Jak nazywał się tomik poezji wydany przez Essi Daven?
Wersja do druku
Jak nazywał się tomik poezji wydany przez Essi Daven?
Blękitna Perła.
Racja, zadajesz.
P.S. Andsztal, może powinniśmy dać szansę innym? :D
Opisz historyczne stosunki Koviru i Redanii.
Jestem w stanie na to przystać :D Ale to raczej ty teraz musisz się powstrzymać.Cytat:
P.S. Andsztal, może powinniśmy dać szansę innym? :D
Król Redanii podarował ziemie Koviru bratu, ale nie musiał on płacić lenna. Była tam potem krótka wojna, bo król Redanii chciał przejąc trochę zysków Koviru
Dawno dawno temu ( jakieś 120 lat wstecz ;P ) Radowid I Wielki obdarował tymi ziemiami swojego brata Trojdena byle tylko nie pokazywał się na dworze w Terogorze ( był tak jakby lennem tyle, że nie musiał w ogóle nic płacić Redanii. Przez lata całe masy ludzi napływały do Koviru i Poviss przeważnie bandyci ale także nie docenieni uczeni i technicy oraz geologowie i górnicy. Odkryto tam także wielkie żłoża surowców mineralnych co zapewniło bogactwo państwu. Dopiero Radowid III Srogi albo Redański ( chyba tak się zwał ) pochytrzył się na te bogactwa. Jednak jego korpus ekspedycyjny jak szybko wszedł do Koviru tak szybko wyszedł (a raczej się wyczołgał) w książce była mowa o 5k albo 10 k Redańczyków przeciw ponad 20k armii Koviru
Edit :
Ehh ja tu taki poemat odwaliłem a tu masz ; P
a podczas tej wojny Król Redanii i Król Keadwen nagle dowiedzieli się że Kovir to nie jest jakieś gówniane biedne państewko, tylko silne Królestwo, z 30tysięczną armią (złożoną z byłych awanturników tych dwóch krajów :D)które zmiażdżyło wojska REdanii i Keadwen. :D (nie wpycham się, Vedymin pierwszy..)
było 4k redańczyków i kilkaset keadweńczyków 8-)
EDIT: ale się nagle rozpisaliśmy w jednym momencie :lol:
Mefisto i ThorGal przykro mi ale Vedymin był pierwszy a jego odpowiedź jest właściwie poprawna więc to on zadaje następne pytanie.
"Tak, jak powiedziałem. Wychodzę. A ty, Geralt, nie będziesz próbował mnie zatrzymać, nie ruszysz się nawet."
Raczej łatwe: kto to powiedział?
Doppler Tellico Letorte (czy coś takiego?), zwany Dudu o ile się nie mylę?