O babol mi chodziło o to, że mają opis szybki ruch a nie mają tej linijki co podałeś. Biegałem nimi po mapie i dopadali mnie gienkowie i to bez szarży, poza tym biegali tak samo "szybko" jak konie bez opisu szybki ruch.
Wersja do druku
O babol mi chodziło o to, że mają opis szybki ruch a nie mają tej linijki co podałeś. Biegałem nimi po mapie i dopadali mnie gienkowie i to bez szarży, poza tym biegali tak samo "szybko" jak konie bez opisu szybki ruch.
Wino
Stwierdzam tak poniewaz sporo dobrych opinii bylo,a tez nie moge wytrzymac jak slysze podczas kazdej bitwy Sycylią ciagle jeden uszojebny utwor, az glowa zaczyna boleć.
Mam pytanie: Jak mogę rekrutować polskich halabardników oraz konnych rycerzy ziemskich?
Rycerze są bodajże od 1270 roku, halabardnicy też w XIII wieku raczej w export_descr_buildings mozesz sprawdzić dokłąadnie. Bellum to historyczny mod, jednostki są dostępne tak jak się pojawiały historycznie, podobnie jak w SS RR/RC Point Blanka.
Gram w tej chwili Szkocją i bardzo fajnie się gra, ale może wiecie czy nie ma do tej frakcji jakiegoś submoda zrobionego przez Szkotów czy Anglików, coś na wzór submoda Mietka77, gdzie byłaby ta frakcja trochę poprawiona?
Jeszcze jedno pytanko, a mianowicie wiecie może czy jest jakiś mod, coś jak w królestwach kampania Brytania, ale rozbudowany, a nie taki suchutki jak w Królestwach?
Jeśli zmienię że 1 tura = 1 rok to nic nie stanie się z modem ? Chodzi mi o wydarzenia historyczne w grze jak pojawianie się generałów itd (czy nadal będą działać prawidłowo ? ) .
Z góry dzięki za odpowiedź .
Eventy powinny być w prawidłowych latach wg mnie. Ale np. inwazja Mongołów będzie w około siedemdziesiątej turze plus minus 10 tur a nie w około 140 turze. Inne eventy podobnie. Map.rwm z danej kampanii usuń nim zaczniesz nową grę. Na savy to nie zadziała.
Mam pytanie, na jakiej zasadzie dziala w tym modzie konnica? Hamuje przy szarzy przed wrogiem (jak w podstawce bez modow) czy cos a la SS 6.4 gdzie potrafi ladnie rozjechac / zgniesc / wklepac / rozrzucic?
Poki co dopiero co sciagnalem, zaladowalem na sprobowanie, ale nie mialem okazji wyprobowac. Ciekawosc mnie zzera.
Ciężka konnica rozjeżdża lżejszą piechotę. Ale sam najlepiej sobie oceń.
Pierwszą grę założyłem Anglią - kampania Feudal light, niestety po 32 turze wypad do pulpitu. Drugą założyłem Wenecją i tutaj wypadu nie było ale po raz pierwszy Ai komputera spowodowało u mnie opad szczęki. Ceniłem ten mod za mądrą politykę komputera ale po 33 turze chyba się wściekł. Zaatakowało mnie 5 nacji w tym ... dwie sojusznicze. W tym saleństwie Węgry mój były sojusznik (dopóki na mnie nie napadł) po przewinięciu tury zrezygnował z sojuszu z HRE które mnie napadło a pomomo to zaatakowały mi Madziary 2 prowincje. Moje zdumienie było tym większe, że miałem b. dobrą reputację, z nikim wojny i sojusz z papiestwem. Popr\ednie wersje były tutaj bardziej rozsądne, nie zawsze najnowsze znaczy najlepsze. niestety nie mogę popawić się kampanią Full bo tura przewija mi się kilka minut a szkoda bo po Waszym spolszczeniu pointrygowałbym trochę, pokradł technologii, wymordował niejedną dynastię i stworzył konkurencję papiestwu. Wiara czysta, bez bałwochwalstwa, buty i bogactwa, wróciłbym pewnie do początków chrześcijaństwa.. :)
Będę miał prośbę do Ciebie Aravenie - nie odpuszczę chyba tak łatwo tego moda i zacznę jeszcze raz od początku ze staraniami o świetną reputację władcy itp.
Możę to nie jest najlepszy dział do takich pytań ale wielu może skorzystać z odpowiedzi więć zapytam tutaj:
Jak pozmieniać staty jednostek bo pozapominałem wiele tzn. - które pliki za co odpowiadają;
type Jinetes
dictionary Jinetes ; Jinetes
category cavalry
class missile
voice_type Light
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Jinetes, 35, 0, 1
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_royal
mount fast pony
mount_effect elephant -4, camel -4, horse -1
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, cantabrian_circle
move_speed_mod 1.1
formation 2, 4.4, 3, 6, 3, square
stat_health 1, 1
stat_pri 5, 0, javelin, 70, 8, thrown, missile_mechanical, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr thrown
stat_sec 5, 0, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 2, 3, 2, leather
;stat_armour_ex 4, 5, 0, 0, 7, 4, 4, leather
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 1
stat_ground 0, 0, -4, 0
stat_mental 8, normal, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 388, 179, 97, 78, 670, 4, 130
stat_stl 4
armour_ug_levels 1, 2
armour_ug_models Jinetes, Jinetes
ownership spain, aragon, portugal, slave
era 0 spain, aragon, portugal, slave
era 1 spain, aragon, portugal, slave
era 2 spain, aragon, portugal, slave
recruit_priority_offset 15
;unit_info 9, 8, 15
Czy może ktoś zaznaczyć linie które odpowiadają za
-atak w zwarciu
-atak dystansowy
-szarża
-Zbroja
-tarcza
Chciałbym też dopisać jednostkę piechoty weneckiej do portów II poziomu, będę wdzięczny za poradę.
Zmieniłęm zdanie o muzyce z moda - jest bardzo klimatyczna, osoba która ją dobierałą miała świetny gust i wyczucie nastroju.
Na oryginalnym ai reputacja nie ma nic do rzeczy liczy sie brutalna siłą, ile masz sojuszników i własnych sił. Poczytaj poradniki do Bellum 6.3 oto link: viewtopic.php?f=367&t=8785 dużo się zmieniło w stosunku do starszych wersji.
Do 30 tury panuje nieagresja, chyba, że sam zaatakujesz. To czas na rozbudowę, podbój rebelii.
Co do jednostek poczytaj poradniki do Medka, viewforum.php?f=249 jak masz sumboda wino na muzykę, to masz też nowy unit z submoda na statystyki, ja na nim gram. Jest dobrze zbalansowany, aly Ty masz swoje teorie. Radzę poczytać poradniki, zwłaszcza o dyplomacji i nie zmieniać statystyk jednostek.
stat_pri 5, 0, javelin, 70, 8, thrown, missile_mechanical, piercing, spear, 25, 1 atak rzucany 5
stat_pri_attr thrown
stat_sec 5, 0, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1 tu atak mieczem jako druga broń 5, szarża 0 to lekka jazda miotająca oszczepy
stat_pri_armour 2, 3, 2, leather tu zbroja od lewej pancerz/obrona/tarcza
Ta piechotę wenecką chcesz dodać Wenecji w portach czy nadbrzeżach kupieckich?
Zagrałem ponownie Wenecją ale tym razem poprowadziłem swoją nację inaczej, teraz nikt nie chce mnie atakować, mam 8 sojuszy, wybór papieża zależy tylko odemnie i mogę sobie pozwolić na wiele.
Gram na submodzie z poprawionym AI i poprawionymi statystykami jednostek, poprzednio źle wgrałem bugfixera i wywalało mnie do czarnego pulpitu, teraz gra wydaje się płynna. Nadal bardzo żałuję, że nie zagram na kampanii full ale nie mam cierpliwości do kilkuminotowych przewijań tur.
Podstawą ekonomii w Bellum jest handel, kupcy dobrze ulokowani na mapce surowcowej dają graczowi imperium. W stratwgicznych miejscach warto mieć kołóo nich wyszkolonego zabójcę i szpiega w celu szybkiego zlokalizowania zbyt mocnego konkurenta. Zabójca załatwia zwykle sprawę.
Aeavenie... - wiem, że tracisz cierpliwość jak mówię/piszę o poprawie statystyk jednostek. Nie mogę jednak grać na takich gdzie lekka jazda wyposażona w łuki i małe szybkie koniki w dodatku bez pancerzy ma większy atak i szarżę od rycerstwa w zbrojach... Może kiedyś siądę do pliku unit i poprawię wszystkie jednostki ale takie rzeczy robi się często do szuflady...
Piechotę wenecką chcę dać do nabrzeży kupieckich - najlepiej do tych najniższego szczebla, wtedy ekspansja pójdzie łatwiej ale w Bellum nie warto łakomić się bezmyśłnie na prowincję.
Dobrą stroną moda jest ekonomia i technologie to świetnie zbalansowane elementy, kara za ilość prowincji jest logiczna, nie da się tłuc kolejnych miast i rekrutować wojska jak termitów - trzeba myśleć.
Jeżeli możesz Aravenie to napisz jak dodać tą piechotę wenecką do nabrzeży I-szego poziomu bo w linkach które podałeś tego nie widzę. Ta piechota wenecka przypomina mi legionistó wrzymskich - podobne hełmy i tarcze a Rome 2 powoli nadciąga. :)
Jeżeli możecie polecić jeszcze jakiś fajny submod którego nie ma w wątkach lub jest niedoceniany to zróbcie to proszę.
Zrób kopię bulidings, potem wklej to co poniżej do export_descr_buildings nadpisz to co jest tym co poniżej albo wklej tylko to co pgrubiłem. To niezłe przegięcie ta jednostka jest od 1270 roku dopiero powszechnie dostępna, ale jak tam chcesz. Jednostki sa dobrze zrobione, widocznie jednostki lekkie wg. Ciebie wcale nie były lekkie historycznie. Nie zamierzam cię reformować, to strata czasu. Zmieniaj co tam chcesz. ja tam widze porządnie zrobiony balans w pliku na statystyki jednostek.
building sea_trade
{
levels merchants_wharf warehouse docklands
{
merchants_wharf requires factions { northern_european, mesoamerican, middle_eastern, nativeindian, eastern_european, greek, southern_european, } and building_present_min_level port fishing_village or building_present_min_level castle_port c_fishing_village
{
capability
{
trade_fleet 1
recruit_pool "Venetian Heavy Infantry" 1 0.25 2 0 requires factions { venice, }
trade_base_income_bonus bonus 2
}
material stone
construction 6
cost 2400
settlement_min large_town
upgrades
{
warehouse
}
}
warehouse city requires factions { northern_european, mesoamerican, middle_eastern, nativeindian, eastern_european, greek, southern_european, } and building_present_min_level port fishing_village and not building_present_min_level core_castle_building motte_and_bailey
{
capability
{
trade_fleet 2
trade_base_income_bonus bonus 3
recruit_pool "merc cog" 1 0.02 1 0 requires factions { northern_european, mesoamerican, russia, novgorod, poland, spain, portugal, }
recruit_pool "merc galley" 1 0.02 1 0 requires factions { aragon, milan, sicily, papal_states, hungary, cumans, greek, middle_eastern, nativeindian, normans, pisa, venice, }
recruit_pool "cors cog" 1 0.02 1 0 requires factions { northern_european, mesoamerican, russia, novgorod, poland, spain, portugal, }
recruit_pool "cors galley" 1 0.02 1 0 requires factions { aragon, milan, sicily, papal_states, hungary, cumans, greek, middle_eastern, nativeindian, normans, pisa, venice, }
}
material stone
construction 8
cost 4800
settlement_min city
upgrades
{
docklands
}
}
docklands city requires factions { northern_european, mesoamerican, middle_eastern, nativeindian, eastern_european, greek, southern_european, } and building_present_min_level port fishing_village and not building_present_min_level core_castle_building motte_and_bailey
{
capability
{
trade_fleet 3
trade_base_income_bonus bonus 4
recruit_pool "merc cog" 1 0.02 1 0 requires factions { northern_european, mesoamerican, russia, novgorod, poland, spain, portugal, }
recruit_pool "merc galley" 1 0.02 1 0 requires factions { aragon, milan, sicily, papal_states, hungary, cumans, greek, middle_eastern, nativeindian, normans, pisa, venice, }
recruit_pool "cors cog" 1 0.02 1 0 requires factions { northern_european, mesoamerican, russia, novgorod, poland, spain, portugal, }
recruit_pool "cors galley" 1 0.02 1 0 requires factions { aragon, milan, sicily, papal_states, hungary, cumans, greek, middle_eastern, nativeindian, normans, pisa, venice, }
}
material stone
construction 10
cost 9600
settlement_min large_city
upgrades
{
}
}
}
plugins
{
}
}
Dziękuję Aravenie - zrobiłem jak pisałeś i działa - oczywiście trzeba założyć nową grę. Zmniejszyłem ilość dostępnych oddziałów i zastanawiam się czy nie udostępnić tego oddziału dopiero na drugim poziomie składów. Nie wiem jeszcze jak ustawić żeby rekrutowały się co 3-4 turę.
W mojej rozgrywce Bizancjum poszło ostro do przodu i jak na mnie runie to nie dam im rady. Żałuję teraz, że nie zaatakowałem ich jak poszedł dżihad na Konstantynopol, teraz już jest za póżno a granice mam z nimi szerokie. Co do statystyk - nie będę z Tobą dyskutował - jesteś w tej grze i na tym forum wyjątkowo zasłużoną osobą a z autorytetami się niw wypada spierać.
Nowe Ai z submoda jest rozsądne ale nie bardzo wierzę w te mocne desanty komputerowe, jak do tej pory a mam już ok 150 tur niczega takiego nie doświadczyłem, chyba że ten desant bintowników na Calgiari złożony z 6 oddziałów. Buntownicy są bardziej akywni niż w innych modach. potrafią nawet odebrać prowincję jak jest słabo obsadzona. To plus Bellum
Przez kilkanaście tur komputer kradł mi pieniądze pokazując jakieś wyssane z palca trybuty na kwoty 4100 do 6100 bizanów, myślałem już że mam po rozgrywce ale ocalili mnie dobrze rozlokowani kupcy.
Mam cały czas ochotę na kampanię full ale jak pisałem długość przewijania tur mnie przeraża
Rok 1262, fajna rozgrywka, w koncu zblizajacy sie pokoj na wschodzie i mi sie gra zawiesila. :evil:
Prosze o przesuniecie tury.
http://www.sendspace.pl/file/a3dedb15fbe3766ce5b1b13
Z gory dziekuje.
Czyste BC ? Sam próbowałeś wg tych porad: viewtopic.php?f=367&t=10261
Oraz wg tych: viewtopic.php?f=367&t=11921
Probowalem, ale nie pomoglo. Z tego co pamietam to czyste BC.
Debski - spróbowałem save wywala i sie w ogóle nie wczytuje, albo jest uszkodzony albo masz jakiegoś submoda, nawet jeden zmieniony plik powoduje, że savu nie da rady wczytać na czystym BC, a na takim próbowałem. Piszę to jak mantrę, róbcie po dwa trzy savy co kilka tur pod różnymi nazwami.
Gnejusz o co Ci chodzi z tą rekrutacją co 4 tury, jest 0.25 czyli dostępność co 4 tury, może chcesz by rekrutowac tą jednostkę nie w jedną a w 4 tury? Na jakim ty w końcu grasz ai? Podaj link do tematu o nim ok?
Robie kilka savow na jedna ture, ale jakie to ma znaczenie? Cofam i wracam do tej sytuacji, czyli przejscia z 1262 roku do 1263 i wraca mi do pulpitu. Moze chodzi o wydarzenie historyczne? Tylko wtedy wystarczyloby zmienic jezyk na wloski i powinno pojsc bez problemu, a tak nie jest.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mozna plik z savem edytowac? Zmienilbym w nim date i ture np. przeskoczyl na 1264 rok, czyli 3 tury dalej? Jest cos takiego mozliwe?
Jaką grasz kampanię? Nie wiem jak edytować savy. Ja Polską grałem do około 1370 roku na Full kampanii. Spróbuj na moment wziąć tylko włoski plik historic_events i wgraj go do text. Wcześniej zrób kopię spolszczonego historic_events. Jak wgrasz włoski plik do text usuń binarny historic_events_strings_bin czy jakos tak ten biały. Wgraj feralny save zapisz i spróbuj pchnąć turę, tylko na tym jednym pliku, napisz czy pomogło.
viewtopic.php?f=367&t=12610&p=279244#p275058 NOWY submod Aramegila do BC 6.3, trzy nowe jednostki w tym Bracia Dobrzyńscy dla Polski.
Dżemdobry! mam pytanie odnośnie jednostek :D jak wyglądają? i czy są w miarę dobrze :D bardzo mi się podobają jednostki z tego submoda do ss http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 1-2(Poland)-Released-!!! może wyglądają podobnie ?
Wyglądają bardzo dobrze, szczególnie po uzyciu submoda Aramegila na polskie jednostki. Ale nie ma żadnej z podanego submoda. Niektóre litewskie są podobne do tamtych.
Hmmm może coś kiedyś powstanie :P bo już pobrałem bc i sądzę... że przydały by się jednostki z ss <3 ładniejsze są i w ogóle :P
Nie zgodzę się ;)
Tzn mi chodzi o sub moda do ss :D a i tak w ss są ładniejsze :D viewtopic.php?f=398&t=1626 prosz
a tu do tych jednostek o które mi chodzi :D
http://www.twcenter.net/forums/showt...)-Released-!!! i powiedz że brzydkie :<
W praktyce te jednostki wcale nie są takie fajne, grałem na nich. W SS 6.1 z RR/RC Point Blanka zdaje się były. Dawno temu grałem. Bellum ma wiele świetnych graficznie jednostek, ale jego potęga to skrypty i wiele rzeczy jakich nie ma w innych modach, floty handlowe, agenci specjalni (bankierzy królewscy, uczeni, mistrzowie zabójców frakcji, złodzieje, kaci, zwykli szpiedzy, ) zakładanie banków, dziedziczenie innych państw, dobrowolne poddawanie się obleganych oblegającym i wiele innych.
To prawda :D ale jeżeli by doszły te jednostki to dla mnie cudo *_*
Witam,
mam pytanie odnośnie rozgrywki
(zainstalowane bellum + submody z tematu submody do bellum, w AI zmieniłem descr_faction_standings na te gdzie niby rosną relacje z sojusznikami)
mianowicie:
gram już 3 kampanie ( poziom trudności M/M), wszystkie około 100 tury, i ani razu nie udało mi się podpisać zawieszenia broni, jeżeli chce przestać prowadzić wojnę, to muszę zniszczyć frakcję z którą aktualnie wojuje ( co mi się nie podoba, ponieważ nie lubię mapy 3-4 kolorowej)
Jaka może być tego przyczyna? nawet oddając prowincje i podbijanie relacji do poziomu 8-9 nic nie daje, i o pokoju drogą dyplomacji mogę zapomnieć...
a ciągła wojna nie pozwala na zbytni rozwój państwa, przez co gra staje się męcząca :/
viewtopic.php?f=367&t=9822Cytat:
Zamieszczone przez simmon91
Tutaj komp sam czasem prosi ;)
Czyli radzisz zmienić AI na to Twoje? :)
Wersja 3.2 jest bardzo dobra. Gram obecnie na nowym AI Pitera, takoż świetne może wkrótce Piter je udostępni na razie wersja 3.2 jest dostępna.
A nie wiecie czy może dodadzą kiedyś Amerykę??
Tego AI 3.2 od Pitera pobrać nie mogę, czyżby linki wygasły?
albo można prosić o upload na inny serwer?
:mrgreen:Cytat:
hm, teraz działa, spróbuj jeszcze razCytat:
Nie, dla mnie nie są ładne wyglądają jak bulwy w zbrojach w tym SS wiem bo grałem.
Wiem, że Włosi nie podają terminu wyjścia BC 7, ale może ktoś wie czy oni już kończą tą siódemkę i jej wyjście to np. kwestia kilku miesięcy czy np. roku?
Sami nie wiedzą, ja podejrzewam że wydadzą po wersji SS 7.0 co robi skok jakościowy o rok świetlny, i w komentarzach czasami wspominają o tym projekcie...Mam na myśli ich forum, a nie twcenter...Cytat:
ordenus22
---------
Moim zdaniem:
Jednak może być jak z wersją tego moda 5.0 że wydadzą bez specjalnego :"pieniactwa" marketingowego, swoją drogą uważam, że tamta wersja 5.1 była najlepsza, ale zobaczymy, może wrócą do pewnych rozwiązań z tamtej wersji...
A SS 7.0 to kiedy wyjdzie, bo nie jestem w temacie jeśli chodzi o ten mod?
Pytam o te przybliżone terminy, bo nie wiem czy mam wgrywać te wszystkie submody jak mietka77 itd (gram tylko na dziedzica i dfs) i zaczynać kampanię po raz n-ty Polską. Jakby się okazało, że za np.za miesiąc albo dwa wyjdzie siódemka to wstrzymałbym się i poczekał na nią. Zresztą ma być Litwa to byłyby nowe możliwości, nowe perspektywy i mod wg mnie zyskałby bardzo dużo. Jakby jednak trzeba było czekać dłużej to pocisnąłbym Polskę ze wszystkimi zmianami, które dają submody.
Ja to bym chciał żeby dodali Walię,Antiochię i Irlandię :P oraz więcej jednostek! xD i pomyliło ci się coś.... nie SS tylko BC...
Wyraźnie chodzi jemu o SS.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches