Ciekawa recenzja, jedno zastrzeżenie- pewne rzeczy normuje specjalny dodatek którego część składową ci podałem. Po instalacji całości fixów, mod inaczej "chodzi" ;)
Wersja do druku
Ciekawa recenzja, jedno zastrzeżenie- pewne rzeczy normuje specjalny dodatek którego część składową ci podałem. Po instalacji całości fixów, mod inaczej "chodzi" ;)
Mam problem z tym modem, wersją 6.3...a mianowicie z płynnością bitew. KAŻDA, dosłownie każda bitwa, masakrycznie tnie. Nieważne czy nocna, czy dzienna, czy walczą pełne armie czy 2-3 jednostki, czy włączona opcja pozostawania strzał na polu bitwy czy nie, czy detale niskie czy wysokie...i nie mam pojęcia dlaczego.
Konfiguracja kompa jest dość znośna, Empire i Napek chodzą mi na wysokich detalach, nie ma ścinek w czasie bitew. Pamiętam też, że kilka miesięcy temu miałem którąś z wcześniejszych wersji SS'a i nie przypominam sobie żadnych problemów. Uprzedzę pytania, komp był niedawno defragmentowany, w żadnych innych, dużo bardziej "zasobożernych" grach nie mam kłopotów z płynnością...jakieś pomysły?
Wie ktoś czemu mi się nie chce zacząć pobieranie przez utorrent z tych torrentów ? :P Ktoś może dać konkretną instrukcję jak z nich ściągać czy coś ? :D
@Tari rozumiem, że 'czyty' Medieval2 też ci chodzi bez zarzutu. SS ma swoje wymagania, ale jeśli ETW i NTW ci tak dobrze działają to raczej nie wina sprzętu/systemu.
Instalowałeś najnowsze Fix`y do SS może pomogą.
@Krzyzak ale inne torrenty ci działają dobrze ? Bo może to nie problem tych konkretnych, ale ogólny.
Tak. Third Age ściągnąłem bez problemów.
Sprawdziłem tego torrenta i u mnie działa bezproblemowo. Może ściągnij go jeszcze raz.
Po nieco bardziej dogłębnym "reaserchu" uświadomiłem sobie że moje kłopoty wynikły prawdopodobnie z zupełnego niezrozumienia dla działania systemu globalnej reputacji. Zapewne jej upadek na samo dno, wynikły z notorycznego podejmowania niepopularnych działań, których skutków sobie nie uświadamiałem, podziałał na AI jak płachta na byka, analogicznie jak w Europa Universalis (której przecież nie odsądzam od czci i wiary za podobny mechanizm). Teraz kiedy przeczytałem sobie w odpowiednim pliku jak to działa zacznę od początku i zobaczę jak mi pójdzie.
Poza tym jeszcze jedna sprawa. Jak dla mnie ilość wojsk jaką można wystawiać jest wciąż nieco zbyt duża. Irytujące dla mnie jest to że nawet totalna klęska jaką jest całkowite zniesienie dwóch pełnych armii nie robi na komputerze większego wrażenia który w kilka tur później jest w stanie wysłać w pole dwie kolejne. Zastanawiam się zatem jak można by to zmienić. Czy gdybym dwukrotnie zwiększył koszta rekrutacji utrzymania i czasu odnowienia "force poola" (w real recruitment) to AI by od tego zgłupiało ? A może po prostu powinienem zagrać w trybie easy w skali strategicznej ?
Dziwnym trafem, gdy próbowałem zacząć od nowa, z ciekawości spróbowałem wznowić tamto i się udało :shock: Mimo wszystko dzięki .
@Kyuzo, dzięki za linka do fixów, zaraz ściągnę i wypróbuję. Co do podstawki to tak, z ciekawości teraz sprawdziłem i bitwy chodzą normalnie.
edit: Kyuzo, jesteś cudotwórcą ;) Nie miałem nawet pojęcia o istnieniu tych fixów, czytałem listę zmian i nie widziałem tam nic, co mogłoby polepszyć płynność bitew, a jednak problem zniknął. Dzięki wielkie ;)
No nie znów to samo... Raz się chcę wznowić, a raz nie... o co tu chodzi ? ;P