Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Serio :D Proce miały nawet do 400 metrów zasięgu, a łuki wtedy wcale takie dobre nie były ;) Ale fakt faktem, duży zasięg powinni tylko mieć procarze z ołowiane pociski, te kamienne nie miały takiego dalekiego lotu. Zarówno rzymskie jak i greckie źródła podają lepszy zasięg procarzy i chyba widziałem jakiś relief asyryjski przedstawiający przewagę zasięgu procarzy nad łucznikami.
Chodzilo mi o informacje o mapie ;)
/
Co do procy:
http://www.dawneuzbrojenie.republika.pl/cz8.html
"The more conservative estimates are around the 200 m mark (Ferrill 1985: 25), Connolly suggests 350 m (1981: 49), Korfmann estimates 400 m (1973: 37) while Demmin and Hogg go to 500 m (1893: 876; 1968: 30). The few accurately recorded observations are rather different. Reid records 55 m with a 227 g stone, and 91 m with 85 and 113 g balls (1976: 21). Burgess threw stones with his reconstructed Lahun sling between 50 and 100 yds, but admits to being unskilled at the art (1958: 230). Korfmann observed Turkish shepherds sling ordinary pebbles, ‘in 5 out of 11 trials the pebbles reached 200 m, and the three best casts were between 230 and 240 m (1973), while Dohrenwend has himself thrown beach pebbles over 200 yds (1994: 86)."
Tak z innej beczki to dla mnie przegięciem są płonące pociski dla konnych oszczepników :D
Siema, odpalam teraz Rome II i zaczęła się ściągać jakaś aktualizacja, to jakiś odłam od tego patchu z piątku?
Cytat:
Zamieszczone przez PakoThugLife
Siema, odpalam teraz Rome II i zaczęła się ściągać jakaś aktualizacja, to jakiś odłam od tego patchu z piątku?
Hotfix. Co zmienia - nie mam pojęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Tak z innej beczki to dla mnie przegięciem są płonące pociski dla konnych oszczepników :D
Nawet dla pieszych wydaje się to śmieszne.
Cytat:
Zamieszczone przez Tom4shCK
Zmieniając trochę temat, to czy jestem jedyną osobą, której w dyplomacji brakuje opcji możliwości żądania lub oddania danego regionu innej frakcji?
Od pierwszej zabawy z negocjacją przyszło mi to na myśl. Nie raz człowiek chciałby zakończyć wojnę (bez problemu wygraną, nawet jeśli oznacza to unicestwienie wroga), a nie może zakończyć jej, żądając jednej osady, którą i tak by zdobył bez problemu.
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez PakoThugLife
Tylko kolor nieba w bitwach z czerwonego na niebieski.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Jeszcze się nie da. Niedługo będzie można jak wyjdzie nowa wersja edytora.
A gdzie można śledzić nowe wersje edytora, bo chciałbym już pograć z lepiej odwzorowanymi parametrami.
Nie tylko kolor - ale też lista bitew w MP.
Cytat:
czy ta modyfikacja będzie tez działała wraz z sejwami?