Re: Pytania początkujących moderów
Witam ;) ostatnio zająłem się moddingiem Medka. I na początek postanowiłem dodać parę nowych jednostek z Kingdoms do istniejącego moda, a mianowicie joannitów z dwuręcznym mieczem (Canons_Of_The_Holy_Sepulcher) i Tripolitan_Squires. Korzystałem z poradników viewtopic.php?f=22&t=108 viewtopic.php?f=249&t=5747 viewtopic.php?f=249&t=5745 . Wydaje mi się że zrozumiałem o co w tym biega, skopiowałem wpis z battle_models (edytując frakcje), dodałem wpis do EDU, skopiowałem tekstury i animacji. I bum, włączam moda, gra wykrzacza się do systemu a w logu pojawia się:
17:39:41.234 [script.err] [error] Script Error in mods/Regnum_Poloniae/data/export_descr_unit.txt, at line 15057, column 1
Could not find soldier battle model for unit type 'Canons_Of_The_Holy_Sepulcher'.
17:43:54.937 [script.err] [error] Script Error in mods/Regnum_Poloniae/data/export_descr_unit.txt, at line 15056, column 3
Could not find soldier battle model for unit type 'Tripolitan_Squires'.
Ktoś wie o co to może chodzić? Czynność powtarzałem już chyba 12 razy, za każdym razem dokładnie sprawdzając czy nie popełniłem błędu i dalej to samo. A może trzeba jeszcze jakieś pliki skopiować z crusades, oprócz tych wymienionych w battlemodels?
Nie ma modeli bitewnych a napewno dopisałeś Polskę do battle models jako posiadającą te 2 jednostki? W edu też dopisałeś poland przy nich?
Wpisy wyglądają tak:
z battlemodels
Kod:
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
18 tripolitan_squires
1 4
62 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/tripolitan_squires_lod0.mesh 121
62 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/tripolitan_squires_lod1.mesh 900
62 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/tripolitan_squires_lod2.mesh 2500
62 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/tripolitan_squires_lod3.mesh 6400
1
6 poland
73 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_tripoli.texture
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_normal.texture
52 unit_sprites/jerusalem_Tripolitan_Squires_sprite.spr
1
6 poland
64 unit_models/AttachmentSets/Final Crusader_jerusalem_diff.texture
64 unit_models/AttachmentSets/Final Crusader_jerusalem_norm.texture 0
1
4 None
14 MTW2_Swordsman 0
2
18 MTW2_Sword_Primary
14 fs_test_shield 0
z EDU
Kod:
type Tripolitan Squires
dictionary Tripolitan_Squires ; Squires of Tripoli
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier Tripolitan_Squires, 48, 0, 1.2
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1, 0
stat_pri 9, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 3, 3, 8, metal
;stat_armour_ex 3, 0, 0, 0, 3, 8, 6, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 1, -2, 3, 4
stat_mental 5, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 400, 125, 50, 115, 400, 4, 120
armour_ug_levels 2
armour_ug_models Tripolitan_Squires
ownership poland
era 0 poland
era 1 poland
;unit_info 9, 0, 14
Jeśli chodzi o wpis z battlemodels to kombinowałem zarówno z oddzielaniem linijek enterem jak i kopiować oryginalny długi wpis. Spacje raczej też są we właściwych miejscach :)
No ale z doświadczenia swojego wiem że za łatwo być nie może i muszą być jakieś problemy :D
Napisz na PW do kruk84 lub Aramegil oni robili mody lub robią i przenoszą jednostki. Pozdrawiam.
Witam. Nie wie może ktoś jak w SS 6.3 zrobić żeby Francja miała konnych kuszników?? Przeglądałem poradnik ale w SS 6.3 pliki są troche inny i sie pogubiłem
Wstaw na forum plik export_descr_unit i export_descr_buildings z SS 6.3 to zobaczę co da się zrobić - nie mam teraz tego moda.
Edit: A na MOS 6.3 się nie skusisz? Pozdrawiam.
Przychodza mi do głowy dwie rzeczy :
Błąd moze być w tej jednostce: "Canons_Of_The_Holy_Sepulcher"
Oraz pytanie czy zmieniłes liczbe jednostek z batle z kingdomsa na jedną wiecej czy ile tam dodałes do podstawki?
Zaczynaj zawsze od jednej i sprawdzaj na bieżaco - wtedy wiadomo gdzie szukac. I nie ma bata ze sie nie znajdzie jak sie dobrze poszuka krok po kroku.
Przeczytałem loga i już jasniej. Musisz wywalic dat bo Ci leci z datu batlemodel czyli tak jakbyś go nie ruszył wcale. Prawdopodobnie bedziesz to musiał robić za kazdym razem ilekroć zechcesz dodac nową jednostkę. Dawno nie miałem medka II na kompie ale pamietam ze jak 1000 razy sprawdziłem i byłem pewny ze nie ma błedu to trzeba było po prostu wywalic wywalić dat. Gra bedzie się chcwilke dłuzej potem włączała tworzac nowy dat z ta jednostką.
Co do pytania matiska - nie wystarczy tego dodac tylko tam, dodanie budynku jest nieco trudniejsze od dodania jednostki i wymaga grzebania w kilku plikach.
Mam taki problem, otóż chciałbym jakoś zmienić w plikach aby generałowie nie umierali ze starości (ot tak dla zabawy ;)). Nie wiem jednak gdzie to można zmienić, i czy w ogóle jest to możliwe. Pomoże ktoś?
Ja tez nie wiem ale jakbym chcial to zrobić kombinowałbym z podziałem tur i lat. Tzn: tury dzieliłoby po swojemu a lata naliczalo po swojemu
Gdybyś np chciał wówczas miec normalnie ture w rok tez by sie dalo to zrobić w sumie skryptami. I oni by żyli swoje tam lata z gry a skrypt liczyłby swoje. Ale długo by pisac. Zarobienie z tury roku dawalby im conajmniej ze dwa razy tyle zycia co mają - o ile dobrze pamietam. Do tego nie trzeba skryptów to jest łatwe i robi sie w descr_strat.txt. Poczytaj o podziałach tury w Medieval II. Jak coś pomyliłem to tylko to w ktorą to działa strone - czy żyją swoje lata czy swoje tury. Nie pamietam.
Już znalazłem. Wystarczy w pliku campaign_script pod linijka
Cytat:
start up
freeze_faction_ai aztect
DOPISAĆ
Cytat:
freeze_faction_ai xxx
gdzie w miejsce xxx wpisać nazwę kraju. Od tej pory generałowie, kapłani, szpiedzy itd nie starzeją się.
Ps. Co do tur, to nic nie daje. Postacie starzeją się o rok w ciągu 2ch tur, a jedna tura trwa 2 lata. Skrócenie trwania tury do np. 0.5 roku nic nie zmienia w kwestii starzenia się.