-
Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
Blood, kilka postów wyżej, w linku dla kolegi Konieczko dopisałem te resources, w normalnej rekrutacji i usunąłem ograniczenia handlu dla Jerozolimy i Bizancjum oraz premie dla Seldżuków.
Po co dublujesz pliki?
Zdarza mi się pomylić.
Cieszcie się, że macie różne wersje plików porobione.
Wywala też czasem z resources, ja zawsze gram na ograniczonej rekrutacji, a tam one były.
Edit: W tym temacie w ostatnim poście dałem fix nr 1 do Megasubmoda: viewtopic.php?f=367&t=12871
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Co trudno??? Ciężko zainstalować download managera??? Ręce opadają...
Była instalka + muza - źle bo połowa nie umiała zainstalować, były dodatki w plikach - źle bo za skomplikowane. Była instalka podzielona na 2 pliki - źle bo większość nie mogła tego połączyć.
Jest w końcu jedna isnstalka prosta jak cep, na zajebistym serwerze - źle, bo niektórzy nie umieją pobrać. Inni nie umieją zainstalować.
BOŻE WIDZISZ I NIE GRZMISZ!!! Kobrax, zostaw to i pograj w sapera, może tam sobie dasz radę.
1.Przepraszam, że ten serwer mi akurat nie działa. Z innymi problemów nie mam, z pobieraniem innych rzeczy problemów nie mam, a z tym co bym nie robił nie mogę pobrać. Zawsze wywala mi w połowie.
2. Dzieckiem małym nie jestem więc się ogarnij.
3. Skoro urażam "Jaśnie Wielmożnego Pana" i jego dumę to nie będę się już wypowiadał.
-
Spokojnie Panowie.
Kobrax spróbuj pobrać przeglądarką Google Chrome.
Może się uda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Blood, kilka postów wyżej, w linku dla kolegi Konieczko dopisałem te resources, w normalnej rekrutacji i usunąłem ograniczenia handlu dla Jerozolimy i Bizancjum oraz premie dla Seldżuków.
Po co dublujesz pliki?
Zdarza mi się pomylić.
Cieszcie się, że macie różne wersje plików porobione.
Spoko. Ale jak już pisałem, wrzucony przez Ciebie plik jest z krótszym czasem budowy, a ten który ja wrzuciłem jest bez przyspieszonego stawiania budynków. Czyli nic nie jest zdublowane, 2 różne wersje.
I spoko, każdy się może pomylić.
A chciałem po prostu pokazać że czasem szybciej jest, zamiast pisać na forum że nie działa, samemu obczaić w logu o który plik chodzi, odpalić go notatnikiem i porównać z działającym i poszukać co może nie działać. W tym wypadku różnicę było widać w pierwszej linijce a cała operacja trwała mniej niż 5 min. I naprawdę nie trzeba być jakimś doświadczonym modderem :) Zresztą nie ma co ciągnąć tego wątku :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Jeśli nie działają to graj na tym co jest. Plik jest świetny, nie rozumiem ludzi, co chcą sprawdzać normalną rekrutacja.
Spokojnie, Panowie. Nie powiedziałem przecież, że ograniczona rekrutacja z instalki jest zła. Prowadzę już trzecią kampanię i gra się spoko. Po prostu chciałem też sprawdzić jak by się grało przy normalnej rekrutacji. Z czystej dociekliwości, że tak powiem. ;)
Blood_187: A nie dałbyś rady przygotować takiego pliczku dla normalnej rekrutacji i z darmowym utrzymaniem, tyle że z szybką budową? Jeżeli nie, to spoko. Dzięki i za to co jest. :)
-
Konieczko:
Kilka postów wyżej zrobiłem Ci taki plik.
Mój post z 09.12.2013 z godziny 12.05, Twój nick jest tam wytłuszczony.
Czyli normalna rekrutacja + szybsza budowa.
-
-
Witam wszystkich, od niedawna gram w Bellum 6.3 ze spolszczeniem i megasubmodem. Na prawdę masa frajdy. Denerwuje mnie tylko jedno, opłata za ilość zdobytych regionów. Można to jakoś zmienić ? Pewnie jakieś zmiany w plikach (poproszę o instrukcję). Na starcie zagrałem standardowo Królestwem Polski i jest...trudno. Bardzo dobre stosunki Z Carskimi Niemcami i Węgrami zabezpieczają mnie od zachodu. Ale na wschodzie masakra...Wojna z Księstwem Włodzimierskim i Nowogrodem... do tego musiałem wypowiedzieć w ostatnim czasie wojnę Połowcom.. Ich armia jest trudna do pokonania, bardzo się rozrośli od dalekich terenów wschodu po Węgry (zrujnowali tą frakcję). Szkoda że nie mogę odetchnąć na chwile i podpisać pokoju z rusinami...stosunki 1/10...Zdobyłem Nowogród, Psków, Kijów, Turów, Halicz, Starą Ładogę i nic nie chcą porozumienia. :|
-
Witaj.
Kary są obecnie śmiesznie niskie w Megasubmodzie za prowincje. Za 15 zdobytych prowincji nie licząc startowych kara wynosi tylko 450 bizantów.
Kupców rekrutuj.
Handel rozwijaj.
Spróbuj dać im prowincję jakąś.
Jak zaczną inne wojny pokój może zawrzesz.
Trzymaj tylko niezbędne wojsko.
-
Witam!
Nie wiem czy to odpowiedni temat ale mam pytanie czy da się w tym modzie włączyć autozapis bo po całym popołudniu grania i rozegraniu kilkudziesięciu rund miałem crasha i muszę zaczynać od ostatniego zapisu :x
-
W pliku BellumCrucis6 CFG wstaw to co niżej.
[game]
auto_save = 1
Grasz w Megasubmoda czy czyste Bellum?
-
Dzięki!
Gram w Megasubmoda ale niedawno zacząłem.
-
Witajcie,
wgrałem Megasubmoda V, pograłem trochę Cesarstwem Bizantyjskim, doszedłem do około 40 tury i regularnie co 2 tury zaczęło mnie wywalać. Przerzuciłem się na Jerozolimę ale Medieval co chwilę napotykał. Tylko ja tak mam?
W czyste Bellum mogłem grać bez większych problemów, od czasu do czasu wywalało ale to raczej normalne. No ale Bellum z Waszym dziełem to o wiele lepsza rozrywka - brawo Panowie.
-
Usuwaj map.rwm co jakiś czas. Rób savy często.
Na TWC widziałem gość dał loga z podobnymi błędami jak niekiedy tutaj. Czyli chyba coś w modzie siedzi głęboko. Bizancjum dograłem do 200 tury na testach.
-
Tak też robię,savy co bitwę i po i przed każdą turą ale potrafi mnie wywalić po 2 razy na turę. Przeinstalowałem całego medka mlże to coś da. Jak nke to zostaje mi tylkk czyste Bellum.
-
Jak się ma na waszym submodzie spam armii? Bo w takim SS to jakaś komedia jest :D . Próbowałem z tym walczyć tworząc własne skrypty kontrolujące skarbiec, do tego koszty utrzymania armii trzeba by podnieść ale odpuściłem sobie. Pamiętam ze w czystym BC 6.3 nie było z tym chyba tak źle.
Aha, i jeszcze jedno. Jak wygląda sprawa z przeniesieniem jednostek np z broken crescent do bellum, chodzi mi konkretnie o to, czy muszę pytać kogoś o pozwolenie jak bym stworzył taką paczkę do tego submoda jednostek bizantyjskich z broken crescent i wrzucił je tutaj na forum do pobrania dla was. Uwielbiam bizantyjczyków i w sumie tylko nimi gram już od czasów pierwszego medievala a jednostki z broken są według mnie najpiękniejsze.
-
Cytat:
Aha, i jeszcze jedno. Jak wygląda sprawa z przeniesieniem jednostek np z broken crescent do bellum, chodzi mi konkretnie o to, czy muszę pytać kogoś o pozwolenie jak bym stworzył taką paczkę do tego submoda jednostek bizantyjskich z broken crescent i wrzucił je tutaj na forum do pobrania dla was.
Tak, trzeba zapytać o pozwolenie twórcę tych jednostek, bez tego byłoby to złamanie praw autorskich czy coś w tym stylu. Jak na swój użytek, to wiadomo nie trzeba, ale rozpowszechnianie bez zgody autorów to już dozwolone raczej nie jest... ;)
-
Spam armii jest dużo mniejszy. Daj znać jak przenoszenie jednostek z Broken Crescent Ci poszło ok?
-
Oczywiście, bc zainstalowany ściągam teraz submoda ale coś strasznie wolno się pobiera. Jeśli wszystko będzie działać i wypatroszę karpie ;) to może jeszcze dziś się za to zabiorę. Robiłem to już wiele razy bo w starym bellum i SS tez miałem jednostki z broken (oczywiście tylko dla swojego uzytku 8-) ).
Proszę jeszcze o potwierdzenie czy dobry plik pobieram, a mianowicie submod http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe a pozniej fix http://www.sendspace.pl/file/dc35489...ort-descr-unit z tego tematu (ostatnie 2 posty)?
-
Tak ostatnie 2 posty z tematu Instalki.
Ja tekstur nie zmieniałem ale chętnie wrzuciłbym kilkanaście z Broken. Dla Bizancjum i Gruzji. Wystarczy kopiować same tekstury i zmienić export_descr_unit czy coś jeszcze?
Dla konnicy trzeba też kopiowac wierzchowce?
Exar: Jak możesz zrób podmianę tekstur, napisze się jasno, że pochodzą z Broken Crescent. Czy jest opcja byś zrobił tez podmianę tekstur dla kilku jednostek Gruzji, podam Ci jakie. Chyba, że wytłumaczysz mi jak się podmienia tekstury? Bo tego nigdy nie robiłem. Może wystarczy tylko zmiana tekstury na nowa i zmiana jej nazwy?
-
Do konnicy trzeba pamiętać, że może zastąpić obecne tekstury konni lub trzeba dodać całkiem nowe w descr_mount. Może być tak, że twórcy np pod english barded horse przypisali jakiegoś katafrakta, bo w oryginalnym modzie tego państwa nie ma, a nagle się okaże iż w Bellum angole latają na pancernych wierzchowcach :)
-
Cytat:
Ja tekstur nie zmieniałem ale chętnie wrzuciłbym kilkanaście z Broken. Dla Bizancjum i Gruzji. Wystarczy kopiować same tekstury i zmienić export_descr_unit czy coś jeszcze?
najważniejszy plik w przypadku zmiany jednostek to battle_models w data\unit_models tam są podane ścieżki do tekstur, animacji. I teraz tak, nie wiem czy uda mi się zrozumiale wytłumaczyć bo nie jestem w modowaniu biegły tak więc podsyłam tutka http://www.twcenter.net/forums/showt...=battle_models na początek.
Może jednak postaram się opisać jak ja to robię. A więc tak, teksturki rzymian w broken są w: data\unit_models\_units\romans. Kopiuje cały (dla tego cały ze większość tekstur będzie użyta) folder romans do bellum a konkretniej do data\unit_models\_units. Jak widać identyczna struktura a to dla tego ze ułatwi mi to prace z plikiem battle_models. Jeśli już o tym pliku piszę to trzeba zwrócić uwagę, że plik ten w broken nie jest sformatowany, co to znaczy? Otwórzcie ten z broken a później ten bellum. W bellum jest czytelny a w broken - koszmar. Dobra, teraz trzeba skopiować zawartość folderu data\unit_sprites z broken do bellumowego. Teraz wracamy do wspomnianego pliku battle_models, ja otwieram sobie ten z broken a także z bellum, odnajduje interesującą mnie jednostkę i zaczynam serie "kopiuj wklej" linijek tekstu z prawidłową lokalizacją tekstur a także ustawienie prawidłowych dla jednostki animacji. Po tej zabawie pozostanie już sprawdzenie export_descr_unit oraz ewentualne dopasowanie jednostki do budynku w export_descr_buildings . Aha i chciałem wspomnieć na koniec ze ja tylko podmieniałem tekstury na istniejące jednostki, nigdy nie tworzyłem od postawy nowej.
Aravenie mogę także przenieść Gruzinów ale tak jak mówię tylko podmieniając jakąś inną, tak więc musiałbyś przemyśleć która zastąpić nową.
Pozdrawiam :)
-
A macie pozwolenie na edytowanie jednostek z Brokena do Belluma????
-
Nie bardzo. To na użytek własny będzie znaczy Exara i mój.
Bez zgody nie upublicznimy tego.
A dałbyś radę załatwić taką zgodę?
Lider projektu to Polak.
Ale rzadko tu zagląda.
-
Na twcecie wudanga nie ma od listopada jak coś to dam mu znać.
-
Doczepie się słówka Turumbar ale nie robię tego złośliwie ;) , ja tych jednostek nie "edytuje". Graficznie są tak jak je genialny grafik stworzył, nic nie dodaje, koloruje, ja je jedynie przenoszę z broken do moda w jaki aktualnie gram, ostatnio miałem je w SS. Te jednostki graficznie są piekne :D i tylko nimi chce grać. Do tego zawsze przenoszę opisy oraz unit cards ;). To wszystko tylko na mój własny użytek :).
-
A tylko tak biadole:P
A w sumie fajno było by mieć jednostki z brokena w megasubmodzie...:P
-
Po instalacji megasubmoda V i czytaniu waszych postów, sprawdzałem na własnej bitwie czy ci miecznicy działają poprawnie i okazuje się że nie. Araven zainstalowałem tego fix nr.1 który miał to naprawić i dalej nic znowu crash. Choć w logu pisze dziwnie bo nic o teksturach ale właśnie na tych miecznikach mnie wywala.
[spoiler:3bociadz]08:53:30.968 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
08:53:30.968 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
08:53:34.609 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
08:55:31.312 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka[/spoiler:3bociadz]
Może ten fix dla wszystkich wersji z submodu Aramegila będzie działał, nie wiem.
P.S Oczywiście po odpaleniu kampanii usuwałem map.rwm. Coś te tekstury są bardziej skopane
-
Szymczak. Fix Aramegila jest w instalce. Nie w kazdym miejscu da się toczyć bitwę. Usuń map.rwm i probuj ponownie, zrób kolejny zapis. Ten log nie ma nic wspólnego z tą jednostką.
-
Ten V Megasubmod nie wymaga poprzednich częśći?
-
Nie wymaga. W opisie instalacji jest opisane co i jak.
Szymczak, próbuj dalej. Jak nie da rady ręcznie zagraj dana bitwę z automatu.
-
"Co z tą Polską" był taki program w tv i to samo pytanie przychodzi mi na myśl. Kampania musi mieć jakies bugi ukryte.
Przed crashem gdy klikam po oknach przeglądając budynki czy też jednostki pojawia się bład graficzny zapowiadający iż gra sie zaraz wysypie viewtopic.php?f=367&t=13366#p334885 (ostatni mój post na pierwszej stronie) i windy oto log
[spoiler:3nk7if9i]17:10:29.781 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
17:10:29.781 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
17:10:33.421 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
17:11:45.031 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8261, column 130
Could not find sandomierz2, in traits database
17:11:45.062 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8807, column 68
you have chosen an invalid tile(121, 246) for Stig Hvitaledr (denmark)
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
Expecting a trait level, instead got
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
17:31:06.125 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8261, column 130
Could not find sandomierz2, in traits database
17:31:06.140 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8807, column 68
you have chosen an invalid tile(121, 246) for Stig Hvitaledr (denmark)[/spoiler:3nk7if9i]
Przed rozpoczęciem kampani Polska zagrałem kilka tur Cesarstwem Niemieckim i wszystko działało wporządku tylko z Polską mam jakieś cyrki
-
Błąd graficzny był i na czystym Bellum.
Owszem mod i może Megasubmod ma pewne bugi. Należy robić kilka savów ja Polska ponad 220 tur grałem i było kilka ctd ale dało się je obejść.
Nie potrafimy ich znaleźć te logi nic mi nie mówią.
Co się dało jest poprawione.
Do czasu Bellum 7.0 pozostało albo czyste Bellum albo Megasubmod. Ja wybrałem Megasubmod. Gruzja 97 tur zero ctd. Wszystkie bitwy ręcznie.
Polska ma najwięcej zmian. Teraz żałuję części z nich bo za mocno ingerują w moda, ale jest za późno na eksperymenty.
Megasubmod V jest ostatni. Chyba, że wino dorzuci nową muzę.
-
aa taki error mi przy obleganiu wyskoczył ...
[spoiler:17fzqgsv]19:57:07.125 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
19:57:07.125 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Aug 9 2007 version bld-medieval2-kingdoms-105 (45777) ===
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
19:57:23.062 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
19:57:55.906 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
19:57:55.906 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
19:58:39.250 [game.script] [error] Script execution error for <spawn_character>, at line 25590, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
Character Collette already exists.
19:59:01.234 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 4267, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
<settlement> is unavailable from event <>
when testing <SettlementBuildingExists> condition
19:59:01.234 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 4271, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
<settlement> is unavailable from event <>
when testing <SettlementBuildingExists> condition
20:07:17.406 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka[/spoiler:17fzqgsv]
jak na rozstawianie jednostek wziąłem..
-
To próbuj ponownie. Co umiałem to poprawiłem. Mietek77 też nie wykrył co powoduje ctd tego typu. Na więcej poprawek raczej nie ma co liczyć, chyba, że Ktoś odkryje, że jakaś jednostka powoduje ctd w bitwie to poprawię jak to potwierdzę.
-
A jakie zmiany w polskich jednostkach dokonaliście miedzy 4wersją a 5 megasubmoda? Może przywrócenie poprzednich ustawień coś naprawi. Ja sproboje zainstalowac v.4 ktora byla bardziej dla stabilniejsza. Jakby porónać obie wersje plików z obecnej i poprzedniej wersji to może w miare szybko zlokalizował problem.
-
Jednostki w V są identyczne jak wcześniej, od Megasubmoda II nie ma nowych.
W V są najstabilniejsze pliki z poprzednich wersji.
-
Czy przywrócicie modele spieszonych polskich możnych w kolczugach po ulepszeniu?Bo w V MS są tylko zbroje łuskowe
-
Ulepszona tekstura nie działa, jest chyba uszkodzona, dlatego jest taka jak była. Po to fix zrobiłem. Bo na ulepszonej wywala w bitwach.
-
Jest szansa na powrót kolczug?