Sam tyle wydałem i zbytnio nie narzekam. A inni - jakoś mało mnie obchodzą, choć znam parę osób które także tyle wydały tyle na preorder przez steam i nie płaczą na tym forum :mrgreen:
Wersja do druku
Sam tyle wydałem i zbytnio nie narzekam. A inni - jakoś mało mnie obchodzą, choć znam parę osób które także tyle wydały tyle na preorder przez steam i nie płaczą na tym forum :mrgreen:
problem rome2 to nie jest cena, ale zawartość za którą zapłaciliśmy, i oczywiście są tacy którzy są zadowoleni, ale to jest taki procent jak ilość retardów w społeczeństwie 2 do 5% (nie mam na myśli ciebie, może po prostu bawią cię pochodnie spalające bramy itp.) - reszta dostała zabugowanego gniota - wystarczy wejść w byle jaki wątek na TWC, gdzie ludzie pytają czy już warto kupić grę po paczach, 90% graczy nadal odpowiada, że .......nie!Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Panie Bobrze znowu udany koment.Cytat:
Zamieszczone przez Argail
P.S. No nawet w komentach do bloodpatcha pytaja sie ; no dobra ale co z AI? JUz sobie odpusciliscie?
Powiem tyle. Gralem w kazda czesc i nawet sp , i sie zagrywalem. Pamietam jak Empire gralem na slabym kompie,ze skakala mi gra,ze hohoho. Jezdzcy bez koni byli ale gralem i czulem klimat. Jedynie w Romka 2 jak gram, to nic nie czuje a jak cos czuje, to wiecie co bo sie z Wami tym dziele :D
Pochodnie spalające bramy nie rażą mnie tak jak: Egipt faraonów, płonące świnie i wrzeszczące baby w jedynce; dwuletnie tury, słonioartyleria, Robin Hoody i brak oleju w bramach w Medku 2; system uzupełnień, rekrutacji generałów, zasięg kul łańcuchowych równy zwykłym w walkach morskich i komandosi w ETW; komandosi w NTW; "balony" w straży generalskiej i ludzie pająki w Shogunie 2. Są mi wręcz obojętne - nie bawią mnie, ale i nie przeszkadzają.
Mimo że gra ogólnie się mi podoba, to jeśli by ktoś spytał się mnie czy warto ją kupić, pewno stwierdził bym że to zależy czego od tej gry oczekuje... albo i odradził zakup ze względu na zrąbane multi (szczególnie kampanię).
to ma być jakiś argument na obronę tej gry? czy po prostu stwierdzasz, że jesteś mało wymagający i zadowolisz się byle czym?Cytat:
Dla mnie póki co najnowszy Romek jest wciąż niegrywalny,dlatego zagrywam się w moda do pierwszego Romka - Roma Surectum II,który dla mnie jest tym czym Rome II powinien od zawsze być.
taki maly off top co do tego moda, to nie rozumiem czemu ludzie sie tak nad nim spuszczaja, jakis czas temu zainstalowalem go sobie i okazal sie nie grywalny, system morale praktycznie tam nie istnial, a walka ciagnela sie w nieskonczonosc w czasie bitwy. Gdyby Rome 2 taki byl, to bysmy dopiero mieli powody do narzekania :P
Po prostu stwierdzam że poprzednie gry z tej serii zawierają rzeczy bardziej mnie denerwujące.Cytat:
Zamieszczone przez manolito
Kolega chyba ma problemy ze sobą. Nie dosyć, że ludzie którym się gra podoba to kretyni w Twoim mniemaniu...to jeszcze zadowalają się byle czym. Kompleks jakiś?Cytat:
ok, rozumiem, tyle, że tym sposobem dajesz znak równości, pomiędzy najnowszą odsłoną, a tymi poprzednimi, choć prawda jest taka, że mimo swoich oczywistych wad (np. jak ładnie napisałeś, ludzie pająki w shogun2) nie miały tak fatalnej fałszywej i kłamliwej promocji przed jej wydaniem, beznadziejnej optymalizacji, a ilość ich błędów stanowiła jedynie procent tego co mamy w rome2 - ja oczywiście, rozumiem, że ktoś może czerpać przyjemność z tak zabugowanego produktu, jeśli ma małe wymagania i nowy komputer - to jest oczywiste - nie mniej to, że się komuś gra podoba nie stanowi argumentu nad jakością rome2, a jedynie dowodzi, że wymagania i gust są różne i tylko tyle.Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Eldaren
No ladnie wyglada. Szkoda,ze w Romka nie mozna grac mp kampanii. W Romka sie tez zagrywalem. Pamietam jak ogladalem na pauzie szczegoly bitwy. AI trzymalo linie i starcia byly dosc ciekawe jak na sp. Ba nawet w medku 2 przeciez uzywalo drabin:) A tak swoja droga, to AI uzywa w Romku 2 wiez oblezniczych? Czy tylko robi wylom jeden w murze i heja?:)Bo to,ze drabin nie uzywa, to pewnie nadal nie poprawili:)
Masz bardzo słabą pamięć. Takie ETW też miało kłamliwą promocję i sporo bugów. Medek 2 w chwili wydania był wręcz niegrywalny. Jedyne co wyróżnia Rome 2 z całej serii to czas jaki im zajmuje poprawianie bugów i fakt że najwidoczniej nie potrafią ich poprawić.Cytat:
Witam, czy wiecie gdzie się edytuje "siłę ciosu" w edytorze "Pack File Manager"?
No to wyglada na to, ze cala ta firma, to jeden wielki gniot;) No ale gralem w tamte czesci a w Romka 2 jakos nie moge. No i teraz jest taka roznica,ze kazdy sie spodziewal po Romku 2 czegos wspanialego . Mamy 21 wiek, kolejna czesc wiec logicznie kazdy sie spodziewal,ze bedzie wymiatac. Jak to stwierdzili psychologowie,ze im dalej od zlych wydarzen tym mniej o nich pamietamy a za to dobre wydarzenia z tamtych lat coraz lepiej. Zatem jakbym kiedys wychwalal Romka 2 a krytykowal Romka 3, to mi przypomnijcie!;)
No dokładnie niedawno pewien znany zagrajmer na YT powiedział że Empire jest jednym z najlepszych TW w historii i pewnie za pare lat ktoś powie że Rome 2 TW jest najlepszym TW w Histori.
Na pewno grałeś w Roma Surrectum ? To właśnie na nim powinni wzorować robiąc Rome II, a nie wydając jakiś chłam.Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
Tak, napewno gralem wlasnie w tego moda. Pozniej pamietam wydali mini-moda ktory troche pomagal, ale ostatecznie i tak bitwy potrafily sie ciagnac nawet ponad godzine. Dlatego podarowalem go sobie wtedy. Byc moze od tego czasu cos sie zmienilo, bo gralem w to jakis rok temu bodajze.Cytat:
Zamieszczone przez preussen6
Od kiedy bitwa ciągnąca się ponad godzinę to coś złego? Do dziś pamiętam jedno oblężenie w modzie do M2, które trwało prawie półtorej godziny. Takie zabawy w grze z serii TW nie miałem nigdy wcześniej, ani przez długi czas później, jak podczas tej bitwy.
Nie każdy ma ochotę i czas rozgrywać jedną bitwę przez godzinę...
Zaryzykuję stwierdzenie, że prawie cała seria Total War przynajmniej od RTW to jeden wielki gniot ;) (choć są pewne wyjątki jak BI, MTW2 Kingdoms, czy Shogun 2 FoTS). RTW czy MTW 2 są świetnymi grami - ale jako podstawki pod mody, a nie czyste wersje. Shogun 2 bez moda poprawiającego "divide realm" jest na dłuższą metę niegrywalny...Cytat:
Zamieszczone przez adi
ETW, jedyna gra w serii bez możliwości zdecydowania co zrobić ze zdobytym miastem :?: :!: Pierwsza gra w której miasto z murami było wielkości fortu :?: :!: :shock: Że już nie wspomnę o innych spierniczonych rzeczach, bo wymieniłem je we wcześniejszym poście :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez depus
Ja z gry w każdą część TW czerpię mniejszą lub większą przyjemność. R2 mimo swoich bugów, dostarcza mi jej całkiem sporo. Choć fakt, bez bugów dostarczało by jej o wiele więcej.Cytat:
Zamieszczone przez adi
Mamy 21 wiek, kolejną część - więc logiczne jest, że skoro żadna z poprzednich nie była doskonała, to i ta nie będzie. Będzie za to na pewno postęp graficzny, a więc i większe wymagania sprzętowe. A to że jesteśmy fanami serii, mimo jej widocznych niedoróbek, a jako tacy nie potrafimy się uczyć na własnych błędach - to już inna sprawa :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez adi
Asuryan, jeden błąd. W Empire czy też Napoleonie nie było miast. Miałeś walkę w fortach czy też w miasteczkach znajdujących się przed właściwym miastem. Wystarczy najechać na skraj mapy kamerą aby zobaczyć w oddali wielkie właściwe miasto.
Shay Ruan, ależ jak najbardziej były - dopóki nie zostały otoczone murami. Bo wtedy pomimo tego, że na mapie kampanii atakowałeś miasto - to bitwa toczyła się o fort. Minusem w NTW było to, że każde miasto (albo prawie każde) posiadało owe mury... i to jest jeden z nielicznych minusów tej gry. W ETW zdarzało się mi walczyć w miastach, niestety bardzo rzadko - ale za to reszta rozwiązań była zrobiona o wiele gorzej niż w NTW.
No nie zgodzę się :D To nie były właściwe miasta ale ich przedpola. Wystarczy przejechać na skraj mapy aby zobaczyć właściwe miasto. Wydaje mi sie to lepsze niż umieszczenie metropolii, w której ai totalnie zgłupieje.
Troche panie Tygrysie przesadzasz. Nawet wiecej. W Szoguna 2 gram bez modow kampe mp:)Cytat:
Shogun 2 bez moda poprawiającego "divide realm" jest na dłuższą metę niegrywalny.
Moze dlatego,zeby sobie jakos wytlumaczyc podswiadomie dlaczego Romek 2 Ci sie podoba czy cos tam;) Obnizasz wartosc poprzednich tytulow zeby moc powiedziec; tamte byly tez kiepskie wiec ten nie taki zly;)
Cos Wam sie pokrecilo. Mogles wybudowac fort wtedy trzeba bylo fort zdobyc a jak nie bylo fortu, to atak na miasto.
Tak w Napoleonie wyglada obrona miasta, niebo a ziemia do Romka 2;
[youtube:3dh3riop]http://www.youtube.com/watch?v=KlpOTqJNB28[/youtube:3dh3riop]
P.S. Oczywiscie, to zart. Tam nie ma AI;)Az sie lezka w oku kreci; nie ma tofikow.
No jezeli masz czas i cierpliwosc obserwowac jak oddzialy sie tluka i zatluc sie nie moga przez ta godzine to podziwiam. Juz nie wspomne o tym ze system morale tam praktycznie nie istnial, dlatego wjazd w tzw "dupsko" oddzialu nic nie dawal praktycznie.Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
No juz nie koloryzujcie. Ponad godzine bitwa chyba czasu rzeczywistego bo w grze maks godzine mozna ustawic. No jak grales na najwyzszym poziomie, to Ai stalo ostro w miejscu nawet okrazone. ALe przeciez w Romku2 to samo. Szczegolnie na modzie Radious. Poza tym bez przesady. Atak od tylu zawsze jest smiercionosny(pomijajac ,ze ktos uzyl jakichs ustawien i wojo trzyma sie jak zaklete)Cytat:
Adi uwierz ze nie koloryzuje, znajdz sobie tego moda w wersji sprzed roku (teraz pewnie juz cos z tym zrobili) i zagraj. w kampanie na tym modzie nie gralem, ustawilem sobei na poczatku wlasna bitwe zeby zobaczyc sobie wyglad jednostek, ale jak zobaczylem jak to wszystko tam dziala to sie poprostu zalamalem. Chcesz to wierz nie to nie, ale szarza jazdy w tyl jednostek rowniez nic nie dawala.
AAaa o modzie tym do Romka 1 piszecie. No to male nieporozumienie. Mialem na mysli czysta wersje i MTW.Cytat:
Na starym forum wyczytałem kiedyś, że jeden z głównych pomysłodawców TW i programistów odszedł ze studia po Mongol Invasion w roku 2001 i udało się go ponownie ściągnąć, gdy nie radzili sobie z projektem MTW. Później zaczęło się odcinanie kuponów i zmiany silników. Silnik RTW był na początku strasznie krytykowany, ale się ludzie przyzwyczaili. Co ważne był łatwo modowalny i udał im się balans MP. Kolejny silnik pod MTW2 miał skasztanione kodowanie i bierne całkowicie AI bitewne w dniu premiery (skąd ja to znam....). Granie 3v3 i większych bitew było koszmarem, ale ostatecznie kilka łatek załatwiło sprawę, podobnie jak załatwiło skuteczność szarży - kangury fantazjowały na maksa. ETW i aktualny silnik były dramatem do tego stopnia, że Mike Simpson posypał sobie głowę popiołem in public, a Lusted biegał po forach i zbierał pomysły co zrobić z gorącym kartoflem. Reszta to tylko kontynuacja problemów okraszana coraz piękniejsza grafiką, większą ilością sekwencji animacji, uproszczeniami gameplaya, ograniczaniem liczby modyfikatorów pola walki, co pozwalało utrzymać wszystko we względnym ładzie.
R2TW osiągnęło kolejny poziom. Jałowość i brak emocji. Gra po prostu nie wciąga, a może nawet i odrzuca - mnie na pewno. Niestety.
Co innego kampania multi, szczególnie z możliwością rozgrywania wszystkich bitew ręcznie z drugim graczem, a co innego single. Rome 2 w kampanii multi byłby świetny, gdyby nie desynchronizacje podczas walk w stolicach prowincji. Obecnie jest to jedyny bug, który doprowadza mnie do szewskiej pasji. Inny, nieco mnie denerwujący, to złe dobranie wad specjalnych umiejętności (np większe zmęczenie podczas szybkiego ładowania zamiast gorszej celności, czy podczas precyzyjnego strzału zamiast gorszej szybkostrzelności) czy płonące oszczepy.Cytat:
Zamieszczone przez adi
Kłopot w tym, że większość miast już na starcie ma forty (w NTW więcej niż w ETW), a AI też zdarza się je budować.Cytat:
Zamieszczone przez adi
Tak, chodzilo mi o moda do romka I ;)Cytat:
Zamieszczone przez adi
Swoja droga jako ciekawostke powiem, ze spotkalem sie z konwertowaniem jednostek z pierwszego romana do cywilizacji V. Ktos nawet chyba wydal caly taki pack z jednostkami.
Z całym szacunkiem, ale dzięki Bogu, że bitwy w Rome 2 nie trwają tyle co Ty byś chciał. W życiu bym na to czasu nie znalazł. W Rome 2 (vanilla) bitwy są co prawda za krótkie, ale bodajże KAM polecał moda Ars Gratia Artis i z nim wygląda to już o wiele lepiej (ale nadal jest trochę bugów).Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Moim zdaniem kolega kuroi poprostu nie dokonca zrozumial o czym pisalem. Bo faktycznie fajnie kiedy bitwa trwa dlugo, ale kiedy w tym czasie np prowadzimy dlugotrwale oblezenie, badz stosujemy jakies wymyslne zagrywki taktyczne, natomiast w samym czekaniu na wynik starcia kilku oddzialow prawie godzine nie ma nic fajnego, uwierzcie ;)
To już tylko i wyłącznie kwestia gustu.Ja uważam tego moda za arcydzieło moderskie ale może już nie róbmy takiego off-topu.Cytat:
Łatka nr 6 do Rome II to dla mnie wielki zawód, myślałem, że bardziej się wysilą, dla mnie to fix, a nie pełnoprawny patch, myślę, że został on wydany, aby nieco uspokoić coraz większą krytykę na TWC.
Co do RS II długość bitew była odpowiednia dla kogoś, kto lubił stosować trochę taktyki w tym modzie, był czas by stosować manewry. Szarże konnicy trzeba było wyprowadzać kilkakrotnie nim przyniosły one określony skutek . Minusem był jednak spam armii, który powodował ze po pewnym czasie prowadzenie dłuższych bitew stawało się nużące.
No to nieciekawe wiesci. No ja czekam az poprawia ustawianie armii i te blooby(a moze poprawili)I gram kampe MP. Oczywiscie jakby jakis mod do tego co jeszcze balansuje jednostki i dodaje nowe (bo te z Romka jak zwykle bidne)i gra muzyka. A pozniej juz Wam daje linki z bitew Romka 2 a nie innych czesci;)Cytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
Adi, przeciez modow dodajacych jednostki masz od groma na steam workshop.
Z automatycznym rozgrywaniem bitew o stolice prowincji :?:Cytat:
Zamieszczone przez adi
No to dobrze,ze sa te mody. No jak te zwiechy sa, to niedobrze. Trzeba bedzie cos wymyslic. Ja te zwiechy chyba mialem. Grasz chwile i zwiecha? Czy jak to dziala?
Gram i na początku zwiech nie ma. Prędzej czy później jednak ktoś atakuje stolicę prowincji - rozpoczyna się bitwa, trochę się ją toczy aż wyskakuje napis "desynchronize" i wywala z kampanii.