http://swiat.newsweek.pl/wynajeci-rosja ... 538,1.html
Wersja do druku
Przeczytaj to co napisałeś, bo pisałeś o budowaniu narodowej dumy, a ja przedstawiłem Ci jak robi to Putin.Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Było to o Ślązakach, teraz znowu o Ukrainie, ale odpowiem Ci. Istnieją inne bardziej demokratyczne sposoby obalenia władzy, jak i istnieją inne sposoby uzyskanie niepodległości. O pardom, jakiej niepodległości? Przecież Autonomiczna Republika Krymu nie pragnie jej, tylko chce od razu do Matki Rosji, która ma ich bronić przed faszystami. Czemu władze nie ogłosiły recesji od reszty kraju, powołania Republiki Krymu? Zauważ, że Rosja swoimi działaniami łamie międzynarodowy traktat, który sama podpisała, ale dla Ciebie to nic.Cytat:
Kosztem całego kraju? Czemu jak była pomarańczowa rewolucja nikt nie pomyślał o powrocie do Rosji? Zgadzali się z tym? Ileś tam mln obywateli ma cierpieć, bo kilku tysiącom zaczęły swędzić tyłki i nie mogli poczekać do wyborów?Cytat:
Zawsze znajdziesz niezadowolonych z pewnego stanu rzeczy, i nad każdym mamy się litować?Cytat:
To czy Czeczeni chcieli, czy nie chcieli by Rosjanie wkroczyli było mało istotne dla tych drugich.
Odbieram Krymowi, masz racje odbieram bo podobnie jak Majdan robi on to w sposób niedemokratyczny. Ciężko uznać, że wojsko bez naszywek przyleciało z Marsa albo z ciemnej strony księżyca, że są to oddziały samoobrony. Na Krymie mamy praktycznie przewrót wojskowy - blokowanie wojsk ukraińskich, zajmowanie ich sprzętu. Ty widzisz tylko biedny Krym, który ogłosił, że wraca Rosji. Ustawa zakazująca używania języka rosyjskiego jest zapewne sprzeczna z konstytucją i nigdy nie zostałaby formalnie wprowadzona. Była dobrym pretekstem, jeśli tak to wkroczmy na Litwę czy Białoruś bo mniejszość polska jest tam prześladowana.
Czekałem na tą odpowiedz, wszędzie piszesz o samostanowieniu się narodu, na Krymie mamy dwa plus grupę etniczną. Przyłączenie Krymu do Rosji nie będzie łamało praw 1 narodu, i grupy etnicznej?Cytat:
Parlamentowi Krymu jak widać nie przeszkadza, że nie istnieje naród krymski:
Nie mu hipokryzji? Ci ludzie mówią tak naprawdę w imieniu jednego narodu, którego są większością.Cytat:
Delegacja krymskich parlamentarzystów jest w siedzibie rosyjskiej Dumy. W imieniu "narodu krymskiego" przekazuje prośbę o przyłączenie Krymu do Federacji Rosyjskiej. Przypomnijmy - wczoraj taką decyzję podjęła Rada Najwyższa Krymu. Jeżeli Rosja się zgodzi, odbędzie się regionalne referendum.
Kolejna hipokryzja Krymu:
Nie ma mowy o powrocie do Ukrainy, nie ważne, którą opcję mieszkańcy wybiorą i tak wejdą w skład Rosji ponieważ:Cytat:
Przypominamy, że w krymskim referendum, które odbędzie się 16 marca, mieszkańcy półwyspu odpowiedzą na dwa pytania: 1. Czy jesteś za przyłączeniem Krymu do Federacji Rosyjskiej? 2. Czy jesteś za przywróceniem na Krymie konstytucji z 1992 roku.
Krym chce się bronić przed faszystami z Majdanu podczas gdy sami postępują tak samo.Cytat:
W 1992 roku parlament Krymu uchwalił konstytucję, która mówiła o pełnej samodzielności Krymu, prowadzeniu przez półwysep samodzielnej polityki zagranicznej, zawieraniu umów międzypaństwowych, podwójnym obywatelstwie krymsko-ukraińskim mieszkańców Krymu oraz regulowaniu stosunków między Symferopolem i Kijowem wyłącznie na zasadzie umów międzypaństwowych. Dokument ten został anulowany przez Radę Najwyższą Ukrainy.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Ludność rosyjska dostała Autonomiczną Republikę Krymu, właśnie po to by ich zadowolić, wrzuciłem cytat z wiki. Nim zarzucisz mi brak znajomości tematu, najpierw sam go poczytaj.Cytat:
To co mają zrobić Tatarzy? Zostać w znienawidzonej przez siebie Rosji, porzucić domy i udać się na Ukrainę, do Turcji?
Na Litwie mieszka 176 913 Rosjan, na Łotwie 556,4, w Estonii 25,6% ludności stanowią Rosjanie, jeśli Krym wróci do Rosji to co może się stać z tymi krajami. Wszędzie tam Rosjanie są liderem wśród mniejszości (oprócz Litwy), stwierdzą, że chcą wrócić do Rosji, że łamane są ich prawa. Stalin jako pretekstu użył ochronę ludności by wkroczyć, skąd wiadomo, że Putin nie wykorzysta tego samego. Póki co blokuje go tam NATO. A jak go zabraknie? Jeżeli w tym momencie nie sprzeciwimy się postępowanie Rosjan, to w przyszłości może się okazać, że nasza wschodnia granica wygląda kapkę inaczej.
Twoja hipokryzja w tym temacie nie występuje?
To idź protestuj przed ambasadą proponuję, tylko nie zapominaj, że USA jako jedyny kraj w obecnym czasie zagwarantowało nam niepodległość.Cytat:
Ludzi popierających jego działanie należy negować, cel miał dobry tylko środki wybrał nieodpowiednie.Cytat:
Być może wynika to z naszej mentalności, poczucia szlachetności, na stepach ukształtowała się inna, bardziej dzika, brutalna.Cytat:
Jednak główną motywacja Bandery była niepodległa Ukraina.Cytat:
My się tak napinamy, a tymczasem:
"...Wczoraj informowaliśmy, że w 15 Giżyckiej Brygadzie Zmechanizowanej przyjęto wysłanników Sił Zbrojnych Rosji i Białorusi..."
http://niezalezna.pl/52606-kanada-wyrzu ... z-honorami
"PS. Informacja o gościnie rosyjskich żołnierzy zniknęła ze strony internetowej giżyckiej brygady."
Oj nieładnie się wstydzić towarzyszy z którymi się wódkę piło 8-)
Kanadyjczycy są bohaterami dnia!!!!! Brawo za zerwanie stosunków z Putinosją.
Jakieś dowody? Igrzyska to pewnie też była wielka nacjonalistyczna zbrodnia budowana kosztem innego narodu :roll: .Cytat:
Przeczytaj to co napisałeś, bo pisałeś o budowaniu narodowej dumy, a ja przedstawiłem Ci jak robi to Putin.
Było o Ślązakach, a teraz znowu o Ukrainie bo zmieniasz co chwilę temat i odwracasz kota ogonem. Jakie inne sposoby uzyskania niepodległości istnieją? Lepsze od referendum?Cytat:
Było to o Ślązakach, teraz znowu o Ukrainie, ale odpowiem Ci. Istnieją inne bardziej demokratyczne sposoby obalenia władzy, jak i istnieją inne sposoby uzyskanie niepodległości. O pardom, jakiej niepodległości? Przecież Autonomiczna Republika Krymu nie pragnie jej, tylko chce od razu do Matki Rosji, która ma ich bronić przed faszystami. Czemu władze nie ogłosiły recesji od reszty kraju, powołania Republiki Krymu? Zauważ, że Rosja swoimi działaniami łamie międzynarodowy traktat, który sama podpisała, ale dla Ciebie to nic.
Tak nawet kosztem całego kraju, normalnie aż głupio mi odpowiadać na tak głupie pytania.Cytat:
Kosztem całego kraju?
Skąd wiesz że nikt nie pomyślał? Kilku tysiącom nie chciało się czekać do wyborów? Ty sobie teraz po prostu kpisz czy trollujesz :roll: ? To Majdanowi nie chciało się czekać do wyborów, na Krymie z tego co wiemy opcja prorosyjska jest w większości. W dodatku ogłoszono referendum, ktoś więc jednak czeka aż opowie się lud.Cytat:
Czemu jak była pomarańczowa rewolucja nikt nie pomyślał o powrocie do Rosji? Zgadzali się z tym? Ileś tam mln obywateli ma cierpieć, bo kilku tysiącom zaczęły swędzić tyłki i nie mogli poczekać do wyborów?
Nie a skąd. Większość nie ma żadnych praw więc dbajmy tylko o mniejszość :roll: . Swoją drogą my nie mamy się nad nikim litować, to mieszkańcy danego regionu mają mieć prawo decydować o swoim losie.Cytat:
Zawsze znajdziesz niezadowolonych z pewnego stanu rzeczy, i nad każdym mamy się litować?
Ja nie piszę o interwencji rosyjskiej tylko o prawie mieszkańców Krymu do decydowania o swoim losie. Swoją drogą w Doniecku aresztowano kogoś kto chciał niepodległości, a więc jak widać obecność obcych wojsk z tej perspektywy nie wygląda na nieuzasadnioną.Cytat:
Odbieram Krymowi, masz racje odbieram bo podobnie jak Majdan robi on to w sposób niedemokratyczny. Ciężko uznać, że wojsko bez naszywek przyleciało z Marsa albo z ciemnej strony księżyca, że są to oddziały samoobrony. Na Krymie mamy praktycznie przewrót wojskowy - blokowanie wojsk ukraińskich, zajmowanie ich sprzętu. Ty widzisz tylko biedny Krym, który ogłosił, że wraca Rosji. Ustawa zakazująca używania języka rosyjskiego jest zapewne sprzeczna z konstytucją i nigdy nie zostałaby formalnie wprowadzona. Była dobrym pretekstem, jeśli tak to wkroczmy na Litwę czy Białoruś bo mniejszość polska jest tam prześladowana.
Pisałem wszędzie o prawie do samostanowienia, nie konkretnie o prawie narodu do samostanowienia. A co do reszty to daruj sobie to krążenie w kółku, pisałem już o woli większości. Nie wiem czego niby oczekujesz? Że w demokratycznym państwie będzie spoko jeżeli większość nie będzie mogła nic robić bo niby łamie to prawa mniejszości? No i niby jakie prawa mniejszości to łamie? Nikt Tatarom nie zabrania iść do referendum.Cytat:
Czekałem na tą odpowiedz, wszędzie piszesz o samostanowieniu się narodu, na Krymie mamy dwa plus grupę etniczną. Przyłączenie Krymu do Rosji nie będzie łamało praw 1 narodu, i grupy etnicznej?
Parlamentowi Krymu jak widać nie przeszkadza, że nie istnieje naród krymski:
Nie ma mowy o powrocie do Ukrainy, nie ważne, którą opcję mieszkańcy wybiorą i tak wejdą w skład Rosji ponieważ:Cytat:
[quote:1ueegggr]Przypominamy, że w krymskim referendum, które odbędzie się 16 marca, mieszkańcy półwyspu odpowiedzą na dwa pytania: 1. Czy jesteś za przyłączeniem Krymu do Federacji Rosyjskiej? 2. Czy jesteś za przywróceniem na Krymie konstytucji z 1992 roku.
[/quote:1ueegggr]Cytat:
W 1992 roku parlament Krymu uchwalił konstytucję, która mówiła o pełnej samodzielności Krymu, prowadzeniu przez półwysep samodzielnej polityki zagranicznej, zawieraniu umów międzypaństwowych, podwójnym obywatelstwie krymsko-ukraińskim mieszkańców Krymu oraz regulowaniu stosunków między Symferopolem i Kijowem wyłącznie na zasadzie umów międzypaństwowych. Dokument ten został anulowany przez Radę Najwyższą Ukrainy.
Konstytucja z 1992 roku nie znaczy chyba że wejdą w skład Rosji. Pytania są dwa ale to nie będzie wybór między nimi, zapomniałeś o ważnej kwestii "Parlament stwierdził, że ten z wariantów, który poprze większość głosujących, będzie uznany za bezpośrednie wyrażenie woli mieszkańców Krymu. (za Interia)". Faktycznie więc wygląda na to że nie ma opcji pozostania w Ukrainie na obecnych zasadach, choć pewności nie mam bo źródło kiepskie. Rosja i parlament krymski bawią się na swój "wschodni" sposób, jako jednak iż ponoć większość osób na Krymie ich popiera jest to mało istotna kwestia (przynajmniej pewnie dla prorosysjkich mieszkańców Krymu).
Śmieszna propaganda. Problem w tym że ja nie kupuję takich pustych haseł, podaj lepiej jakieś dowody bo póki co tylko hołdujesz dyktatorskim zasadom i odbieraniu praw ludności.Cytat:
Krym chce się bronić przed faszystami z Majdanu podczas gdy sami postępują tak samo.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Gdzie występuje tu niby moja hipokryzja? To ty odbierasz prawa Abchazom, Osetyjczykom, mieszkańcom Krymu, Rosjanom i Ślązakom. Równocześnie jednak nie ustosunkowałeś się do kwestii Kosowa.Cytat:
Ludność rosyjska dostała Autonomiczną Republikę Krymu, właśnie po to by ich zadowolić, wrzuciłem cytat z wiki. Nim zarzucisz mi brak znajomości tematu, najpierw sam go poczytaj.
To co mają zrobić Tatarzy? Zostać w znienawidzonej przez siebie Rosji, porzucić domy i udać się na Ukrainę, do Turcji?
Na Litwie mieszka 176 913 Rosjan, na Łotwie 556,4, w Estonii 25,6% ludności stanowią Rosjanie, jeśli Krym wróci do Rosji to co może się stać z tymi krajami. Wszędzie tam Rosjanie są liderem wśród mniejszości (oprócz Litwy), stwierdzą, że chcą wrócić do Rosji, że łamane są ich prawa. Stalin jako pretekstu użył ochronę ludności by wkroczyć, skąd wiadomo, że Putin nie wykorzysta tego samego. Póki co blokuje go tam NATO. A jak go zabraknie? Jeżeli w tym momencie nie sprzeciwimy się postępowanie Rosjan, to w przyszłości może się okazać, że nasza wschodnia granica wygląda kapkę inaczej.
Twoja hipokryzja w tym temacie nie występuje?
Kompletny brak argumentów jak widzę. Swoją drogą na czym opierasz niedorzeczną bajkę że tylko USA gwarantuje nam niepodległość? Przecież już choćby całe NATO to robi.Cytat:
To idź protestuj przed ambasadą proponuję, tylko nie zapominaj, że USA jako jedyny kraj w obecnym czasie zagwarantowało nam niepodległość.
To kwestia dla psychologów, w obecnej sytuacji nie ma to znaczenia.Cytat:
Być może wynika to z naszej mentalności, poczucia szlachetności, na stepach ukształtowała się inna, bardziej dzika, brutalna.
Spłycanie tematu do kwestii "cel miał dobry tylko środki wybrał nieodpowiednie" jest niepoważne. Na Krymie ludność pokojowo chce decydować o swoim losie, no ale o Banderze można mówić że miał dobry cel tylko środki złe ale oni to już banda zbrodniarzy łamiąca prawa.Cytat:
Ludzi popierających jego działanie należy negować, cel miał dobry tylko środki wybrał nieodpowiednie.
No i? Główną motywacją Hitlera były wielkie Niemcy, to nic nie zmienia. Banderowcy w ramach niepodległej Ukrainy postanowili wymordować wszystkich Polaków na danych terenach. Podciąganie tego tylko pod walkę o niepodległość nie rozwiązuje raczej tematu, jak już to trzeba powiedzieć że główną motywacją była niepodległa Ukraina bez żadnych mniejszości.Cytat:
Jednak główną motywacja Bandery była niepodległa Ukraina.
Co mają igrzyska do Ukrainy? Mogę wiedzieć?Cytat:
Głową w mur, normalnie.Cytat:
Podałem przykład Ślązaków, którzy zapragnęli autonomii chociaż godzi to w naszą konstytucję, podobnie jak działania Rosjan, którzy nie zważają na konstytucję kraju w którym żyją domagają się włączenia obszarów na, którym żyją do Rosji.
Poświęćmy mld, by mln mogły zaspokoić swoje żądania...Cytat:
Majdan ma być usprawiedliwieniem? Nie rozumiesz, że w tym momencie na Krymie ważą się losy reszty byłych republik sowieckich. Jeśli w tym momencie świat odpuści, i uzna secesje Krymu Moskwa będzie mogła przez Rosjan mieszkających w innych krajach odrywać kolejne części innych państw. Dla Ciebie ważne jest tylko by poszanować prawa większości mieszkańców Krymu.Cytat:
Mają, ale chyba kto inny też zadecydował o ich losie, np wojska rosyjskie.Cytat:
Mieszkańcy Krymu to większości Rosjanie, i odsyłam Cię do postu powyżej.Cytat:
Aresztowano jedną osobę a na inny region zwala się dywizja :lol: nie ma to jak argumentacja siłowa.
Nawet jak pójdą, to uważasz, że któraś z opcji im pasuje? Oni chcą do Ukrainy. Nie do Rosji, czy do Krymu.Cytat:
[/quote:3dwt523j]Cytat:
Konstytucja z 1992 roku nie znaczy chyba że wejdą w skład Rosji. Pytania są dwa ale to nie będzie wybór między nimi, zapomniałeś o ważnej kwestii "Parlament stwierdził, że ten z wariantów, który poprze większość głosujących, będzie uznany za bezpośrednie wyrażenie woli mieszkańców Krymu. (za Interia)". Faktycznie więc wygląda na to że nie ma opcji pozostania w Ukrainie na obecnych zasadach, choć pewności nie mam bo źródło kiepskie. Rosja i parlament krymski bawią się na swój "wschodni" sposób, jako jednak iż ponoć większość osób na Krymie ich popiera jest to mało istotna kwestia (przynajmniej pewnie dla prorosysjkich mieszkańców Krymu).[/quote:3dwt523j]
Czytaj między wierszami tej konstytucji - stanowią własną politykę zagraniczną, czyli de facto stają się niepodległym państwem, które w przyszłości może się zrzec swej niepodległości by przyłączyć się do Rosji.
Tak w tym momencie hołduję, bo widzę analogię w historii, i nie mam ochoty widzieć kolejnego Hitlera pukającego do naszych bram.Cytat:
A co ma Kosowo? Była Jugosławia to jeden wielki kocioł nienawiści, i lepiej jest stworzyć nowe państwo jeśli ma to zapobiec mordom czy kolejnej wojnie. Abchazowie, Osetyjczycy, Ślązacy czy nawet Ci Rosjanie z Krymu są/byli prześladowani, były łamane ich prawa w państwach, których mieszkali/mieszkają? Czy to tylko wybieg propagandowy by odzyskać wpływy w regionie?Cytat:
Podobnie jak UE, ale jak widać nie spieszy się z sankcjami wobec Rosji.Cytat:
A Rosjanie na całym Krymie to międzynarodowe siły strzegące porządku i pokoju, by referendum było zgodne z prawem :lol:Cytat:
:shock: To Ty od Ukrainy pojechałeś do rosyjskich nacjonalistów, a później do Putina który ponoć buduje dumę narodową i inne takie w oparciu o krzywdę innych państw. I teraz jeszcze pytasz czemu odpowiadam na twoje coraz bardziej odbiegające od wątku pytania?Cytat:
Co mają igrzyska do Ukrainy? Mogę wiedzieć?
:?: Przecież mówiłem że jak dla mnie Ślązacy też mają prawo decydować nawet jeżeli jakiś papierek im je odbiera. Przestań walić w mur tylko zacznij pisać posty niepowielające w kółko tego samego.Cytat:
Głową w mur, normalnie.
Podałem przykład Ślązaków, którzy zapragnęli autonomii chociaż godzi to w naszą konstytucję, podobnie jak działania Rosjan, którzy nie zważają na konstytucję kraju w którym żyją domagają się włączenia obszarów na, którym żyją do Rosji.
Nie przesadzaj z tym trollingiem, propagandą i pustosłowiem. Póki co nikt milionów nie poświęca a krew masowo lała się tylko na Majdanie. No i jedyny kto póki co był atakowany to rosyjska mniejszość na Ukrainie. No i niestety muszę cię zmartwić, od rewolucji francuskiej idea że ludzie mają prawo żądać pewnych praw jest coraz bardziej powszechna. Więc przykro mi ale żyjesz w kraju i regionie który też hołduje tym zasadom, ale zawsze możesz się przeprowadzić do jakiegoś dyktatorskiego państewka w którym władze z chęcią posłuchają o tym że ludzie mają określone prawa w zależności od interesu narodowego.Cytat:
Poświęćmy mld, by mln mogły zaspokoić swoje żądania...
W jakich krajach? Państwach bałtyckich? Rosjanie chyba lekko tam nie mają z uznawaniem ich przez państwo za obywateli więc nic dziwnego gdyby Rosja w końcu zrobiła z tym porządek, zbytnio gdzie indziej to Rosja wkroczyć by nie mogła z tego powodu. Kraje bałtyckie należą do NATO i fakt czy Krym będzie rosyjski czy ukraiński wiele w pozycji tych państw nie zmieni. Demagogię typu liczy się interes i racja stanu a nie ludzie to chyba prowadzą dyktatury a nie zachodnie demokracje, no ale masz prawo patrzeć na rolę i pozycję człowieka jak ci się podoba.Cytat:
Majdan ma być usprawiedliwieniem? Nie rozumiesz, że w tym momencie na Krymie ważą się losy reszty byłych republik sowieckich. Jeśli w tym momencie świat odpuści, i uzna secesje Krymu Moskwa będzie mogła przez Rosjan mieszkających w innych krajach odrywać kolejne części innych państw. Dla Ciebie ważne jest tylko by poszanować prawa większości mieszkańców Krymu.
Póki co to o ich losie chcą decydować władze w Kijowie które zdobyły władzę tak jak zdobyły. Wojska rosyjskie póki co chyba nikogo do niczego nie przymuszają.Cytat:
Mają, ale chyba kto inny też zadecydował o ich losie, np wojska rosyjskie.
http://images4.wikia.nocookie.net/__...%C5%9Bcie.jpeg Sorry ale inaczej chyba tego skomentować się nie da.Cytat:
Mieszkańcy Krymu to większości Rosjanie, i odsyłam Cię do postu powyżej.
Rosjanom mieszkającym na Ukrainie grozi dyskryminacja w kwestii choćby wolności słowa, Rosja wkracza na Krym. Mimo iż wiadomo że to w sporej części tylko propaganda to fakt że aresztowano kogoś w Doniecku wskazuje iż widmo że na Krymie działoby się podobnie było całkiem realne, zwłaszcza że parlament nielegalnie zaczął robić antyrosyjskie i antyseparatystyczne kroki.Cytat:
Aresztowano jedną osobę a na inny region zwala się dywizja :lol: nie ma to jak argumentacja siłowa.
Nie pasuje, nie jest to jednak łamanie ich praw, raczej uroki demokracji że człowiek nieraz ma wybór między mniejszym złem. Jest to oczywiście pewien zgrzyt ale nie umniejsza praw ogółu ludności Krymu do decydowania o swoim losie.Cytat:
Nawet jak pójdą, to uważasz, że któraś z opcji im pasuje? Oni chcą do Ukrainy. Nie do Rosji, czy do Krymu.
Mogą, ale jeżeli większość nie będzie chciała to władze nie będą mogły tego legalnie zrobić. Polska też może w przyszłości zrzec się swojej niepodległości, to niczego nie zmienia.Cytat:
Czytaj między wierszami tej konstytucji - stanowią własną politykę zagraniczną, czyli de facto stają się niepodległym państwem, które w przyszłości może się zrzec swej niepodległości by przyłączyć się do Rosji.
Stworzono państewko mafijne, podwójne zwycięstwo jak mniemam. Rosja oderwanie Krymu od Ukrainy argumentuje zresztą podobnie.Cytat:
A co ma Kosowo? Była Jugosławia to jeden wielki kocioł nienawiści, i lepiej jest stworzyć nowe państwo jeśli ma to zapobiec mordom czy kolejnej wojnie.
Wkroczenie gruzińskich wojska na teren Osetii ażeby stłumić separatyzmy z pewnością nie było żadnym złamaniem praw obywateli. Zamach stanu i głosowanie nad antyrosyjskimi ustawami jak mniemam też w żaden sposób naturalnie praw nie łamało. No i oczywiście że to wybieg propagandowy, ale nie tylko. Fakt pozostaje faktem, ludność tubylcza w większości chce do Rosji.Cytat:
Abchazowie, Osetyjczycy, Ślązacy czy nawet Ci Rosjanie z Krymu są/byli prześladowani, były łamane ich prawa w państwach, których mieszkali/mieszkają? Czy to tylko wybieg propagandowy by odzyskać wpływy w regionie?
Bo ma z nimi interesy? Bo Rosja ma poparcie na terenach na które wkroczyła? USA może Polskę poprzeć w kwestii sankcji, jakby co to nasza gospodarka padnie a nie ich.Cytat:
Podobnie jak UE, ale jak widać nie spieszy się z sankcjami wobec Rosji.
:roll: Ile razy mam powtarzać że ja nie mówię o tym że Rosjanie mieli prawo wkroczyć zbrojnie na Krym tylko o tym że mieszkańcy Krymu mają prawo decydować o swoim życiu?Cytat:
A Rosjanie na całym Krymie to międzynarodowe siły strzegące porządku i pokoju, by referendum było zgodne z prawem :lol:
No to dalsze pisanie nie ma sensu. Ja nie hołduję zasadom dyktatorskim i odbieraniu praw ludziom, ty tak. Nie mam ochoty Ciebie przekonywać i jest to pewnie bezcelowe. Trochę śmieszne jest wyskakiwanie co i rusz z konstytucją jeżeli hołduje się takim rzeczom, no ale każdy ma prawo mieć podwójne standardy. Twój punkt widzenia zapewne podziela Putin, choć naturalnie nie może sobie tak beztrosko mówić takich rzeczy.Cytat:
Tak w tym momencie hołduję, bo widzę analogię w historii, i nie mam ochoty widzieć kolejnego Hitlera pukającego do naszych bram.
Nie chce mi się już bawić w cytowanie, bo robi to się coraz dłuższe i nudne, ale w kilku przypadkach to zrobię.
Jak widzę wracamy ciągle do tego samego... Współczesna Rosja i Rosjanie tęsknię za czasami ZSRR, nie za biedą, która wtedy panowała tylko za potęgą jaką symbolizowała wtedy Rosja. Putin stara się ją odbudować, pokazać swym rodakom, że wrócili do gry, ustanowił om Dzień Jedności Narodowej w dniu kiedy to Polacy zmuszeni zostali do opuszczenia Kremla, jak wchodzi na konferencje prasową robi to niczym car, nie ma zamiaru liczyć się z międzynarodowymi traktatami, gdy jest mu to na rękę. Gdy na Syrię zostało nałożone embargo na dostawę broni, on nadal ją wysyła. Ameryka chce instalować u nas ćwiczebne rakiety, on wysyła na Białoruś prawdziwe rakiety. Ale jak czytam Twoje posty, to wydaje mi się, że uważasz, go za dobrego wujka Joe, walczącego z niesprawiedliwością na świecie.
W naszym dobrze pojętym interesie narodowym (w naszym czyli Polski) jest niepodzielna Ukraina, a nie Ukraina na smyczy Kremla. W XX wieku pozwolono by Hitler zagarnął Kraj Sudecki ponieważ żyjący tam Niemcy mieli być rzekomo prześladowani, potem dokonano rozbioru całej Czechosłowacji, nie pytając czy Czesi chcą własnego państwa. Ty patrzysz tylko na biednych, gnębionych, uciskanych Rosjan, którzy chcą powrócić na łono ojczyzny. Ja zaś widzę jak z tortu o nazwie Ukraina zostanie niedługo nic, zagarnięte przez sąsiadów. Potem po Ukrainie przyjdzie czas na Mołdawię, ponieważ też tam mieszkają Rosjanie, którzy już wykroili sobie swoje państewko: Naddniestrze. Nie uznawane przez nikogo. Nawet przez Rosję, ale Mołdawia nie może tam nic zrobić ponieważ stacjonują tam siły rosyjskie, ale co tam ważne są prawa człowieka, nie zważając na większe dobro jakim jest integralność kraju.
No i pierwszy cytat. W którymś poście pisałem o Polakach na Litwie i Białorusi my też tam powinniśmy zrobić porządek? Skąd wiesz jak potoczą się losy świata? Kiedyś uważano, że wystarczy popierać żądania Hitlera by nie doszło do wybuchu wojny. Co jeśli jakiś kraj przeciwstawi się Putinowi, i powie nie?Cytat:
W jakich krajach? Państwach bałtyckich? Rosjanie chyba lekko tam nie mają z uznawaniem ich przez państwo za obywateli więc nic dziwnego gdyby Rosja w końcu zrobiła z tym porządek, zbytnio gdzie indziej to Rosja wkroczyć by nie mogła z tego powodu. Kraje bałtyckie należą do NATO i fakt czy Krym będzie rosyjski czy ukraiński wiele w pozycji tych państw nie zmieni. Demagogię typu liczy się interes i racja stanu a nie ludzie to chyba prowadzą dyktatury a nie zachodnie demokracje, no ale masz prawo patrzeć na rolę i pozycję człowieka jak ci się podoba.
Rosjanom mieszkającym na Ukrainie grozi dyskryminacja w kwestii choćby wolności słowa, Rosja wkracza na Krym. Mimo iż wiadomo że to w sporej części tylko propaganda to fakt że aresztowano kogoś w Doniecku wskazuje iż widmo że na Krymie działoby się podobnie było całkiem realne, zwłaszcza że parlament nielegalnie zaczął robić antyrosyjskie i antyseparatystyczne kroki.[/quote:2fxf49qa]Cytat:
[quote:2fxf49qa]Aresztowano jedną osobę a na inny region zwala się dywizja :lol: nie ma to jak argumentacja siłowa.
Wolności słowa, pisałem Ci o tej ustawie, trzeba by zapewne zmienić konstytucje by wprowadzić ją w życie. Aresztowano jedno osobę, do tego nie wiesz tak naprawdę za co, i już gotowy jesteś uważać, że Rosjanie są dyskryminowani. Mieszkańcy Krymu pomimo iż są Rosjanami są obywatelami Ukrainy, uczą się jej historii, jej geografii, parlament nawet nie cofnął dekretu o Autonomicznej Republice Krymu. Przyjęto jedną ustawę, w dość kontrowersyjny sposób, ale nie widzę innych dalszych działań przez Ciebie wymienionych.
Co do konstytucji, wprowadzenie jej, przez referendum będzie tylko prawnym uznaniem włączenia Krymu do Rosji. Skoro chcą teraz, to czemu nie mieli by chcieć w przyszłości?
Może byś tak się odniósł do łamania prawa przez Rosję, a bardziej wykorzystanie zawartej w nim furtki. W 1994 w Budapeszcie podpisano memorandum na mocy ,którego na straży integralności Ukrainy w zamian za oddanie broni atomowej miały stać USA, Rosja i Wlk. Brytania.
http://www.tvn24.pl/memorandum-chroni-u ... 945,s.htmlCytat:
Zwraca też uwagę na zapis, lukę prawną, którą teraz stara się wykorzystywać Rosja: - W przypadku memorandum budapesztańskiego warto zauważyć zapis, że "strony zobowiązują się do powstrzymania groźby lub użycia siły przeciw integralności terytorialnej lub politycznej niepodległości Ukrainy (...) poza przypadkiem samoobrony i innymi zgodnymi z Kartą Narodów Zjednoczonych". I to właśnie kwestia samoobrony, a w tym przypadku konieczności obrony własnych obywateli, nieważne czy uzasadniona czy nie, ma dla Rosji szczególne znacznie - ekspert wyjaśnia zawiłości tego porozumienia
Rosja użyła siły, groźby a więc złamała to prawo. Na Krymie nie dochodziło do zamieszek, nie było potrzeby blokowanie jednostek wojskowych, nikt nikogo nie linczował, nie było aktów agresji, a mimo to Rosja nadal przerzuca tam kolejne siły.
Po drugie nawet jak dojdzie do referendum nie będzie ono wiążące, bo musi zostać ogłoszone w całym kraju, a Krym to nie państwo.
Wkroczenie gruzińskich wojska na teren Osetii ażeby stłumić separatyzmy z pewnością nie było żadnym złamaniem praw obywateli. Zamach stanu i głosowanie nad antyrosyjskimi ustawami jak mniemam też w żaden sposób naturalnie praw nie łamało. No i oczywiście że to wybieg propagandowy, ale nie tylko. Fakt pozostaje faktem, ludność tubylcza w większości chce do Rosji.[/quote:2fxf49qa]Cytat:
[quote:2fxf49qa]Abchazowie, Osetyjczycy, Ślązacy czy nawet Ci Rosjanie z Krymu są/byli prześladowani, były łamane ich prawa w państwach, których mieszkali/mieszkają? Czy to tylko wybieg propagandowy by odzyskać wpływy w regionie?
Integrowanie w sprawy wewnętrzne drugiego kraju to nie jest łamanie prawa. Ustawą :!: Póki co była chyba tylko jedna ustawa, która dotyczyła Ukraińców. Część mieszkańców Ukrainy może uważać się za Rosjan, ale de facto są Ukraińcami. Po drugie niektóre kwestie można załatwić drogą dyplomatyczną, a nie siłową.
No to dalsze pisanie nie ma sensu. Ja nie hołduję zasadom dyktatorskim i odbieraniu praw ludziom, ty tak. Nie mam ochoty Ciebie przekonywać i jest to pewnie bezcelowe. Trochę śmieszne jest wyskakiwanie co i rusz z konstytucją jeżeli hołduje się takim rzeczom, no ale każdy ma prawo mieć podwójne standardy. Twój punkt widzenia zapewne podziela Putin, choć naturalnie nie może sobie tak beztrosko mówić takich rzeczy.[/quote:2fxf49qa]Cytat:
[quote:2fxf49qa]Tak w tym momencie hołduję, bo widzę analogię w historii, i nie mam ochoty widzieć kolejnego Hitlera pukającego do naszych bram.
To ja proponuję powitaj Putina, jak wejdzie do Polski kwiatkami. Ja wolę wybrać mniejsze zło teraz niż w przyszłości miało się wydarzyć większe.
Hołduję dyktaturze kiedy trzeba, a widzę, że jeżeli chcemy mieć mur zamiast furtkę dla Rosji to trzeba zdusić separatyzm Krymu i pozostawienie go w takim stanie jaki jest.
W internetach masz prawo widzieć sobie co tylko Ci się podoba, odbierać komukolwiek chcesz prawa itd. Jako że nie jesteś politykiem ani osobą publiczną nikt Ciebie za takie poglądy ścigać nie będzie, nieważne jak bardzo odstawałyby od dzisiejszych standardów i europejskiego systemu wartości. Jak już pisałem dalsze pisanie sensu nie ma, masz prawo do stosowania podobnie jak USA podwójnych standardów i tyle. Mnie głosząc jakieś paranoiczne wróżby i szerząc "tanią" propagandę nie przekonasz że trzeba dusić krymski separatyzm.
Przynajmniej nigdy nie zapomna kto zdobyl ich stolice ;)Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Przeciez ktos musi dac bron rekrutom CIA ;)Cytat:
Polska to poligon doswiadczalny dla amerykanskich rakiet?Lepiej juz niechaj je przetestuja w prawdziwych warunkach bojowych szerzac przy okazji demokracje.Cytat:
Ukraina ma raptem...23 lata.Przedtem byla pod panowaniem Korony,carow a pozniej sekretarzy.Kiedy Ukraincy poczuli ze sa "wolni" w latach 40 ubieglego wieku podzielili sie ta wiadomoscia z wszystkimi mniejszosciami narodowymi.Wole zeby wsciekle psy byly na smyczy niz na wolnosci...Cytat:
A jakiz to ten interes narodowy jest?Cytat:
Pozwolono rowniez zeby niepozorna banda krzykaczy ze swastykami doszla do wladzy.Cytat:
To ktos juz sie dosiadl do stolu w krojeniu Ukrainy?Cytat:
Skoro przeszla jedna przejda kolejne ;)Cytat:
Nie doszlo do uzycia sily dzieki zolnierzom rosyjskim.Regularna armia to nie to samo co milicja lub Berkut .Rosja moze miec na Krymie 25tys zbrojnego chlopa bodajze .Pytanie czego tam USA sie pcha?Cytat:
No popatrz a banderowcy wrecz sie rwali do rozmow tylko owczesne wladze jakies niechetne im byly :lol:Cytat:
Nazisci przejeli kontrole nad Ukraina.BBC tradycyjnie krotko i z mostu bez owijania w bawelne
http://www.prisonplanet.com/bbc-now-adm ... raine.html
[youtube:1pa7qfbt]http://www.youtube.com/watch?v=5SBo0akeDMY[/youtube:1pa7qfbt]
Tymczasem w kraju stojacym na strazy wolnosci slowa:
http://www.prisonplanet.com/obama-bans- ... g-u-s.html
Oj cos czuje ze ta wolna Ukraina zacznie sie wyludniac jak druga Irlandia i trzecia Japonia :lol:
http://www.prisonplanet.com/the-looting ... begun.html
A teraz cos dla forumowiczow z zylka do interesow.Kto pierwszy ten lepszy ;)
http://www.signo.com.pl/pl/25/informacje/2/94/
http://polishproperty.eu/informacje/pol ... nych.html#
http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/ ... 56839,4206