusy, tego nie wiem :) Usunięcie sakiewki króla z pewnością opóźni ekspansję gracza na początku gry- czyli w kluczowym momencie. Zanim stworzymy ekonomię tak żeby móc prowadzić sensowne działania wojenne komp zacznie już wystawiać wojska złożone z elitarnych wojsk, a nie ze słabych milicji.
Nie wiem czy ktoś gra na tym opcjonalnym AI, nie germanicu tylko tym drugim, ale ja na nim grałem i jest fatalne. Wolałbym już oryginalne z królestw.
Jak dla mnie do nowej instalki mogą iść:
1. portrety w sumie to jakieś urozmaicenie niż kilka tych samych mord nonstop
2. nowy money script ten który ma być chyba w 7 zapodany kiedyś przez Aravena
3. mapa z wersji II z Flandrią dla Francji
4.free upkeep z plikami Kama i ograniczoną rekrutacją
5. nowe tekstury
6. brak sojuszy
7. o AI bitewnym się nie wypowiem bo gram na oryginalnym a proponowanych nie znam
8. spolszczenie historyczne z poprawkami Aravena
To ja mam coś pokiełbaszone chyba, bo najdroższe jednostki, czyli CI rycerze z trybunału kosztują chyba 350 florenów.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Hmm, muszę przyznać że to co piszesz ma sens i mnie przekonałeś. Bonus z sakiewki faktycznie jest sporo zawyżony w stosunku do podstawki czy kingdoms. Nie mam możliwości sprawdzenia jakie zmiany poczyniłeś w swoim pliku ale mimo wszystko byłbym za tym żeby bonusu z sakiewki nie usuwać a jedynie ograniczyć do poziomu 1000-2000 bizantów na turę jak to było podstawce. Dlaczego? A no żeby jednak mieć tą możliwość wyszkolenia jakiś ochotniczych włóczników w przypadku utracenia prawie wszystkich prowincji. Skąd? No tak, handel, podatki ale historia zna chyba nie jeden przykład że władca musiał zwyczajnie dorzucać od siebie pieniądze na wyprawę wojenną lub finansowanie państwa bo była powszechna bida :) Oczywiście nie cały czas, i nie w takich ilościach jak jest w BC ale myślę że to by było sensowne wytłumaczenie dla tych 1000 bizantów z kosmosu co turę. Zresztą, co tu tłumaczyć, realiów nie ma co się trzymać bo wątpię żeby budowa stajni zamkowych trwała 3-4 lata więc jest też miejsce na taki "absurd" jak pieniądze znikąd.Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Pytanie tylko jak by to się miało do podwyższonych kosztów wojska i usunięcia free upkeepu. Chętnie bym ten plik potestował ale jak już pisałem, nie mam chwilowo możliwości. Możliwe że to by załatwiło problem z ogromnym skarbcem w 100 turze i zbyt łatwej grze o którym pisałem wcześniej no ale to było oryginalne EDU.
Fajnie by było jakbyś napisał piter parę słów o swojej kampanii, jak Ci się gra, na jakim poziomie skarbiec po tych kilkudziesięciu turach, jak się komputer zachowuje itd ;)
Co do pakietu megasubmoda to jestem za portretami, money scriptem, brakiem sojuszy i ai bitewnymi jako opcja i nowym balansem Kama. Co do free upkeep i ograniczonej rekrutacji to dałbym jako opcja. Nie wiem jak ta ograniczona rekrutacja wygląda i nie mogę przetestować, ale jeśli jest podobna jak w SS 6.4 to mnie niestety odrzuciło po kilku turach, 0 przyjemności z rozgrywki :? Ale to chyba można sobie ręcznie nawet przywrócić :)
Flandrii bym nie dodawał jeśli jest ryzyko błędów przez to. Rozumiem że skoro została dodana to jakiś region został usunięty?
Flandria jest zbuntowana i istnieje.
Wino, przy okazji nowej Instalki może byś dorzucił paręnaście melodii z wykopem, jak Kam2150 w MedievalXL, albo jak w Warhammerze.
Osobiście, jestem za nawet jak nie bardzo pasuje. Grając w średniowiecznego moda niekoniecznie musimy słuchać samej muzyki średniowiecznej.
Albo i kilkadziesiąt melodii.
Wszytkim się nie dogodzi, jeden chce to inny tamto.
Część będzie osobno plików to sobie pobiorą niezadowoleni z Instalki.
Pytanie wie ktoś jak można sprawdzić jaką sie ma wersje submoda????
Aha, zrozumiałem że nowa mapa z tą Flandrią jak dodanie Grodna. Nie miałem okazji tam wojować więc nie kojarzyłem prowincji. W takim razie można by dać ją Francji, z tego co zauważyłem w swoich kampaniach to Francja trochę dostaje od Aragonii i HRE, może ją to trochę wzmocni :)
Jeśli byłaby możliwość dodania nowej muzyki to miałbym propozycję aby umieścić kilka utworów ze ścieżki dźwiękowej do gry Twierdza: Krzyżowiec. Świetnie by pasowały zarówno do Jerozolimy jak i frakcji Islamskich :) Jak coś to mogę podesłać bo mam ten soundtrack na dysku. Jakby ktoś nie znał: http://www.youtube.com/watch?v=rljTVk_q2Dk
Jak sprawdzić wersję? Raczej nie ma nigdzie informacji wprost tak jak w podstawce że wersja 1.3 itp. Ja bym to zrobił łopatologicznie czyli porównał daty edycji wgrywanych plików do tych znajdujących się w instalkach, i na tym wnioskował która wersja ;)
A jaka masz minimapkę Turumbar jak różnokolorowa to raczej masz IV, jak normalna to raczej II.
Zapodajcie linki do muzyki.
W MXL muza wymiata.
Przydałyby się nowe kawałki.
Cytat:
Zamieszczone przez inquisitor
Ale mowa o pieszych, czy konnych? Ja daję koszt utrzymania na 1/3 kosztu werbunku. Po wielu testach taki system działa najlepiej, bo jest spójny dla wszystkich nacji, może niektóre kraje mają lekkie odchyły, ale wtedy nie ma czegoś takiego, że są jednostki słabsze o wyższej cenie niż te lepsze. Mój system cen ma na celu ukazanie jak największej dysproporcji cenowej między zwykłymi/wczesnymi jednostkami, a elitą, dzięki temu nawet później opłaca się rekrutować te średnie oddziały. Elitarni rycerze kosztują po 2400-2600 werbunku i 700-850 utrzymania.
Co do muzyki to oczywiście polecam moją z MXL, nie jest wyłącznie średniowieczna, ale daje moc :) Muza jest z Królestwa Niebieskiego, Gry o Tron, Thora, Ogniem i Mieczem, Two Steps from Hell, Incepcji i paru innych.
Jeśli nuta nie musi być średniowieczna to może coś Sabatonu (40:1, Attero dominatus) lub Sonata Arctica.
http://www.youtube.com/watch?v=OIc4VHxU7iM
http://www.youtube.com/watch?v=GQDPK0sjSAQ albo coś Garmarny.
Ale z tym Sabatonem to przesada już chyba, średniowieczna nie musi być ale niech chociaż trzyma klimat :)
To miałem na myśli pisząc nieśredniowieczna, czyli nie wszystkie gatunki muzyki, a tylko takie pasujące klimatem ;) Tak jak Two Steps from Hell nie robi muzyki "średniowiecznej", ale taką kojarzącą się z walkami na broń białą itd ;)
[youtube:3tc91jic]http://www.youtube.com/watch?v=ASj81daun5Q[/youtube:3tc91jic]
Maximus Cantara (Carlo Silotto)
Requiem for a dream-lux aeterna(full orchestra)
Eclipse-United we stand, divided we fall- też two steps of Hell
Hanz Zimmer- Gortoz a ran(dla muzułmanów)
13th warrior-Old Bagdad, Horns of Hell, The Fire Dragon
Enya-only time???:P
Ten kawałek co dał Kam2150 to jeden z moich ulubionych jest w Warhammerze. Co goście dają radę.
Pisząc nie średniowieczna, miałem na myśli jednak pasującą do średniowiecza w możliwie dużym stopniu.
To u mnie się wielkie gunwo zrobiło, Francuzcy Rycerze konni kosztują poniżej 400 bizantów.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Wgram od nowa i sprawdze co i jak ale to po próbnych maturkach dopiero.
mam już 26 przygotowanych. Męczę w wolnych chwilach dalej opisy jednostek. Mam "już" 58% pliku zrobione. Póki co to dla mnie ważniejsze niż muza. Jak ktoś sobie chce Sabatonu słuchać czy innych klimatów nie związanych ze średniowieczem, to niech sobie winampa odpali i po sprawie, ja nie będę fisiował, zaraz ktoś zapragnie Ermina van Buurena albo Cezika słuchać podczas bitew, nie dogodzę każdemu. Poza tym muza już chyba z 600 MB zajmuje, potem połowa będzie biadolić, że nie mają limity transferów i czy nie można tego zmniejszyć.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Z MXLa korzystałem i trochę wrzuciłem, ze Strongolda rzeczywiście fajne, przejrzę i coś jeszcze dorzucę. Z resztą sam bym w końcu pograł, jak więcej pogram to może sam dostrzegę potrzebę zmian w muzie, póki co tak mało grałem, że nawet nie wiem jak to słychać w praktyce.
EDIT:
OK PRZYGOTOWAŁEM DO WGRANIA KAWAŁKI Z GOTHICA 1, KILKANAŚCIE Z GOTHICA 3, TWIERDZY, TWIERDZY: KRZYŻOWIEC, Hans Zimmer - Roll Tide (Z FILMU KARMAZYNOWY PRZYPŁYW) I Z MODA OiM. ŁĄCZNIE 52 UTWORY, A W POPRZEDNIM BYŁO 120, WIĘC CAŁKIEM SPORO DOJDZIE NOWYCH.
Może jutro jak pisałem a najpóźniej w środę zapodam pliki do Instalki.
Na razie test Polski zero ctd, ale dopiero 60 tura.
Cytat:
Zamieszczone przez inquisitor
400 bizantów? Tyle na moich statach milicja jak już kosztuje ;D Coś faktycznie musiało się pokiełbasić u Ciebie.
Cytat:
Zamieszczone przez Blood_187
Żeby podbić rebelie musiałem w paść w kilkudziesięcio tysięczne długi, szybko rozpoczęła się wojna z Bizancjum, które sprawnie atakowało, niezbyt dużymi siłami ale ja miałem też małe. Zanim doszedłem do siebie z finansami i zacząłem szkolić w miarę porządne wojsko Bizancjum wysyłało już na mnie dość elitarne wojska, z którymi powinienem mieć spory problem ale nie miałem, bo alternatywne AI Bitewne jest bardzo pasywnei kiepskie. Nie mam porównania dla sytuacji przed zmianą, bo nie grałem z sakiewką. Frakcje AI nie były w stanie zająć terenów Litwy.
Piter. Należy grać inaczej, jak na normalnym Bellum. Podbijać pojedyńczo wyrównać finanse i kolejny podbój. W międzyczasie sojusze i szkolenie kupców.
Ai ma bonusy do sakiewki jak w oryginalnym Bellum, alenie sa to jakieś ogromne kwoty, na unicie Kam2150 to dobrze działa.
Wino a ta nowa muza to będzie patch czy cała Instalka? Chyba muza działa na savy?
Wino pliki do Instalki poszły na PW.
Ja uważam, że nowa Muza powinna być osobno. Wiele Osób ma poprzednią a nowe kawałki sobie dogra.
Nowa muza to dopiero jest przygotowana do zaimplementowania do moda, a do tego jeszcze daleko droga :)
Będzie instalka ale czy tylko jako część megasubmoda czy też dodatkowo jako osobny submod to jeszcze nie wiem. Czy działa na savy? Nie wiem :) Na 80% dam to do instalki megasubmoda, a potem pomyślę czy dawać też osobnego submoda muzycznego.
Raczej nie zrobię osobno muzy tylko jako integralna część megasubmoda. Z prostej przyczyny - submod muzyczny ingeruje w kluczowe pliki tekstowe, więc każdy ma je inne, a po instalacji submoda muzycznego on by je nadpisywał.