Re: Fall of The Samurai - DYSKUSJE OGÓLNE
PL nie radzi sobie z konnicą o ile ta da radę dojechać, co jednak za często się nie zdarza. Artyleria która jako pierwszy cel wybiera flankującą kawalerią + jednostki harcowników osłaniające skrzydła nie dają szansy konnicy na cokolwiek.
Ja osobiście chciałbym zapytać czy mamy na sali jakiegoś twórcę modyfikacji. Bardzo by się takowy przydał. Otóż dobrze by było dać możliwość rekrutowania jednostek z podstawki w FOTS, gdyż jest tam mała różnorodność jednostek tradycyjnych. Próbowałem zresztą porównać Samurajów z Yari vs Kachi z Yari i stwierdziłem że obie jednostki są po prostu inne i fajnie było by mieć obie na polu bitwy.
Zresztą w dodatku nie mamy samurajów z naginatami, nie mamy Ashigaru czy większej ilości konnicy tradycyjnej.
Jeżeli jest ktoś kto się zna na robieniu modyfikacji to czy mógłby którejś z frakcji (albo wszystkim) udostępnić jednostki z podstawki zarówno w kampanii jak i w bitwach własnych ?
W każdym razie za chwilkę przetestuję na ile jednostki z podstawki mają szanse nawiązać walkę z tymi z dodatku. Wyniku nie omieszkam zamieścić :D
EDIT: Bitwa wygrana, fotki będą dostępne jutro.
BTW. Gdzie znajdę powtórki z bitew i jak je odtwarzać poza samą grą ?
Powtórki masz w :
Windows XP: C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika\Dane aplikacji\The Creative Assembly\Shogun 2\replays
Windows Vista i Windows 7: C:Użytkownicy\nazwa_użytkownika\AppData\Roaming\ The Creative Assembly\Shogun2\replays
Cytat:
Zamieszczone przez Ingen175
Ja osobiście chciałbym zapytać czy mamy na sali jakiegoś twórcę modyfikacji. Bardzo by się takowy przydał. Otóż dobrze by było dać możliwość rekrutowania jednostek z podstawki w FOTS, gdyż jest tam mała różnorodność jednostek tradycyjnych. Próbowałem zresztą porównać Samurajów z Yari vs Kachi z Yari i stwierdziłem że obie jednostki są po prostu inne i fajnie było by mieć obie na polu bitwy.
Zresztą w dodatku nie mamy samurajów z naginatami, nie mamy Ashigaru czy większej ilości konnicy tradycyjnej.
Jeżeli jest ktoś kto się zna na robieniu modyfikacji to czy mógłby którejś z frakcji (albo wszystkim) udostępnić jednostki z podstawki zarówno w kampanii jak i w bitwach własnych ?
Jak wyjdzie możliwość otwierania pach16.pack to zrobie to :) Do shoguna już takie coś robiłem - wszystkie jednostki chrześcijańskie dałem buddystą + black ships do rekrutacji w 2 tury dość "tanio" i na nie ostatnim poziomie portu, bitwy morskie przerodziły się w prochowe a nie abordażowe :D
Dodatkowo da się ustawić jednostki specyficzne dla klanu np. jednostki z Sengoku Jidai dać każdej frakcji - 10 nowych jednostek, każda inna prawie doszła. Wtedy to juz jest zabawa :)
Przy czym planowałem do FOTS nie dodawać żadnych jednostek chłopskich, bo by było gorsze niż mięso armatnie :lol:
Czyli planowałem dodać: może samuraje z naginatami,+ ewentualnie samuraje z katanami/łukami/yari/rusznicami(ponieważ juz w grze są) + jednostki mnichów - naginaty/łuki/strzelcy + kawaleria samurajska z katanami, + może samuraje no dachi/ + jakieś jednostki z DLC sengoku Jidai, do wyboru są mnisi maratończycy, piraci z katanami, strzelcy shimazu (podrasowani z celnością i przeładowaniem), łucznicy chosokabe, Jazda ogniowa, opancerzeni samuraje date. Z tymi jednostkami z DLC trzeba wybrać, dawanie wszystkich jest głupotą. Może tylko te z DLC + jazda z katanami + rusznice mnichów. Są jeszcze rakiety zapalające + mangonele do wyboru.
Do tego oczywiście Bohaterowie! yari/katana/łuk?/ z 80? ludu a nie 40 jak normalnie. W końcu jak wejdą pod ostrzał to te 9 pancerza u boh. z katanami nie ma znaczenia, a w zwarciu by mielili jak bohaterowie.
Zastanawiam się też nad... Black Ships! był by taniutki, 1 tura szkolenia, i fajny czarny wygląd xD (działa znacznie słabsze pewnie będzie mieć + jest drewniany + większy = więcej pocisków załapie, dlatego 1 tura rekrutacji + tani by był)
Jakieś pomysły inne? :] Jednostki by były w budynku Dojo. Przy czym nie umiem ustawić tylko jednego parametru w grze.. zasięgu. Za cholere nie wiem gdzie się on znajduje..
Ja właśnie stoczyłem 3 bitwę Uesugi vs Tosa. Generalnie nie bata, jak dojdzie do walki wręcz to czy piechota liniowa, czy cesarska to są zmiatani z pola bitwy. Do tego ninja na plecach i armaty też mamy z głowy. Aha, no i zawsze na jednej flance rozstawiam bardzo silną grupę jazdy (3-4 jednostki jazdy z yari oraz 2 Wielkie gwardie) a na drugiej grupę samurajów z katanami (z bohaterem z kataną). Na wabik zostawiam samurajów z rusznicami osłanianych przez łuczników a potem, jak już pl i pc oddadzą salwę wypuszczam samurajów z naginatami i yari prosto na wroga + uruchamiam flanki.
Swoją drogą jak już dodajesz jednostki to dodaj wszystkie, bo Kachi z yari mają nieco inne statystyki. A po drugie po prostu zapewni to większą różnorodność na polu bitwy. Nie wiem jak z jednostkami z dlc, bo go nie mam, ale z podstawki to w zasadzie wszystko by można. Nawet tacy Ashigaru mogą się przydać. Tanie mięso armatnie może zająć wroga a w tym czasie jazda robi masakrę na plecach.
W każdym razie co ja bym widział w takim modzie :
- samuraje z naginatami/yari/rusznicami/katanami/tachi/łukami
- minisi (jak wyżej)
- bohaterowie z yari/łukami/katanami
- jazda z yari/łukami/katanami no i Wielka Gwardia
- ninja też możesz, bo ci z dodatku są nieco inni
- ashigaru
- mangonele ogniowe
Im więcej jednostek i większa różnorodność tym więcej zabawy. Kachi razem ze zwykłymi samurajami to może być dobre połączenie, bo te jednostki nieco się różnią.
Największy problem to tylko flota, gdybym miał grać kampanię jednostkami tradycyjnymi to flota niestety musiałaby być nowoczesna (bądź musiałbym przestać w ogóle używać floty, ale to byłby straszny problem).
W każdym razie to by była "moja lista życzeń".
Co do pomysłów. Samurajowie i mnisi w Dojo, chłopstwo tam gdzie normalnie rekrutuje się włóczników poborowych ...
Mógłbyś w sumie zwiększyć jednostki samurajów ale tak jak toczyłem bitwy to nie było problemów - 120 samurajów z katanami robiło rzeź w jednostce 150 żołnierzy piechoty liniowej.
Czarne okręty to już nie mają sensu, będzie to nieco kiczowate.
Ja tak to widzę, było by fajnie jak by się udało to zrealizować. A o co chodzi z tym otwieraniem "pach16.pack" ?
Patch 15 i 16 to patche nowe (FOTS + ten 4gb patch) z statami, jednostkami, wszystkim z normalnego shoguna i FOTS. Póki co nie da się ich otwierać aby nawet zobaczyć co tam jest.. nie mówiąc już o zmianach w plikach. Musi wyjść edytor, dopiero wtedy będzie się dało otworzyć te pliki i zrobić nowy własny mod. Bo doszły nowe kolumny i inne duperele w "patchXX.pack" , więc prawdopodobnie nawet starych modów nie można odpalić, trzeba bedzie je przerobić.. dlatego nawet shoguna 2 nie odpalam, za dużo roboty bym miał z tym :) Lepiej na FOTS się skupić :)
Tia, AUM SHO powoduje na ten przykład CTD. W każdym razie czekam z niecierpliwością na takowego moda. Wreszcie będzie się można zabawić w "ostatniego samuraja" :lol:
Niby wiem, że to ahistoryczne i obie strony korzystały w tamtym czasie z broni palnej ale ile satysfakcji daje pokonanie nowoczesnej piechoty przez samurajów :D
Może kiedyś dane nam będzie zagrać polskimi "szabelkami" i pokonać czołgi :P.
Eee, w takie rzeczy to ja nie wierzę.
Parę fotek z wczorajszej bitwy :
http://i777.photobucket.com/albums/y...0-01-13-34.jpg
http://i777.photobucket.com/albums/y...0-03-02-75.jpg
http://i777.photobucket.com/albums/y...0-01-01-66.jpg
http://i777.photobucket.com/albums/y...3-53-07-46.jpg
http://i777.photobucket.com/albums/y...0-05-02-11.jpg
To był test, gdzie zawyżylem nieco statystyki moim jednostkom. Dzisiaj już stoczyłem bitwę przy równych statystykach. Należy zaznaczyć że we wczorajszej i dzisiejszej bitwie przeciwnik miał przewagę liczebną 8-)
Dlatego to napisałem wiesz, że to ahistoryczne, ale satysfakcję masz, a jak nie wierzysz, ale byś tego dokonał, to byś satysfakcji nie miał? :P
Nie o to chodzi, ja po prostu wolę czołgi 8-)
EDIT. Nie wiem dlaczego ale za każdym razem jak wydaję rozkaz ostrzelania/uderzenia artylerii wroga, to kiedy są w ruchu nie da się nikogo zabić. Czy twórcy mówili cokolwiek o tym że to naprawią, bo to jest kpina - wysyłam ninja od tyłu za artylerią, ci obrzucają ją granatami i nikt nie ginie bo akurat była w ruchu. WTF ?
Rozegrałem teraz bitwę używając Kachi, to jest po prostu porażka. Mają tragiczne morale (1 odział Kachi z Yari stracił pod ostrzałem 30 ludzi zanim dotarł do wroga i po krótkiej chwili już uciekał). Cesarska gwardia jest strasznie OP - dostała wjazd od przodu, od boku i od tyłu od Yari Ki a nie dość że przetrwała to zmusiła te jednostki do ucieczki. 3 vs 1 i Gwardia wygrała.
Morale jednostek z Kachi to kpina, są liczniejsi od samurajów z podstawki a wieją od nich o wiele szybciej.. Po pierwsze legoras jak kiedyś będziesz się za moda zabierał to "usprawnij" nieco Kachi i Yari ki.