Marketing tego DLC został zalany przez Three Kingdoms. Ciekawe jak sprzedaż w porównaniu z innymi DLC
Wersja do druku
Marketing tego DLC został zalany przez Three Kingdoms. Ciekawe jak sprzedaż w porównaniu z innymi DLC
Gdyby puścili miesiąc wcześniej to- uważam; na pewno więcej by sprzedali. Dla mnie miodzio za: starożytną salamandrę- atak strzelecki, plus dobra w zwarciu, plus umiejka aktywna; skinki z wielką bronią-przebicie pancerza, niski koszt utrzymania, duża szybkość; pterorozpruwacze- przebicie pancerza, dość dużo HP jak na latajkę; Ogólnie o wiele lepsze DLC niż pierwszy Lord Pack.
Niestety za jakieś 3-4 miesiące gdy wyjdzie nowy pacz, to wszystkie jednostki z tego dlc dostaną nerfy bo są mocno przekokszone.
Pierwszy lord pak to ponury i grobowy dla Imperium i Wampirów. Który z racji tego że był pierwszy to za bardzo nie ma co go tu porównywać do standardów jakie są obecnie. :)
Jak wynerfują Prastarą Salamandrę z poziomu Prastarego Stegadona do poziomu Stegadona to będę mocno wkurzony to samo tyczy się z nerfienia kulomiotów i retliganów. Miałem na myśli pierwszy Lord Pack do W2
Ja bardziej czekam na patch rozwijający nieruszone rasy z 1-ki do Mortal Empires niż na nowe DLC (choć za takowe też bym się nie obraził). Krasnoludy dostały kuźnię i zabójców gigantów. Wampiry pocałunki krwi i możliwość werbowania potężnych lordów z 4 różnych linii krwi oraz w końcu przenieśli Liszmistrza do osobnej frakcji. Bardzo ułatwili grę Bretonnią. Imperium, Zielonoskórzy, Leśne Elfy, Wojownicy Chaosu, Zwierzoludzie oraz Norska niestety leżą całkowitym odłogiem.
Imperium to chyba najgłębiej leży, do tej pory nie dostali żadnej grywalnej podfrakcji, a możliwości akurat sporo u nich na to jest.
Poza tym fajnie by było gdyby w kampanii ME zmodyfikowali warunki zwycięstwa, bo obecnie, żeby ją wygrać to trzeba zbyt długo nad nią siedzieć, ja wole zagrać kilka mniejszych kampanii niż cały świat podbijać. Zwłaszcza, że niektóre frakcje już takie mają, np krasnoludy z Karak Kadrin, na krótkie zwycięstwo, wystarczy że ogarną swoją okolicę.
Co do osiągnięcia warunków zwycięstwa, to chyba najłatwiejsze są w kampaniach co-op, ME też to dotyczy.
Moim zdaniem takie są najważniejsze braki:
Imperium- brak pod frakcji dla każdego z LL, brak grywalnego 4-ego LL w ME, brak łuczników i zakonów: wilka, pantery; brak nowych mechanik; brak różnych pozycji startowych dla LL
Orki- brak Wiwern, różnych gatunków Trolii, zmiany w systemie Waagh
Leśne Elfy- brak 2-óch LL, brak dodatkowych mechanik, więcej prowincji w Lesie;
Zwierzoludzie- brak dodatkowych mechanik, brak jednostek: gorgony,jabberslythe
Norska- brak 2 grywalnych LL
Mroczne Elfy- brak Meduz
Wysokie Elfy- brak: 2 - óch rodzajów rydwanów, oraz powietrznych rydwanów
Chaos- brak 1 LL-a grywalnego, braki w jednostkach, nowych mechanikach.
To tak na szybko.
Braki nie braki tu bardziej chodzi o przyjemność gry starymi rasami.
1. Imperium. Unikalne miejsca startu + Borysek. Mechanika z religiami i mechanika z lektorami. Plus zakony rycerskie. Imperium boli najbardziej start tylko w Altdorie. Amie mają świetną, ale w zasadzie nie mają mechanik w kampanii.
2. Orkowie i gobliny. Tu do przeróbki musi iść mechanika Właaaa. Braków w jednostkach, bohaterach czy lordach jest sporo, ale moim zdaniem zieloni mają i tak największy roster do wyboru (co prawda w później grze na placu boju zostają tylko Czarne orki, Wielki pająk i olbrzym, no może Debeściaki dzikich orków jeszcze.)
3. Leśne elfy. Tu brak LL i miejsc startu poza lasem. Mechaniki to reworku to bursztyn i posterunki (one były dobrze zrobione pod część 1, ale w 2 nie mają żadnego sensu). Dodatkowo można by im dodać 2 nowe mechaniki: pierwsza do zwiększania puli wiatrów magii. Druga to korzenie drzewa (takie teleporty po większych lasach na świecie).
4. Zwierzaki. Tu to w zasadzie wszystko. Brak 1 LL, jednostek, wybrakowane mechaniki. Tu przydałby się podział na na 4 bogów chaosu.
5. Chaos. Właściwie to samo co zwierzaki, czyli podział na armie 4 bogów (ja chce grać Nurglem...) i rozdzielenie lordów.
A teraz wracamy do braku raso paka dla młota dwa.
1. GW nie chce promować żadnej z tych pomniejszych ras które zostały na mapie wiru.
2. Kłamstwo o oddzielnych zespołach. Niestety CA nie jest na tyle duże by mieć takie nadwyżki pracowników i tak naprawdę (według mnie) te oddzielne zespoły to kilku do 20 ludzi maks. I teraz główny skład zajmuje się 3K i młotem3. Dlatego są takie długie przerwy między dlc.
3. Norska. Jak pokazała Norska ludzie z CA nie poradzili sobie z osobnym tworzeniem i następnie wprowadzaniem tego równolegle. Dlatego nie będzie raso paka jako preorder do 3 części (chyba że część 3 jest już gotowa).
Moje przemyślenia:
1. Co do imperium- nie wierzę w dodanie do ME grywalnego Boryska- musieliby dodać Czerwonego Diuka do Wampirów. co spowodowałoby odrealnioną ilość LL dla jednej frakcji. Co do mechanik widać,że twórcy nie przepadają za Imperium, więc choćby jedna będzie sukcesem.
2. Co do orków- muszą zrobić przeróbkę mechaniki Właaa jest w ogóle nie przydatna. Co do jednostek, podział trolli jest - moim zdaniem; możliwy- w końcu zrobili go dla krasnoludzkich zabójców.
3.
Co do Leśnych- na bank 2 LL i chociaż poprawa mechaniki bursztynów
4. Zwierzaki 1 LL na jednostki chyba nie ma co liczyć, bo musieliby wyrównać braki w pozostałych frakcjach, co -znowu moim zdaniem; zrobią najwcześniej jako DLC z jednostkami do trójki.
5. Chaos- no tutaj wszystko okaże się po premierze trójki