A czy może fakt, że zmieniam nazwę pliku medieval2.exe na kingdoms.exe robi jakąś różnicę? Robię dlatego tak, że po odpaleniu bellum crucis ten szuka pliku kingdoms.exe i bez niego nie chce odpalić gry.
Wersja do druku
A czy może fakt, że zmieniam nazwę pliku medieval2.exe na kingdoms.exe robi jakąś różnicę? Robię dlatego tak, że po odpaleniu bellum crucis ten szuka pliku kingdoms.exe i bez niego nie chce odpalić gry.
Bellum jak 95% nowszych modów wymaga dodatku Kingdoms 1.5, na Medku II jak poszło jakimś cudem to ctd pewne, co masz u siebie.
Ale ja mam dodatek Kingdoms tylko, że nie miałem kingdoms.exe tylko do każdego z dodatku osobne exe, nie wiem czy rozumiesz.
A Ty masz legalne to Kingdoms? Bo kampanie są 4 ale plik kingdoms.exe tylko jeden. I jaką kampanię czy moda się nie wybiera to plik kingdoms.exe jest zawsze jeden.
Jak mod go szuka to zwykle oznacza błędną instalację albo pirata.
Czytając poradniki do traitsów i ancillariesów dowiedziałem się, żeby unikać połączeń non wraz z >=. Lepiej zastępować je zwyczajnie coś tam < . I właśnie jednym z 3 ostatnich błędów jakie chyba pojawiają się w logu BC jest błąd gdzie zastosowano właśnie ten nie do końca poprawnie działający warunek. Dlatego jak ktoś będzie odpalał nową kampanię to prośba czy mógłby sprawdzić, czy to pomoże (bez obawy, w najgorszym wypadku nadal ta cecha nie zadziała, tak jak obecnie, gra się nie powinna wysypać).
Wystarczy podmienić w pliku export_descr_ancillaries.txt (jest on w katalogu data w Bellum) w 2 linijkach, nr 32333 i 32342 (o ile nie grzebaliście w tym pliku i jest to plik z megasubmoda ostatniego). Te przy kingmaker1 i kingmaker2.
and not FatherTrait Factionleader >= 1
na
and FatherTrait Factionleader < 1
jest to cecha jaką zyskuje władca po objęciu tronu, a nigdy nie zadziałała w BC. Jest to 20% szansa na zdobycie pozytywnej (Prawa ręka władcy, +1 Władza) lub 40% negatywnej (Nieudolny doradca, -2 Władza) cechy.
Oprócz tego błędu jest jeszcze coś takiego:
Trigger processing error in <devastation_cav_living_on_land>
PercentageUnitCategory needs a living character with an army.
when testing <PercentageUnitCategory> condition
ale to już na twc widziałem że ktoś pisał, że to błąd Medievala i nie da się z tym nic zrobić, z resztą jest to bardziej info, niż błąd i
Script execution error for <inc_counter>, at line 13072, in mods/BellumCrucis7/data/world/maps/campaign/custom/Ufficiale/campaign_script.txt:
Counter esilio doesn't exist
a to już babol który trzeba naprawić, ale ja mam za słabego skila. Wiem tylko, że najpierw trzeba zadeklarować counter, bo się do niego potem odwoływać, a tu tego właśnie nie ma.
Pojawiły mi się też błędy podczas prac nad bulgar revolt, ale straciłem zapał, bo jak chciałem to zrobić dość ciekawie i w miarę historycznie, to się okazało, że w BC 7 już dodali braci Asen (od nich zaczął się bunt) i cały misterny plan...
Witam, mam problem z włączeniem BC 7 na Windowsie 10. Reinstalowałem grę, dodatek i sterowniki karty graficznej, zmieniałem poziom UAC i nadal nic, wie ktoś jak pomóc :(?
Pytanie czy masz wersję pod Steam??
Jeśli tak zastosuj poniższy sposób instalacji.
U mnie działa też ma Win10.
Gdyby ktoś miał problem, o to sposób instalacja modów pod steam na przykładzie BellunCrucis7 .
1. Grę koniecznie instalujemy na innym dysku niż systemowy C:.
U mnie to:
D:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Medieval II Total War
2. Przed wrzuceniem modów koniecznie przynajmniej raz odpalamy samą grę.
3. Wgrywamy mod koniecznie w ...\Steam\steamapps\common\Medieval II Total War\mods
Przykładowa ścieżka.
D:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Medieval II Total War\mods
----Teraz instalujemy submody np. Megasubmod 2.0 (Nie wymagane)----
4. Kopiujemy plik medieval2.exe na pulpit i zmieniamy jego nazwę na kingdoms.exe.
5. Następnie z pulpitu kopiujemy plik kingdoms.exe do folderu z plik medieval2.exe.
6. Grę odpalamy z pliku bat znajdującego się w folderze z modem np. BellumCrucis7.bat(bądź z utworzonego skrótu na pulpicie).
I cieszymy się grą.
Wielkie DZIĘKI, gra się włączyła. :)
Witam, mam problem z bugiem przy zmianie tury, wywala mnie do pulpitu. Jest to już 424 tura i tym bardziej chciałbym to naprawić. Mam czystą wersję Bellum Crucis 7.0. Próbowałem jak na razie użyć toggle_fow, i cofałem się do zapisów sprzed 10 tur i próbowałem to przeklikać. Bardzo proszę o pomoc.
Najpierw Spróbuj zmienić text na oryginalny. Usuń map.rwm odpal zapis rusz jakiegoś agenta, zapisz i zakończ turę, kombinuj tez z togle-Fow i cofaniem się do tyłu. Automatyczne zapisy czasem powodują bugi.