Odpuść kotwice,powinieneś sobie poradzić bez nich.A czasu ci starczy.
Wersja do druku
Odpuść kotwice,powinieneś sobie poradzić bez nich.A czasu ci starczy.
o ile to możliwe to wybuduj jakiś stateczek, najtańszy i daj na kotwicę. Raczej nikt go nie zaatakuje a po dosłaniu kupieckiego będziesz miał profity - towar z importu może być kuszący dla kogoś z kim chcesz handlować. Ja grałem tak, że czekałem w swej prowincji na tych po lewej. Armią w zamku spokojnie pokonasz najeźdźców, z kolei miałem większe siły niż te w zamku (nie wszystkie tam wstawiałem - bo zamiast szturmu komp może zacząć oblegać). Po klęsce wroga ruszam zaraz na jego zamek - ai wolno odbudowywuje siły - i mam już dwie prowincje.
Witam, na forum jestem nowy, ale z serią Total War jestem za pan brat od pierwszego Shoguna. Z poprzednimi częściami nie miałem problemu, ale w Shogunie nie daje sobie rady z gospodarką. Gram Odą, zostałem już Shogunem, walczę na dwa fronty, ale mam coraz gorszy bilans finansowy mimo nowych podbojów. Rozwijam farmy i drogi, ale to też nie wiele daje. Traktaty handlowe odpadają ze względu na moje stosunki z innymi klanami. Macie jakieś pomysły co mógłbym zrobić? Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
:twisted: Opodatkuj ludność
To też robię. Jedna tura podatki na maxa, druga normalne, żeby uniknąć buntów. Ale dochód przy maksymalnych podatkach to 1500 koku. I szczerze mówiąc nie wiem czemu taki niski, bo armii nie powiększałem, traktaty handlowe od dawna mam pozrywane, a dochód ciągle maleje.
Patrzyłeś na to okienko "Finanse" czy jak ono się zwie?
Inwestuj w sztuki które powiększają dochody z podatków,może to ci pomoże(niby 10% max ci powiększy dochody,ale zawsze coś).Sprawdź czy nie masz gdzieś na jakiejś wiosce zdjęte podatki,Zlikwiduj niepotrzebne oddziały(zwłaszcza floty).
Wszystko to zrobiłem już wcześniej, ale dalej mały efekt;) Przerzucam się na jakiś czas na podboje awatara. Może później spróbuję jeszcze raz z kampanią dla pojedynczego gracza.
Witam, chciałem zapytać czy możliwe jest ulepszenie już wyszkolonej jednostki. Mam np. samurajów z dużym doświadczeniem a w prowincji właśnie wybudowałem kuźnię. Nowo wyszkolone jednostki z tej prowincji mają silniejsze pancerze, a czy da się ulepszyć w niej w taki sposób starych weteranów?
Starych weteranów już chyba nie ulepszysz.