Już po świętach, moglibyście chociaż wydać betę...
Wersja do druku
Już po świętach, moglibyście chociaż wydać betę...
Planowałem pozmieniać wartości w descr_character, bo miałem nadzieję natrafić tam na cavalry, artilery, infantry etc. Ale jak już pewnie wiesz, niestety wygląda to inaczej. Na pewno nie wystarczy zmienić infantry na cavalry w EDU - gra nie będzie się chciała uruchomić ze względu na brak linijki mount w EDU.
Widzę tylko takie możliwości:
Utworzenie nowego modelu dla Dragonii, gdzie koń byłby niewidzialny, mikroskopijny. Konieczne byłyby też nowe animacje. AI używałoby takiej jednostki zapewne jak każdej jazdy.
Utworzenie kolejnego obok piechoty, jazdy i artylerii typu jednostki. Nie wiem czy ktoś to kiedyś robił i nie wiem jak ogarnie to AI (zapewne tak jak wszystko, czyli kiepsko;) )
Z tymi traitami to może być stosunkowo najprostszy sposób. Chciałem wcześniej w ten sposób nadać większy zasięg Ordzie, można i pokombinować z dragonią. Ale tu też nie warto przesadza, bo nie chcemy mieć całej mechaniki gry rozwiązanej za pomocą wyłącznie budynków i cech.
Jak człowiek się śpieszy to diabeł się nie cieszy bo nie istnieje :D. A tak na serio ,to trzeba poczekać zrobią jak zrobią nie ma co poganiać bo potem jak wyjdzie gniot, to będziecie pisać ,że to niegrywalne gówno i tak dalej... Co od samego moda ,to mam mieszane odczucia co do postępów z nim(myślę ,że lepiej byłoby zrobić coś jak Megasubmod pod OiM2 lub Thirty Years War).Ale coż, zobaczymy w dniu wersji pełnej i póki co trzeba być dobrej myśli :).
"Prawdę mówiąc, to nie wiem, czy dążenie do totalnej kontroli urodzeń :) to dobry pomysł. Wszak skład elit nigdy nie jest wartością constans. Z różnymi nazwiskami w granicach tej samej rodziny to jest jakiś problem ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Trzeba by siąść i się zastanowić a czasu brak..."
To może pododawałbyś żony i nieletnich synów tym generałom, to by gwarantowało chociaż jakąś ciągłość. Artem miał to kiedyś zrobić, a ja nie wiem jak, no i jeszcze te nazwiska wybadałoby poprawić.
Jeszcze takie małe moje spostrzeżenie odnośnie gry, a więc - bardzo ubogie jak na początek drzewko technologiczne szczególnie jak się gra frakcjami Europy Wschodniej, jeśli chodzi o frakcje zachodnie wygląda to trochę lepiej. Ja grając Rosją przez chyba 30 tur prawie nic nie mogłem wybudować no i co do rekrutacji też było cieniutko. W pewnym momencie miałem coś koło 100 tys. kasy a nie mogłem z nią w zasadzie nic zrobić. Udostępnij więcej jednostek do rekrutacji, ale podnieś bardzo znacznie ich koszt oraz utrzymanie. Armia i jej utrzymanie powinna zżerać kupę kasy tak aby trzymanie dużych sił było bardzo trudne.
Trzeba pamiętać, ze znaczna część ówczesnej armii to były wojska najemne, które można było trzymać tylko na pewien okres np na określoną kampanię. Może w tą stronę należałoby pójść tzn mniejsza możliwość rekrutacji w garnizonach, a większa liczba rekrutacji najemników oraz możliwość werbunku na określony czas np na 5-10 tur.
No właśnie :) Polski megasubmod jak do Bellum Crusis do tych dwóch powyższych modów powinien powstać. :) Chociaż twórcy OiM 2 zza wschodniej granicy baaardzooo dłuuuugoooo się ociągają z rozwojem swojego dzieła, które jest jeszcze betą. A 1648- wojna 30-letnia jest z typowo niemiecką solidnością wykonany ale jak mówi jego nazwa, skupia się na wąskim okresie i teatrze działań i nie była to wojna Polaków na szczęście. :) No i ma niewygodną, wielgachną mapę z błędami geograficznymi. :D
Nie moglibyście wykorzystać takiego skryptu jaki jest w TATW? Tam pojawiają się enty, które można swobodnie używać przez kilka tur, po czym znikają. Część wojsk rozwiązywano przecież na zimę.
Samick ,może lepiej pasowałby system z CoWa, czyli np: najmowanie oddziałów wybranych najemników , w postaci Eventów (dowódca i jakaś tam armia) wybieramy wtedy TAK lub NIE , płacimy z jakieś 5000złota i dostajemy jakąś armie najemniczą ,którą trzeba utrzymywać. To byłoby chyba dobre rozwiązanie co do najemników.
Może i lepsze, ale mało realne, ponieważ taki event musiałby pojawiać się co roku albo co turę. Co więcej daje armie w jednym miejscu (np.: koło stolicy) a prawda jest taka, że oddziały zaciągano przed kampanią i je koncentrowano, czyli musiałyby pojawiać się z jednoturowym opóźnieniem.
Oczywiście to tylko propozycje, a twórcy sami ocenią co jest dla nich odpowiednie.
Dzięki za propozycje jak mówi stare porzekadło co dwie głowy to nie jedna, ekipa moda nie jest liczna więc nie we wszystkie mody graliśmy i wszystkich patentów nie znamy, a tak pojawiają się pomysły, które mogą nas pokierować w jakimś sensownym kierunku.
Co do patentów jest inne stare porzekadło: co za dużo to niezdrowo. :)