Re: MEDIEVAL II TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Jedyny problem może się zjawić wtedy gdy Ty jesteś obiektem tej krucjaty.
Ad rem. Faktycznie, trzeba się po gimnastykować i pogłówkować by utrzymywać z papieżem dobre relacje, do tego szkolenie księży na kardynałów, aktywny udział w konklawe... Oj dużo tego, dużo...
Miał ktoś kiedyś dwóch papieży pod rząd?
oczywiście nieraz... generalnie Polską jak grałem to miała papieża po papieżu, bo reszta w odwrocie albo zabijana albo zbyt słaba, bo ja chodziłem po całej mapce i zabijałem heretyków i wiedźmy...
I o właśnie taką radę mi chodziło. Dzięki. A tak nawiasem to polecam kupowanie głosów kardynalskich podczas konklawe. Nie dość że zdobędziemy głosy i najprawdopodobniej papieża z własnej frakcji, to w dodatku poprawią nam się stosunki z innymi nacjami.
Cytat:
Zamieszczone przez Cichor
Jedyny problem może się zjawić wtedy gdy Ty jesteś obiektem tej krucjaty.
Ad rem. Faktycznie, trzeba się po gimnastykować i pogłówkować by utrzymywać z papieżem dobre relacje, do tego szkolenie księży na kardynałów, aktywny udział w konklawe... Oj dużo tego, dużo...
Miał ktoś kiedyś dwóch papieży pod rząd?
Ja teraz mam kampanie Polską to wszyscy kardynałowie oprócz jednego są ode Mnie, więc nie ma szans, bym przegrał jakieś głosowanie.
ooo, a tego kupowania głosów to przeoczyłem, gdzie jest guziczek do kupowania głosów? ;>
ps. jeszcze dodam, że ja werbuję kapłanów tylko tam, gdzie mam największy kościół, czytaj katedrę i wielka katedrę, najlepiej plus gildię teologów, z miejsca mają tacy 5 punktów pobożności, czasem zaledwie 25-30 lat, więc zanim dobiją do 45 lat sa już przyszłym papieżem, tych, których akurat los obdarzył słabsza pobożnością zostawiam w spokoju, czyli nie robia specjalnych akcji prócz stania i rozwijania chrześcijaństwa...
Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
gdzie jest guziczek do kupowania głosów? ;>
W oknie wyboru papieża na dole masz ikonki frakcji uczestniczących w głosowaniu, jak klikniesz to włącza się dyplomacja, tylko że z kardynałem. I wtedy na liście żądań masz "zażądaj głosów kardynalskich". W praktyce kilka tysięcy + legenda mapy(+ prawa handlowe jeśli nie masz) powinny dać ofertę wyważoną. Dużo oczywiście zależy od Twojej reputacji i tych innych pierdół. ;)
acha, no wypróbuje, choć przyznam, że bez tego się obchodziłem i zyskiwałem i tak wybór mi pasujący... bez przekupywania.
jedyne co drażniło, że i tak papież Polak nie słuchał polskich sugestii na politykę światową, czyt. podboje Polski...zawsze to trzeba było robić umiejętnie.
Zauważ, że w przypadku gdy papież z nacji przeciwnej by był przy władzy, to dostałbyś ekskomunikę i krucjatę w najgorszym razie.
często owszem, ale niekoniecznie, wystarczy dać przeciwnikowi być agresywniejszym, wejść na terytorium wroga i mieć lepszą reputację...
Statystyki, a siła jednostki
W Medievalu statystyki nie pokrywają się z rzeczywistością. Idealnym tego przykładem może być: średni poziom bitwy, trawiasta równina. 60 żołnierzy Ciężkiej Piechoty Janczarskiej (10 atak, 12 obrona) pokonuje taką samą ilość Waregskiej Gwardii (20 atak, 15 obrona, a także większa szarża). Idealny przykład wyższości Turcji nad Bizancjum (który jest tak często chwalone, a uważam je za słabą frakcję). Kolejnym tego przykładem jest walka Famili Ducale przeciwko Słoniom (w tych samych warunkach, poz. trudności). Powinna przegrać a jednak wygrywa. Głupie HRE z Gotyckimi Rycerzami, którzy niby są tacy mocni przegrywają, Carska Gwardia, która ma najlepsze chyba staty wsród konnicy również przegrywa. Siła jednostki tkwi w sposobie w technice walki, a nie w statystykach.