Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Cytat:
Zamieszczone przez Kobrax
Ale to chrześcijanie(a dokładnie żydzi) idąc do ziemi obiecanej mordowali wszystko co mieli po drodze. Za co zresztą Bóg Mojżesza ukarał. Od początków istnienia chrześcijaństwo walczyło z islamem(oczywiście ze wzajemnością), który zresztą też swoje za paznokciami ma. Obie religie były kiedyś religiami wojny ale chrześcijaństwo znormalniało.
Mylisz chrześcijaństwo z judaizmem. To nie te same religie, choć łączy je jedna ze świętych ksiąg. Poza tym od początków istnienia chrześcijaństwo czy judaizm nie mógł walczyć z islamem, gdyż takowego jeszcze nie było.
PS
Stary Testament czytałem z jakieś dwadzieścia lat temu i nie za bardzo chce mi się wracać do tej słabej fantasy - ale z tego co pamiętam to Bóg pokarał Mojżesza nie za morderstwa, a za chwilę zwątpienia.
Chrześcijanie to ludzie,wierzący w Jezusa Chrystusa,a Żydzi przecież w niego nie wierzą.(jako zbawciela itp.)
A co do " od początków istnienia " to nie wiem czy Kobraxowi chodziło,że walczyli wyznawcy Boga z Islamem od początku wiary w niego,czy jak.Bo jak tak,to kolejny błąd,bo wtedy Islamu nawet nie było :D
Islam rozpoczął sie gdzieś ok,700 - 850 rok N.E (dokładnej daty nie pamietam).Troche namotany post,no cóż...miłego rozszyfrowywania.
Asuryan- Dla ciebie ,,fantasta" dla innych Święta Księga więc może zachowaj te swoje określenia dla siebie ;) ( czy to może kolejny popis ateizmu? To modne w końcu :) )
Co do samego islamu, ta religia w zasadzie sam w sobie nie jest skierowana na atak. Jednak spora część tzw. wyznawców chyba nawet nie zna zawartości tejże księgi przez co są tak bardzo zacofani, przecież Koran jest postępowy. Nakazuje naukę itp rzeczy :) Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez Pandrodox
Chrześcijanie to ludzie,wierzący w Jezusa Chrystusa,a Żydzi przecież w niego nie wierzą.(jako zbawciela itp.)
A co do " od początków istnienia " to nie wiem czy Kobraxowi chodziło,że walczyli wyznawcy Boga z Islamem od początku wiary w niego,czy jak.Bo jak tak,to kolejny błąd,bo wtedy Islamu nawet nie było :D
Islam rozpoczął sie gdzieś ok,700 - 850 rok N.E (dokładnej daty nie pamietam).Troche namotany post,no cóż...miłego rozszyfrowywania.
Mogłem się pomylić ale o ile mnie pamięć nie myli chrześcijaństwo to również określenie ogólne religii takich jak prawosławie, katolicy, anglikanie wywodzących się z judaizmu z judaizmem włącznie(dawno temu na historii o tym mi mówiono więc mogłem się pomylić). Chodziło mi o to, że te 2 religie od kiedy pojawił się islam walczyły ze sobą nieustannie, nawzajem się wyrzynając.
Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Asuryan- Dla ciebie ,,fantasta" dla innych Święta Księga więc może zachowaj te swoje określenia dla siebie ;) ( czy to może kolejny popis ateizmu? To modne w końcu :) )
Co do samego islamu, ta religia w zasadzie sam w sobie nie jest skierowana na atak. Jednak spora część tzw. wyznawców chyba nawet nie zna zawartości tejże księgi przez co są tak bardzo zacofani, przecież Koran jest postępowy. Nakazuje naukę itp rzeczy :) Pozdrawiam
O to mi chodziło ale mam tendencje do chaotycznego mówienia(to chyba rodzinne u mnie) i często trudno mnie zrozumieć:) Wbrew swojej naturze chciałem napisać więcej niż potrzeba i źle na tym wyszedłem. Pozdrawiam.
Cytat:
Cytat:
Mogłem się pomylić ale o ile mnie pamięć nie myli chrześcijaństwo to również określenie ogólne religii takich jak prawosławie, katolicy, anglikanie wywodzących się z judaizmu z judaizmem włącznie
Boże! Widzisz i nie grzmisz! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To gorzej niż nie znać takiej daty jak chrzest polski, a w dodatku kogoś takiego się spotyka na forum o tematyce jednak historycznej i który mądrzy się w tej kwestii :)
To zrównywanie chrześcijaństwa i islamu bardziej się chyba wywodzi z braku wiedzy niż realnych faktów.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Cytat:
Cytat:
Mogłem się pomylić ale o ile mnie pamięć nie myli chrześcijaństwo to również określenie ogólne religii takich jak prawosławie, katolicy, anglikanie wywodzących się z judaizmu z judaizmem włącznie
Boże! Widzisz i nie grzmisz! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To gorzej niż nie znać takiej daty jak chrzest polski, a w dodatku kogoś takiego się spotyka na forum o tematyce jednak historycznej i który mądrzy się w tej kwestii :)
To zrównywanie chrześcijaństwa i islamu bardziej się chyba wywodzi z braku wiedzy niż realnych faktów.
Nie rozumiem twojej reakcji, może wynika z twojego wychowania i przeświadczenia, że jesteś najmądrzejszy, a ludzie muszą być ekspertami we wszystkim. W moich postach opierałem się na tym czego mnie uczono w szkole i tego co sam przeczytałem, zobaczyłem, usłyszałem.
P.S. Nie za dużo tych emotikon?
Cytat:
Pamięć Cię bardzo myli. Chrześcijaństwo to jak najbardziej katolicyzm, prawosławie i protestantyzm - ale już nie islam (także wywodzący się po części z judaizmu) czy sam judaizm.
Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Co do samego islamu, ta religia w zasadzie sam w sobie nie jest skierowana na atak.
Od początku swego istnienia była. Choć sama w sobie może nie być, ale może i być - wszystko zależy od sposobu interpretacji Koranu.
Cytat:
Zamieszczone przez Wotan
hej hej.... cos mi tu smierdzi... (i to raczej nie leci doe mnie :P)
To chcecie mi tu powiedziec ze turecka (islamska) okupacja Balkanow Wegier i innych chrzescijanskich ziem byla mila i przyjamna? Przeciez oni wyrzynali cale wyspy i miasta w pien - nawet zwierzeta!
I bynajmniej nie byla to zemsta, bo Wegrzy nigdy nie mieli im jak podpasc.
Krucjaty byly z tego co pamietam reakcja na muzulmanski podboj Bliskiego Wschodu i robienie problemow ludnosci chrzescijanskiej. To muzulmanie zadali pierwszy cios... . To co wyprawiali potem chrzescijanie nei bylo mile ale krotkie, muzulmanska okupacja Balkan czy Hiszpanii byla duzo dluzsza i skutkujaca w konsekwenacjach dla biednych narodow pod ich panowaniem. Nie bylo by takiego syfu na Balkanach jakby nie islam...
Wieki mordow i gwaltow tak, ale nie ye strony chrzescijan - to bylo tylko w XII/XIII wieku... Muzulmanie mordowali i gwalcili przez 1000 lat....
hej hej...coś mi tu śmierdzi, kto tu mówi o Islamie z etapu podboju Bałkanów i Węgier? Dla mnie należy rozdzielać ekspansję Islamu od ekspansji tureckiej. Właśnie podbój pierwszych dynastii islamskich przebiegał bardzo łagodnie, podatki, nawet te od wiary i tak były niższe od cesarskich, nie było represji względem ludności lokalnej, szanowano cudzą kulturę, a nawet islamskie garnizony nigdy nie znajdowały się w podbitych miastach tylko jak już w bliskiej odległości od tych miast.
Krucjaty nie były tyle reakcją na muzułmański podbój Bliskiego Wschodu (dawno go już podbili) ile na podbój tych muzułmańskich ziem przez turków. To właśnie ludy tureckie cechowały się okrucieństwem i utrudnianiem pielgrzymek chrześcijanom. Zresztą gdy I Krucjata zdobyła Jerozolimę to emisariusze z Egiptu oferowali im pomoc i sojusz przeciwko Turkom, z czego oczywiście pierwszy król Jerozolimy nie skorzystał i wypowiedział im krótko potem wojnę.
Cytat:
Nie rozumiem twojej reakcji, może wynika z twojego wychowania i przeświadczenia, że jesteś najmądrzejszy, a ludzie muszą być ekspertami we wszystkim. W moich postach opierałem się na tym czego mnie uczono w szkole i tego co sam przeczytałem, zobaczyłem, usłyszałem.
P.S. Nie za dużo tych emotikon?
To są podstawowe informacje, mógłbyś choćby poświęcić 2 minuty na wstukanie w google żeby się nie ośmieszyć.
Kalwinizm, protestantyzm, prawosławie, katolicyzm to wszystko jedna religia- Chrześcijaństwo tylko różne odłamy, a Judaizm to inna religia, ponieważ nie uznaje Jezusa za Boga, choć Żydzi i Chrześcijanie wierzą w tego samego Boga to nie jest to jedna religia, nie jestem teologiem, nie chce mi się tłumaczyć.
Jezus to nie Bóg,tylko zbawiciel,syn boży :lol:
Bóg jest tylko jeden,jakby Dżizus był Bogiem,to chrześcijaństwo to nie była by religią monoteistyczną :D (jak już sie tak wytykacie,to dołącze do zabawy)