Jak wrzucisz to umieszczę je w newsie od modzie. :)
Wersja do druku
Moja wstępna - mała recenzja:
Mimo, że upał mnie zabija, zacząłem grać w najnowszą wersję.
Spoiler:
Kampania Historyczna:
!. Bardzo inteligentne posunięcie z rozdzieleniem kampanii, na historyczną dotyczącą RON i alternatywną.
2. Znawcą RON nie jestem, więcej wiem, o Bizancjum, ale wg mojej wiedzy, bo jak podkreślałem czasem, RON to jedyna rzecz, co trzyma mnie w tych czasach i wcześniejszych ciut, to realia aż za mocno pokreślone.
To komplement, niezła rzeźnia :P
3. AI kompa na mapie kampanii reaguje, szybko i zdecydowanie, tego brakuje nawet w innych oryginalnych TW. Czuć, że trzeba się sprężać, każda bitwa na manualu...
4. Klimat, muza, filmy, kto to czynił, to zrobił podobnie jak w LOTR pod TW Rome Remastered, by nakreślić klimat tamtych czasów, jakie wydają nam się, mi na pewno, że są odpowiednie.
5. Dla tych, co instalują, a wcześniej ściągają moda - stara zasada, co Araven wyczaił i Eutyches "młody" - wyłącznie na ten czas UAC/mimo zmian systemów, bibliotek itp. ja np. gram w TW z wyłączonym UAC/, antywirusy, zróbcie wyjątki w zaporze chociażby, sprawdzacie wcześniej jak w ogóle Medek 2 wam chodzi, nim cokolwiek zaczniecie robić do instalacji moda. Wiem, to co napisałem, to banalne sprawy, ale uwierzcie mi, czasem o takie rzeczy można się potknąć, wiem, bo jakiś czas pomagałem w pomocy technicznej przy LOTR i jaja tam były, też przy modzie ściąganym z zewnątrz.
6. Uwaga, u mnie chodzi bez wywalenia, ale ostatnio gry przerzucam na SSD i zawsze coś, to daje. Czasem pomaga instalacja nie w Program Files (x86). np. KOTY :P
7. Używając czitów, trainerów itp. jest duże prawdopodobieństwo, że zacznie mod wywalać, wiem, bo nawet to sobie sprawdziłem.
Pozdrawiam i dziękuję tym, którzy dotrwali do końca tego tekstu :P i tym, co uczynili mój wolny czas ciekawszym.
Intencje dobre ale wg. mnie modyfikacja słaba , kompilacja pomysłów z modów 30 lat Wojny i Ogniem i Mieczem plus to co było w starej niedokończonej wersji plus dodatki i kampania od aktualnych autorów. Grafika modeli bardzo odstaje od najlepszych modów dla tego silnika . Brak możliwości własnych ustawień w panelu opcji, niedokończona mechanika rekrutacji dla wielu pomniejszych nacji , błędy w lokacjach miast i osad, teksty w cyrylicy od OiM , wadliwe skrypty, tworzące błędy w grze itp, itd. Daleko jeszcze do takiego 30 lat wojny . Tyle że tam nie da się grać RON.
Grałeś w tę wersję? Tam z OiM praktycznie mało, co jest. Gdzie masz cyrylicę? Daj skriny, nie neguje tego, ale z drugiej strony, jest pozwolenie na wykorzystanie materiału, skoro znasz rosyjski etc, to pomóż? Nie pisze tego złośliwie, ale ja tego moda nie popuszczę, bo to jedna z Tych modyfikacji. Ale zrobisz, jak uważasz, co masz do lokalizacji? Widziałeś inne oryginalne TW? :P
Co do ustawień, to co zrobili twórcy Bulat Steel, to kwintesencja engine Medka 2 z dodatkami i mam wrażenie, że wbrew prawu grzebali w silniku, ale wyszło super. Grafika modeli? Jak wcześniej napisałem, znam moda, co wymieniłeś i inne traktujące o podobnych czasach pod Medka 2 i nie widzę różnicy jakiejś, no chyba, że ojkofobią się zaraziłeś?^^
P.S,
To jak pomożesz z cyrylicą. Ja też znam, ale mam nową pracą i często nie odróżniam dni tygodnia^^
Pozdrawiam
Teksty pisane cyrylicą napotkałem w wersji 1.5 próbując rozgrywkę Mołdawią w opisach RPG , błędy graficzne to srebrne duchy w artylerii . Aby poprawić graficzny wizerunek konia podmieniam tekstury z Real Horses Mod. Kiedyś to sugerowałem autorom i w 1.5 trochę zostało podmienione , nie mam zdolności do modowania zwłaszcza grafiki. Też chciałbym aby ten produkt był usprawniany i na wysokim poziomie . Na własny użytek poprawiam grafikę tylko przez Reschade . Jak znajdę czas trochę potestuję najnowszą wersję.
Dodałem do pierwszego posta linki do wersji 1.6 i wersji jeszcze nieoficjalnej, w trakcie prac.
Te ostatnią można pobrać stąd: https://drive.google.com/file/d/1YJf...ew?usp=sharing
Została dodana jeszcze trzecia kampania, polecam przetestować ;)
Pobawiłem się trochę kampanią alternatywną i najważniejsze zmiany to:
1.Rozdzielenie kampanii alternatywnej na dwie, bo nie ma chyba innej możliwości pomieścić wszystkie frakcje (chyba że ja nie znalazłem)
2.Zmiany w rekrutacji wojsk - teraz będzie można szkolić część wojsk po za granicami kraju z początku gry
3.Zwiększone dochody z różnych budynków, a co za tym idzie:
4.Zwiększone koszty utrzymania wojsk żeby zachować balans
Trzeba będzie się nagłowić czy warto mieć dużo wojska czy nie :D
Zmiany zostawiam tutaj także do testów. Pakul jak znajdziesz chwile to zerknij :)
https://drive.google.com/file/d/18ir...ew?usp=sharing
Odpalać kampanię na 1.6 czy czekać na wersję 1.7? Jak wygląda przybliżony harmonogram?
I czy to przyszłe 1.7 jest stabilne czy warto tylko dla testowania grać?
Chciałbym wreszcie pograć długa kampanię a na poprzednim komputerze coś przeszkadzało.
Pozdrawiam
Pan Kowalski
Najświeższą, ale jeszcze nie oficjalną, wersję można pobrać stąd: https://drive.google.com/file/d/1YJf...ew?usp=sharing
To pełna wersja i jest stabilna(na pewno bardziej niż 1.5)