I żadna gwiazda nie ma w składzie tylu mistrzów świata :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Czik
Wersja do druku
I żadna gwiazda nie ma w składzie tylu mistrzów świata :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Czik
Messi grał świetnie już kiedy jedynym reprezentantem Hiszpanii w Barcelonie był Puyol.Cytat:
Zamieszczone przez Sam Fisher
Poza tym, obejrzyj wrzucony przeze mnie filmik, i oceń, jaka część tych bramek była pokazem geniuszu kolegów... Owszem, kilka, ale zdecydowanie więcej jest tam indywidualnych rajdów.
Xavi jest reprezentantem od 2000 rokuCytat:
Zamieszczone przez Czik
Grał świetnie. Na bank jednak nie osiągnąłby swoich wyników bez udziału całej reszty co widać w reprezentacji. Tu się jednak zaczyna opowieść od początku i chyba nie chcemy się powtarzać.
Och zaczniemy się obrzucać teraz filmikami z youtube'a :D Poziom piaskownicy :D
No i wg mnie Ronaldo ma dużą przewagę nad Messim w kilku kwestiach - uderzenie głową i rzuty wolne. No i przede wszystkim... joga bonito :D
No wiadomo ,że 10 robi więcej od jednego, ale ten jeden robi więcej od jednego z tych dziesięciu :P A z tego co pamiętam to teraz Ronaldo strzelił 53 gole w lidze Hiszpańskiej, więc skąd stwierdzenie w żadnej?Cytat:
Wiadomo, że praktycznie zawsze 10 piłkarzy więcej robi na boisku, od jednego. Ale jest wiele drużyn, które grają na jedną gwiazdę, lecz w żadnej ta gwiazda nie trafia 53 razy na sezon...
A tak w ogóle to jest bardzo podejrzane, że żaden z Brazylijczyków nie trafił karnego-szczególnie zostało mi w pamięci jak jeden wolniutko podbiegł środkiem i posłał piłkę prosto w trybuny
[quote=Sam Fisher]Xavi jest reprezentantem od 2000 rokuCytat:
Zamieszczone przez Czik
Grał świetnie. Na bank jednak nie osiągnąłby swoich wyników bez udziału całej reszty co widać w reprezentacji. Tu się jednak zaczyna opowieść od początku i chyba nie chcemy się powtarzać.
Och zaczniemy się obrzucać teraz filmikami z youtube'a :D Poziom piaskownicy :D
No i wg mnie Ronaldo ma dużą przewagę nad Messim w kilku kwestiach - uderzenie głową i rzuty wolne. No i przede wszystkim... joga bonito :D[/quote:1jmx2d2f]
Ale nie Xavi wtedy nie grał w 1 składzie Barcelony :).
Filmiki jak filmiki. Co innego kompilacje trików, a co innego wykaz 70 zdobytych bramek, dobitnie pokazujących klasę zawodnika. Joga Bonito? Ostatnim zawodnikiem, który naprawdę grał w duchu tej koncepcji, był Ronaldinho kilka lat temu. Messi też jest dobry w wykonywaniu wolnych, nie aż tak jak Cristiano, ale jest - a w paru innych aspektach znacznie Portugalczyka przewyższa.
A Ronaldo strzelił tyle bramek co Messi, z tym że Argentyńczyk dorzucił do tego 24 asysty... Co pokazuje, że od Cristiano jest piłkarzem bardziej kompletnym.
A z karnymi - fakt, że przypadek niesamowity, jeden na milion z tymi karnymi, ale nie ma sensu się tutaj spisków doszukiwać.
http://www.transfermarkt.de/de/xavi/lei ... _7607.htmlCytat:
Ale nie Xavi wtedy nie grał w 1 składzie Barcelony :).
No popatrz popatrz :D Ale pewnie transfermarkt i wiki kłamią :DCytat:
Sustained impressive performance meant that he became a key member of Louis van Gaal's title-winning team. An injury to Pep Guardiola in the following 1999–00 season meant that Xavi became Barcelona's principal playmaker, a position he has retained ever since.
Przepraszam, że nie dysponuję filmikiem dla Ronaldo. 86 bramek w 89 meczach musi jednak wystarczyć :D (oczywiście biorąc pod uwagę jedynie Real).Cytat:
Filmiki jak filmiki. Co innego kompilacje trików, a co innego wykaz 70 zdobytych bramek, dobitnie pokazujących klasę zawodnika.
Cris
Total Goals: 54
Spanish League: 41
Copa del Rey: 7
UEFA Champions League: 6
Right Foot: 25 | Left Foot: 9 | Head: 5 | Free Kick: 6 | Penalty Kick: 6 | TOTAL: 54
5 hattricków, 2 x 4 gole
Piłkarz kompletny
Czy ktoś przeczy, że Ronaldo jest świetnym piłkarzem?
Tak w ogóle, to czy Krystyna grał w ManUtd i Realu z amatorami i sam ciągnął/ciągnienie te drużyny? To tak a propo, że Messi istnieje tylko dzięki świetnym pomocnikom. Ronaldo też jakoś szczególnie nie błyszczy w reprezentacji. Skoro Messi - jak niektórzy tu chcą - ma sam wygrywać mecze Argentynie i zdobywać mistrzostwo świata czy Ameryki Płd, to takie same kryteria powinien mieć Ronaldo. A cóż takiego pokazał np. w meczu z Hiszpania w RPA?
Messi rozumiem ma przejść do Pcimia Dolnego i z tamtejszym klubem wygrać LM, najlepiej strzelając wszystkie gole po podaniu od bramkarza i przechodząc całe boisko przy okazji? Bo tak wynika z niektórych postów tutaj.
Żeby było jasne, osobiście uważam, że Messi nie zasłużył w poprzednim sezonie na tytuł najlepszego piłkarza - tzn. grą może i tak, ale osiągnięciami już mniej. Sneijder zdobył potrójną koronę z Interem i był kluczowym zawodnikiem tego zespołu. Zdobył też wicemistrzostwo w RPA. Xavi mistrzostwo Hiszpanii i półfinał LM ( to tak jak Messi ) i mistrzostwo świata. Ta dwójka bardziej zasłużyła na miano najlepszego.
@Kakashi
Mówię o sezonie 05-06, wtedy pojawił się na boisku 15 razy :).
Ronaldo jest kapitalnym piłkarzem, ale jest od Messiego gorszy np. w rozgrywaniu piłki, dlatego Messiego uważam za bardziej kompletnego gracza.
@Marat
Złota Piłka jest dla "najlepszego piłkarza", a nie dla "piłkarza który najwięcej wygrał w danym sezonie".
Ale na ten tytuł zazwyczaj największe szanse mieli piłkarze, którzy osiągnęli coś konkretnego. Bo co to za "najlepszy" którego drużyna nic nie wygrywa? Inter bez Sneijdera w Serie A to był zupełnie inny zespół, czasami się męczyli, on był kluczowym graczem - tym czym Messi i Cristiano w swoich klubach. Gość zdobył potrójną koronę, co udało się w historii chyba z 5-6 klubom przed Interem. Na MŚ strzelił 5 goli, tyle co Forlan czy Villa. I strzelał w dodatku bardzo ważne gole, jedyny gol z Japonia w grupie, na 2:0 Słowacji w 1/8 finału, dwa gole Brazylii, gol na 2:1 z Urugwajem. To jest człowiek, który zasłużył na złotą piłke.
PS: Cannavaro też zdobył złota piłkę dzięki wygraniu MŚ, w tym czasie lepszym piłkarzem był chociażby Zidane ( choć trudno porównać tu stopera z rozgrywającym ).
Zadaniem Ronaldo nie jest rozgrywanie piłki ;] Na początku kariery w Manchesterze rzeczywiście miał więcej zadań w pomocy, ale później Sir Alex słusznie dostrzegł jego atuty na pozycji cofniętego napastnika/skrzydłowego. Ronaldo zaś może zawalczyć o górne piłki i ma ten wyskok jakiego niewielu graczy ma. Potrafi zafisnąć w powietrzu chwilę dłużej niż przeciwnik i potrafi wspaniale znaleźć sobie pozycję. Wiem, że równiej Chicharito potrafi coś takiego jednak on nie jest taki wysoki niestety. No i ten atomowy strzał. http://www.youtube.com/watch?v=ZNsWVuv_oxsCytat:
Zamieszczone przez Czik
Wcześniej napisałem "dla mnie nie ma lepszego" i w sumie mogłem zmylić. Dla mnie z tej dwójki nie ma lepszego. Oboje osiągnęli taki poziom, że trudno wskazać na lepszego. Dlatego tak bardzo zaznaczam, że sukces Messiego napędziła sama Barcelona.
A co do Xaviego. Był o wiele wcześniej podstawowym zawodnikiem Barcelony. A to, że 15 występów to przez kontuzję.