Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
Więc koncepcja federacyjna Pilsudskiego jest dla Ciebie debilna, brawo!
Obecnie mamy inna sytuacje geopolityczna anizeli za czasow Marszalka.Technika wojskowa takze ulegla metamorfozie a z nia taktyka prowadzenia dzialan bojowych.Zadne "bufory" nie gwarantuja bezpieczenstwa.To byl dobry pomysl na owczesne armie a nie na obecne pociski balistyczne.
Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
Ukraina Cię nie dorwie na wyspach.
No to jest "argument" w dyskusji kolejny raz zreszta zastosowany.Jesli szukasz pracy to daj znac ale na PW.Juz wystarczajaco zaspamowales ;)
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
jak islamiści zdominują np. jakiś region we Francji. Zaczną twierdzić, że nie mogą żyć zgodnie z przykazaniami Koranu, że łamane są ich prawa i nagle zaczną żądać odłączenia go od reszty kraju, to wtedy też ich poprzesz czy stwierdzisz, że islam jest zły i trzeba ich spacyfikować.
Kolejny raz posilkujesz sie swoja wyobraznia czyniac z jej wytworow "fakty" ktore nastepnie wykorzystujesz jako "argumenty"
Cytat:
banderowcy, i banderowcy, wszędzie ich widzisz a zobaczysz zapewne jeszcze więcej jak dojdzie do oddzielenie Krymu.
Armia rosyjska to nie Berkut wiec moze byc wesolo :lol:Na powaznie tak dlugo jak tam stacjonuja Rosjanie tak dlugo nie pojawi sie zaden banderowiec
Cytat:
Banderowcy - Rosja. Hmmm.... zastanówmy się kto nas może bardziej pokąsać....
Zstanowmy sie z kim mamy wieksze obroty handlowe i kto jest dla Polski partnerem strategicznym w kwestii gospodarczej
Cytat:
Śmiać mi się chce, i płakać jak widzę taką propagandę rodem z Kremla:
Mam to samo przegladajac polskie newsy przescigajace sie coraz to nowych sensacjach z Moskwy.Nawet komune przebili w tym probanderowskim belkocie :lol:
Cytat:
Ha ha :D jak rozumiem przejęli składy wojskowe, budynki rządowe, rozgłośnie radiowe.
Sprawdz sklad obecnego rzadu w Kijowie i znajdz mi jednego nie nacjonaliste.Zas co do skladow wojskowych to banderowcy sobie niezle w nich baraszkuja
http://polish.ruvr.ru/news/2014_03_08/N ... Igla-5306/
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
W Twoim pisaniu próżno szukać głębszej myśli i podstaw rzetelnej analizy w oparciu o polityczną rzeczywistość.
Jaka "analiza" taka na nia reakcja :arrow:
Cytat:
Cytat:
Za to mamy jątrzenie o tym jak zły zachód za pomocą ukraińskich nazistów sieje zamęt,
Moje "jatrzenie" w porownaniu do tego co sie dzieje w polskich mediach to szczyt wyrachowania i tolerancji.Nie ja bombarduje spoleczenstwo informacjami o grozbie wojny i mozliwych tego konsekwencjach.Jaka szkoda ze "obiektywne" stacje nie informuja o postepach sledztwa w sprawie ostrzalu snajperskiego w Kijowie...
http://www.prisonplanet.com/everyone-ag ... lprit.html
http://www.monitor-polski.pl/snajperzy- ... ent-145477
...i rozpoczetej wyprzedazy Ukrainy.MFW kilka panstw juz powalil na kolana
http://polish.ruvr.ru/news/2014_03_09/K ... ainy-3205/
Cytat:
Zadowalamy większość, mniejszość mając gdzieś. Brawo :!: Właśnie odbieramy prawa mniejszością :!:
Zdefiniuj rzady wiekszosci nad mniejszoscia oraz mniejszosci nad wiekszoscia ;)
Cytat:
Na Litwie nowy rząd nie zezwala na dwujęzyczne tablice, na naukę polskiego w szkołach,
Ci sami ludzie co w Kijowie moze tylko mniej impulsywni aczkolwiek majacy zblizone poglady odnosnie Polakow w ich krajach
Cytat:
Ptaszki Ci wyśpiewały o aresztowaniu? Ja jakoś nie słyszałem. Linka poproszę.
Co prawda pytanie nie jest kierowane do mnie lecz sluze linkowa pomoca
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ecku_.html
Cytat:
Uważasz, że złamanie konstytucji przez Majdan jest przyzwoleniem na to by Krym zrobił to samo?
Krym nie lamie konstytucji tylko nie uznaje obecnych wladz ktore w sposob calkowicie niekonstytucjonalny przejely rzady w Kijowie.
Cytat:
Ja czekam aż Chiny upomną się o Syberię, żyje ich tam już ponad 1mld, ciekawe co powie wtedy Putin :lol: :lol:
Strach pomyslec jak te dyrdymaly uslysza Indianie w USA 8-)
Cytat:
Tylko czekać, aż ucierpią chińskie interesy,
Sprawdz kogo popieraly Chiny w sporze o Kosowo,Irak,Afganistan czy ostatnio Syrie ;)
Cytat:
Byla wystosowana nota dyplomatyczna do wladz autonomii lub Ukrainy?Wiec ja tez mam takie same "info" o zamknieciu Forum :lol:
Cytat:
Jeśli to prawda z tymi złożami gazu, to istniałaby możliwość uniezależnienia się w jakimś tam stopniu od rosyjskiego gazu zarówno dla Ukrainy i po części dla nas.
Kto zbuduje kolejny rurociag?Po za tym nie po to Niemcy kladli Gazociag Polnocny zeby teraz Ukraincy im torpedowali inwestycje ;)
Do wlasnego osadu
http://www.monitor-polski.pl/jerzy-truc ... nt-page-2/
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/der-tage ... osja/f6n20
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... lsko/tprve
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
jak islamiści zdominują np. jakiś region we Francji. Zaczną twierdzić, że nie mogą żyć zgodnie z przykazaniami Koranu, że łamane są ich prawa i nagle zaczną żądać odłączenia go od reszty kraju, to wtedy też ich poprzesz czy stwierdzisz, że islam jest zły i trzeba ich spacyfikować.
Kolejny raz posilkujesz sie swoja wyobraznia czyniac z jej wytworow "fakty" ktore nastepnie wykorzystujesz jako "argumenty"
Przynajmniej mam bogatą wyobraźnię, co powinno się chwalić, nie negować. To nie był "argument" tylko przykład hipotetyczny.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
banderowcy, i banderowcy, wszędzie ich widzisz a zobaczysz zapewne jeszcze więcej jak dojdzie do oddzielenie Krymu.
Armia rosyjska to nie Berkut wiec moze byc wesolo :lol:Na powaznie tak dlugo jak tam stacjonuja Rosjanie tak dlugo nie pojawi sie zaden banderowiec
Tak, długo jak "stacjonują" tak Rosjanie, nie ma mowy o żadnym porozumieniu.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Banderowcy - Rosja. Hmmm.... zastanówmy się kto nas może bardziej pokąsać....
Zstanowmy sie z kim mamy wieksze obroty handlowe i kto jest dla Polski partnerem strategicznym w kwestii gospodarczej
Mamy przymknąć oko na gwałt, ponieważ liczy się kasa w życiu. Interesujące zasady moralne.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Śmiać mi się chce, i płakać jak widzę taką propagandę rodem z Kremla:
Mam to samo przegladajac polskie newsy przescigajace sie coraz to nowych sensacjach z Moskwy.Nawet komune przebili w tym probanderowskim belkocie :lol:
Pod łóżkiem Ci się nie schowali przypadkiem? Banderowcy byli już od dawna na Ukrainie, Rosja rozlała się na Krymie od niedawna.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Ha ha :D jak rozumiem przejęli składy wojskowe, budynki rządowe, rozgłośnie radiowe.
Sprawdz sklad obecnego rzadu w Kijowie i znajdz mi jednego nie nacjonaliste.Zas co do skladow wojskowych to banderowcy sobie niezle w nich baraszkuja
http://polish.ruvr.ru/news/2014_03_08/N ... Igla-5306/
Andrij Deszczyc, b. ambasadora Ukrainy w Finlandii - kryptobandarowiec :D
A co do składów, to potwierdzony fakt, że to banderowcy czy Twoja wyobraźnia?
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Zadowalamy większość, mniejszość mając gdzieś. Brawo :!: Właśnie odbieramy prawa mniejszością :!:
Zdefiniuj rzady wiekszosci nad mniejszoscia oraz mniejszosci nad wiekszoscia ;)
Kompromis według Ciebie nie istnieje :?:
W końcu ktoś się pofatygował. Zarzuty wobec niego były słuszne.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Uważasz, że złamanie konstytucji przez Majdan jest przyzwoleniem na to by Krym zrobił to samo?
Krym nie lamie konstytucji tylko nie uznaje obecnych wladz ktore w sposob calkowicie niekonstytucjonalny przejely rzady w Kijowie.
Jesteś pewien, że nie łamie?
http://libr.sejm.gov.pl/tek01/txt/konst/ukraina.html
Cytat:
Art. 2. Suwerenność Ukrainy rozciąga się na całe jej terytorium.
Ukraina jest państwem unitarnym.
Terytorium Ukrainy w obecnych granicach stanowi nienaruszalną całość
Tak, jak już pisałem w sprawię ustawy o jężyku rosyjskim, która również by nie przeszła, gdyby sprawę skierowano do Sądu Najwyższego:
Cytat:
Art. 10. Językiem państwowym na Ukrainie jest język ukraiński.
Państwo zapewnia wszechstronny rozwój i funkcjonowanie języka ukraińskiego we wszystkich sferach życia społecznego na całym terytorium Ukrainy.
Na Ukrainie gwarantuje się swobodny rozwój, używanie i ochronę języka rosyjskiego oraz innych języków mniejszości narodowych Ukrainy.
Państwo popiera naukę języków obcych umożliwiających porozumiewanie się między narodami.
Możliwość stosowania różnych języków na Ukrainie gwarantuje konstytucja Ukrainy, a określa ustawa.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Ja czekam aż Chiny upomną się o Syberię, żyje ich tam już ponad 1mld, ciekawe co powie wtedy Putin :lol: :lol:
Strach pomyslec jak te dyrdymaly uslysza Indianie w USA 8-)
Przecież mają do tego prawo.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Jeśli to prawda z tymi złożami gazu, to istniałaby możliwość uniezależnienia się w jakimś tam stopniu od rosyjskiego gazu zarówno dla Ukrainy i po części dla nas.
Kto zbuduje kolejny rurociag?Po za tym nie po to Niemcy kladli Gazociag Polnocny zeby teraz Ukraincy im torpedowali inwestycje ;)
Marsjanie z Wenus :roll:
Wywieziono złoto z Ukrainy... 8-)
http://wolna-polska.pl/wiadomosci/ukrai ... ny-2014-03
"... Później do redakcji zadzwonił jeden z odpowiedzialnych pracowników byłego Ministerstwa Dochodów i Opłat, który powiedział, że według jego informacji, dzisiaj w nocy na mocy rozporządzenia jednego z „nowych przywódców” Ukrainy, do USA została przetransportowana cała rezerwa złota Ukrainy..."
Tego złota już więcej nie zobaczą, Niemcy od lat próbują odzyskać swoje złoto z USA i nic z tego.
Czyżby do mediów głównego nurtu w końcu przenikała inna narracja i ocena wydarzeń na Ukrainie?
http://wiadomosci.onet.pl/kozakiewic...kretesem/ensk2
Wybaczcie, że przeklnę, ale co raz większy bu*del za wschodnią miedzą, a jak widzę, Waszyngton i Moskwa już sobie tort podzieliły...
http://www.polityka.pl/tygodnikpolit...gra-putin.read
Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Częściowo się zgodzę, częściowo się nie zgodzę z byłym ambasadorem. Zgodzę się, że wdepnęliśmy na Ukrainie, co powtarzałem od samego początku. Ukrainy jako nasz sojusznik, również odpada lepsze by było państwo neutralne zarówno względem UE jak i Rosji.
Z czym się nie zgodzę:
Cytat:
Ja myślę, że Kreml nie planuje przyłączenia Krymu do Federacji Rosyjskiej i że plan Kremla co do przyszłości półwyspu jest identyczny z planem dotyczącym całej Ukrainy - mówi
Rosja już praktycznie przyłączyła półwysep, trzeba być ślepym by tego nie zauważyć. Parlament Krymu już przegłosował przyłączenie do Rosji, przeciwko było chyba tylko 4 posłów. Niedługo w Dumie odbędzie się głosowanie za ustawę finalizującą przyłączenie Krymu.
Częściowo się zgodzę, częściowo nie:
Cytat:
Były ambasador zauważa też, że "polska porażka ma jeszcze jeden wymiar". - Bowiem, co będzie, jeśli Rosja spacyfikuje obecny chaos na Ukrainie i przywróci ten kraj do politycznego i społecznego ładu. Nie będzie to, rzecz jasna, ład neo-nazistowski, ale zapewne jakaś forma twardych rządów autorytarnych, kontrolowanych w pełni i administrowanych z Moskwy. Czy taki scenariusz jest niemożliwy? Ależ możliwy najbardziej ze wszystkich - stwierdza.
Czyli tak ja w Gruzji, Rosja odłączy region, nowy rząd upadnie a na jego miejscu postawią marionetkę z Kremla. Rusofobia jest jakby nie patrzeć uzasadniona, Kreml coraz śmielej sobie poczyna, pacyfikuje kolejny już kraj, który mu się sprzeciwił. Mówienie, że należy siedzieć cicho jest jak dla mnie pewną analogią. Najpierw Wlk. Brytania wyłamuje się by sprzeciwić się Putinowi, teraz Niemcy zrzucają na nas winę. Jestem ciekawy co Niemcy by zrobili jak pod ich granicą działy by się takie rzeczy.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
N
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Cytat:
Podobieństw jest zaskakująco dużo. Krym był kiedyś we władaniu słabego państwa, wtedy imperium osmańskiego, dziś porewolucyjnej Ukrainy. W obu przypadkach w roli agresora wystąpiła Rosja.
Bardzo "poważnie" prezentuje się dziennikarz pisząc takie bzdury. Swoją drogą Krym nigdy realnie we władaniu porewolucyjnej Ukrainy to nie był.
Cytat:
Wywieziono złoto z Ukrainy... 8-)
http://wolna-polska.pl/wiadomosci/ukrai ... ny-2014-03
"... Później do redakcji zadzwonił jeden z odpowiedzialnych pracowników byłego Ministerstwa Dochodów i Opłat, który powiedział, że według jego informacji, dzisiaj w nocy na mocy rozporządzenia jednego z „nowych przywódców” Ukrainy, do USA została przetransportowana cała rezerwa złota Ukrainy..."
Inny artykuł z tej strony twierdzi że Izrael wysłał wojska do Odessy... Także ich rewelacje zbytnio autentyczne się nie wydają.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Obecnie mamy inna sytuacje geopolityczna anizeli za czasow Marszalka.Technika wojskowa takze ulegla metamorfozie a z nia taktyka prowadzenia dzialan bojowych.Zadne "bufory" nie gwarantuja bezpieczenstwa.To byl dobry pomysl na owczesne armie a nie na obecne pociski balistyczne.
Pierwsze zdanie- oczywiście, drugie- trochę słabo... Pociski balistyczne (rozumiem że piszesz o WRB?) są bronią stricte strategiczną, bardziej są podporą dyplomacji, są bronią typowo odstraszającą nie biorącą udziału w żadnym konflikcie zbrojnym od chwili swego powstania, a broń N nigdy nie użyta po 9 sierpnia 1945... Państwa posiadające ją jej po prostu nie używają. Korea, Indochiny, Yom Kippur, Falklandy, Irak. Wszędzie tam główną rolę odgrywała strategia i taktyka nie uwzględniająca arsenału N! Projekcja siły, pole manewru, kanalizowanie ataku sił przeciwnika, to wszystko jest niezmienne. Od położenia sił atakujących względem sił broniących wciąż b. wiele zależy. Stąd naprężanie muskułów w czasie kryzysu kubańskiego zakończyło się blokadą (kwarantanną) Karaibów przez US.NAVY , a nie startem R7. To flota Royal Navy musiała przewieźć (trochę pomógł RAF) wszystko co niezbędne by odbić Falklandy/Malwiny i brak dobrych wyjściowych pozycji - praktycznie z pokładów okrętów sprawił tak wiele problemów-po prostu brak dogodnej rubieży wyjściowej .(Dlatego nie było zdjęcia uśmiechniętej Żelaznej damy z palcem nad guzikami, w gazetach z podpisem- dajemy wam tydzień do namysłu, później żegnajcie się z Buenos Aires :D, nie wszystko jest takie proste jak Ci się wydaje... ) To rozlokowanie dywizji na granicy saudyjsko-irackiej i działanie lotnictwa, a nie rakiet balistycznych przesądziło o takim a nie innym finale pustynnej tarczy/burzy. Nie zającu, pewne zasady konfliktów zbrojnych się nie zmieniają, choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość ;) Samo zgromadzenie wojsk w okolicach Kaliningradu świetnie wystawiło by je na cel z powodu skanalizowania. O flocie bałtyckiej nie wspomnę. Gorycz i wstyd Putina gdy zamawiał Mistrale świadczy o ciągle ważnym nawet dla Rosjan aspekcie projekcji siły z kierunku morskiego. Pokazanie światu że po desantowcach Ivan Rogov (lata 80-te) stocznie rosyjskie nie maja nic do zaproponowania ojczystej flocie to przejaw prawdziwej zapaści w budownictwie wojenno-morskim naszego wielkiego brata. :lol: Reasumując- dyplomacja w cieniu rakiet kończy się gdy wystrzeli pierwszy AKM lub M-16. I dobrze by tak dalej było dla nas wszystkich. Tajwan tez już dawno wróciłby do "macierzy" gdyby Twoja wizja była realistyczna.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Gajusz Mariusz pisze: Ukraina Cię nie dorwie na wyspach.
No to jest "argument" w dyskusji kolejny raz zreszta zastosowany.Jesli szukasz pracy to daj znac ale na PW.Juz wystarczajaco zaspamowales ;)
To jak pięknie wysnułeś swój wniosek w formie komentarza z mojego życzliwego zapewnienia by nie trzęsło się Twe zajęcze serduszko na widok każdego Ukraińca to jakiś szczyt wirtuozerii myślowej typowej dla Lepus europaeus. Ja sobie całkiem dobrze radzę w naszej dalekiej od doskonałości ojczyźnie. Jeżeli Cię coś zmusiło do emigracji i teraz stoisz twardo na nogach, to bardzo Ci się chwali Twa gotowość niesienia pomocy rodakom. Rozejrzyj się. Pełno wokół Ciebie ich na przysłowiowych zmywakach które nie odpowiadają ich ambicji i wykształceniu. Pomagaj wiedzą i doświadczeniem, ale nie plącz się w komentarzach na forum.
Przejrzałem kilka stron wstecz tego tematu i niekiedy piszesz że nienawidzisz tylko banderowców. Ale co i rusz odkrywasz się pisząc np że osoby na Krymie nie cieszący się z obecności wojsk rosyjskich to... banderowcy. Więc wszyscy nie-Rosjanie to dla Ciebie banderowcy. BRAWO! OKLASKI!
"Ukraina ma raptem...23 lata.Przedtem byla pod panowaniem Korony,carow a pozniej sekretarzy.Kiedy Ukraincy poczuli ze sa "wolni" w latach 40 ubieglego wieku podzielili sie ta wiadomoscia z wszystkimi mniejszosciami narodowymi.Wole zeby wsciekle psy byly na smyczy niz na wolnosci..."
To też są Twoje słowa (stąd mój głęboki niepokój o los zajęcy na wyspach...). Te zdania też raczej odnoszą się do ogółu Ukraińców, przynajmniej tak z nich wynika. A więc drogi zajączku, 23 lata niepodległej Ukrainy NIGDY nie sprawiło aby Polska była w JAKIKOLWIEK sposób zagrożona z jej strony. I choćbyś nie wiem jak się tu gimnastykował, choćbyś nie wiem jak tu spamował swoimi postami o zagrożeniu dla sąsiadów Ukrainy, tak u nas nad Wisłą po prostu są one jak wołanie o zagrożeniu ze strony sympatyków obecności Łotyszy w WAFFEN SS. Są to dla nas zagrożenia jeżeli rzeczywiste, to tak marginalne w porównaniu z chęcią odbudowy swej strefy wpływów przez Rosję, że wprost nieistotne i niezauważalne. Większe zagrożenie dla nas tutaj stanowią ukraińscy kierowcy TIR-ów, niż ci już wprost mityczni banderowcy. Ale i nie większe jak kierowcy TIR-ów Łotysze czy nie owijając w bawełnę nasi rodacy...
cytat: "Mam to samo przegladajac polskie newsy przescigajace sie coraz to nowych sensacjach z Moskwy.Nawet komune przebili w tym probanderowskim belkocie :lol:"
Przecież sam przytaczasz ciągle to nowe linki do tychże polskich newsów, więc jak to jest z tymi portalami? ;)
I jeszcze jedno- często się burzysz że zarzucają Ci bycie tubą propagandy rosyjskiej. Dopóki będziesz wstawiał linki do takiej propagandówki jak Radio Głos Rosji, to FAKTYCZNIE NIĄ JESTEŚ :? Zainteresowanych tym tematem szczególnie zapraszam do poszukania wiedzy na temat historii tego radia i jego celów statutowych. ZAJĄC, BRAWO! OKLASKI!
Cytat:
Zamieszczone przez Andzia
Tego złota już więcej nie zobaczą, Niemcy od lat próbują odzyskać swoje złoto z USA i nic z tego.
Nieprawda -> http://www.bloomberg.com/news/2014-01-2 ... -2014.html