Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
też mnie to dziwi, podobno Korynt założył Syrakuzy. Inna sprawa, że może jakieś związki były Sparty ze Syrakuzami były...
W V wieku p.n.e.były jakieś bitwy na Sycylii, jako część wojny peloponeskiej. Bodajże tam Spartanie łotali Ateńczyków, inna sprawa to to, ze wtedy despoci Syrakuz przejęli władzę, zdaje się byli wspierani przez Spartan. Może to o to chodzi. Jakby ktoś miał pewniejsze info to chętnie.
Dunkel, przed rozpoczęciem kampanii wystarczy włączyć możliwość ręcznego zarządzania miastami, nawet gdy nie ma w nich członków rodu... W innym przypadku nie wyrobisz w końcu bez automatycznego zarządzania - bo po pewnym czasie zawsze ilość posiadanych miast przewyższy ilość generałów.
odnośnie zarządzania to tak mam ustawione, chodzi mi o to, że zauważyłem, że z gienkiem w mieście nie ma buntów...
Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
odnośnie zarządzania to tak mam ustawione, chodzi mi o to, że zauważyłem, że z gienkiem w mieście nie ma buntów...
Bo brak gienka daje minusowy modyfikator zaś jego obecność dodatni do zadowolenia.
Syrakuzy to wogole jakies wyjatkowe miasto. Wyczytalem w world/maps/base/descr.regions przy syrakuzach jest zarowno mapisane sparta jak i italy co oznacza pewnie to ze podlegaja pod reformy mariusza jak i rekrutacje hoplitow spartanskich. Mysle ze jakby to sparta skasowac to pewnie by ich tam nie bylo. Ale nie zamierzam tego robic bo to b.dobra jednostka. Przy okazji zna ktos odpowiedzi na moje poprzednie pytania? Dzieki
Też macie, że wam się bardzo mało dzieci rodzi? Grając np. Gotami, wszyscy 40-tke przekroczyli, chłopy miały dziewczyny od 20 roku życia i i tak się im dziecko nie urodziło [raczej nie problem, że są Chrześcijanami :) ]. Musiałem adoptować jakichś z innej krwi. Nie powinno być, że po 10latach już każdy mężczyzna ma 4 dzieci?
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Bo brak gienka daje minusowy modyfikator zaś jego obecność dodatni do zadowolenia.
no i dlatego chciałem mieć tylu gienków co prowincji...
Gram z kumplem przez LAN i w otwartym polu zawsze wygrywam . Ale on zaczął ustawiać , jak on to nazywa "kołówkę" czyli ustawia falangę w kwadrat a w środku łucznicy i onagery. Pokonałem go masakrując go ostrzałem i wbijając miejska w narożniki zmuszając go do manewru i odsłonięcia flanek ale chciał bym poznać jeszcze kilka metod na "kołówkę" .
Cytat:
Zamieszczone przez Seba Fallus 3 Wielki
Gram z kumplem przez LAN i w otwartym polu zawsze wygrywam . Ale on zaczął ustawiać , jak on to nazywa "kołówkę" czyli ustawia falangę w kwadrat a w środku łucznicy i onagery. Pokonałem go masakrując go ostrzałem i wbijając miejska w narożniki zmuszając go do manewru i odsłonięcia flanek ale chciał bym poznać jeszcze kilka metod na "kołówkę" .
To jest tzw. noob box, czyli formacja dla noobów.
najlepiej ostrzałem własnych jednostek. jak uporasz się z jego łucznikami to strzelaj w tych falangitów, którzy stoją tyłem do twoich oddziałów. jak się ich dobrze zmiękczy to przy dobrej szarży padną. Wystarczy tak osłabić jeden oddział i reszta pozamiatana bo pudełko się "otworzy". ;)
Proste, robiąc boxa nie możesz rozciągnąć swoich łuczników, przez co jesteś o wiele bardziej podatny na ostrzał. Atakując boxa możesz się rozciągnąć i przez to tracąc jakieś 2 oddziały łuczników możesz mu, mówiąc kolokwialnie, wyp...ć w kosmos całą armię.
W ogóle im szerzej ustawione łuki tym lepiej, ale też bez przesady, bo szeroką linię ciężko kontrolować.