Czy bretonnia będzie dostępna za darmo dla posiadaczy podstawowej wersjimomencie wyjścia dlc, czy nawet jeśli zakupię gre w późniejszym okresie?
Wersja do druku
Czy bretonnia będzie dostępna za darmo dla posiadaczy podstawowej wersjimomencie wyjścia dlc, czy nawet jeśli zakupię gre w późniejszym okresie?
Tak, nadal będzie w dziale DLC, ale za friko. Tak samo jak Izabella, Jadeitowy Czarodziej, Czarodziej Cienia, Grombrindal.
Akurat ten rycerz z Graalem jest trafionym pomysłem, bo Relikwia Graala (tak się nazywa) jest ołtarzem, który daje buffy. Co do niedźwiedzi - wg mnie też jest to dobry pomysł, bo pomyślmy... Zwierzoludzie mają Razorgory i Tuskgory (bojowe psy wielkości niedźwiedzi, bądź nawet większe), to w czym problem, by dać Kislevowi chmarę Niedźwiedzi? Tym bardziej, że w Kislevie mamy kult Ursuna (co wcale nie oznacza, że muszą od razu być jacyś zmyśleni Rycerze Ursuna, tak?), czyli wiara w boga, którego symbolem jest... niedźwiedź ;)
Podobno, jak się zarejestruje do Total War Access będzie można pograć Bretonią dzień wcześniej, czyli dzisiaj. Nie wiem, czy Izka tez się na to łapie, ale mam nadzieję, że tak. Dostęp powinien być coś koło późnego popołudnia/wieczora.
Link:
https://dashboard.totalwar.com
Early Access Bretki już jest.
Już nie będzie dlc do TW:W :( Zajmują się teraz drugą częścią. PS Ale przecież jeszcze niby starzy znajomi mają być według tej rozpiski co nam dali ?
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=102767
Do R2 też pisali, że nie będzie, a były. Jak dla mnie to GOL'owi nie do końca się wierzy. Ja obstawiam, że "An Old Friend" na pewno będzie skojarzony z DLC'kiem z jednostkami - Imperium i Orkowie mają i tak nadal braki.
Masa osób na zagraniczym forum Warhammera rozpisuje się że DLC\FDLC\FCL nie mają sensu dla najstarszych 4 pierwszych ras bo...i tu pada masa argumentów. Jeden z bardziej zabawnych jakie słyszałem to że Imperium nie może dostać Mistrza Inżyniera bo Krasnoludy się nie będą wyróżniały...serio co to za logika ? Albo po co dodawać Łuczników\Myśliwych skoro to tylko Kusznicy w innych szatach. No nie idzie z nimi gadać.
Co do Huntman\Myśliwy to uważam że są potrzebni bo jeśli się nie mylę mogą dostać bonus przeciw potworom\monstra. Mogli by się pojawić np. w DLC z Middenland i Markus Wulfhart pasował by jako Lord z nimi związany. Jeśli mowa o Inżynierze też nie bardzo rozumiem skąd ten hejt na niego. Koleś miał bym unikatowego mechanicznego konia, plus kilka fajnych umiejętności. Może wzmacniać artylerię czy Czołg Parowy.
Na smoka też jest hejt, ale on jeśli się pojawi to to z Wysokimi Elfami. Na Zakony Rycerskie też hejt.
Ale było coś bardziej zabawnego, hejt na to by rasa Zwierzoludzi dostała dodatkowe jednostki. No tego to już nie kumałem. Ghorgons np nie bo to tylko tekstura Giganta od Orków czy Chaosu. Doombull też nie bo to Minotaur. Jabberslythes np. ktoś argumentował że nie bo to jednostka nie używana w TT za bardzo. Naprawdę, nie kumam ludzi którzy coś takiego wypisują. To gra, nie TT. Ona pozwala się pobawić jednostkami które w TT nie były używanie z różnych przyczyn.
Zgadzacie się z nimi ? Można zapomnieć o nowych Slayerach do Krasnoludów ? Jeśli CA się to nie opłaca to mam nadzieje że jak skończą z DLC \FCL to udostępnią lepsze narzędzia dla moderów by sami je dorobili.
Zabójcy Smoków i Demonów pewnie dojdą z Demonami - jakaś kontra u Krasiów musi być. Ogółem każda rasa ma braki - jedne mniejsze, drugie większe i w mojej opinii muszą być wszystkie załatane. Ogółem zakładam, że łatki dla frakcji, które już były/wyszły w DLC, będą się pojawiać przy kolejnych frakcjach/rasach, bo będą jednak musiały mieć odpowiednie kontry. W Imperium zresztą brakuje i tak 8 odmian Lorda Czarodzieja, Wielkiego Mistrza, Inżyniera, Maga Śmierci i Metalu (nie liczę Gelta) oraz setu/dwóch setów jednostek, zaraz za nimi są Orkowie i Gobliny ze sporymi brakami.
Z tego co wiem Orki mogą się pewnych jednostek nie doczekać:P Z brakujących bohaterów brakuje Black Orc Boss ale podobno jest zbyt podobny do LL więc nie wiem.
https://www.youtube.com/watch?v=K6qwyY5-4jE - bardzo ciekawy film, może widziałeś. Kolega odnosi się głownie do AB z 8 edycji.
Swoją drogą czekam aż CA zapowie DLC, FCL który pozwoli modernizować armię na wzór tego na co pozwala AB. Dzięki temu można by było armie lepiej dostosowywać przeciw przeciwnikowi z którym będziesz walczył. Dziwie się że tego nie zaimplementowali od początku.
Z tego newsa, jak i podobnego na cdaction.pl (TUTAJ) wynika, że nie będzie dużych DLC. CZyli nowych frakcji raczej nie dostaniemy, ale jednostki, lordowie, czy sub-frakcje są, jak dla mnie, całkiem prawdopodobne.
Smutłem bardzo, bo wyszło, że CA ma lepsze rzeczy do roboty niż grywalny Kislev :V
Ja też, ale jakiś smakowity kąsek muszą zostawić na pre-orderowe DLC dla następnych dwóch expansion packów - zwłaszcza, że hejt - jaki był w przypadku spakowania do DLC Wojowników Chaosu - już im nie grozi. Raczej wątpię aby jeden legendarny lord czy kilka jednostek zachęciło ludzi do preorderu
Olać kislev, ja chcę Karak Kadrin z Ungrimem.
Szczerze wątpię by Kislev trafił do gry wcześniej niż w 3 jej odsłonie. Są dwa powody, jeden jest taki że gdy rozwiną Bóstwa chaosu i dojdą Demony to północna część Imperium gdzie mieści się Kislev, oraz Norsca plus pustkowia Chaosu zostaną odpowiednio powiększone.
Druga przesłanka jest taka że wedle przecieków, oraz innych takich, 2 część skupia się na Elfach, i Jaszczurach więc możliwe że czwartą rasą będą Szczurki w drugim pełnoprawnym dodatku\części. Całkiem sensowne bo Jaszczury nie mają za bardzo z kimś większym się bić. I to chyba dość zażarci wrogowie.
I wtedy logicznie 3 część skupi się na Ograch, Chaosie, TB, i może Krasnoludy Chaosu. Więc prawdopodobnie wtedy Kislev dostanie DLC na wzór Elfów czy Bretonni. Chyba że CA szykuje jakąś niespodziankę i Skaveni dojdą w 3 części ale TB w drugiej i doczekamy się Psów Wojny jako rasy DLC.
@Ituriel
No na nich to poczekasz do trzeciej części jak nic :P
Do 3 części mają być Skaveny + Ogry. Być może również Krasie Chaosu oraz Królowie Grobowców.
Tylko czy to ma sens?. Trochę za dużo ras na ostatnią cześć a 2 wieje biedą. Jaszczury są fajne, ale 3 rasy to jednak ciut mało. A Sakveny ładnie by pasowały w całą tą zgraję. Bo jeśli bierzemy 3 główne rasy to D. Elfy są osamotnione. I co oni mogą dodać w DLC\FCL ? Psy wojny ?
W drugiej części muszą się pojawić albo Królowie Grobowców albo Skaveny. Przynajmniej z logicznego punktu widzenia oraz we względu na mapę świata.
Do dwójki pasowałyby Demony Chaosu, Wampiry z Wybrzeża Wampirów i być może Norsmeńska wioska Skeggi. Co do Mrocznych Elfów - akurat zachód ich części kontynentu jest i tak ogarnięta przez bestie i zwierzoludzi. Aczkolwiek ze Skavenów to Klan Pestilens by tam pasował.
Nie będę się wykłócał, może CA doda Demony ale wątpię, wtedy Krasnoludy dostaną Dragon i Daemon Slayers. Tylko Mi raczej chodzi o kogoś nowego, a Wampiry z Wybrzeża brzmią jak sub-rasa Wampirów a nie coś nowego jak Skaven czy Tomb King. Po prostu uważam że powinni dodać 4 główne rasy i jak zrobili z Bretonnia i WE dodać pomniejsze w DLC\FLC. Osobiście wolę Skavenów bo mają opasłą armię. Patrząc na trzecią część to Ogry mają sporo jednostek do zrobienia, Skaveni też, Demony bardzo dużo, Tomb King tak samo, plus rozszerzenie Wojowników Chosu i dodanie Krasnali Chosu, całkiem sporo jak na jedną część. Nawet licząc że Krasnoludy Chaosu to DLC to i tak sporo.
Nie wspominając o Lordach, Bohaterach i innych. A przecież jeszcze 4 pierwsze rasy, czy Leśne Elfy wszystkich Lordów i Bohaterów nie mają:P
Akurat dodanie Demonów Chaosu to otwarta furtka dla Zabójcy Demonów i Smoków dla Krasiów, a także dla rozszerzenia rosteru Wojowników Chaosu o wiele jednostek + magię Slaanesha, Nurgle'a i Tzeentcha.
Zgadzam się, dlatego trzeba czekać na oficjalne info od CA. Jeśli dodadzą Demony to wtedy logiczne będzie że Wojownicy Chaosu zostaną rozszerzeni i dwójka będzie pełna i na pewno ciekawa.
Ja się obawiam, że niemożliwym jest dodatnie jednej nacji demonów Chaosu, patrząc z perspektywy lore. Jedni Wojownicy Chaosu? Okej, wszak Archaon Wszechwybraniec prowadzi mniej lub bardziej humanoidalnych wyznawców wszystkich czterech bóstw. Ale coś takiego nie przechodzi w przypadku demonów, wszak wątpię aby ramię w ramię walczyły twory Nurgla i Slaneesha oraz Khorna i Tzeencha. Wiem, że na stole to pewnie nie ma znaczenia, ale TW:Warhammer stara się w jakimś stopniu odwzorować geopolitykę tego uniwersum.
Nie zgodzę się z Tobą. Wszak walczą często ze sobą, aczkolwiek jeśli poczytasz sobie wszelkie wydarzenia z kalendarium Demonów to łatwo znajdziesz dużą ilość bitew, gdzie demony poszczególnych bogów Chaosu walczyli ramię w ramię przeciw innym rasom. Mimo wszystko mogą pojawić się jako horda, bo jakby mieli mieć ziemie, to musieliby dać jakąś osobną "planetę" (czyt. Królestwo Chaosu), gdzie masz podział na 4 frakcje Demonów.
Dzięki za ten komentarz, na pewno sprawdzę. Do mnie osobiście bardziej przemawia podział z Call of Warhammer - istnieje osobna nacja pod każde z bóstw. Wiem, że w sumie wszystkim bogom chaosu przyświeca ten sam cel, ale znając choćby zamiłowanie Tzeentcha do zdrady, słabo widzę długofalową współpracę minionów wszystkich mrocznych potęg. No ale to tylko moje zdanie, nie mam praw do marki aby to zmienić ;)
Archaon to nie jedyny Wszechwybraniec. Pierwszym był Morkar - inwazja Chaosu za czasów Sigmara. Vangel, Kharduun, Asavar Kul (zdobywca Praag podczas inwazji Chaosu za czasów Magnusa Pobożnego) to także Wszechwybrańcy.
To wiadomo, ale w okresie kampanii starsi Wszechwybrańcy są już martwi.
Chcę tylko zwrócić uwagę, że w newsie od CD-ACTION pisze, że dwójka będzie zawierać 4 nowe rasy, tak samo jak 1.
Wysokie Elfy, Mroczne, Jaszczurki i... ?Cytat:
("Kolejne dwie gry mają mieć nowe mapy świata, opisywane jako "przynajmniej tak samo spore, a może nawet większe niż w jedynce", oraz po cztery nowe frakcje (co może sugerować, że wykroczymy poza standardowe piętnaście ras)."
Demony/Skaveni. Przecież to jasne :F
Obstawiam szczurki,po pierwsze walczą z jaszczurkami i co jakiś pojawiają się w starym świecie więc byłyby dodatkiem do obu kampanii. Po drugie praktycznie pod każdym newsem CA na fejsie odnośnie DLC były komentarze dopominające się o Skavenów,z rzadka TK,a o demonach nic osobiście nie widziałem. Myślę,że ten głos społeczności też może tu zaważyć,ale to CA więc dopóki nie dadzą oficjalnego info niczego nie można być pewnym.
Z tym, że Demony Chaosu też walczą z Jaszczuroludźmi i od początku istnienia Jaszczurów nienawidzą się ze wzajemnością - w Starym Świecie Demony też się pojawiają jako potężne wsparcie dla obiecującego czempiona jednego z Mrocznych Bogów.
Cytat:
Po drugie praktycznie pod każdym newsem CA na fejsie odnośnie DLC były komentarze dopominające się o Skavenów,z rzadka TK,a o demonach nic osobiście nie widziałem.
Tutaj nie mam nic do powiedzenia, bo to czysta prawda - dużo bardziej ludzie domagali się dołączenia Skavenów do gry, więc zapewne na Demony czy Królów Grobowców przyjdzie nam jeszcze długo poczekać. Ale kto wie, może nam CA sprawi jeszcze jedną niespodziankę?
Cytat:
Myślę,że ten głos społeczności też może tu zaważyć,ale to CA więc dopóki nie dadzą oficjalnego info niczego nie można być pewnym.
Dokładnie. Z drugiej strony sądzę, że może być dołączona do grywalnych jakaś mniej znana frakcja, ale znana akurat wszystkim tym trzem - może Norska? W końcu mieszkańcy tej krainy nieraz dali się we znaki Elfom i Jaszczurom (Wysokie Elfy mają z ich korsarzami na pieńku, Mroczne Elfy wykorzystują ich jako najemników, a Jaszczury mają czasem na pieńku z ich osadą w Lustrii - jeśli coś wykradną ważnego dla gospodarzy krainy). Na niekorzyść przemawia jedynie brak army booka dla Norski (co teoretycznie rekompensują podręcznikiem do RPG'a).
W Norskę wątpię,ale mają spore pole do popisu więc z tymi frakcjami naprawdę jest multum opcji. Nie zapominajmy,że koniec końców tych nacji może być 5 = 4 bazowo + jedna klasycznie jako bonus za preorder. Więc możemy dostać i demony/tk i skavenów.
By byli Królowie Grobowców, muszą wpierw dać Południowe Ziemie, bądź pozbyć się tych wkurzających desek, a nie tylko zakrytej mgłą wojny sfery, by wtedy pomieścić także zamieszkujące Południowe Ziemie Skaveny, Jaszczuroludzi, Arabów i właśnie sługusów Settry.
Z drugiej strony ciekawi mnie właśnie, jak ostatecznie ma wyglądać sprawa tych dwóch rozszerzeń:
-Pierwsze = zachód (na 100%) i południe (?)
-Drugie = wschód (na 100%) i północ (?)
Skaveni są bardzo oczekiwani, więc będą na koniec. Trzecia gra z samymi demonami, ogrami, krasnalami chaosu to poważny błąd finansowy, no nie sprzeda się to. CA chwali się, że część druga i trzecia to pełnoprawne gry i w ogóle jacy to się ambitni zrobili, więc w każdej z nich musi być więcej niż tylko 4 rasy. Dlatego obstawiam:
Druga gra:
Rasy podstawowe: Wysokie i Mroczne Elfy, Jaszczurki, Królowie Grobowców
Rasy dodatkowe: Tilea (jej kolonia), oczywiście na bazie Psów Wojny, wątpię jednak, by znów pojawiło się DLC dla preorderowców, na pewno nie takie duże, stąd dojdzie w późniejszym terminie, albo będzie darmowa dla pokazania wspaniałomyślności. Mogłaby być ciekawa kampania przy łączonej mapie: prowincje startowe w nowym jak i starym świecie.
Arabia- jest potencjał na fabularną kampanię, a i na oficjalnym forum wyraźnie cieszy się popularnością.
Mało prawdopodobne Norska i Amazonki, Norsca będzie reprezentowana przez niegrywalną frakcję, Amazonki by mogły fajnie na mieszać, ale kto by za nie zapłacił?
Prezent dla posiadaczy jedynki: grywalna Neferata. Prezent dla posiadaczy dwójki(dużo mniej prawdopodobny z uwagi na Tileę): może grywalne Jaszczurki na Albionie.
Trzecia gra:
Rasy podstawowe: Demony podzielone na 4 subfrakcje (z czego pewnie 2 w lordpackach) z nietypową mechaniką (może nawalanie się między sobą w domenie chaosu i rajdy na rzeczywistość), Ogry, Skaveni z podziemiami, Krasnoludy Chaosu/Kislev
Rasa dodatkowa Kislev/Krasnoludy Chaosu
Część mapy obejmująca Kislev musiałaby się znajdować w trójce, ale to nic takiego, a ta frakcja jest najbardziej oczekiwana z pobocznych. Mechaniki dla demonów i Skavenów są potrzebne dla podtrzymania zainteresowania grą, bo sam wschód to nudy przecież w porównaniu do jedynki i dwójki.
Bonus dla posiadaczy trójki i innych gier: Grywalne subfrakcje Skavenów np. w Nowym Świecie. Posiadacze jedynki mieliby z kolei grywalnych Wojowników Chaosu
Oczywiście założenia są bardzo optymistyczne, ale z drugiej strony, skoro tytuły mają być samodzielne i grywalne osobno, to muszą być odpowiednio rozbudowane.
Poczytałem oba artykuły i szansa na lord paka (z subrasami) jest. I może dostanę tego zabójcę.
@TypowyNoob
Nie uważam, żeby CA w drugiej części umieściło TK, ponieważ pasuje to jak pięść do oka. Raczej bym obstawiał na rywalizacje pomiędzy DE, HE, Lizardmeni i Skaveni plus jakieś zapychacze. Jeżeli w tej edycji nie było TK to możliwe, że ich w ogóle nie zobaczymy lub będą jakimś dalekim ekskluzywnym dodatkiem. Co do trzeciej części to bym się nastawiał na walkę o dominację bogów chaosu o północ i możliwe wprowadzenie Ogrów oraz Chaos Dwarfów ale tutaj nie jestem tego pewien.
BTW, najbardziej mnie zastanawiam ten An old friend. Co planuje CA i co będzie zawierać ten dodatek. Jest tutaj bardzo dużo możliwości. Nawet bym był skłonny przypuszczać, że mogą być to Skaveny (chociaż bardzo w to wątpię), ponieważ zagłębiając się w ich historię to powstali oni na bazie przyjaźni ludzi i krasnoludów. Widziałem też spekulacje, że możemy zobaczyć tutaj w postaci bohaterów Gotreka i Felixa. Tak jak wcześniej CA mnie nie zaskoczyło swoimi dodatkami to w tym przypadku nie jestem w stanie rozszyfrować ich ruchu.
Do trzeciej części pasują dużo gorzej. Pamiętajmy, że obszar z części drugiej będzie poważnie przeskalowany, aby pasować do mapy z jedynki jak i posiadać odpowiednią grywalność. Stąd np. ocean będzie przypominać raczej kanał, szczególnie że raczej nie będzie bitew morskich i należy ograniczać możliwość spotkania się wojsk na wodzie. Odległość między nimi a resztą podstawowych ras nie byłaby zatem większa niż pomiędzy Wysokimi Elfami, a Jaszczuroludźmi.
To, że wszyscy tak bardzo chcą Skavenów też im nie pomaga, wielu ludzi kupiłoby zawierającą ich dwójkę, a potem uznałoby, że trójka to w sumie jakieś ogry i krasnoludy chaosu, to w sumie jakieś peryferia i w sumie nie są potrzebne. Jeśli Skaveni będą wrzuceni w część trzecią tacy ludzie kupią i dwójkę.
To wprost musi być LL z jakąś subfrakcją dla Imperium. Obecnie tylko jedna pozycja startowa jest poniżej standardów narzuconych przez inne rasy.
Hehehe, myślisz jak typowy gość z zarządu Games Workshop ^^ nie ważne jak i co, byle by opchnąć ;P
Na szczęście ludzie z CA rozważnie planują swoje kroki i póki co jestem zadowolony z ich pracy. Dodatkowo, nie uważam, że jak Skaveny zawitają w 2 to 3 będzie zupełnie bezsensowna i nikt tego nie będzie kupował. Pamiętaj, że Demony mogą tworzą same w sobie 4 różne armie (Khorne, Nurgle, Tzeentch i Slaanesh) i do tego będziesz miał Chadencje i Ogry. Moim zdaniem wszystko zależy właśnie od tego jak dobra będzie 2, ponieważ jak CA zrobi dobrą robotę w tym temacie to ludzie będą kupować i 3. Jeżeli 2 będzie gniotem to dodanie złotych jaj nie skusi ludzi do kupna 3.
W końcu by dodali jakieś elitarne jednostki Beastmenom i WoChowi, ponieważ jest to trochę przykre, że jedni takie posiadają, a drudzy nie. BTW, jestem ciekaw, którego bohatera zobaczymy w tym dodatku. Jakieś sugestie ? Kurt Helborg, Ludwig Schwarzhelm, Marius Leitdorf, Luthor Huss, Aldebrad Ludenhof czy inny elektor ?
Z tym, że Demony Chaosu same w sobie mogą się łączyć - co prawda na krótko, czasem dołączają do armii danego Wszechwybrańca, ale jednak.
Co do frakcji aktualnych - każda z nich ma jeszcze braki i muszą one mimo wszystko być załatane.
Tak naprawdę najsensowniej byłoby dodać do Delfów, Helfów i Lizardmenów oraz Demony albo Skaveny.
Za Skavenami przemawia to, że są wszędzie i będą mogli być wrogiem dla wszystkich nowych ras, jak i starych ras - dzięki temu mapa obejmie po prostu zachodni prostokąt z Nowym Światem, Lustrią i South Lands. Poza czterema nowymi nacjami na nowej mapie będą zapewne dodatkowo Wampiry (w South Lands), Zwierzoludzie, Zieloni, na północ od Naggarroth także Wojownicy Chaosu. Podejrzewam, ze dla urozmaicenia rozgrywki w podstawce albo DLC będzie dostępny także kult Slannesha dla Delfów. Dzięki czemu będą w Naggaroth dwie rywalizujące frakcję - Khainici i Slaneszowcy.
Demony także by się doskonale nadały bo mogą mieć bazę zarówno na północnym biegunie, jak i na południowym, a zatem także byliby doskonałym przeciwnikiem dla wszystkich. Chociaż według mnie musieli by naprawdę dobrze przemyśleć mechanikę demonów. Dać im możliwość teleportacji, przenoszenia do innego wymiaru itd.
Trzecia część jest zagadką, bo z jednej strony mogłaby poszerzyć mapę o wschód i południowy wschód i dać np. Kitaj, Nippon, Arabię, Królestwa Ogrów, Krasnoludy Chaosu, Wampiry z Lahmii (to już bardziej na południu) oraz Demony albo Skavenów (w zależności od tego co byłoby w części nr 2).
Co prawda Kitaj, Nippon i Arabia nie mają Army Booków, ale CA ma duże doświadczenie na tym polu po dwóch częściach Medievala i Shoguna, więc pewnie coś by wymyślili. Pytanie czy licencja z GW im na to pozwala. W kategoriach komercyjnych byłby to na pewno dobry ruch, bo Japonia to ogromny rynek. Także w Chinach z roku na rok poszerzają się szeregi ludzi, których stać na komputery i gry. A zatem mogliby uzyskać dobrą sprzedaż na Dalekim Wschodzie, który zresztą nie ogranicza się do tych dwóch krajów, ale obejmuje także tak duży rynek growy jak Korea Płd. Mogli by zrobić do tego okrągłą mapę - czyli z Kitaju i Nipponu można by płynąć na wschód do Lustrii i Nowego Świata.
Ja tam liczę na to, że mimo nowych częsci i nowych map wciąż będą wspierać Stary Świat, bo przydałoby się wzbogacić stare nacje o nowych lordów, nowe jednostki. Mam też nadzieję, że nowe części serii będą oznaczały poprawki mechaniczne dla starej np. bardziej złożoną ekonomię, bardziej urozmaicony wpływ chaosu. Np. brakuje mi statystyk wpływów danych religii w miastach, możliwości zakładania przez chaos zakazanych kultów w miastach ludzi, akcji umożliwianych przez istnienie takich kultów - przede wszystkim brakuje mi takich nieprzewidywalnych konsekwencji istnienia chaosu np. event, że mamy doświadczonego lorda i nagle sie okazuje, że był kultystą i został zdemaskowany przez Łowcę Czarownic i spalony na stosie albo uciekł na północ do armii Archaona. Jakieś takie zaskakujące, nieprzewidywalne rzeczy. Bo spaczenie jest dla mnie zbyt matematyczne i przewidywalne. Chaos postawi kilku bohaterów, spaczenie rośnie, ja postawię kilku z odpowiednimi umiejkami - spaczenie spada o określony %. Wejdę na spaczony teren ponoszę określony % strat. Chaos nie powinien tak działać np. straty od wejscia na spaczony teren powinny być losowe, a czasem armia powinna ulec wprost wzmocnieniu, bo chaos jest nieprzewidywalny. Np. fajnie byłoby zobaczyć, jak Północne Pustkowia w losowy sposób się zmieniają w trakcie gry, że odległości między miastami się zmieniają, nagle góry pojawiają się tam gdzie ich nie było, zmieniają się granice prowincji. Powinni opracować kilkadziesiąt większych lub mniejszych zmian, które byłyby losowo implementowane podczas rozgrywki, aby pokazać wpływ chaosu na ziemie północy. Brakuje tej grze takiej głębi i mam nadzieję, ze kolejne częsci jej nadadzą.
Brakuje mi też najemników w kampanii. Mogłaby być dostępny taki budynek, w którym raz na kilkanaście tur byłaby dostępna jakaś najemna jednostka. Fajnie byłoby urozmaicić armię jakimś unikatowym najemnym regimentem.
Mogliby też zwiększyć limit oddziałów w armii do 25 albo zostawić 20 na oddziały, ale dać osobne sloty na lorda i np. 2-3 bohaterów.
No trzeba być realistą, GW, SEGA i CA chcą przede wszystkim zarobić. Jeśli Skaveni zostaną wrzuceni w części drugiej, to w niej pojawi się podziemna mapa, więc wymiar chaosu w części trzeciej straci na marketingowej sile. Zakładając, że Królowie Grobowców byliby DLC do dwójki, w trójce mielibyśmy tylko wschód, tereny znacząco mniej ciekawe niż te z jedynki i dwójki i właśnie ten wymiar chaosu, trochę mało i nowa dodatkowa mapa już była, więc nic nowego. Tereny wschodnie plus wymiar chaosu plus podziemia Skavenów, no to brzmi już dużo bardziej zachęcająco, nowe mapy działające poza główną, prawdziwa innowacja. Oczywiście może się okazać, że Skaveni po prostu dostaną swobodny podbój, a Demony będą zwykłą hordą, ale o tym lepiej nie myśleć.
Nie rozumiem też dlaczego od razu zakładasz gniot w przypadku braku Skavenów w dwójce, to również brak DLC z Królami Grobowców czyli: większa szansa na Tileę i Arabię, istnienie jakiejkolwiek na Norskę i Amazonki. Wrzucenie ich do trójki w ostatecznym rozrachunku może się przyczynić do większego rozbudowania całości.
Jeśli nie będzie żadnego DLC, to pasowałby Marius Leitdorf z uwagi na ósmą edycję, ale jaki z tego świrka przyjaciel... DLC daje większe możliwości, wtedy z gameplayowych względów fajnie by było dostać Theodorica Gaussera, bądź Valmira von Raukova. Nie sądzę by dali kogokolwiek blisko związanego z Karlem, brak nowej pozycji byłby ogromnym rozczarowaniem. Pewnie na początku tak chcieli, stąd ten 'przyjaciel' w nazwie FLC, ale te plany mogły ulec zmianie, a nazwa została.