Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Ja tam nie widzę jakiegoś strasznie dużego skoku jakościowego w grafice, może trochę więcej detali (albo może po prostu lepiej je widać, bo na tych mundurach z NTW to niby jak?). Trochę lepiej wygląda środowisko (ogień, oświetlenie etc), ale np. trawa dalej tkwi w czasach Medieval 2.
Cytat:
Zamieszczone przez mefisto7
Co do morale, no to nie trafili z tymi spieprzającymi samurajami. Przecież to byli dumni wojownicy, uważający za hańbę ucieczkę...czyż nie?
nie
Cytat:
Zamieszczone przez mefisto7
Jaka multi? Słyszałeś w ogóle co prezenter mówił? To jest AI.
Jak widać bardzo nieuważnie. Nie wiem czemu zdawało się mi iż siłami Takedy kieruje Ingimar Gudmunsson. Może przez to, że omawiał skład armii AI. Jeśli jest to poziom easy, to AI bardzo złe nie jest. Jeśli jednak very high... to większej poprawy nie widzę.
Doprawdy - wyborny to pomysł w wykonaniu CA, żeby pierwsze trailery zawierały bitwę nocną. Przynajmniej nie widać ilu ludzi w oddziale stoi jak wory z powodu bugów i jak niedopracowany w przypadku walki wręcz jest engine. A czym więcej sekwencji animacji, tym więcej bugów. Ale jest jedno wytłumaczenie - strzały tak pięknie płoną, a i lampy niesione przez samurajów majtają się nad głowami wroga przecudnie. Już czuję presję na zwieraczu, ale jakoś tym razem nie zaciskam go nerwowo na myśl o tym, że już za chwilę pogram w coś miodnego. Tym razem odczuwam to jako przymiarki CA/SEGA do ponownego zrobienia mnie w wała.
Tym razem się nie dam 8-) . Już mnie więcej nie wy-dojo.
World of Tanks rulez :!:
Cytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
Już czuję presję na zwieraczu, ale jakoś tym razem nie zaciskam go nerwowo na myśl o tym, że już za chwilę pogram w coś miodnego.
Tak swobodnie popuszczasz? Wyobrazam sobie jak wyglada twoje siedzisko
Cytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
Doprawdy - wyborny to pomysł w wykonaniu CA, żeby pierwsze trailery zawierały bitwę nocną. Przynajmniej nie widać ilu ludzi w oddziale stoi jak wory z powodu bugów i jak niedopracowany w przypadku walki wręcz jest engine. A czym więcej sekwencji animacji, tym więcej bugów. Ale jest jedno wytłumaczenie - strzały tak pięknie płoną, a i lampy niesione przez samurajów majtają się nad głowami wroga przecudnie. Już czuję presję na zwieraczu, ale jakoś tym razem nie zaciskam go nerwowo na myśl o tym, że już za chwilę pogram w coś miodnego. Tym razem odczuwam to jako przymiarki CA/SEGA do ponownego zrobienia mnie w wała.
Tym razem się nie dam 8-) . Już mnie więcej nie wy-dojo.
World of Tanks rulez :!:
Nie przesadzaj :) Myślę, że CA już dostało nauczkę po tym, gdy wyszło ETW, że grafika to nie wszystko. Jak dla mnie gdyby nowy Shogun zatrzymał się na poziomie Napoleona byłbym szczęśliwy, tym bardziej, że ta bitwa to pre alfa i jeszcze na pewno pojawią się jakieś bitwy, które będą toczone w dzień. :)
Mam też nadzieję, że CA wzięło pod uwagę problemy jakie się pojawiły od momentu wypuszczenia Empire i że dadzą sobie tyle czasu by już podstawowa wersja była dopracowana, a nie że dodatek będzie musiał nadrabiać braki, jak to było w przypadku Napoleona.
Poza tym "Tym razem się nie dam 8-) . Już mnie więcej nie wy-dojo." mówisz jakby Ci CA robiło wielką łaskę, że wydaje nową grę, której cena i tak nie będzie astronomiczna... sorry, ale wydać ~130 zł na grę na lata to nie jest spory wydatek, przynajmniej dla mnie. Poza tym to czego od tej gry oczekujesz? Dla 80% graczy gry z serii TW mają przede wszystkim dawać frajdę z grania starając się być możliwie akuratne pod względem ogólno historycznym, a od statsów jednostek i bardziej szczegółowych kwestii są mody...
Cytat:
Zamieszczone przez Osgiliath
Poza tym "Tym razem się nie dam 8-) . Już mnie więcej nie wy-dojo." mówisz jakby Ci CA robiło wielką łaskę, że wydaje nową grę, której cena i tak nie będzie astronomiczna... sorry, ale wydać ~130 zł na grę na lata to nie jest spory wydatek, przynajmniej dla mnie. Poza tym to czego od tej gry oczekujesz? Dla 80% graczy gry z serii TW mają przede wszystkim dawać frajdę z grania starając się być możliwie akuratne pod względem ogólno historycznym, a od statsów jednostek i bardziej szczegółowych kwestii są mody...
Jeżeli ta gra jest tego warta nie zapominaj. Większość z nas kupiła wersję kolekcjonerską a poczuła się jakby kupiła wydanie gazetowe za 19.90. Każdy z nas chce dobrej gry, a nie gry lata/roku/dekady czy jak ją prasa nazwie. Po prostu dobrej, stabilnej gry, przemyślanej i bez głupich błędów.
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
Cytat:
Zamieszczone przez Osgiliath
Jeżeli ta gra jest tego warta nie zapominaj. Większość z nas kupiła wersję kolekcjonerską a poczuła się jakby kupiła wydanie gazetowe za 19.90. Każdy z nas chce dobrej gry, a nie gry lata/roku/dekady czy jak ją prasa nazwie. Po prostu dobrej, stabilnej gry, przemyślanej i bez głupich błędów.
Może po prostu niektórzy oczekują zbyt wiele, nie wiem... W każdym razie sam nie miałem żadnych problemów jeśli chodzi o stabilność, natomiast faktycznie miałem kilka zastrzeżeń, ale ogólnie myślę, że gra była warta tych pieniędzy, a głupie błędy zdarzają się w każdej grze
Każda seria zalicza prędzej, czy później zniżkę formy i tak było z ETW, ale podnieśli się przy Napoleonie, więc myślę, że ludki z CA nie zrobią drugiej wtopy, bo nikt ich nie goni z terminem. Pozostaje czekać na demko, żeby zobaczyć co i jak :)
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Tak swobodnie popuszczasz? Wyobrazam sobie jak wyglada twoje siedzisko
Nawet jak to piszesz to seplenisz. Pewnie moje siedzisko wygląda lepiej niż Twoja twarzoczaszka. :idea:
Nie przesadzaj :) Myślę, że CA już dostało nauczkę po tym, gdy wyszło ETW, że grafika to nie wszystko. Jak dla mnie gdyby nowy Shogun zatrzymał się na poziomie Napoleona byłbym szczęśliwy, tym bardziej, że ta bitwa to pre alfa i jeszcze na pewno pojawią się jakieś bitwy, które będą toczone w dzień. :)
Nauczka w przypadku CA przekłada się jedynie na nowe strategie marketingowe mające namówić graczy na ponowne wejście do tej samej wody.
Tym razem ponownie komplikują graficzną częśc engine i pokazują że jazda będzie skuteczna i może biegać wszędzie po mapie nie męcząc się zbytnio. Faaaajnieee
Gdyby STW2 zatrzymał się na poziomie Napoleona, to byłaby największa porażka, ponieważ pojedynki będą znowu toczone wręcz, a engine Napoleona jest wyjątkowo beznadziejny w tym akurat elemencie
Mam też nadzieję, że CA wzięło pod uwagę problemy jakie się pojawiły od momentu wypuszczenia Empire i że dadzą sobie tyle czasu by już podstawowa wersja była dopracowana, a nie że dodatek będzie musiał nadrabiać braki, jak to było w przypadku Napoleona.
Podstawowa wersja będzie dopracowana, ale niestety na modłę CA, co oznacza że będzie mnóstwo niedoróbek. Podstawowe braki nie są jednak efektem niedbalstwa, które daje się naprawić łatkami. Podstawowe braki są efektem braku wyobraźni deweloperów, co z klucza poprawione być może jedynie poprzez wymianę ekipy.
Byłem z serią przez 10 lat prawie, z czego przez 5 na multi i jedyne czego od nich oczekuję to to, że w końcu kodowanie poprawi się na tyle, że będę mógł bez lagu grać na czymś więcej niz tylko minimalne detale które odbieram prawie identycznie jak najwyższe detale na MTW1 .... morze spritów2D
Ludzie którzy wykreowali sukces STW1 już w chwile po premierze tej gry odeszli z CA, wracając jeszcze na chwilę by pomóc przy Mongol Invasion....bo nie szło. Kolejne produkcje to równia pochyła, choc rzeczywiście Napoleon był jakimś krokiem pod górkę w stosunku do ETW
Czy idąc na zakupy kupujesz tylko dlatego że jest tanio? Jeżeli tak, to jest to mylna strategia. Mogę dać za ich grę i 500zł, pod warunkiem jednak, że będzie dobrze zrobiona i rzeczywiście spędzę przy niej więcej niż 125h na Napoleonie, a skoro moje doświadczenie konsumenckie podpowiada mi że nie będzie..... to pytanie zasadnicze brzmi - na jakiej podstawie Ty twierdzisz że teraz będzie inaczej? Doświadczenie czy chciejstwo?
więc myślę, że ludki z CA nie zrobią drugiej wtopy, bo nikt ich nie goni z terminem
NTaaaa, a SEGA to dobra ciocia, głaszcze ich po głowie i pozwala bawić się w nieskończoność w cyzelowanie przyszłego produktu - szczególnie gdy podano juz wstępny termin wydania gry. To takie słodkie... i naiwne co piszesz.
n ieś seplenienie ja wykryłem więc musisz znaleźć u woitka coś swojego :)