Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Oczywiście, że Rosja jest stroną w tym konflikcie. Wraz z odejściem Janukowycza i przejęciem władzy przez jego oponentów Rosja traci wpływy. Pomijam już fakt wysłania na Ukrainę Łukina, który nota bene nie podpisał porozumienia z 21 lutego (choć w tej sprawie też były jakieś sprzeczne informacje). Dostawy paliw natomiast mogą być narzędziem budowania takich lub innych nastrojów na Ukrainie, a w pewnych sytuajach czysty rachunek ekonomiczny schodzi na dalszy plan.
Owszem straci wpływy, ale chyba nie interesy. Jak Ukraińcy będą podpisywali takie kontrakty jak z Tymoszenko to Rosjanie będą przed kamerami kręcić nosem Ławrowa, a w kuluarach zacierać ręce. A nastroje jednak będą zależeć od tego ile prosty człowiek zapłaci za gaz. Putin na pewno podniesie (nie teraz, jest zbyt doświadczonym politykiem i agentem) ceny, chociażby o tak sobie, aby przypomnieć narodowi bratniemu co mu się bardziej opłaca.
Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
Putin na pewno podniesie (nie teraz, jest zbyt doświadczonym politykiem i agentem) ceny, chociażby o tak sobie, aby przypomnieć narodowi bratniemu co mu się bardziej opłaca.
Nie podniesie tylko anuluje obniżkę. I na tym zależy Polsce i Niemcom bo wtedy Ukrainie korzystniej będzie kupować rosyjski gaz od Polski i Niemiec, więc Polska i Niemcy na tym zarobią. UE nie ma żadnego interesu w przyjmowaniu Ukrainy do siebie. UE na to nie stać.
Zdarzenia z innej cześci świata
http://www.channel4.com/news/venezuela- ... ez-ukraine
Potwierdzone 6 osób zabitych, wielu rannych. prezydent abarcza winą USA, ktore według niego stoi za protestami(chyba).
A ja sie własnie dowiedziałem z pewnej strony o nazwie "Beka z husarii", że:
"Husaria to jedna z najbardziej przereklamowanych formacji w historii polskiej wojskowości. Miała kilka spektakularnych sukcesów, ale w większości przypadków była to zbieranina szpanerów, których było stać na odpowiedni ekwipunek, więc jak napotkali zorganizowanego przeciwnika to było z nimi kiepsko."
"Husaria - najszybsza jazda konna w historii europejskiego oręża. Żadna formacja nie potrafiła tak szybko uciekać."
I inne wpisy, wprost obelżywe wysmiewające formację. Wśród rozbawionych komentatorów miedzy innymi pracownik Uniwerstytetu Wrocławskiego. "Elity".
Dałem to tutaj, nie w temacie o wojskowości gdyż chciałem pokazać pewne zjawisko. Lewactwo (nie mylic z lewicą) w swojej pogardzie dla wszystkiego co jest, nazwijmy to obiektem podziwu prawicy czy narodowców próbuje wywoływać tzw "ból dupy" uprawiając prymitywny trolling. Przy okazji zrażają do siebie wielu zwykłych ludzi. Przesyłam linki do ich stron w stylu "Je... Polskę" własnie takim szarym znajomym kowalskim.
I jeszcze jedno, strony tego typu nie zakładają wbrew pozorom gimnazjaliści. Można spotkać na przykład prawnika sądu najwyższego, zdeklarowanego komunistę udzielającego się na tego typu stronach, również jako admin.
Cytat:
Zamieszczone przez hellbilly
A ja sie własnie dowiedziałem z pewnej strony o nazwie "Beka z husarii", że:
"Husaria to jedna z najbardziej przereklamowanych formacji w historii polskiej wojskowości. Miała kilka spektakularnych sukcesów, ale w większości przypadków była to zbieranina szpanerów, których było stać na odpowiedni ekwipunek, więc jak napotkali zorganizowanego przeciwnika to było z nimi kiepsko."
"Husaria - najszybsza jazda konna w historii europejskiego oręża. Żadna formacja nie potrafiła tak szybko uciekać."
I inne wpisy, wprost obelżywe wysmiewające formację. Wśród rozbawionych komentatorów miedzy innymi pracownik Uniwerstytetu Wrocławskiego. "Elity".
Dałem to tutaj, nie w temacie o wojskowości gdyż chciałem pokazać pewne zjawisko. Lewactwo (nie mylic z lewicą) w swojej pogardzie dla wszystkiego co jest, nazwijmy to obiektem podziwu prawicy czy narodowców próbuje wywoływać tzw "ból dupy" uprawiając prymitywny trolling. Przy okazji zrażają do siebie wielu zwykłych ludzi. Przesyłam linki do ich stron w stylu "Je... Polskę" własnie takim szarym znajomym kowalskim.
Hmmm, że przereklamowana to przesada, natomiast nie ulega wątpliwości fakt, że na różnych profilach na FB typu "Husaria przed pałac" a tym bardziej na takich związanych z narodowcami, pomija się wszelakie niewygodne fakty nt husarii a takich wbrew pozorom też nie brakuję(jak np fakt przejścia niemal całej husarii na służbę szwedzką na początku Potopu) a jeśli już się przebąknie coś np o jakiejś porażce to na wszelakie możliwe sposoby się je usprawiedliwia,wybiela, że pogoda była kiepska,że teren niewygodny, że nieprzyjaciel walczył nie po rycersku itp.
Husaria jak każda konnica nadawała się do walki w polu. Wystarczyło, że się za jakimś płotkiem zaraz schowali przeciwnicy i były problemy bo płotek przeskoczyć trzeba, a wtedy po koniu i jeźdźcu. Do pewnego okresu była najlepsza na świecie ale z biegiem lat i postępem w dziedzinie wojskowości stała się bezużyteczna. W czasie Potopu 3/4 szlachty do Szwedów przeszło, a że Husaria była to formacja szlachty, a nie chłopstwa czy innego pospólstwa to oczywiste, że na usługi szwedzkie przeszła.
Panowie ale tutaj nie chodzi stricte nawet o husarię. Tu chodzi o upodobanie do prymitywnego trollingu. To nie jesr rzeczowa dyskusja. Jaką wartość poznawczą maja takie strony? Jakie wartości niesie strona 'Jeb.. Polskę". Jest wiele takich. Wszystko można wyśmiać. W czasach anonimowości w necie (pozornej często, o czym przekonał się pan Piotr N, prawnik sądu najwyższego, admin strony "Jan Paweł II zajebał mi szlugi" - wyjątkowo wulgarnej)
Oczywiście jest wolność słowa, mozna jak ten "popularny" tęczowy z Koszalina (jak widzę aktywny czasami też na stronach faszystów, sorry "antyfaszystów") robić takie filmy (ostrzegam wyjatkowo debilne, ale pokazuje mentalnośc niektórych blogerów, więc sorry za umieszczenie tego syfu): http://www.youtube.com/watch?v=BmUtR3HKg4U
W tym samym odcieniu zeszlego lata ktos rozkrecil "kampanie" ze Zoska i Rudy z Szarych Szeregow byli pederastami.Opluwanie polskosci jest na porzadku dziennym z naciskiem na historycznosc...
Cytat:
Zamieszczone przez Kobrax
Husaria jak każda konnica nadawała się do walki w polu. Wystarczyło, że się za jakimś płotkiem zaraz schowali przeciwnicy i były problemy bo płotek przeskoczyć trzeba, a wtedy po koniu i jeźdźcu.
Polecam poczytać o Kłuszynie 1610. I był płot, i była husaria. I była wiktoria nie wiedzieć czemu zakryta w cieniu Kircholmu sprzed 5 lat. Ale co do zasadniczej roli w polu jazdy zasadniczo zgadzam się. Tak jak z następcami- bronią pancerną w walkach w terenie zabudowanym. Ale czy ktoś (oprócz cywilnych decydentów w ministerstwach, którzy gdyby co nie pójdą "w pole") rezygnuje z niej?