Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Zamieszczone przez Kobrax
Wszyscy powtarzają, że Ukraina to banderowcy, których należałoby wyrżnąć i Rosja dobrze robi. Dla mnie każdy kto twierdzi, że dla Polski groźniejsi są Ukraińscy nacjonaliści od Rosji, nie mniej nacjonalistycznej od Ukrainy jest niespełna rozumu.
Nie ma to jak politycznie poprawna slepota :lol:
http://lubczasopismo.salon24.pl/ukraina ... owski-lwow
Cytat:
Nic mnie nie przekona, że to Ukraina jest niebezpieczniejsza od Rosji, która wyraźnie ma zapędy do zbudowania wielkiego imperium.
Pamietaj o tym podgrzewajac polski bigos lub barszcz ukrainski na imperialistycznym rosyjskim gazie ;)
Cytat:
Ty siejesz prorosyjską propagandę więc ktoś musi się temu przeciwstawić.
Nie zdawalem sobie sprawy ze odmienna opinia moze byc postrzegana jako propaganda :shock:
Cytat:
Dla mnie każdy kto twierdzi, że dla Polski groźniejsi są Ukraińscy nacjonaliści od Rosji, nie mniej nacjonalistycznej od Ukrainy jest niespełna rozumu. .
I tak post za postem bez zadnej konkretnej argumentacji.Grunt ze licznik postow sie nakreca niczego nie wnoszac kreatywnego do dyskusji...
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Pamietaj o tym podgrzewajac polski bigos lub barszcz ukrainski na imperialistycznym rosyjskim gazie
Co tu mają do rzeczy surowce ? Rosja nie sprzedaje, bo chce, Rosja sprzedaje ropę i gaz, bo MUSI. Gdyby tak Indie (już przestają), i Chiny (także się uniezależniają) przestały kupować broń, WIELKA ROSSIJA jawi nam się jako emirat. Gaz, ropa i dłuuuuuugo długo nic. Niech nie sprzedają ropę i gaz bo nie chcą :lol: (ceny skoczą horrendalnie, ale z Rosji będzie bankrut ekonomiczny w kilka lat podobny do Ukrainy.) Po 1973 tez arabki myśleli że udławią zachód.... I Norwegia (nie tylko) stanęła na nogi :D , a arabom zmiękła rura ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
niech nie sprzedają ropę i gaz bo nie chcą :lol: (ceny skoczą horrendalnie, ale z Rosji będzie bankrut ekonomiczny w kilka lat podobny do Ukrainy.)
Niech ktoś mnie poprawi, ale dla Rosji właśnie WYSOKIE CENY surowców są korzystne ;) ...
A tak, przy okazji, nasi POlitycy okazaliby zdecydowanie i odwagę, gdyby TERAZ renegocjowali niekorzystny dla Polski kontrakt gazowy z Gazpromem ;)... W końcu z nami UE no nie?
Rozbawiła mnie informacja, że obecny kryzys powinien zdopingować Polskę do przyjęcia euro :lol:.
http://gospodarka.dziennik.pl/news/arty ... -euro.html
Co ma piernik do wiatraka? Jak wróg zobaczy w ręku Polaka euro, to się pewnie przestraszy i ucieknie :lol:. Ucieknie przerażony poziomem polskich ekonomistów...
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Rozbawiła mnie informacja, że obecny kryzys powinien zdopingować Polskę do przyjęcia euro :lol:.
http://gospodarka.dziennik.pl/news/arty ... -euro.html
Co ma piernik do wiatraka? Jak wróg zobaczy w ręku Polaka euro, to się pewnie przestraszy i ucieknie :lol:. Ucieknie przerażony poziomem polskich ekonomistów...
Przyjęcie euro przez Polskę, można argumentować faktem, że w wyniku paniki na rosyjskiej giełdzie, osłabł nie tylko rubel ale i nasz złoty, a w górę podskoczyło euro i dolar, ale tak jest teraz. UE nie jest w pełni stabilnym tworem, by przyjmować walutę, której kurs jest zależny od wielu czynników.
Wszyscy trąbią o ewentualnej wojnie, ruchach wojsk, a zapomnieliśmy o jednym.
Garść informacji o Autonomicznej Republice Krymu:
- Narodowości:
Obecnie większość ludności (58,32%) stanowią Rosjanie. Oprócz nich żyją tu Ukraińcy (24,32%) i Tatarzy krymscy (12,10%). Ci ostatni stanowili większość ludności półwyspu ostatnio w 1864 r. (50,3%). Przed końcem II wojny światowej stanowili ok. 20%, tj. do czasu gdy w ramach stalinowskich represji za domniemaną kolaborację z Niemcami zostali deportowani w większości do Uzbekistanu. Po uzyskaniu niepodległości przez Ukrainę liczba Tatarów krymskich na Krymie stale się zwiększa dzięki powrotom dawnych wygnańców lub ich potomków.
- Historia:
W obliczu rozpadu ZSRR Rosjanie zaczęli zgłaszać postulaty powrotu do Rosji. Autonomia była ceną, jaką rząd ukraiński zgodził się zapłacić za pozostanie Krymu w składzie państwa ukraińskiego i w 1991 r. zamieszkująca półwysep większość rosyjska uzyskała od komunistycznych władz zgodę na utworzenie Krymskiej ASRR, obejmującej obszar obwodu krymskiego, z wyjątkiem miasta Sewastopola, które pozostało bezpośrednio w granicach Ukrainy. Po rozpadzie ZSRR, 5 maja 1992 Rosjanie zamieszkujący półwysep proklamowali powstanie Republiki Krymu.
Ostatecznie osiągnięto kompromis – Krym zrezygnował z niepodległości, a władze niepodległej Ukrainy zgodziły się na status republiki autonomicznej. Sewastopol, niegdyś stanowiący część obwodu krymskiego został dodatkowym miastem wydzielonym jako siedziba rosyjskiej Floty Czarnomorskiej.
- Status polityczny:
Status polityczny Republiki Krymu reguluje konstytucja Ukrainy oraz konstytucja Autonomicznej Republiki Krymu.
Organem ustawodawczym autonomii jest jednoizbowy parlament – Rada Najwyższa Autonomicznej Republiki Krymu, złożony ze 100 posłów.
Władzę wykonawczą sprawuje Rada Ministrów. Premiera autonomii powołuje (i odwołuje) parlament, po uzgodnieniu kandydatury z prezydentem Ukrainy.
W autonomii prezydent Ukrainy posiada swego specjalnego przedstawiciela.
Akty prawne władz republiki nie mogą być sprzeczne z konstytucją ARK oraz prawem Ukrainy.
Kompetencje władz autonomii obejmują m.in. kwestie rolnictwa, turystyki, planowania przestrzennego, transportu publicznego i instytucji kulturalnych itd. W razie uznania, iż zachodzi sprzeczność pomiędzy aktami prawnymi autonomii a prawem ukraińskim, prezydent Ukrainy może wstrzymać stosowanie aktów prawnych RN ARK i jednocześnie zwrócić się do Sądu Konstytucyjnego Ukrainy o ustalenie ich zgodności z prawem.
Informacje pochodzą z Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Autonomicz ... lika_Krymu
Żart roku:
"Putin nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla" :lol:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Jakie ma zasługi?
Cytat:
Zdaniem Międzynarodowej Akademii Jedności Duchowej i Współpracy Narodów Świata, która zgłosiła kandydaturę Putina, zasługuje on na Pokojową Nagrodę Nobla przede wszystkim w związku z "aktywnym udziałem w rozwiązaniu syryjskiego konfliktu". - Bardzo dobrze wiemy, jaką rolę odegrał nasz prezydent w zaprowadzaniu pokoju w tak trudnych rejonach jak Biesłan i Osetia Południowa - mówili inicjatorzy akcji w rozmowie z agencją ITAR TASS.
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Niech ktoś mnie poprawi, ale dla Rosji właśnie WYSOKIE CENY surowców są korzystne ...
Może to nie było jasne napisane- w przypadku braku ropy i gazu z Rosji na rynku (z powodu hipotycznego embarga lub "niechciejstwa" Rosji by eksportować jedyna rzecz któraą świat chce od niej kupować- surowce) To te wysokie ceny wtedy byłyby korzystne dla OPEC, Wenezueli, Nigerii itd. A Rosjanie by z głodu padali ( w czasach niezrównanego ZSRR który posiadał czarnoziemy Ukrainy importował pszenicę z KANADY za zgodą USA... co roku były negocjacje :roll: ) teraz tez nie potrafią sie wyżywić. A skąd walutę wezmą jak nie za surowce?
Żart roku- Putin: to nie sa żołnierze Rosji, to samoobrona... A te BTR-y 80 to kowal Wasyl wykuł, bo jest znanym rekonstruktorem z grup GRH :lol: :lol: :lol:
fenr1rze, orientujesz się gdzie można znaleźć jakieś racjonalnie przedstawione dane odnośnie zależności handlowych (w skali makro oczywiście) między Rosją a USA? Nie mam wiedzy w tym temacie, ani czasu na szukanie wszystkiego w guglu, a mam wrażenie że możesz wiedzieć i znać dużo ciekawych informacji i linków ;) Chodzi mi np o hipotetyczną sytuację, w której USA całkowicie zawiesza wszelki handel z Rosją. Kto na tym ucierpi bardziej itd.
Bo zacząłem się zastanawiać, czy świat faktycznie jest na tyle mocno uzależniony od rosyjskich surowców, że nie może zaryzykować celowych działań na płaszczyźnie ekonomicznej, których celem będzie po prostu ubicie rynku rosyjskiego i upadek aktualnej władzy (co dałoby oczywiście pole do ingerencji w zmiany ustrojowe w tym kraju).
Do śmiechu i do refleksji, czyli o nagłej metamorfozie mediów głównego ścieku tj. nurtu :mrgreen:
[youtube:1vmz752f]http://www.youtube.com/watch?v=FTrrTl43YIg[/youtube:1vmz752f]
Też nie znam, ale to jest kwestia 5 min w google.
Tu masz dane statystyczne z zeszłego roku z podziałem na rodzaje dóbr. USA importuje z Rosji głównie surowce i półprodukty.
http://censtats.census.gov/sitc/sitc.shtml
Całkowity import USA na rok 2103 wynosi 2,266,855,412 tys USD.
Import z Rosji wynosi 26,961,499 tys USD, czyli ok. 1,2% całości.
Importuje się głównie surowce energetyczne. Ich wartość w 2013 wynosiła 19,424,497 tys USD. Całość importu wyniosła 379,629,873 tys USD.
Czyli import z Rosji stanowi ok. 5,1% całości.
Nie potrafię oszacować ile gospodarka USA straci na ewentualnym zerwaniu stosunków, jednak należy mieć na uwadze, że dobra pochodzące z Rosji stanowią bardzo małą część całkowitego importu.
Lepszym pytaniem jest jaką cześć całkowitego eksportu Rosji stanowi eksport do USA? Podejrzewam, że Rosja może tutaj stracić znacznie więcej.
Dokładnie, patrząc na obroty handlowe (całkowite, nie między sobą) obu mocarstw jedno z nich dyskwalifikuje się samo z miana mocarstw gospodarczych. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Wszyscy powtarzają, że Ukraina to banderowcy, których należałoby wyrżnąć i Rosja dobrze robi. Dla mnie każdy kto twierdzi, że dla Polski groźniejsi są Ukraińscy nacjonaliści od Rosji, nie mniej nacjonalistycznej od Ukrainy jest niespełna rozumu.
Nie ma to jak politycznie poprawna slepota :lol:
http://lubczasopismo.salon24.pl/ukraina ... owski-lwow
Cytat:
Nic mnie nie przekona, że to Ukraina jest niebezpieczniejsza od Rosji, która wyraźnie ma zapędy do zbudowania wielkiego imperium.
Pamietaj o tym podgrzewajac polski bigos lub barszcz ukrainski na imperialistycznym rosyjskim gazie ;)
Cytat:
Ty siejesz prorosyjską propagandę więc ktoś musi się temu przeciwstawić.
Nie zdawalem sobie sprawy ze odmienna opinia moze byc postrzegana jako propaganda :shock:
Cytat:
Dla mnie każdy kto twierdzi, że dla Polski groźniejsi są Ukraińscy nacjonaliści od Rosji, nie mniej nacjonalistycznej od Ukrainy jest niespełna rozumu. .
I tak post za postem bez zadnej konkretnej argumentacji.Grunt ze licznik postow sie nakreca niczego nie wnoszac kreatywnego do dyskusji...
On też przedstawił odmienną opinię i nazwałeś to propagandą :shock:
Sam poza powtórzeniem tego samego po raz setny nic nie wniosłeś do dyskusji. I wytłumacz mi może bez odwracania kota ogonem jak to Rosjanie zazwyczaj robią dlaczego nacjonalistyczna Ukraina jest niebezpieczniejsza od nacjonalistycznej Rosji? I nie powtarzaj po raz setny, że oni Polaków mordowali bo Rosja też święta nie jest. Wytłumacz może to bo po raz kolejny to stwierdzam, a ty ciągle nie jesteś w stanie przedstawić argumentów poza ciągłym powtarzaniem, że Ukraina jest dla nas zagrożeniem i należy się jej pozbyć. Cały czas powtarzasz to samo, że nowy rząd Ukraiński to banderowcy i trzeba się ich pozbyć bo zagrażają Polsce. Przedstawisz jakieś argumenty? Wcześniej też narzekałeś, że po raz kolejny użyłem w stosunku do ciebie słowa "geniusz", a to ty pierwszy odniosłeś się do mnie na tej samej zasadzie. Poza tym sam jesteś ślepo zapatrzony w Rosję więc z łaski swojej nie wyśmiewaj mnie.