Głowa do góry, może chciwość SEGI zwycięży i dostaniemy pakiet kultur wschodnich z Sarmatami, Bułgarami i Armenią :)
Wersja do druku
Głowa do góry, może chciwość SEGI zwycięży i dostaniemy pakiet kultur wschodnich z Sarmatami, Bułgarami i Armenią :)
No miejmy nadzieję. Przed wyjście Black Sea Colonies do Rome 2 już nikt nie spodziewał się jakiegokolwiek DLC. ;)
No cóż, dali nam nację, która jest... kolejną próbą przekonania do zakupu Empires of Sand DLC. Wg mnie kiepski pomysł, bo przecież mieliśmy już i tak 2 pomysły, jeśli nie 3, które byłyby o niebo lepsze od tego. Mianowicie: Armenię (jakieś dodatkowe państwo musi być u "Wschodnich Imperiów") czy choćby Roksolan. Ale nacji pustynnej, która praktycznie nic wtedy nie znaczyła? CA wybrała chyba najgłupszy sposób. Mogli chociaż dać tych Ormian lub Roksolan, albo nawet Madziarów. No cóż, zobaczymy, jaki roster otrzymają Garamantowie.
Jeśli już coś im będą dawać to prócz top tierowego generała można się spodziewać jakiejś lekkiej piechoty i jazdy harcowniczej - Berberowie i Tuaregowie raczej nie walczyli odziani w jakieś ciężkie zbroje. Raz że utrudniałoby to poruszanie się po górach Atlasu a po drugie usmażyliby się w tych pancerzach na Saharze (z których wyrobem średnio im zresztą szło). Faktem jest, że Garamantowie używali rydwanów bojowych ale w tej epoce taki wóz bojowy był już przestarzały.
Ciekawi mnie tylko czy panowie z CA raczą poprawić Nobatię - ta frakcja woła o pomstę do nieba! Nie dość że ci Nubijczycy występują jako jacyś Arabowie/Berberowie to zdaje się że jeszcze po dziś dzień nie poprawiono tej jednostki: http://www.honga.net/totalwar/attila...unted_shotelai (są Arabami a powinni być negroidalni tak jak piesi Kuszyci). Pomijam oczywiście niedopatrzenie w grze, że Kuszytów z dzisiejszego Sudanu mogą rekrutować nacje arabskie - tylko Himjar jest usprawiedliwiony - gdyż na potęgę werbował najemników z Afryki. Trochę się czepiam, no ale każdy byłby chyba oburzony gdyby w Medievalu 2 Mongołowie mogli rekrutować angielskich Longbowmanów.
Dodali Garmantów, bo nic nie musieli przy nich robić, Mają bodajże 7 unikalnych jednostek w porównaniu do Aksum. Będę w szoku jak zrobili im więcej niż 2 nowe jednostki, prędzej dorzucą im jakieś jednostki od Aksum. Z drugiej strony lepsze to niż nic:)
A ja tam jestem zadowolony, że dostaniemy Garamantów. Wiadomo, mogli dać coś lepszego (nomadów najlepiej), ale nie jest źle. W tym miejscu mapy nie ma kim grać, poza Rzymem, a do tego Garamnatowie będą w innej podgrupie kulturowej niż reszta pustynnych nacji, więc rooster będzie się różnił. Sytuacja w kampanii może być ciekawa, bo najpierw walka z Rzymianami, a potem w tych stronach powinny pojawiać się hordy germańskie. Jak grałem to w Afryce często bywali Swebowie, Wizygoci, Wandalowie, nawet Ebdanowie i którzyś "wikingowie" się trafili. Poza tym mam nadzieję, że chociaż trochę zastąpią mi Numidię, której zabrakło w Romku :D.
Zastanawia mnie tylko jakie religie dostaniemy u nich do wyboru.
Kilkakrotnie już wspominałem Garamantów i wykrakałem gdyż jak pisałem w Afryce Pł. panuje pustka a ta frakcja dobrze ją likwiduje.Zresztą mam do niej sentyment ze względu na jej lojalność oraz ekspansywność (przynajmniej tak się zdarzało w moich kampaniach).
http://www.honga.net/totalwar/attila..._garamantes&i=
Dość ciekawa pozycja startowa umożliwiająca bezpośredni atak na ERE lub WRE po uprzednim przygotowaniu sobie zaplecza na afrykańskiej ziemi.Wypady na Płw.Apeniński lub nawet na Peloponez dzięki silnej flocie mogą uczynić rozgrywkę tą pustynną frakcją niezwykle wciągające i z pewnością odmienne od dotychczasowych "lądowych" kampani.
Bardziej irytująca była możliwość zaciągu przez Timurydów słoni bojowych na terenach np.Królestwa Polskiego lub HRE,etc...:eek:.
O i to będzie jedna z najlepszych nacji. Ja chcę ją zabrać do roma2 (razem z Numidią).
Chrześcijaństwo pewnie będzie i też nie wiem czy jako religia początkowa czy dodatkowa. Obawiam się, że na drugą mogą wrzucić pogaństwo semickie, które niezbyt by pasowało, no chyba że stworzą im nową religię (na co mam nadzieję).