Panowie, może jakieś info w sprawie moda? :rolleyes:
Wersja do druku
Panowie, może jakieś info w sprawie moda? :rolleyes:
Info jest takie że potrzeba nam ludzi do pracy nad modem, chętnych którzy by ponanosili surowce na mapę kampanii, przypisali tekstury niektórym jednostkom (tzw srebrne jednostki), pododawali nowe budynki np magazyny handlowe, faktorie itp., popracowaliby nad systemem udostępniania jednostek lokalnych w zajętych prowincjach, ludzi którzy potrafiliby stworzyć zrównoważony system finansowy m.in. RON który by pokazywał trudną sytuację finansową państwa, ale nie prowadził do tego, że po kilku turach, toniemy w długach w zastraszającym tempie.
Jeśli masz takie umiejętności to zapraszam do ekipy, jeśli nie to popytaj znajomych może ktoś ma wiedzę i chętnie by pomógł w tym projekcie.
Jeśliby znaleźli się chętni do realnej pomocy przy modzie to dość szybko byśmy wypuścili moda, jeśli nikt się nie pojawi to nie udostępnimy nie w pełni grywalnego moda, więc wszystko w Waszych rękach.
Osoba która nie miała z tym styczności, będzie po prostu musiała się tego nauczyć (skarbnica wiedzy Total War Center) , poćwiczyć, popróbować itd i wtedy zdobędzie niezbędne doświadczenie. Proste;)
Nanoszenie surowców czy przypisywanie tekstur jest banalne, choć z początku może wydawać się trudne, ale to tylko kwestia praktyki i przećwiczenia tego kilkukrotnie ;)
Odzew i zainteresowanie byłoby większe, gdybyście dali chociaż linka do starej wersji ;)
Jeżeli potrzebujecie kogoś...choćby nawet "zwykłego laika" no to jestem chętny. Jak się z wami jakoś skontaktować?
Potop is coming...
https://www.youtube.com/watch?v=6nyoRcdOa4g
Może dajcie od razu 100 000 przychodu od jednego miasta, wtedy będą większe armie, większe bitwy, z ilością bardziej odpowiadającą realiom historycznym, co złego może się stać :)
Jak dla mnie pomysl bez sensu.........(mniemam, że to żart)
Tym bardziej że nie rozumiem w jakim kontekście ten żart :P
Żarty żartami, ale potop sam się nie pobierze:
https://www.dropbox.com/s/nxqp7398jiyhn9r/potop.7z?dl=0
Zaznaczam, że gra nie jest stabilna i warto często zapisywać grę.
Chore ilości kasy z pojedynczej prowincji niesamowicie ułatwiają grę człowiekowi i utrudniają botowi. 8000 z Paryża? Parę tysięcy od pierwszej tury z osad? To człowiek udowadnia jak tu zrobić, żeby bot był jak najinteligentniejszy, a ludzie i tak idą za głupią modą z twc. Przecież przy takich dochodach gra kończy sie tak, że bot trzyma 10 armii w kupie i wysyła po jednej do ataku, a gracz sobie to pokonuje pojedynczo i się cieszy, że jest pro. Nie o to chodzi.
To jest jakaś zuopdateowana wersja? Czy po prostu reupload z wczesnej bety?
u mnie natomiast zniknęła muzyka w pewnym momencie
nawet jak pobieram jeszcze raz moda z neta i go wgrywam, to nadal jej nie słychać,
jakieś sugestie?
To jest najnowsza wersja
Sprawdź w opcjach czy nie masz czasem wyciszonej (wiem, że to głupie, ale najpierw najlepiej wyeliminować najprostsze rozwiązanie).
Jak tam wszystko będzie ok, to wejdź data/sounds i usuń tam pliki music i music.idx (pliki nie foldery!!!).
Jak to nie pomoże, to może jakiś skrót klawiszowy czy coś w tym stylu nacisnąłeś...
https://www.dropbox.com/s/zu8ondx0lf...potop.zip?dl=0
Reupload tego pliku z 142 str. Pobierać szybko, bo znowu może zniknąć!
Obecna wersja jest całkiem okej, żadnych większych problemów nie doświadczyłem. O ile dawniej gdy grałem Rzeczpospolitą, co chwila miałem wylot do windowsa, teraz całkiem przyjemnie się gra :D
Ale mała prośba - zmieńcie Panowie u muzułmanów muzyczkę po zwycięstwie w bitwie. Piosenka ISISu pasuje tu jak pięść do nosa. Poza tym fajnie, że gdzieś tam w tle przygrywają osmańskie marsze wojskowe :D
Piosenka ISIS :D Jezus Maria. Warunki zwycięstwa trzeba skasować, wtedy AI lepiej działa.
Co do muzyki to nie jestem w temacie, Muzg pewnie coś pozmienia.Cytat:
Piosenka ISIS :D Jezus Maria. Warunki zwycięstwa trzeba skasować, wtedy AI lepiej działa.
Piter jak masz ochotę i czas to może byś pokombinował aby AI lepiej działało?
Jak bot nie ma żadnych bonusów finansowych, a wszystkie frakcje są na początku na minusie to musi mu być ciężko nie wpaść w długi od początku :) Bot który tonie w długach to na pewno nie jest wyzwanie.
Edit: Cofam, nie wszystkie tylko Polska, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Przecież Szwecja w 1648 tonęła w długach, a tu ma 50 000 na start :D Polska była bardzo bogatym krajem w tym okresie, a kryzysy i problemy miał każdy.
W pliku od mechaniki osad zwiększyliście zyski z każdego typu dochodów, a z kopalń dwa razy, plus dodaliście więcej budynków dających zyski i daliście dużo prowincji. Jak to sobie wyobrażacie, bitwy 20 armii kontra 20 armii, bot będzie atakował po jednej, dwie, bo tak jest ta gra zrobiona, a gracz te pojedyncze armie będzie mógł niszczyć 4 swoimi, albo jedną swoją i mieć dużo kasy na rozbudowę. Jaki tu sens? Mechanika moim zdaniem zupełnie nieprzemyślana.
Trzeba te dochody zmniejszyć i pozmniejszać proporcjonalnie armie początkowe i te ze skryptów, to dużo roboty.
Pewnie to też wywoła bunt, bo ludzie są przyzwyczajeni do mnóstwa kasy w medku, a zmiana każdego przyzwyczajenia wkurza ale jeśli chcecie żeby gra nie była dziecinnie prosta to tak trzeba.
Druga sprawa to ustawienie priorytetów rekrutacji, nie wiem czy to tu działa, bo nie przetestowałem ale nie cierpie tego osobiście robić.
Oczywiście ogólnie mod ma wiele plusów i jest bardzo fajny ale ja się tu skupiam na tym co można poprawić. Nie rozumiem czemu z pliku z mechaniką mapy ktoś wywalił rozróżnienie na zamki i miasta, może to z innego moda przekopiowano po prostu.
Można budować kopalnie, które dają 0 dochodu. Usunąłem plik map.rwm żeby się utworzył na nowo, może to po tym się pokazało, nie wiem czy było wcześniej. Sakiewka króla rozdana na prawo i lewo, rozdawanie kasy graczu i botowi ułatwia grę, im więcej kasy do wydania, tym lepiej wyda to gracz i gorzej bot. Nawet bez gry z góry muszę założyć, że granie na tym modzie musi być banalne.
Mam też nadzieje, że generałowie w tym modzie to nie piechota, bo w takim razie nigdy nie uciekną.
Poza tym, hajducy jak powodowali oczopląs tak wciąż powodują.
Rozwój zamków się buguje (tzn. po osiągnieciu wymaganej populacji, nie pojawia się możliwość upgrade'u), być może z powodu powyżej opisanego przez Pitera
Koszary się bugują, nawet jak mamy zbudowany wyższy lvl, dalej pokazuje nam, że nie mamy tego budynku zbudowanego i można zbudować podstawowe koszary (na szczęście można rekrutować jednostki w zasadzie to po prostu najlepiej jest ten budynek zignorować i nic się nie stanie)
Jak dokładnie działa budynek "reforma wojskowa"?
Rozbicie taranem bramy dużego\olbrzymiego zamku powoduje crash gry
Grałem i faktycznie w każdym mieście można zbudować kopalnie ale tylko w niektórych daje to przychód.
Co do rozdawania kasy, to tak nie zabardzo. Oddziały są drogie, trzeba uważać, żeby nie przeszarżować i rozwijać miasta by pozwolić sobie na więcej. Moim zdaniem całkiem fajnie.
Wystawienie tego moda gdziekolwiek z hymnem ISIS to wielki wstyd. Co do ilości kasy, to ja wiem jak to wygląda całkiem fajnie, w innych modach też jest całkiem fajnie, tylko bot jest głupi. Jeśli całkiem fajnie równa się całkiem łatwo to się z tym zgodze.
Jak jest tyle bugów to nie wiem czy jest sens tak mocno usprawniać AI, bo i tak się będzie źle grało.
Ta muzyczka co jest po zwycięstwie w Turcji to nie jest hymn ISIS. Jest to piosenka/hymn jihadu.
Tutaj macie piosenkę razem z angielskim tłumaczeniem: https://youtu.be/TqDwfhRYOTs
To co udostępniliśmy wam jest głównie wysiłkiem moim i Ordenusa. Udostępniając to liczyliśmy właśnie, że ktoś się tym zainteresuje i pomoże w dalszych pracach.
Mechanika brudu została tutaj popsuta przez zbyt wysokie ilości populacji, których nie da się dostosować do mechaniki medka.
Jak pisałem wyżej - jest hymnem jihadu, a jeśli z tego powodu chcesz banować ten utwór, to równie dobrze można by banować jakieś utwory kościelne, bo je krzyżowcy śpiewali - https://www.youtube.com/watch?v=IkmODfy8K3k.
Albo jeszcze inaczej - wiele gier z czasów 2WW pokazuje ZSRR i puszcza oryginalne nagrania hymnów, wystąpień dygnitarzy/Stalina i nie można mieć im temu za złe, gdyż takie były realia historyczne.
Jeśli zaczniemy banować wszystko, co kojarzy się z reżimami, to gry i filmy historyczne będą wyglądać jak Hearts of Iron 4 w wersji niemieckiej.
Dobra, myślałem, że to hymn dzisiejszego ISIS, niehistoryczny, tylko z dziś, strasznie w tym modzie jest namieszane, ambitnie pozaczynane wiele rzeczy ale niedopracowane. Przekombinowane to wszystko strasznie. Tak jakby ktoś wiele rzeczy bezrefleksyjnie zmieniał, bo fajnie, historycznie, a nie testował swoich zmian.
Należy też zmniejszyć koszty generałów i zmniejszyć liczebność oddziałów generałów, zbierz wszystkich generałów do kupy, wygrasz każdą bitwę z armią za darmo, która się sama regeneruje. Bot tego nie potrafi, to wielkie ułatwienie.
No trudno się nie zgodzić. Zobacz ile osób nad tym pracowało na starcie, a głównie 2 tylko robiły tą wersję. Dlatego jeszcze raz powtórzę - potrzebna nam jest pomoc, by to wszystko ogarnąć.
Też racja, zwłaszcza w Polsce, bo w innych frakcjach kawaleria aż tak OP nie jest. Swoją drogą w TA było całkiem tak samo, dobrze pamiętam, jak generałem w Gondorze niszczyłem w czasie oblężenia całe armie orków...
Członkom rodziny pozmieniałem liczebność, generałów nie wiem gdzie znaleźć. Wrzuce swoje zmiany w mechanice ale jak jakieś frakcje będą beznadziejnie słabe, to już nie z winy moich zmian, tylko z tego jak ustawione są limity populacji i rozrzucone surowce po mapie do handlu.
Muzg chcę banować ten utwór nie dlatego, że jest hymnem dżihadu, tylko dla tego, że jest to utwór zrobiony na potrzeby propagandy ISIS. Al-Qawlu Qawlu Sawarim pasuje do Turcji osmańskiej jak pięść do nosa.
Nie chodzi tu o banowanie "bo coś". Potop to mod historyczny, więc ścieżka dźwiękowa powinna nawiązywać do epoki. Te wszystkie przemówienia Stalina i inne hymny są, ponieważ budują klimat epoki II WŚ, a nie gloryfikują "coś tam" prawda? Bo jeżeli mamy bawić się w wolną amerykankę, to równie dobrze podczas kampanii Rzeczpospolitej może przygrywać patriotyczny-rap.
A jak już jesteśmy przy muzyce, jeżeli by wam czegoś jeszcze brakowało, to możecie poszerzyć ścieżkę dźwiękową o soundtrack z Kozaków 3: https://www.youtube.com/watch?v=fZik...dyo9-Ab3IH_Mxy
I nie, nie narzekam bo mam "ból tylnej części ciała" ani też dla tego, że jestem na twórców Potopu o coś obrażony.
PS. Zresztą wydaje mi się, że nawet czegoś takiego jak "hymn dżihadu" dawniej być nie mogło. Na Bliskim wschodzie muzyka była wyłącznie świecka (czyli albo ludowa albo coś prywatnie przygrywano dla możnych), bo islam słuchać takowej zabrania. Muzułmańska ortodoksja dopiero od niedawna patrzy na nią nieco przychylniej. Jeżeli idzie o soundtrack u muslimów, jest bardzo dobrze - zmieńcie tylko ten utwór i wszystko będzie okej.
No i jeszcze nie można zaatakować sojusznika, wyłączone! Jak to włączyć z powrotem? Zrobił ktoś AI, wstawił i ktoś inny se wymyślił, a bo sojusznicy nigdy się nie zdradzali w historii. Nosz, aż się klnąć chce, w AI naprawione wszystkie bugi, że bot zdradza bezsensu, ustawione, że zdradza rzadko, gdy musi, a tu se wyłączyli możliwość ataku na sojusznika. Nadziubdziane, strasznie się zniechęciłem. Zwłaszcza, że tu jest moje AI, od bardzo dawnych wersji.
Tylko, że moje AI w modach z lepiej przemyślaną ekonomią działa, a tu jest dobra ekonomia według tych co przedtem pisali ale AI kiepsko działa. Ekonmie trzeba pod bota robić, a nie pod gracza.
Nie można zmienić liczby straży przybocznej generałom, bo się psuje jednostki normalnie występujące w grze, mam dość.
Nawet to nie działa - gdy grałem Polską, to mnie Austria zdradziła.
Tym optymistycznym akcentem zamknijmy tą dyskusję - moglibyśmy jeszcze długo się na ten temat kłócić, ale szkoda mojego czasu(i pewnie też twojego) czasu. Utwór w następnym patchu zostanie usunięty.Cytat:
Zamieszczone przez Krawy_Baron
Nie dawno bawiłem się troszkę Waszymi plikami odnośnie moda (tak dla siebie) i robiłem zmiany typu:
- dodałem każdej frakcji +10000 złota (żeby gra była ciekawsza)
- zmieniłem generała w hetmanacie żeby nie był już piechotą tylko zwykłą jazdą
- dodałem do hetmanatu parę ładnych odziałów semenów (samą piechotę można było bardzo łatwo, szybko i przyjemnie pokonać, nawet przy wielkiej liczebności ich armii)
- zmieniłem statystyki armat (strasznie mnie wkurzało to, że ruszają się jak muchy w smole -.-) i zwiększyłem liczebność armat do 4 w oddziale
- dodałem do husarii skrzydła (taki po prostu mój kaprys :P)
- zmieniłem tło w menu głównym na to zdjęcie http://niezwykle.com/wp-content/uplo...skich-1778.jpg
oraz zmieniłem w tym menu muzykę na tę https://www.youtube.com/watch?v=SVps..._g3RrZ-M6xA4_v
- zmieniłem pospolite ruszenie na jakiś oddział z siedmiogrodu, a statystyki mają podobne chyba do polskich rajtarów (też taka moja wizja :D)
- pozmieniałem kilka innych rzeczy jeszcze, jak np. ikonki przy rajtarii, czy piechota wybraniecka (nazwę też sobie zmieniłem z łanowej), dodałem jazdę pancerną i właśnie wybraniecką od początku do RON, zmieniłem liczebność armii, itp, itd
Pisze to po to, bo mogę wrzucić te pliki moje, jeśli uznacie za coś wartego uwagi, lub po prostu się Wam przydadzą :)