Re: EMPIRE TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
Dobra pytanie prosto z mostu z kategorii początkujących-jak odblokowac wszystkie nacje. Szukalem w google i na forum, znalazlem tylko
viewtopic.php?f=15&t=2966 ale nic mi to nie pomoglo, gdyz nie mogę rozpakować tego pliku najnowszym winrarem-jesli ktos sie odpowie do tego tematu, proszę o przetestowanie czy dziala i proszę o odpowiedz...
Szczerze mówiąc nie wiem co tam dokładnie jest ;) , ale ze wszystkimi frakcjami trick polega na tym, że najpierw ściągasz to:
http://www.filefront.com/14479289/startpos.esf/
a potem wrzucasz to do (piszę z windows 7, u Ciebie może być inaczej) C/pliki programów (x86)/steam/steamapps/common/empire/data/campaigns/main (koniecznie main_1, nie main_2 :!: )
Warto też zrobić kopię zapasową startpos.esf jakbyś chciał wrócić do zawęzonej listy frakcji ;)
Jakbyś po wybraniu jakieś frakcji nie widział jej terenu to musisz na początek kliknąć na listy i ręcznie wybierać po szczególne prowincję i armię, potem armię już zawsze będą podświetlone (trzeba więc wojsko trzymać wszędzie co trochę wnerwia w sporych prowincjach, ale cóż :D )
A, i jeszcze, żeby nie było tak różowo nie polecam brać:
-frakcji, których na początku nie ma (USA, Grecja, Kolumbia, Szkocja)-wywala mnie do pulpitu
-frakcji będących protektoratami-nie możesz samemu wypowiadać wojny, a z wypowiedzeniem wojny seniorowi pamiętam, że było coś nie tak.
Mam nadzieję, że pomogłem ;)
Pomogles, dzieki, jednak granie wiekszymi panstwami np. Mongolia sie nie oplaca, bo w kazdym miescie musze zrobic wojsko i nim wyjsc ,ze by bylo miasto widoczne.
Jakie technologie najbardziej sie oplaca robic? Filozofie? Wojsko?
Jak zarabiac na handlu?/jak uzywac statkow kupieckich ?!
Cytat:
Zamieszczone przez suszyMie
Witam wszystkich.
Mam pytanie - co na obecnym etapie lepiej kupić ETW czy NTW?
Od dwóch dni szukam w internecie (także na tym forum) wrażeń z obu gier i naczytałem się sporo sprzecznych opinii. Wiem już, że ETW bezpośrednio po premierze było ostro zabugowane ale kolejne patche poprawiały sytuację, jest też teraz do niego sporo modów. Z drugiej strony NTW ponoć lepiej zoptymalizowany i... bardziej grywalny?
Podaję mój sprzęt, bo może mieć to istotne znaczenie, choć z tego co tu wyczytałem powinno mi działać chyba nawet na wysokich detalach (monitor 17, więc rozdziałka max. 1280 na 1024):
Intel DC E5200 2,5 GHz
HIS HD4830 512/256 GDDR3
Kingston 2x2GB 800 CL5 DDR2
Win Xp
Przez ostatni rok-dwa nie interesowałem się w ogóle nowymi grami, cały czas pogrywam sobie w MTW2, a nawet ostatnio częściej w MTW (bo wkurza mnie troche mapa sztabowa z chodzącymi ludzikami) i nawet nie wiem dokładnie co to jest ten steam ;] ale obejrzałem na jutubie filmiki z nowych TW i spodobało mi się to co zobaczyłem.
Teoretycznie nieco bardziej interesuje mnie możliwość budowania imperium XVIII-wiecznego, niż same wojny napoleońskie, ale najważniejsze znaczenie będzie mieć jednak grywalność.
Pomożecie?
Proponuję zakupić ETW na allegro, jak ja to zrobiłem ;) W empiku za 110 zl jest, a na allegro nowe za 70...ale powracajac do twojego pytania to oczywiscie kup etw, gdyz jest starsze [po co potem masz wracac do starszych gier serii] Napoleon wątpię żeby wprowadzil OGROMNE zmiany w systemie gry, gdyz jest oparty na empire i te same czasy gry. Np. czy dodali ,ze jak klikniesz koleczkiem na jednostke to sie przybliza, albo wciskasz przycisk i podswietlaja sie all jednostki na mapie, albo jak chcesz sie myszka na mapie swiata poruszyc to nie musisz czekac 2s tylko odrazu sie rusza...takie przyklady podaje :D tak wiec kup etw, zakoncz z 4 kampanie i jak ntw stanieje to kup ;0
U mnie w sklepie empire jest po 69 zł a napoleon po 89 zł :o
W sumie mogli by zrobić znowu edycję DLC pudełkową. Bo Empire ma znowu parę nowych dodatków chociażby te jednostki wschodu. A skoro wydali raz to mogli by co jakiś czas dawać takie edycje dla graczy którzy nie ściągają ze Steama tych DLC. W sumie po tych wszystkich dodatkach i nowym uaktualnieniu gra się nawet bardzo przyjemnie po raz pierwszy nie wywaliło mnie od dłuższego czasu a czasem jak coś zwolni to też nie tak żeby był wylot do pulpitu więc w sumie nie jest źle. Muszę tylko zainwestować w lepszą grafę bo czasami wyskakują mi artefakty na mapie bitewnej jak mam wszystkie detale na maks widocznie Gigabyte się nie postarał z tą edycją Ge Force9800 GT choć w sumie mam wersję OC więc nie wiem czemu tak mi się dzieje czasami. GTS250 Się kupi i na Empire wystarczy przepłacać na coś lepszego narazie nie ma potrzeby AC2 ma podobno chodzić nawet na Ge Force 7800 GT a innych gierek narazie nie planuję mieć. Wiedźmin 2 dopiero będzie zapowiedź 25 marca więc pewnie wyjdzie ale w wakację albo na jesieni przyjdzie poczekać. :D
To widzę, że upatrzyliśmy sobie te same gierki na ten rok. :D
Ja też mam GF9800GT Gigabyta i nie narzekam ;) Wszystko na ultra i chodzi pięknie.
No jak ja włączę na max to w bitwie potrafi pokazać kolorowe artefakty więc może mój egzemplarz nie jest najlepszy. Co ciekawe Napoleon chodzi nawet na max mimo że teoretycznie to bardziej podrasowany engine graficzny. ;)
Odpowie mi ktoś
Jak zarabiac na handlu?
jak uzywac statkow kupieckich ?!
Jak zajmowac/atakowac/łupić szlaki handlowe ???
Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
Odpowie mi ktoś
Jak zarabiac na handlu?
jak uzywac statkow kupieckich ?!
Jak zajmowac/atakowac/łupić szlaki handlowe ???
Ad1. Wybudować porty kupieckie oraz rozwijać budowle lądowe fabryki tytoniu bawełny i innych surowców które można zbywać. Kontrolować przy tym czy porty obładunkowe nie są zbyt mocno obciążone bo to zmniejsza profity z handlu a też uniemożliwia zawieranie umów handlowych z sąsiadami.
Ad.3 Budujesz statek czy to kupiecki czy wojskowy i po prostu nakierowujesz go na szlag handlowy przeciwnika czyli zieloną linie która idze z jego portu kupieckiego i jak zrobisz to dobrze to statek zmienia się w statek piracki a ty dostajesz komunikat o tym że właśnie zablokowałeś szlak handlowy przeciwnika i od cała filozofia proste...
Co do punktu 2 to ja tam używałem tych statków jak statki wojenne jako wsparcie floty ale nie wiem czy jest jakaś inna typowo kupiecka ich funkcja więc się nie wypowiem. Pozdrawiam