Tez wykorzystywałem ten błąd co ACN ale na djihady na Konstantynopol np. ;D i sie sprawdzało bo zadna armia prze3z 40 tur mi pod miasto nie podeszla ^^
Wersja do druku
Tez wykorzystywałem ten błąd co ACN ale na djihady na Konstantynopol np. ;D i sie sprawdzało bo zadna armia prze3z 40 tur mi pod miasto nie podeszla ^^
Jest, choć ten o którym myślę, daleki jest od ideału. Ewentualnie zmniejszenie parametru recruit_priority_offset dla milicji i wszelkich słabych jednostek. Wada tego jest taka, że wymaga wielu testów, przy czym savy nie są kompatybilne ze zmianami w EDU, no chyba że władujesz kilka bugów do pliku campain_script i uniemożliwisz grze czytanie całego pliku. :-PCytat:
Zamieszczone przez AleCzemuNie
Szybsze zdobywanie prowincji, musiałbyś zastosować inne AI "descr_campaign_ai_db" niż oryginalne.
Zauważyłem ciekawy patent, np. jak nowy książe zostaje królem, to powinien udać sie do stolicy by zostać oficjalnie koronowany, wtedy dostaję w świcie dodatkowy tytuł np. Władca Polski, czy w Gruzji Mephete ... coś tam. :mrgreen: Ktoś gra w BC 6.3 ?
Dokładnie, jak umrze król to w cechach księcia pojawia się informacja, aby udać się na koronację. Fajną sprawę wymyślili. Gram Polską (48 tura) na M/VH i jest ciężko, mam wojnę z Nowogrodem i wojna z Niemcami i Węgrami to kwestia czasu, reputacja mimo, że jestem z nimi w sojuszu leci łeb na szyję. Ruś na razie mnie nie atakuję bo jej nie po drodze, a z Duńczykami, którzy trzymają Szczecin mam sojusz w wyniku ślubu, ale reputacja też spada choć wolniej.
Ordenus. Poziom relacji dyplomatycznych to nie jest reputacja. Reputacja jest ukryta. W BC 6.3 relacje najszybciej rosną jak walczysz ze wspólnym wrogiem Twoim i twego sojusznika. Wysoka jest jak masz ślubny sojusz. W innych przypadkach relacje dyplomatyczne spadają szybko. Im więcej gram w BC 6.3 tym bardziej mi się podoba. :mrgreen:
ordenus wrzuć sobie submoda Aravena na ten poziom relacji,przynajmniej nie trzeba cały czas dawać naszym "sojusznikom" jakichś prezentów ;)
A co do Bellum,to faktycznie im,dłużej się gra,tym bardziej się ten mod podoba
btw.Grałem Szkocją,już koło 50 tury,i sobie zapis usunąłem przez przypadek...a tak ładnie tłukłem Angoli :lol:
ACN W pliku cfg. Zmień sobie autosave = 0, na autosave = 1 będziesz miał zapisy co turę jako autosave.
Co do pliku na poprawę relacji, jaki jest w submodach do BC 6.3 to pograłem ponad 100 tur na VH i relacje z sojusznikami raczej się poprawiały, czyli to działa i jest to duże ułatwienie. ja wracam do oryginału, ale plik jest do polecenia, dla tych którzy mają problemy z sojusznikami.
Próbował może ktoś z was, jakichś alternatywnych AI w tym modzie ? Mieli byście coś wartego polecenia ? Na tym AI od Pitera, nic się nie dzieje. Skrypt na nie masowanie przez AI armii działa, a w konsekwencji wieje nudą na mapie. Przydało by się coś bardziej agresywnego, bez przesady oczywiście, ale jednak. :-P I zdaje się że frakcje AI, przez 30 tur, mają zakaz atakowania czegokolwiek, nawet osad rebeliantów. To bug, czy tak właśnie miało być ?
Tak ma być. Na jakim grałeś poziomie trudności? Co masz namyśli mówiąc, że wieje nudą na mapie? :)Cytat:
Zamieszczone przez Wilk
Z tego co ja zaobserwowałem i wyczytałem w instrukcji do 6.3 frakcje AI do 30 tury nie wypowiadają wojen zarówno sobie nawzajem jak i samemu graczowi. Co do atakowania osad - atakują, ale czynią to armiami, które są na początku, czyli głównie kiepskimi włócznikami i ciężko im jest zająć jakąś przed 30 turą zanim zmodernizują stan wojsk :) Osobiście uważam, że jest to bardzo pomocne graczowi na początku rozgrywki i ułatwia zajęcie rebelii na granicy z innymi państwami. Gdy armia AI oblega jakąś osadę i przegra jednocześnie wybijając część garnizonu obleganych, wystarczy wysłać zabójcę do tej osady, wybić generała i armią średniej wielkości(oczywiście z jednostkami lepszymi niż początkowe lub ew. pełną flagą tych początkowych włóczników) spokojne zająć osadę :)Cytat:
Zamieszczone przez Wilk