Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
To nie jest prasa z "mojej bajki", ale jak się wstawia tu rosyjską propagandę, to można i to:
http://www.gazetapolska.pl/30224-krymsc ... ira-putina
Up. Jeszcze zdąży Rosja zacząć destabilizować, ale obawiam się że nie będzie musiała. Sytuacja gospodarcza jest tragiczna, a to zawsze skutkowało dochodzenie do władzy grup skrajnych i radykalnych. A Kreml wystarczy że unieważni obniżkę gazu...
Najpierw inny temat.
Okazuje się, że idiotów nie brakuje:
http://biznes.onet.pl/tk-rozpatrzyl-...1,1,news-detal
Co dziwne, za niekonstytucyjnością tego gniota prawnego opowiadała się Prokuratura Generalna.
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Jak dla mnie to już jest tylko czysta formalność mająca potwierdzić, to co się do tej pory wydarzyło.
Formalność formalnością, ale trzymajmy się stanu faktycznego.
Cytat:
Rosjanie przecież już utworzyli nową granicę, ich wojsko rozlało się po Krymie zajmując ukraińskie bazy wojskowe. Takie zachowanie Rosji świadczy, o tym, że Kreml nie dąży do pokojowego rozwiązania konfliktu, prędzej do wojny z Ukrainą, zakończoną ustaleniem prorosyjskiego rządu.
Silny prędzej czy później przestanie bawić się w dyplomatyczną kurtuazję. Zresztą z kim Rosja ma negocjować, z władzą w Kijowie której nie uznaje?
Cytat:
To jest oczywiste, dla tego nie popierałem działań Majdanu i do tej pory tego nie robię, ale jestem za Ukrainą w obecnych granicach.
I na tym polega problem, działania Rosji to reakcja, majdan to przyczyna. Oczywiście nie twierdzę, że Rosja może wszystko, ale niestety trzeba liczyć się z reakcją Kremla jak się popiera przewrót w kraju tuż pod jego bokiem.
Cytat:
Jak dla mnie trochę za późno doszło do rozmów obu stron.
No dobrze ale o czym miałyby być te rozmowy? Jeśli pamięć mnie nie myli majdanowcy domagali się ustąpienia Janukowycza, więc miał on negocjować z nimi własne odejście? Dlaczego?
Cytat:
Działania Rosji aby obsadzić swego człowieka na stołku przypominają czasy zimnej wojny i ZSRR. Ukraina bez dużej pomocy z zewnątrz nie wyjdzie z kryzysu, a takich mld. nie da ani Rosja ani tym bardziej Zachód. Putin równie dobrze mógł poczekać kilka lat, bo nowy rząd upadł by równie szybko jak inny. Swymi działaniami zraził do siebie nie tylko zachód, ale i wielu Ukraińców.
Jak już pisał Witia, Rosja nie jest w tym odosobniona. Czy Putin mógł poczekać kilka lat, to już jego wybór, być może uznał, że nie ma tyle czasu. A czy zraził do siebie Zachód to kwestia dyskusyjna. Oficjalnie jest wielki hałas, ale jak przychodzi do sankcji gospodarczych to już tak różowo nie jest. Nie mówię już o opinii publicznej krajów zachodnich, która wcale jednogłośnie Putina od czci i wiary nie odsądza. Nawet w Polsce, gdzie jednak w mediach konflikt jest przedstawiany jednostronnie społeczność ma też krytyczne uwagi do nowej władzy w Kijowie. Co do zrażenia Ukraińców, to myślę, że ci którzy są krytyczni wobec Putina byli takimi zanim rozpoczęła się ta całą zabawa z Krymem. Istotne dla Putina jest to, ilu mieszkańców Ukrainy uzna go za sojusznika.
Cytat:
Zgodzę się, że konstytucja została pogwałcona, a my popieraliśmy to w imię jakiś wydumanych zasad. Majdan zrobił źle zrywając umowę, ale też jakoś zbytnie nie widać by Janukowycz zabiegał o urząd. Wygłosił zaledwie dwie konferencje prasowe, podczas, których było widać, że stał się "zakładnikiem" Kremla.
Nie mogło być inaczej, Janukowycz wydaje się być już politycznym trupem, ale przykry fakt jest taki, że zgodnie z prawem on nadal jest prezydentem Ukrainy.
Cytat:
Ciężko powiedzieć, nie wyszło na ulicę, nie poparli ani jednej ani drugiej strony. Generałowie dali chyba, Janukowyczowi czas na rozwiązanie konfliktu, więc prędzej stali po środku i nie chcieli się mieszać. W bazach wojskowych na Krymie nadal żołnierze są wierni Ukrainie, chociaż słyszałem, że część pod lufami przysięgła wierność Rosji.
Ja jednak myślę, że armia podzielona jest podobnie jak ukraińskie społeczeństwo. Wierność Rosji to chyba nie. Raczej autonomii Krymu, przynajmniej tak miał uczynić dowódca floty ukraińskiej.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
To, że cały świat zachodni popiera Majdan i nową władzę, wynika tylko z tego, że jest ona z naszego punktu widzenia politycznie lepszym rozwiązaniem, niż stronnictwo Janukowycza, które było definitywnie związane z Rosją.
W rzeczy samej. Nie ma tu jakiejś obiektywnej sprawiedliwości, która jest np. po stronie zachodu, albo Rosji. Rozbieżne interesy i wpływy, to wszystko, choć na ogół próbuje nam się wmówić, że ci dobrzy to my.
Cytat:
Jednak działa Rosji wobec Ukrainy można nazwać "wojną bez ofiar", póki nie zginął żaden żołnierz z obu stron nie będzie zapewne formalnego wypowiedzenia wojny.
Nawet gdyby zginął to prawdopodobnie nazwano by to incydentem. Wojny Ukraina się boi i słusznie zresztą, bo ją przegra. Putin doskonale o tym wie. O Krymie zadecyduje referendum. Precedens był w postaci Kosowa i Autonomia Krymu, jeśli dobrze kojarzę, się na niego powołała.
Cytat:
Zadziwiający jest fakt, że Rosja nie skorzystała ze swoich narzędzi gospodarczych by zdestabilizować kraj, jak wygra opozycja.
Na to przyjdzie czas.
Cytat:
Putin momentalnie wysłał wojska na Krym, po pretekstem ochrony Rosjan tam mieszkających. Wcześniej czy później na drodze kolejnych wyborów wygrałoby prorosyjskie ugrupowanie. Nagła interwencja na Krymie budzi moim zdaniem słuszny niepokój.
Myślę, że wydarzenia na Ukrainie stały się dla Rosji doskonałą okazją. Dlaczego szybko? Być może również dlatego, że po wyborach w maju na Ukrainie pojawią się pierwsze władze, które Rosja będzie musiała uznać i podjąć z nimi w jakimś zakresie rozmowy. Na chwilę obecną nic nie musi i ma ku temu formalne podstawy.
Cytat:
Pytanie czy strefa wpływów Rosji zakończy się na Ukrainie czy też sięgnie np. krajów bałtyckich, gdzie stacjonuje NATO.
Rosyjska strefa wpływów zawsze tam sięga, tyle że po wejściu do NATO te kraje mają znacznie lepszą pozycje na wypadek sporów z Moskwą. Dopóki NATO będzie w miarę silne, to armia rosyjska tam nie wkroczy by ochronić swoich obywateli. Natomiast warto podkreślić, że obecność armii rosyjskiej na Krymie to bardziej skomplikowana sprawa. Pod pewnymi względami i w ograniczonym stopniu może ona tam przebywać na podstawie wcześniejszych umów.
Cytat:
Na Ukrainie mamy coraz mocniejszy prawy nacjonalistyczny sektor, który będzie rósł w siłę za sprawą działań Rosji. A to może odbić się czkawką i w naszym kraju.
Trzeba było go nie popierać.
Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Cytat:
Jak dla mnie to już jest tylko czysta formalność mająca potwierdzić, to co się do tej pory wydarzyło.
Formalność formalnością, ale trzymajmy się stanu faktycznego.
To stan faktyczny jest taki, że Rosja wyznaczyła już i obsadziła swoimi ludźmi przejście graniczne pomiędzy Krymem a Ukrainą.
Cytat:
Cytat:
Rosjanie przecież już utworzyli nową granicę, ich wojsko rozlało się po Krymie zajmując ukraińskie bazy wojskowe. Takie zachowanie Rosji świadczy, o tym, że Kreml nie dąży do pokojowego rozwiązania konfliktu, prędzej do wojny z Ukrainą, zakończoną ustaleniem prorosyjskiego rządu.
Silny prędzej czy później przestanie bawić się w dyplomatyczną kurtuazję. Zresztą z kim Rosja ma negocjować, z władzą w Kijowie której nie uznaje?
Państwa UE starały się rozwiązać to na drodze dyplomatycznej, jednak Putin uchylał się od negocjacji. Dopiero gdy Krym został obsadzony całkowicie przez zwolenników Rosji i jej wojsk wówczas Putin stwierdził, że jest gotowy do rozmów.
Cytat:
Cytat:
To jest oczywiste, dla tego nie popierałem działań Majdanu i do tej pory tego nie robię, ale jestem za Ukrainą w obecnych granicach.
I na tym polega problem, działania Rosji to reakcja, majdan to przyczyna. Oczywiście nie twierdzę, że Rosja może wszystko, ale niestety trzeba liczyć się z reakcją Kremla jak się popiera przewrót w kraju tuż pod jego bokiem.
Dlatego popieranie było błędem, ale nie możemy również siedzieć cicho jak Rosja popiera separatystów krymskich, po czym wysyła wojska w imię ochrony ludności.
Cytat:
Cytat:
Jak dla mnie trochę za późno doszło do rozmów obu stron.
No dobrze ale o czym miałyby być te rozmowy? Jeśli pamięć mnie nie myli majdanowcy domagali się ustąpienia Janukowycza, więc miał on negocjować z nimi własne odejście? Dlaczego?
Wierzę, że w życiu można osiągnąć kompromis pomiędzy stronami. Janukowycz mógł zarządzić przedterminowe wybory prezydenckie, dla dobra Ukrainy. Nawet gdyby to zrobił, to i tak Majdanu zapewne by to nie przekonało. Postawili twardy warunek, którego spełnienie było by trudne. Jak dla mnie zachowali się jak dziecko, które rzuca się na ziemie i płacząc krzyczy "ja chcę".
Cytat:
Cytat:
Działania Rosji aby obsadzić swego człowieka na stołku przypominają czasy zimnej wojny i ZSRR. Ukraina bez dużej pomocy z zewnątrz nie wyjdzie z kryzysu, a takich mld. nie da ani Rosja ani tym bardziej Zachód. Putin równie dobrze mógł poczekać kilka lat, bo nowy rząd upadł by równie szybko jak inny. Swymi działaniami zraził do siebie nie tylko zachód, ale i wielu Ukraińców.
Jak już pisał Witia, Rosja nie jest w tym odosobniona. Czy Putin mógł poczekać kilka lat, to już jego wybór, być może uznał, że nie ma tyle czasu. A czy zraził do siebie Zachód to kwestia dyskusyjna. Oficjalnie jest wielki hałas, ale jak przychodzi do sankcji gospodarczych to już tak różowo nie jest. Nie mówię już o opinii publicznej krajów zachodnich, która wcale jednogłośnie Putina od czci i wiary nie odsądza. Nawet w Polsce, gdzie jednak w mediach konflikt jest przedstawiany jednostronnie społeczność ma też krytyczne uwagi do nowej władzy w Kijowie. Co do zrażenia Ukraińców, to myślę, że ci którzy są krytyczni wobec Putina byli takimi zanim rozpoczęła się ta całą zabawa z Krymem. Istotne dla Putina jest to, ilu mieszkańców Ukrainy uzna go za sojusznika.
Z tymi sankcjami to UE się zbłaźniła, najpierw był krzyk o tym, potem cisza, a jak przyszło co do czego to większość krajów się wycofała.
Putina popiera na pewno wschód i Krym, zachód jest za dołączeniem do EU. Każdy region widzi poprawę swoich warunków gospodarczych u kogoś innego.
Cytat:
Cytat:
Zgodzę się, że konstytucja została pogwałcona, a my popieraliśmy to w imię jakiś wydumanych zasad. Majdan zrobił źle zrywając umowę, ale też jakoś zbytnie nie widać by Janukowycz zabiegał o urząd. Wygłosił zaledwie dwie konferencje prasowe, podczas, których było widać, że stał się "zakładnikiem" Kremla.
Nie mogło być inaczej, Janukowycz wydaje się być już politycznym trupem, ale przykry fakt jest taki, że zgodnie z prawem on nadal jest prezydentem Ukrainy.
I przy okazji marionetką Kremla. Chociaż zapewne nie tak wyobrażał sobie swoją przyszłość.
Cytat:
Cytat:
Ciężko powiedzieć, nie wyszło na ulicę, nie poparli ani jednej ani drugiej strony. Generałowie dali chyba, Janukowyczowi czas na rozwiązanie konfliktu, więc prędzej stali po środku i nie chcieli się mieszać. W bazach wojskowych na Krymie nadal żołnierze są wierni Ukrainie, chociaż słyszałem, że część pod lufami przysięgła wierność Rosji.
Ja jednak myślę, że armia podzielona jest podobnie jak ukraińskie społeczeństwo. Wierność Rosji to chyba nie. Raczej autonomii Krymu, przynajmniej tak miał uczynić dowódca floty ukraińskiej.
Jak na razie jest to odosobniony przypadek, żadna z jednostek wojskowych na Krymie nadal twierdzi, że jest wierna Ukrainie.
Cytat:
Cytat:
Jednak działa Rosji wobec Ukrainy można nazwać "wojną bez ofiar", póki nie zginął żaden żołnierz z obu stron nie będzie zapewne formalnego wypowiedzenia wojny.
Nawet gdyby zginął to prawdopodobnie nazwano by to incydentem. Wojny Ukraina się boi i słusznie zresztą, bo ją przegra. Putin doskonale o tym wie. O Krymie zadecyduje referendum. Precedens był w postaci Kosowa i Autonomia Krymu, jeśli dobrze kojarzę, się na niego powołała.
Pytanie, która za stron uzna to za incydent, a która za wypowiedzenie wojny.
Cytat:
Cytat:
Pytanie czy strefa wpływów Rosji zakończy się na Ukrainie czy też sięgnie np. krajów bałtyckich, gdzie stacjonuje NATO.
Rosyjska strefa wpływów zawsze tam sięga, tyle że po wejściu do NATO te kraje mają znacznie lepszą pozycje na wypadek sporów z Moskwą. Dopóki NATO będzie w miarę silne, to armia rosyjska tam nie wkroczy by ochronić swoich obywateli. Natomiast warto podkreślić, że obecność armii rosyjskiej na Krymie to bardziej skomplikowana sprawa. Pod pewnymi względami i w ograniczonym stopniu może ona tam przebywać na podstawie wcześniejszych umów.
Nie tylko NATO, ale także UE do, której należą te kraje, ale póki co ta ostatnia organizacja pokazała swą słabość.
Cytat:
Cytat:
Na Ukrainie mamy coraz mocniejszy prawy nacjonalistyczny sektor, który będzie rósł w siłę za sprawą działań Rosji. A to może odbić się czkawką i w naszym kraju.
Trzeba było go nie popierać.
Napisałeś tak jakbym go popierał. Wiń za to nasze media, które relacjonując wizytę Kaczyńskiego zbytnio nie nagłośniły obecności prawe sektora, ani jego postulatów.
Nie zdziwiłbym się gdyby wielcy w kwestii Krymu już się dogadali, a na placu boju zostanie Polska. Jak zwykle zdziwiona i oburzona dlaczego ta zła Rosja nie chce naszego mięsa :roll:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/hand...t-do-usa/6l98b
Cytat:
To stan faktyczny jest taki, że Rosja wyznaczyła już i obsadziła swoimi ludźmi przejście graniczne pomiędzy Krymem a Ukrainą.
To bez znaczenia, Krym jak na razie nie znajduje się w granicach Federacji Rosyjskiej.
Cytat:
Państwa UE starały się rozwiązać to na drodze dyplomatycznej, jednak Putin uchylał się od negocjacji. Dopiero gdy Krym został obsadzony całkowicie przez zwolenników Rosji i jej wojsk wówczas Putin stwierdził, że jest gotowy do rozmów.
Unii nic więcej nie pozostawało. A Putin o czym miał rozmawiać? Wpierw trzeba uzyskać pozycję negocjacyjną (czyt. zająć Krym).
Cytat:
Dlatego popieranie było błędem, ale nie możemy również siedzieć cicho jak Rosja popiera separatystów krymskich, po czym wysyła wojska w imię ochrony ludności.
My nie możemy? Znaczy kto? Jeśli piszesz o jednostkach to jest to kwestia indywidualna, jeśli natomiast o władzach - no cóż - poparli separatystów w Kosowie, to może i poprą tych na Krymie :) , co za różnica ;)
Cytat:
Wierzę, że w życiu można osiągnąć kompromis pomiędzy stronami.
Kompromis był. Podpisali się pod nim majdanowcy, Sikorski i Janukowycz. Ci pierwsi słowa nie dotrzymali, drugi konfabuluje trzeci uciekł ze strachu jak się zorientował ile kompromis był wart.
Cytat:
Janukowycz mógł zarządzić przedterminowe wybory prezydenckie, dla dobra Ukrainy. Nawet gdyby to zrobił, to i tak Majdanu zapewne by to nie przekonało. Postawili twardy warunek, którego spełnienie było by trudne. Jak dla mnie zachowali się jak dziecko, które rzuca się na ziemie i płacząc krzyczy "ja chcę".
Dokładnie tak. Janukowycz zresztą ostatecznie zgodził się na przedterminowe wybory.
Cytat:
Z tymi sankcjami to UE się zbłaźniła, najpierw był krzyk o tym, potem cisza, a jak przyszło co do czego to większość krajów się wycofała.
Putina popiera na pewno wschód i Krym, zachód jest za dołączeniem do EU. Każdy region widzi poprawę swoich warunków gospodarczych u kogoś innego.
UE postraszyła Putina. Można się zastanawiać czy ten straszak był obliczony na wywarcie presji na Kreml, czy raczej miał uspokoić sumienia własnych ziomków. Co do upatrywania swojej przyszłości obu regionów Ukrainy z różnymi partnerami to może rozwiązaniem będzie podział.
Cytat:
I przy okazji marionetką Kremla. Chociaż zapewne nie tak wyobrażał sobie swoją przyszłość.
Do zachodniej Europy raczej uciekać nie mógł :)
Cytat:
Pytanie, która za stron uzna to za incydent, a która za wypowiedzenie wojny.
Rosja ma już właściwie co chciała, i to bez rozlewu krwi. Moim zdaniem wbrew pozorom Rosji nie zależy na powtórce z Gruzji. Tam chyba Putin nie przewidział, że Saakaszwili będzie aż tak nieodpowiedzialny.
Cytat:
Nie tylko NATO, ale także UE do, której należą te kraje, ale póki co ta ostatnia organizacja pokazała swą słabość.
Ta ostatnia organizacja nie jest sojuszem wojskowym, a niestety co innego nałożyć sankcje na Syrię a co innego na istotnego partnera gospodarczego.
Cytat:
Napisałeś tak jakbym go popierał. Wiń za to nasze media, które relacjonując wizytę Kaczyńskiego zbytnio nie nagłośniły obecności prawe sektora, ani jego postulatów.
Wygłosiłem sąd, a skierowany był do naszej tzw. elity politycznej, która postawiła na złego konia. Próbowano przeciągnąć Ukrainę na "swoją" stronę, a okaże się wyrządzono temu krajowi więcej szkody niż pożytku.
Cytat:
UE pokazała słabość? Przecie ma być podobno podpisana umowa stowarzyszeniowa Ukrainy z UE. Nawet jak bez Krymu, który tak czy siak był w strefie wpływów Rosji to i tak UE zyskała co chciała i to pod nosem Rosji. No chyba, że aby pokazać siłę to trzeba od razu wysłać parę dywizji wojska ;)
Cytat:
Zamieszczone przez kujon333
Cytat:
UE pokazała słabość? Przecie ma być podobno podpisana umowa stowarzyszeniowa Ukrainy z UE. Nawet jak bez Krymu, który tak czy siak był w strefie wpływów Rosji to i tak UE zyskała co chciała i to pod nosem Rosji. No chyba, że aby pokazać siłę to trzeba od razu wysłać parę dywizji wojska ;)
Przecież ta umowa to będzie jeden wielki żart. Równie dobrze UE może ją jutro podpisać z Nigerią. Serbia nie może wejść do Unii z powodu między innymi Kosowa, a Ukraina w obecnej sytuacji miałaby? Rosja w życiu na taki krok nie pozwoli, a jeżeli do tego dojdzie to tak dowali Ukrainie że UE będzie próbowało się pozbyć balastu. W Brukseli zresztą pewnie dobrze to wiedzą i Ukraina w Unii to bardzo odległa przyszłość, ona chyba nawet sama w sobie nie spełnia warunków. Polska jest chyba krytykowana przez UE i USA za zbytnio słabe pilnowanie wschodniej granicy (no ale nasi politycy wolą mówić że zlikwidowanie wiz do inna kwestia), dołączenie Ukrainy dodatkowo otwarłoby problemy z emigracją z terenów dawnego ZSRR.
No chyba że Unia chciała za pomocą umowy pompować w Ukrainę masę forsy, bo perspektywa że zacznie się dla Ukrainy ostatnia prosta w drodze do UE wydaje się być mało realna. To raczej, jeżeli w ogóle, będzie jakaś "specjalna" umowa stowarzyszeniowa, całkiem możliwe że tylko pusta propaganda.
Cytat:
Gdyz to juz w polskiej tradycji jest najglosniejsze ujadanie ze wszystkich a potem wielkie i zdumione oczy.Niemcy juz czynia umizgi w strone Putina i zaczynaja krytykowac postawe polskich klakierow.Z posrod czterech czlonkow NATO graniczacych z Ukraina wlasnie Polska musi wyskakiwac przed szereg zamiast zachowywac spokoj i cierpliwosc
http://www.kresy.pl/publicystyka,analiz ... rainskiego
Nacjonalistyczne wladze Ukrainy nosza sie z zamiarem utworzenia Gwardii Narodowej.Instruktorzy juz sa
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... netsk.html
Zloto odlecialo do USA...
http://www.prisonplanet.com/was-the-pri ... e-fed.html
...a za nim nowy premier.Przynajmniej A.Jones nazywa faszyste faszysta.
http://www.prisonplanet.com/obama-biden ... cists.html
Chociaz z uplywem dni dolaczaja kolejni
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26468720
http://www.globalresearch.ca/the-fascis ... ia/5372109
Cytat:
Przecież ta umowa to będzie jeden wielki żart. Równie dobrze UE może ją jutro podpisać z Nigerią. Serbia nie może wejść do Unii z powodu między innymi Kosowa, a Ukraina w obecnej sytuacji miałaby? Rosja w życiu na taki krok nie pozwoli, a jeżeli do tego dojdzie to tak dowali Ukrainie że UE będzie próbowało się pozbyć balastu.
Jakoś PIGSów się nie pozbyli
Cytat:
No chyba że Unia chciała za pomocą umowy pompować w Ukrainę masę forsy, bo perspektywa że zacznie się dla Ukrainy ostatnia prosta w drodze do UE wydaje się być mało realna. To raczej, jeżeli w ogóle, będzie jakaś "specjalna" umowa stowarzyszeniowa, całkiem możliwe że tylko pusta propaganda.
To jak? Uważamy teraz Ukrainę za kukułcze jajo? Że niby tylko Krym to jakiś tam łakomy kąsek? Poza tym przy obecnym sposobie myślenia w UE trochę forsy wpompują Ukraińce wybudują se kilka aquaparków i będą uważali, że jest extra. A ci z wyższych elit, co pociągają za sznurki, na pewno się dorobią.
Cytat:
Że niby tylko Krym to jakiś tam łakomy kąsek?
Wrecz danie glowne
http://www.polskatimes.pl/artykul/33638 ... a-material
Cytat:
To jak? Uważamy teraz Ukrainę za kukułcze jajo? (...)Poza tym przy obecnym sposobie myślenia w UE trochę forsy wpompują Ukraińce wybudują se kilka aquaparków i będą uważali, że jest extra.
UE da Ukraincom trzecia Irlandie i czwarta Japonie lub prosciej druga Polske z podwyzszonym wiekiem emerytalnym,srednia krajowa,marketami i multipleksami.Raj na Ziemi 8-)
Cytat:
A ci z wyższych elit, co pociągają za sznurki, na pewno się dorobią.
Przeciez na tym polega rewolucja ;)
No to, że danie główne to na pewno, ale nie samą ropą człowiek żyje
Cytat:
Na Ukrainie występuje ponad 90 rodzajów kopalin użytecznych, dotychczas odkryto 8 tys. złóż. Zasoby naturalne dzielone są na trzy grupy: zasoby paliwowe (energetyczne), rud metali i niemetaliczne. Na terytorium Ukrainy skoncentrowane są wielkie zasoby rud manganowych i żelaza, uranu, węgla koksującego, siarki rodzimej, soli kamiennej i potasowej, surowców do produkcji cementu. Ukraińskie zasoby mineralno-surowcowe są jednymi z najlepszych jakościowo zasobów na świecie .
Na pewno znajdą się na to jacyś chętni z UE - tylko ciekawe co an to rodzimi oligarchowie ukraińscy