-
Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
Olej wiadomość powitalną, ona prawdopodobnie nie będzie działać, bo jest powiązana z plikami z podstawki Bellum, a Megasubmod wywrócił te pliki do góry nogami i pewnie dlatego wprowadzenie crashuje.
Cytat:
Czy ma jakieś znaczenie to, że podczas instalacji BC (a przed instalacją megasubmoda) wrzuciłem ten nieoficjalny patch, czyli plik descr_faction_standings?
nie ma
-
Dokładnie tak. Przyczyną wywalania było kliknięcie na "tak" we wiadomości powitalnej. Kiedy klikam na "nie" wszystko jest w porządku. Trzeba będzie o tym napisać w instrukcji instalacji, bo pewnie więcej osób będzie miało ten problem. Dziękuję za wykonaną pracę, okazaną pomoc i pozdrawiam.
-
Cześć wam. Ja od siebie mogę powiedzieć, że kawał dobrej roboty. Wcześniej grałem na czystym Bellum, ponieważ z lenistwa czekałem na instalator... Po 20 turach z wrażeń przede wszystkim płynność rozgrywki. Tury mijają znacznie szybciej! Dodatkowo wydaje mi się, że jest lepszy bilans ekonomiczny, co w połączeniu z wypasioną muzą zdecydowanie zwiększa grywalność. Co do AI - zobaczymy, jeszcze za wcześnie żeby coś powiedzieć. Póki co, AI zawiera całą masę sojuszy, łamie je i walczy, co podpowiada mi, że niedługo będzie total war :)
z małych minusów, jakby trochę mniejsza stabilność zaliczyłem 3 błedy, ale to raczej przez nieuwagę własną niż wynikające z rozgrywki jak zdążyłem zauważyć.
Generalnie byłem pełen obaw a tu proszę - niespodzianka :)
Pełen podziw Panowie!
-
Jakie są nowe jednostki dla Polski???
Czy po prostu zostały one przerobione texturowo???
-
-
Dobra zauważyłem błęda jak sie uda dam loga, błąd przy drzewie genealogicznym aragonii(w poprzedniku też on widniał).
-
Z drzewkiem Aragonii.
To błąd moda nie megasubmoda.
-
ehzzz ja to mam coś pecha do BC ... 87 tura ... ruch papiestwo i crash ... próbowałem parę turęwstecz , usunąć map itp ...
ps
można jakoś zlokalizować z jakiej racji crash ?
-
Załóż katalog logs w katalogu moda czyli BellumCrucis6.
W tym katalogu powinien się znaleźć opis błędu.
Na jakiej wersji megasubmoda grasz?
Pisałem wielokrotnie, róbcie kilka savów co kilka tur pod różnymi nazwami.
Sposoby na obejście ctd też były podawane wielokrotnie, poszukaj w temacie.
-
może warto w poradniku do BC zebrać te tricki na obejście ctd ...
zainstalowałem megasa ostatniego , i mam wrażenie , że muza rozpakowała się (katalog music 555 mb) ,ale odtwarza standardową BC ....
-
Jak nie masz nowej muzyki to coś źle masz.
Może Wino Ci doradzi co zrobić.
Może dorzucę do poradników coś o tych ctd. Dobry pomysł.
-
Mam problem po zainstalowaniu megasubmoda wersji V przy włączaniu kampanii pojawia mi się błąd "A fatal graphics error has occurred and the game will now be shut down..." niezależnie od ustawień graficznych. Przed instalacją megasubmoda Bellum Crucis działało bez problem.
-
Powtórz instalację.
W grafikę to megasubmod nie ingeruje.
-
Reinstalowałem moda i megasubmoda 3 razy i cały czas to samo.
-
Może masz uszkodzoną instalkę?
Samo czyste Bellum działa?
-
Czyste Bellum działa bez zarzutu, a instalka raczej uszkodzona nie jest.
-
Nie wiem ile Osób pobrało, ale nikt takiego błędu nie zgłaszał.
Może źle wskazujesz miejsce Instalacji Megasubmoda?
Jak masz system?
Gdzie mod? na dysku systemowym?
Jak Innym działa a Tobie nie, to raczej Instalka uszkodzona.
-
Mam win7 64-bitów. Mod nie na dysku systemowym. Miejsce wskazuje zgodnie z instrukcją, ale spróbuje pobrać jeszcze raz i zobaczę co się będzie działo.
-
Ja tam tylko zauważyłem muzyke z podstawki przy loadingach ale potem jest już nowa.
I to jedyny ,,błąd'' na jaki natrafiłem a zainstalowałem go na poprzednio spatchowanego Belluma...
-
Każdemu wywala w czasie bitwy z udziałem Polskich pancernych i piastowskich mieczników z ulepszonym pancerzem?
Z loga:
21:05:15.343 [system.io] [warning] open: data/unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_kmail_kmail_poland1.texture is missing
21:05:15.343 [system.io] [warning] open: data/unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/en_kmail_kmail_poland_norm1.texture is missing
21:05:15.703 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
Brak tych tekstur w instalce czy tylko mi się źle pobrała?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Turumbar and death
Ja tam tylko zauważyłem muzyke z podstawki przy loadingach ale potem jest już nowa.
I to jedyny ,,błąd'' na jaki natrafiłem a zainstalowałem go na poprzednio spatchowanego Belluma...
Jaki błąd? Muzę dodałem nową, ale to nie znaczy, że ta z podstawki jest całkowicie usunięta. Wywaliłem tylko wujowe kawałki, fajne zostały.
-
Przerobiłem już pół setki tur Polską i jakichś większych błędów (jeżeli nie liczyć paru literówek w spolszczeniu) nie stwierdziłem. :) Wywaliło mnie tylko dwa razy, ale nie było problemów ze wznowieniem gry. Mam za to pytanie czy mogę użyć pliku na normalną rekrutację z tej paczki --> http://www.sendspace.pl/file/5bba8a7b1797156e542f2cd i czy nie będzie to wywoływało błędów?
-
Zmiana pliku export_descr_buildings wymaga nowej kampanii i usunięcia map.rwm.
Nie działą na savy.
Blood_187 spróbuj na tym unit zagrać bitwę z ulepszonymi miecznikami pieszymi. http://www.sendspace.pl/file/dc35489df38dd49711cb199
Na pancernych nie wywala. Wywala chyba na ulepszonych piastowskich miecznikach pieszych, jak zauważyłeś.
Ten plik nie działa na savy. Nowa kampania konieczna.
Załóżcie katalog logs w katalogu moda i zgłaszajcie błędy. Może je się uda wyeliminować. Dzięki Blodd ta tekstura jest chyba zrypana i powoduje ctd.
Proszę o pomoc, zgłaszajcie treść logs powodujących ctd. Będą w katalogu logs.
Może uda się je wyeliminować i ograniczyć. Grajcie i testujcie.
-
Skoro nowa instalka została wydana to chyba wreszcie pogram sobie w BC, oczywiście z megasubmodem bo od jakiegoś czasu próbuje wrócić do M2TW. A BC kusi mnie od dawna. Tylko problem z pobraniem instalki V mam lekki problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Cytat:
Zamieszczone przez Turumbar and death
Jaki błąd? Muzę dodałem nową, ale to nie znaczy, że ta z podstawki jest całkowicie usunięta. Wywaliłem tylko wujowe kawałki, fajne zostały.
,,Błąd" jest w cudzysłowie czyli mówi tak naprawdę, że to nie jest błąd; w poprzedniej wersji Megasa była tylko nowa muza u mnie także się trochę zdziwiłem, kiedy zastałem starą nutę z medka.
Nie spinaj się, odwalacie kawał dobrej roboty i szanuje to.
PS: Ktoś może wiedzieć jak naprawić ten bug z podstawowego belluma odnośnie drzewka genealogicznego u arogonii.
-
Ile waży ta najnowsza instalka? Bo nie wiem ile powinna mieć.
Może ktoś wrzucić najnowszą instalkę (V) na jakiś inny serwer? Bo nie wiem jak innym ale mi z tego serwera się pobiera w tak szybkim tempie, że nie wiem czy przed świętami się uda pobrać tą instalkę. Na razie sobie odpuszczę tego moda bo nie mam czasu w tygodniu tyle bo pobrać submoda z tego serwa. Przez 4 godziny pobrało się 300MB, po czym jak zostawiłem na kilkanaście min. kompa i sobie poszedłem, to po moim powrocie ujrzałem czarny ekran, a jak poruszałem myszką to okazało się, że przerwało pobieranie. Nie wiem czy to wina mojego neta ale wszystko inne chodzi normalnie. Może jednak zobaczę jutro po szkole jak z tą prędkością pobierania będzie. Może będzie szybciej i uda mi się pobrać. Ehh.
-
Jak znasz jakiś serwer, na który bez dzielenia pliku można wrzucić 650 MB to daj namiary to wrzucę :) Opcja dzielenia nie wchodzi w grę, bo potem ludzie nie umieją tego połączyć.
Ile waży? 645688854 bitów
-
Ahaaaa. To chyba będę musiał spróbować w tygodniu i liczyć, że mnie serwer polubi i się szybciej ściągnie. Na razie więc zainstaluje BC i będę miał nadzieję, że jutro się szybciej będzie pobierać megasubmod.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Nie wiem czy to istotne dla megasubmoda, ale na wszelki wypadek raportuję, że nie działa. Gra się nie uruchamia. Log błędu:
Kod:
22:13:36.468 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
22:13:36.468 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
22:13:39.781 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_buildings.txt, at line 488, column 113
Hidden resource condition, unrecognised hidden resource 'alania'
-
Na jaki plik zmieniłeś i czemu?
Nie mam pojęcia co za plik wgrałeś.
Testowany był ten z instalki.
Przywróć ten co był to się uruchomii.
Działać powinny też export_descr_buildings z dodatków do Megasubmoda.
Napewno usunąłeś map.rwm z kampanii Full i Light ?
Dodatki różne do Megasubmoda: http://www.sendspace.pl/file/a2bab86b9040bcb2035578b
Te pliki buildings powinny działać.
Ten co wgrałeś pewnie nie miał wszystkich jednostek albo coś takiego.
Zawsze należy mieć kopię pliku jaki zmieniasz, właśnie na wypadek jakby nowy nie działał.
-
No jak to na jaki? Pytałem przecież:
Cytat:
Zamieszczone przez konieczko
Ty odpowiedziałeś:
Cytat:
Nie działą na savy.
No więc zawiadamiam, że nie działa w ogóle, bo wtedy gra się nie uruchamia i podsyłam loga błędu. Czego tu można nie rozumieć? Wiem, że tego pliku nie ma w najnowszej instalce megasubmoda, ale jest w dodatkach z tego posta --> viewtopic.php?p=300121#p300121 i chodziło mi tylko o to czy są one jeszcze aktualne, bo chciałem wypróbować gry przy normalnej rekrutacji. Jak widać już nie są. A kopię oryginalnego pliku mam. To akurat nie problem. Nie gram w TW od wczoraj.
Aha, w paczce którą podlinkowałeś nie ma żadnego pliku export_descr_buildings. ;]
-
Plik jest świetny, nie rozumiem ludzi, co chcą sprawdzać normalną rekrutacja. Bo normalna jest kilka razy za wysoka i ma negatywny wpływ na spam armii na mapie.
Plik obecny, działa, i jest zbalansowany.
Sprawdzę sam czy pliki z powyższego linku nie działają.
Edit Konieczko:
http://www.sendspace.pl/file/7b41a9de30e433ef1c3e65d
Ten buildings powinien działać to zwykła rekrutacja +_ free_upkeep taki chciałeś?
Map.rwm pousuwaj i nowa kampania konieczne.
-
Czy tylko ja mam problemy z pobraniem instalki z tego serwa? Mniej więcej w połowie mi przerywa pobieranie zawsze(nie wiem przy ilu % bo mi 0% ciągle pisze). Na sendspace'a nie można tego wrzucić? Poza tym pisaliście, że instalka ma 650mb, a na przeklej pisze, że 615mb.
-
Faktoza mi sie ściągło 615mb
-
Oj z informatyką to jesteście na bakier :) 1000 to dla kompa 1024 chyba nie? Więc zależy w czym podajesz, w MB będzie 615 MB w bajtach 645....... b.
Na sendspace nie wrzucę, bo tam powyżej 25 MB nie idzie pobierać, chyba że masz chyba coś tam wykupione.
E: a jakiś download manager nie pomoże na zrywanie połączenia? Nie wiem, bo już od lat z tych wynalazków nie korzystałem :)
-
Nawet jak zarwie połączenie to na download menagerach można kontynuować zawsze pobieranie, to można śmiało spróbować.
-
To mówi się trudno żyje się dalej. Na razie więc sobie nie pogram bo nie mam nerwów i cierpliwości do pobierania z tego przekleja.
-
Co trudno??? Ciężko zainstalować download managera??? Ręce opadają...
Była instalka + muza - źle bo połowa nie umiała zainstalować, były dodatki w plikach - źle bo za skomplikowane. Była instalka podzielona na 2 pliki - źle bo większość nie mogła tego połączyć.
Jest w końcu jedna isnstalka prosta jak cep, na zajebistym serwerze - źle, bo niektórzy nie umieją pobrać. Inni nie umieją zainstalować.
BOŻE WIDZISZ I NIE GRZMISZ!!! Kobrax, zostaw to i pograj w sapera, może tam sobie dasz radę.
-
Przecież w download managerach, raz że nie ma ryzyka, a dwa że idzie zazwyczaj szybciej to żadnego problemu nie widzę, tylko wystarczy pół minuty dłużej włączać pobieranie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez konieczko
Cytat:
Nie wiem czy to istotne dla megasubmoda, ale na wszelki wypadek raportuję, że nie działa. Gra się nie uruchamia. Log błędu:
Kod:
22:13:36.468 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
22:13:39.781 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_buildings.txt, at line 488, column 113
Hidden resource condition, unrecognised hidden resource 'alania'
Z racji tego iż byłem zainteresowany grą na zwykłej rekrutacji, free upkeepie i normalnej budowie to pogrzebałem trochę w tym pliku żeby się dowiedzieć czemu nie działa. Araven wrzucił owszem działający EDB ale z przyspieszoną budową.
Natomiast jakby ktoś chciał zwykłą rekrutację, zwykłą budowę i free upkeep to poprawiony plik pod tym linkiem: http://www.sendspace.pl/file/4dadff99fa ... descr-unit
Przyczyna była dosyć banalna :) na początku niedziałającego EDP brakowało linijek:
;This file is generated from a spreadsheet
;Please do not modify by hand
;;;;;;;;;hidden resource
hidden_resources sardegna atlantic teutonic_knights_chapter_house knights_of_santiago_chapter_house crusade jihad horde_target no_pirates no_brigands AORtemplari AORgiovanni AORmontesa not_here commercio scozia irlanda inghilterra francia nordspagna sudspagna fiandre germania norditalia suditalia scandinavia polonia lituania ungheria iugoslavia carpazia bizantinia russianord russiacentro bulgaria alania turchia georgia armenia est terrasanta africaovest africaest olive grapes textiles0 minierasale palmeto canapa segale caccia0 carbone0 ebraismo1 ebraismo2 lazzariti calatrava alcantara tau pisani genovesi veneziani catsar tedeschi fiamminghi riverport
W konsekwencji wywalało przez jednostki które można było rekrutować tylko w określonych prowincjach :)