Araven ale ja mówiłem o grze z wywalonym bezsensownym bonusem 6000 co ture dla gracza.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Wersja do druku
Araven ale ja mówiłem o grze z wywalonym bezsensownym bonusem 6000 co ture dla gracza.Cytat:
Jaki bonus 6000 ? dla gracza ja nic takiego nie mam.
Nie wiem co tam pozmieniałeś sobie w plikach. Ja gram na tych z Megsubmoda II i dobry balans jest. A dochodów i skryptów w kwestii finansów nie zmieniałem.
A sakiewka króla to nie bonus?Cytat:
To pisz właściwe nazwy. Używanie okreslenie bonus 6000 wskazuje na coś dodatkowego nie sakiewkę. W każdym modzie ona jest. I różna wysokość jej jest, przeważnie 150 do 3000 a nie 6000. Może jakiś mały kraj ma 6000.
Nie rozumiem o co ci chodzi. To było zawsze. Megasubmod IV tego nie zmieniał, ani żaden inny.
Cytat:
Nie, w żadnym modzie nie ma tak wielkich sakiewek króla.
faction england, balanced stalin
ai_label default
denari 15500
denari_kings_purse 6796
Bonus- cała armia za darmo, a na oryginale kilka armii.
To zrób własnego wspaniałego moda chętnie zagram.
Piter chyba nie widziałeś ile kasy dostaje ai w SS i wielu innych modach, na VH między armiami ai ciężko agentem przejść tyle ich jest.
Ai musi mieć bonusy, bo gra byłaby banalna. Kwestia jak duże ma te bonusy. W Bellum są rozsądne.
Podrzuc mi Twoje pliki to w piątek albo w sobote je zainstaluje i trochę pogram.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Lubie placki
Cytat:
Araven, wyprowadzasz mnie z równowagi. PRzecież cały czas piszemy o sakiewce króla, którą otrzymuje gracz i komputer, a nie tylko komputer.
Sobie pozmieniaj co chcesz i nie pisz nic nie wnoszących postów z prywatnymi opiniami, w stylu nie lubię bonusów.
Postaram się na dniach zrobić instalkę. Jednak nowa muza się do niej nie załapie, dodam ją później.
A czemu Jihady były zablokowane? Zabugowane były czy czemu Mietek zablokował?
Nie były zabugowane, Mietek77 zablokował. W sumie miał sporo racji ale jak są krucjaty to i jihady być muszą.
Ostatnie prawdziwe jihady były grubo pzred rokiem 1000. Wojny Arabów z Bizancjum.
I bitwa Karola Młota z Arabami.
Hellvard:
Źle się wyraziłem, chodzi mi o nie pisanie tekstów w stylu po co bonusy? Są konieczne dla balansu i tyle. A opinie, ze należy je wywalić są owszem prywatne, i każdy ma do nich prawo. Ale cały Medieval na tym stoi i w tym sensie chodzi mi o nie wyrażanie takich opinii. Bo nic nie wnoszą i nie będą zrealizowane w Megasubmodzie (czyli żadne bonusy, a już napewno sakiewka króla zmieniane nie będą). Każdy sobie może zmieniać u siebie do woli.
Ja tylko dodam, że sam skryptowałem już bonusy dla AI w innym modzie i bynajmniej nie uważałem, że są niepotrzebne ani, że trzeba je usunąć ;)
No to teraz wszystko jasne, mości Super Aravenie.Cytat:
Koniec tego dobrego, dość spamu. Posty nie związane z tematem będę usuwał.
Nie był to offtop, chciałem tylko dać do zrozumienia, że teraz dobrze wyłożyłeś swoje zdanie na temat sakiewek króla ;). A wracając do tematu, macie jeszcze jakieś większe plany co do rozwoju submoda, typu nowe jednostki itp. czy raczej już tylko jakieś drobne poprawki?
Panowie co to ma być ? Ogarnijcie się i przestańcie pisać o plackach i pani Krysi z wawrzyniaka :!: Jakiś człowiek który pierwszy raz tutaj wejdzie zobaczy to i się nie zarejestuje bo oceni to forum po takich nic nie wnoszących pierdołach. Ten emotikon pokazuje co powinno się zrobić z waszymi postami
http://imageshack.com/a/img854/3950/4l7.gif
Słusznie usunąłem kilka postów. Może usunę coś jeszcze.
Co do Megasubmoda to żadnych nowych jednostek nie będzie.
Witam. Na starcie - Przepraszam za offtop- Po rozwiazaniu problemu, rozmowe mozna usunac. Chociaż... może kiedyś pomóc innym graczom.
PROBLEM:
a mianowicie... po zainstalowaniu poprawnym Belllum Crucis oraz poprawnym zainstalowaniu MEGASUBMODA II, zacząłem instalować kolejno następny mod jakim jest muzyka by wino. Kolejny krok przebiegał bezproblemowo, a profesjonalizm samej instalki opisów i wszystko inne dalej nakręca mnie na waszego MEGASUBMODA oraz do gry w total war i... i w koncu pojawia się pierwszy error (w trakcie już instalowania muzyki by wino).
szczegóły:
Cytat:
error deleting "D:/gry/Medieval II Total War/mods/BellumCrucis6/data/sounds/extract_sounds.bat": permission denied
error deleting "D:/gry/Medieval II Total War/mods/BellumCrucis6/data/sounds/extract_sounds.bat": permission denied
while executing
"file delete -force $file"
(procedure "::InstallJammer::UninstallFile" line 2)
invoked from within
"::InstallJammer::UninstallFile $::conf(TMPFILE)"
(procedure "::InstallJammer::CleanupCancelledInstall" line 46)
invoked from within
"::InstallJammer::CleanupCancelledInstall"
(procedure "::InstallJammer::exit" line 42)
invoked from within
"::InstallJammer::exit"
(procedure "::InstallJammer::FinishEventHandler" line 7)
invoked from within
"::InstallJammer::FinishEventHandler .wizard"
(command bound to event)
Muzyka ma 541 811 KB po połączeniu obu partów masz tyle?
W spoilerze jest opis instalacji w temacie o Instalce.
Kilka razy instalowałem i nigdy problemu nie było.
Jaki system masz gdzie grę instalujesz? Na dysku systemowym?
- Tak. Instalowane wszystko po kolei jak w opisie.
-Zainstalowane wszystko do prawidłowych folderów
-inna partycja niż system (winXP)
Fakt... pobrana instalka zajmuje "MuzykaPM" zajmuje 554 814 161... hm...
EDIT/
OK. Po wyłączeniu firewalla instalka Muzyki by wino poszła drugi raz, już bez errora, sorry za kłopot- instaluje dalej :mrgreen:
EDIT2
przy instalowaniu Megasubmoda trzeba również usuwać map.rwm przy patchu po zainstalowaniu Megasubmoda II czy zrobi to za nas instalka Megasubmoda IV?
EDIT3:
DZIAŁA :mrgreen: no świetna robota Panowie.
edit4- coz.. jednak nie dziala. przy wlaczeniu nowej kampani wyskakuje "medievalII napotal blad" coz...
Kolego masz opisane w Instalce Megasubmoda krok po kroku, co i jak instalować. Czytaj.
Instalkę ma tylko Megasubmod II i Muzyka.
Megasubmod IV nie ma żadnej Instalki, usuwasz map.rwm z kampanii Full i Light co masz napisane w Instrukcji Instalacji (Punkt 4 zdanie drugie.). Czytaj dokładnie.
Megasubmod IV nadpisuje poprzednie wersje, ale nie ma instalatora, ręcznie to robisz. łacznie z ręcznym usuwaniem map.rwm. Na savy to nie działa. Nowa kampania konieczna.
Megasubmod IV ma około 200 pobrań i działa po prawidłowej instalacji.
Problem nie jest w nim a w tym, że map.rwm pewnie nie pousuwałeś.
Panowie i Panie, poniżej link do instalki Megasubmoda. W sumie będzie to piąta odsłona Megasubmoda, jednak dopiero trzecia jako instalka (instalki nie miała wersja III i IV). Zawiera mniej więcej to:
Spolszczenie (najnowsze + historyczne + bliżej nieokreślone zmiany Aravena)
Ai Pitera 3.7 + nowa dyplomacja Pitera
Nowe polskie jednostki Aramegila
Zmiany mapki i skryptów Mietka77 z etapu Megasubmoda II
Poprawione herby, tekstury rycerstwa i gwardii Marko1805
Submod na wybór dziedzica frakcji
Nowy balans i koszty rekrutacji/utrzymania jednostek Kama2150
Brak wojen na starcie
Ograniczona rekrutacja + free_upkeep + szybsza budowa
Odblokowane jihady
Nowe portrety
Muzyka wino (ta sama co w instalce do Megasubmoda II, nie zdążyłem dorzucić nowej, dodam później)
http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe
Zasysać i testować, jak będzie wszystko git, to zostanie uaktualniony wątek z instalką.
Opis instalacji: Instalujemy Bellum Crucis 6.3 do katalogu mods (ważne, żeby podczas instalacji nie dopisywać nic po katalogu mods) a następnie odpalamy instalkę. Tu podobnie jest ważne wskazanie poprawnego katalogu a jest nim katalog moda BellumCrucis6 (proszę dokładnie podczas instalacji Megasubmoda czytać jaki katalog należy wskazać).
Polecam po instalacji czystego BC zrobić sobie kopię samego katalogu BellumCrucis6 z katalogu mods. Pozwoli to na szybkie przywrócenie moda w razie jak coś się skopie.
UWAGA: Działają tylko kampanie Full i Light, nie działają obie kampanie Feudalne! Uruchomienie gry i samej kampanii potrwa wieczność, bo Bellum Crucis musi sobie odtworzyć tekst, muzykę i mapę.
P.S. instalka nie zawiera alternatywnych AI bitewnych.
Instalka usuwa wszystkie pliki map.rwm, pliki z katalogu sounds oraz pliki z katalogu text. Tak ma być, nie bać się. Dzięki temu mamy nową muzę, spolszczenie oraz naniesione wszelkie zmiany w plikach map.rwm.
Tak więc dosiadajcie swych wierzchowców i walczcie ku chwale Ojczyzny!
Dzięki Wino.
Ja to mam. Ktoś pobrał i zainstalował?
Jak się gra?
Ci co testowali, pobierzcie najnowszą w/w wersję są zmiany pewne w stosunku do testowanych plików.
Ja czekam na nową Muzykę.
Na testowej grało mi się ge-nial-nie :)
Na nowej jest Twoje najnowsze AI na testowej było przedostatnie. I kilka zmian w plikach.
Ile tur grałeś jaki kraj?
Ja pobieram jeszcze z pół godzinki i po obiedzie można będzie grać:) Dzięki Wino za instalkę!!!
Raportujcie czy działa. Jak działa dam opis nowej Instalki, link i instrukcję w temacie o Instalce Megasubmoda.
Podziękowania to nie dla mnie, mi zrobienie instalki zajęło skromne 3 godziny, całą robotę odwalili inni, więc nie chcę przypisywać sobie ich zasług. Ja dostałem tylko pakiet od Aravena i wrzuciłem to w instalkę, nic trudnego.
Niemniej jednak cieszę się, że udało się to wszystko upchać w jedną instalkę i nie powinno już być problemów z zainstalowaniem czy to Megasubmoda czy instalki. Jeden plik, jedna instalka, banalna instalacja, bez wyboru przeróżnych opcji, tylko jeden mega pakiet wymagający kilku kliknięć i voila :)
Póki co ja grać nie będę miał czasu, więc nie potestuję. Zajmuję się w wolnym czasie zmianami opisów jednostek, mam nadzieje że fajnie to wyjdzie, a potem dodam trochę muzy. W międzyczasie może wyjdzie kilka poprawek (już np. zauważyłem, że Mietek kiedyś się zabrał do poprawiania mapy i ma ona teraz mnóstwo postrzępionych brzegów), czyli będzie materiał na VI edycję megasubmoda. No a potem Bellum 7 i zabawa z submodami od nowa ;)
Instalka śmiga bez zarzutu wszystko pięknie się instaluje grałem dopiero 15 tur do tej pory więc na razie mało choć AI kampanii na poziomie m/m w kampanii full Niemcami jakby chętniej sojusze zawierało.
rozumiem , że nowa kampania wymagana ?
ehhhzzzz. narazie dogram Jerozolimą ( dopóki crasha nie będzie :P ) .
a kiedy ewentualnie można się spodziewać megasa z upgrade'owaną muzyką ?
Nowa kampania konieczna.
Nowa muza nie mam zielonego pojęcia kiedy wyjdzie, raczej nie w tym roku.
No nie wiem. U mnie kompletny crush natychmiast po kliknięciu wiadomości powitalnej (tej po włosku). Sprawdzałem kampanię Full, frakcje Polska i Jerozolima. Nie jestem jednak pewien czy do końca dobrze pobrałem instalkę. Mógłby ktoś podać prawidłową sumę kontrolną md5?
Jaką sumę kontrolną? Coś Ty pobrał?
Czy w tym submodzie szarża kawalerii ma taką samą siłę jak w podstawowym Bellum Crucis czy jest zmieniona?
Zdecydowanie szarża została wzmocniona. Dla przykładu w podstawowym BC szarża rycerzy feudalnych wynosiła 6, w Megasubmodzie już 11. Natomiast została zmniejszona ilość jednostek w oddziałach konnych i nie tylko.Cytat:
Zamieszczone przez bereo
Również nie wiem o co Ci chodzi ale domyślam się że o rozmiar na dysku. Instalka na dysku zajmuje 615 MB a czyste Bellum z zainstalowanym Megasubmodem równe 10 GB.Cytat:
Zamieszczone przez konieczko
Cytat:
Zamieszczone przez bereo
Szarża jazdy działa tak, że jest mordercza, ale gracz oraz Ai posiada szeroki dostęp do jednostek, które szarżę niwelują. Włócznicy mają ścianę tarcz, elitarni piesi rycerze krąg, który pozwala na przeżycie kilku szarż zanim dotrze odsiecz. Szarża ciężkiej jazdy od flanki lub na oddział w marszu jest mordercza nawet jeżeli są to włócznicy, czyli jest w miarę realnie.
Geez, nie wiecie co to jest suma kontrolna?! Za pomocą odpowiedniego programu można dla każdego pliku wyliczyć sumę kontrolną, tzw. Hash. Najpopularniejszy obecnie standard to MD5. Stosuje się to, żeby mieć pewność, że ma się do czynienia z plikiem o oryginalnej zawartości, w którym nic nie zostało zmienione lub pominięte (np. podczas pobierania, kopiowania etc). Jeżeli zawartość pliku zostanie zmieniona choć o jeden bit, suma kontrolna też się zmieni. Wiele serwisów hostujących pliki (np.www.moddb.com) publikuje te sumy, w informacjach o pobieranym pliku.
To podaj nazwę tego programu co podaje sumę kontrolną, to Ci powiem jaką powinna być.
E: ok już mam
size: 645688854 bytes
MD5: B26CAD01F518170C73416DF13DF7FAA8
tak więc Blood_187 masz coś źle pobrane.
OK, dzięki. Info o poprawnej sumie kontrolnej na pewno się przyda.
Niestety, wygląda na to, że moja instalka jest w porządku, a zatem przyczyna wywalania tkwi gdzie indziej. Będę musiał jeszcze raz wszystko zainstalować. Aha. Czy ma jakieś znaczenie to, że podczas instalacji BC (a przed instalacją megasubmoda) wrzuciłem ten nieoficjalny patch, czyli plik descr_faction_standings?
Niekoniecznie. Informacje o wielkości pliku mogą się nieco różnić, w zależności od tego, gdzie jest on zapisany i jak przeliczany. Podstawa to zgodność sum kontrolnych.Cytat:
Zamieszczone przez wino